Suklaapossu

Sitruunatahna II

Juhannus on todella liki, mutta huonot kelit ovat vieneet intoa suunnitella mitään suurempia juhannusleivonnaisia. Ajatukseni pyörivät enemmänkin pikkumakeiden puolella. Olenkin tehnyt keksejä ja muita pikkujuttuja. Laitan superhelpon ja herkullisen keksiohjeen vielä loppuviikon aikana, mutta sitä ennen tulee tämä todella helpon sitruunatahnan ohje.

Omatekoinen lemon curd on niin paljon parempaa kuin kaupan, ja sitä tuleekin tehtyä aika usein sitruunahampaan kolottaessa. Tahna on niin ihanan monikäyttöistäkin, sitä voi tunkea miltei mihin tahansa. Näin Juhannuksena tätä voisi kokeilla vaikka pavlovan kanssa. Esim. täältä löytyy herkullisten pienten punaherukkapavlovien ohje. Tulisi varmaan todella ihania herkkupaloja, jos punaherukat ja kinuskin korvaisi tällä sitruunatahnalla. Hmm. Tuo pitääkin kokeilla 🙂

Olen aiemmin tehnyt sitruunatahnaa tällä ohjeella. Tuossa ohjeessa käytetään vain keltuaisia ja valkuaisille pitäisi siis keksiä jokin muu käyttö. Tällä kertaa en kuitenkaan jaksanut alkaa tekemään marenkia tai muuta valkuaistentuhoojaa, joten halusin ohjeen, johon voi käyttää munat kokonaan. Tästä tuli edelliseen ohjeeseen verrattuna aivan yhtä hyvä, enkä ainakaan näin erikseen maistettuna huomannut oikeastaan mitään eroa. Tahna on ihanan täyteläinen ja sopivan sitruunainen.

Sitruunatahna sopii siis tosi moneen paikkaan. Rahkan tai jogurtin pariksi, kakun väliin, kermavaahdon joukkoon, itsetehtyyn jäätelöön… Ohjeesta tuli kaksi n. 3 dl purkkia, joista toisen käytin synttärikakun raikkaaseen mansikkaiseen-sitruunatäyteeseen. Toista purkkia olen mussutellut rahkan kanssa, nam!

Sitruunatahna II

n. 6 dl

Aineet:

  3 dl sitruunan mehua (n. 4 keskikokoista sitruunaa)

4 dl sokeria

3 rkl maissitärkkelysjauhoja

3 kananmunaa

100 g voita huoneenlämpöisinä palasina

Ohje:

Tee sitruunatahna sekoittamalla sitruunan mehu, sokeri, maissitärkkelysjauhot ja munat kattilassa sekaisin vispilällä. Kuumenna seosta jatkuvasti vispilällä pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Nosta kattila heti levyltä ja jatka vatkaamista voimakkaasti n. minuutin ajan. Lisää joukkoon voi nokareina ja jatka vatkaamista, kunnes voi sulaa ja seos on kiiltävää ja sileää. Jos käytät sitruunatahnan heti, jäähdytä se kylmää vettä sisältävässä altaassa. Jos säilöt tahnan myöhempää käyttöä varten, kaada seos heti hyvin pestyihin purkkeihin ja laita kansi kiinni. Sitruunatahna säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.

Vinkki:
* Näillä määrillä sitruunatahnaa tulee melko paljon. Ohjetta on helppo muokata ja voit tehdä halutessasi myös pienemmän annoksen (esimerkiksi kolmasosan).
* Saat lime curd-tahnaa korvaamalla sitruunan mehun samalla määrällä limen mehua


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunatahna II

Tupu

Kiitos ohjeesta, pitääkin kokeilla. Tehdäänkö pulpahtamisen jälkeen vatkaaminen samalla vispilällä kun on liedellä sekoitellessa käyttänyt vai sähkövatkaimella?

Suklaapossu

Hei Tupu! 🙂 Vatkaamisen voi tehdä kummalla tahansa. Sähkövatkaimella curdista tulee vain hieman kuohkeampaa.

Tupu

Käsivispilällä tein ja hyvää tuli, aivan ihanan makuista! 😊

Suklaapossu

Loistavaa! Kiva kuulla Tupu 🙂

Pirjo

Oletko kokeillut onnistuisiko tämä tehdä ilman kananmunia?

Suklaapossu

Moikka Pirjo! 🙂 Juuri tätä tahnaa en ole kokeillut munattomana, mutta punaherukkacurd onnistui tosi hienosti ilman kananmunaa (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/). Uskoisin, että samantapainen ohje toimisi myös sitruunalla, mutta todennäköisesti ohje kaipaisi hieman muutoksia.

Hahmottelin mielessäsi, miten kokeilisin itse tästä munaonta. Käyttäisin tätä ohjetta, vaihtaisin tavallisen sokerin hillosokeriin ja laittaisin sitä hieman vähemmän. Voita laittaisin ehkä hieman enemmän (yht. 125g), kuin tässä ohjeessa. Ja ne munat tosiaan jättäisin pois. Nämä muutokset siis ovat vain arvailua, enkä voi olla täysin varma toimivuudesta ennen kokeilua.

Pirjo

Pitihän sitä testata. Laitoin 2,5dl sitruunamehua, 2dl hillosokeria, 2rkl maissitärkkelystä ja n. 100g margariinia. Margariinia olisi ehkä saanut olla hiukan vähemmän. Teko hetkellä tuoksui ainakin voimakkaasti läpi mut ehkä maku on sitten toinen kunhan jäähtyy. 🙂

Suklaapossu

Olitpas nopea testaaja Pirjo 🙂 Kuullostaa siltä, että testisi saattoi onnistua. Vai puskiko margariini liikaa läpi vielä jäähdyttyään?

Pirjo

Ei puskenut enää läpi. Hiukan olisi ehkä jämäkämpää saanut kuitenkin olla. Mutta toimi kakun täytteenä. 🙂

Suklaapossu

Hyvä tietää Pirjo 🙂 Joukkoon voisi ehkä sekoittaa hieman enemmän maissitärkkelystä ensi kerralla, niin koostumuksesta tulisi hieman jämäkämpi. Otan tämän itsellenikin testauksen alle jossain vaiheessa. Kiitos vielä kun kerroit miten kävi 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.