Suklaapossu

Mehevä sitruuna-ricottakakku

Sitruunakakku ricotta juustolla

Sitruuna-ricottakakku on mehevä, miedosti sitruunainen, herkullinen, kahvikakun ja juustokakun yhdistelmää muistuttava mehevä kakku.

Ricotta-sitruunakakku

Pakko myöntää, että tämän ohjeen säätämiseen meni muutama leipomiskerta. Kuvittelin ensimmäisellä kerralla, että kun testaan netistä löytämäni valmiin ohjeen, tulee kakusta hyvä. Ja päinvastoin. Kakusta tuli todella tiivis, raskas ja perheemme kriittisimmän maistelijan mielestä ”kuin munakasta”. Maku oli kuitenkin tästä huolimatta niin hyvä, että ohjetta kannatti kokeilla uudestaankin, hieman muokattuna.

Huomasin kakkua leipoessani, ettei kakkuun tullut muita nostatusaineita kuin pieni määrä soodaa ja epäilin tuota syypääksi. Ei muuta kuin uutta testiä kohti leivinjauhelisällä. Noh, mönkään meni tuokin kerta. Kakusta tuli ehkä aavistuksen höttöisempi, mutta munakkaalle maistui sekin. Syyksi selvisi (ainakin uskon niin) se, että kaupasta ostettu ricotta on paljon löysempää ja vetisempää kuin itsevalmistettu tai kuivaksi valutettu ricotta. Mutta koska en jaksanut alkaa tekemään ricottaa itse, päätin jatkaa kaupan ricotalla ja muokata ohjetta reilummalla kädellä.

Mehevä sitruunakakku

Silloin syntyi tämä kakku, joka on ricotasta huolimatta kahvikakkumaisen kuohkea, mutta kuitenkin sen verran tiivis, että se osittain muistuttaa juustokakkua. Koostumuksen näkee ehkä kuvistakin? Tosin kuvaa katsoessa saattaa miettiä, onko tämä kuiva, mutta eijjei, ei ole laisinkaan, vaan pikemminkin mehevä.

Sitruuna-ricottakakku

Vaikka kakusta ei puutukaan mehevyyttä, voisin hyvin kuvitella, että itsetehty, helppo lemon curd sopisi kakun kanssa tarjottavaksi paremmin kuin hyvin. Tuohon sitruunatahnaan muuten käytetään kananmunat kokonaan, päinvastoin kuin useissa muissa ohjeissa. Ohje on siis hieman normaalia helpompi, kun valkuaisia ja keltuaisia ei tarvitse erotella toisistaan. Ja silti (tai sen takia) aivan ihanan makuinen!

Jos siis haluat kakusta irti parhaan nautinnon, tee kylkeen herrrkullista sitruunatahnaa.

Mehevä sitruunainen kakku

Ainut kakusta keksimäni huono puoli on se, että kakku painui aavistuksen kuopalle keskeltä. Tämän voi välttää lisäämällä taikinaan hieman (noin 0.5 dl) enemmän vehnäjauhoja. Pakko myöntää, etten itse en enää jaksanut alkaa tekemään sitä neljättä kakkua vain testatakseni jauhojen vaikutusta, vaan luotin tällä kertaa siihen, että muutaman kakun kokemuksella uskon kakun nousevan sillä tavalla tasaisemmin. Ja eihän ulkonäkö makua huononna…

 

Sitruuna-ricottakakku

noin 20-22 cm vuokaan

Aineet:

125 g voita huoneenlämpöisenä

3 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

250 g (= 1 pkt) ricottajuustoa

3 munaa

0.5 dl sitruunan mehua (keskikokoisen sitruunan mehut)

1 ison sitruunan hienoksi raastettu kuori

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl ruokasoodaa

0.5 tl suolaa

3.5 dl vehnäjauhoja

Lisäksi koristeluun:

Tomusokeria

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Mittaa kulhoon voi ja sokerit ja vatkaa voimakkaasti yleiskoneessa tai sähkövatkaimella, kunnes seos vaalenee ja alkaa vaahtoutumaa. Lisää joukkoon ricotta ja jatka vatkaamista isoimmalla teholla noin 4-5 minuuttia, tai kunnes seos on kuohkeaa, kevyttä ja sokeri on sulanut joukkoon.

Jatka vatkaamista ja lisää samalla munat yksitellen joukkoon. Seos saattaa tässä vaiheessa juoksettua, mutta se korjaantuu jauhojen lisäämisen jälkeen.

Sekoita leivinjauhe, sooda ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita.

Pese sitruunan kuori todella hyvin juuresharjalla ja miedolla pesuvedellä. Raasta kuori hienoksi raasteeksi ja purista sitruunasta mehut. Lisää sitruunankuoriraaste ja sitruunan mehu taikinaan.

Voitele noin 21-22 cm irtopohjavuoan pohja ja reunat kevyesti ja tomusokeroi ne. Kaada taikina vuokaan ja tasoita.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes kakku on saanut kauniin värin pintaansa ja tuntuu kevyesti keskeltä koitettuna kypsältä (=suht kiinteältä).

Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 20 minuuttia. Löysää vuoan reunaosaa niin, että se irtoaa reunoilta, mutta jätä se suojaamaan kakkua kuivumiselta jäähtymisen ajaksi. Peitä kakku leivinliinalla ja anna jäähtyä kokonaan.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mehevä sitruuna-ricottakakku

Mimmi M

Hyvälle näyttää kakku. Minä tein eilen illalla netissä olevalla ohjeella sitruunaisen ja oikein mantelisen ricottakakun, vaan ei siinä kyllä kananmuna maistu. Ihan vähän enemmän laitoin sitruunaa mitä ohje käski. Tuli oikein mehevää ja maukasta. Kokeilempa ens kerran tämän sinun ohjeesi.

Suklaapossu

Hei Mimmi M! Manteli voisi sopia tähän todella hyvin. Mietinkin sitä leipoessani, mutta menin tällä kertaa pelkillä vehnäjauhoilla. Ensi kerralla pitää kyllä kokeilla mantelista versiota. Toivottavasti tämä maistuu sullekin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *