Suklaapossu

Helpot ja mehevät suklaamuffinssit, munaton ja maidoton

Maidoton ja munaton tarjottavat

Meheviä, pehmeitä, höttöisiä, suklaisia, vietävän helppoja (elikkä ilman vatkaimia valmistuva muffinssitaikina) ja helposti jääkaapista katoavia suklaamuffinsseja munattomina ja maidottomina. Tällaisia herkkuja meillä maisteltiin Pääsiäisen aikaan, kun nuorempi tytöistä halusi tehdä äitin kanssa jotain kivaa. Ehdotin, yllätys yllätys, leipomista ja hän innostui siitä samantein. Kyselin mikä häntä kiinnostaisi ja luettelin muutaman vaihtoehdon. Kuultuaan sanan ”suklaamuffinssit” tyttö hihkui ilosta ja päätös syntyi sen siliän tien.

Olin jo pitkään miettinyt miten munaton ja maidoton suklaakakkupohjani mahtaa taipua muffinsseiksi ja nyt tuli hyvä hetki testata sitä. Tein taikinan samankokoisena kuin tehdessäni kakkupohjaa n. 18-20 cm vuokaan. Yllätyksekseni taikina olikin huomattavasti isompi kuin kuvittelin, ja siitä riitti lopulta 48 minimuffinssin lisäksi myös 18 minidonitsiin. Äkkiseltään tuo määrä kuullostaa varmaan hurjalta, mutta ehkä muffinssit olivat niin pieniä, että niitä hävisi jo samana päivänä melkoinen määrä ja sain seuraavaan päivään mennessä vain osan pakkaseen. Tai sitten muffinssit olivat vain niin hyviä. Omasta mielestäni ne olivat molempia. Pieniä, suklaisia, meheviä suupaloja, jota oli yhden jälkeen mukava ottaa toinenkin. Ja jälleen laadunvalvonnallisista syistä muffinsseja piti maistella vielä muutama enemmän. Hups!

Pehmeät ja mehevät muffinssit valmistuvat helposti ja nopeasti ilman vatkainta

Vaikka tykkäänkin munattomasta ja maidottomasta suklaakakkupohjasta sen pehmoisuuden takia, yllätyin kopsauttaessani valmiit muffinssit irti vuoasta tyttöjen avustuksella. Suustani pääsi ihailuja taikinan pehmoisuudesta ja siitä ihanasta rakenteesta. Ne olivat myös niin vietävän ilmavia, etten meinannut uskoa, ettei taikinan tekemiseen ole käytetty lainkaan vatkainta eikä siihen ole vispilöity ilmaa. Itse asiassa en ole tainnut saada aikaan näin höttöistä muffinssia edes kananmunan kanssa. Tuosta höttöisyydestä ja pehmoisuudesta voin vain kiittää etikkaa, joka tekee taikojaan tällaisissa munattomissa ohjeissa ja saa ne kohoamaan ja nousemaan kuohkeiksi ja ilmaviksi yhdessä soodan kanssa. Tätä samaa etikka+sooda yhdistelmää oon käyttänyt muissakin munattomissa leivonnaisissa (mm. marmoroidut mokkapalat, munaton ja maidoton vaalea kakkupohja). Etikan käyttö taikinassa saattaa kuullostaa oudolta, mutta se tosiaan toimii. Etikkaa tulee niin vähän, ettei se maistu taikinassa miltään. Myöskään valmiista leivonnaisissa sitä ei maista eikä haista lainkaan. Suosittelen kokeilemaan!

Kuohkeat munattomat ja maidottomat suklaamuffinssit

Testailin samalla myös toista uutta juttua eli maidotonta suklaakuorrutetta. Mielestäni se onnistui mahtavasti. Olisin voinut lusikoida tuota suklaamoussemaista kuorrutetta pelkiltään kulhosta vaikka kuinka paljon, nams! Muffinssien päälle tekemäni kuorrutteen pohjana toimi itselleni ennestään vieras soijapohjainen vispattava valmiste. Yllätyin, kuin neutraalin makuinen tuo vispi olikaan. Oon ennen käyttänyt kaurapohjaisia valmisteita, jotka ovat nekin olleet ihan ok, mutta niissä on jokin sivumaku, josta en niin välitä. Tähän soijapohjaiseen valmisteeseen tykästyin, koska se oli maultaan melko neutraali. Vispin lisäksi täytteeseen tuli vain tummaa (maidotonta) suklaata ja hieman vaniljasokeria. Kuorrutteen tekemiseen tarvittiin vatkain, mutta muuten se valmistui melko näppärästi.

Helpot ja nopeat suklaamuffinssit

Näitä muffinsseja maistaessani en olisi ihan heti uskonut, että kyseessä oli munattomat ja maidottomat muffinssit Tuosta kuorrutteesta muuten saisi varmaan myös maidottoman suklaakakun väliin herkullisen kuorrutteen. Hmmm. Sitä pitääkin testailla joskus maidottoman suklaakakun kohdalla.

Muffinsseja ei muuten kannata mutustella ihan heti kuorruttamisen jälkeen, sillä pieni vetäytyminen tekee mauille ihmeitä. Heti maisteltuna pohjan hieman karvas kaakaoisuus ja kuorrutteen makeahko suklaisuus maistuvat kummallisilta yhdessä, mutta jo tunnin päästä ne ovat sulautuneet yhteen. Eli kannattaa odottaa, jos vain malttaa.

Munattomat ja maidottomat suklaamuffinssit

n. 48 minimuffinssia ja lisäksi n. 18 minidonitsia

Aineet:

3.5 dl vehnäjauhoja

2.75 dl sokeria

1.5 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

0.75 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

0.75 tl ruokasoodaa

1 rkl (omenaviini)etikkaa

1 dl öljyä

3 dl vettä

Kuorrutus (n. 48-56 minimuffinssiin):

150 g (maidotonta) tummaa suklaata

2 dl vispautuvaa soijavispivalmistettta

1 rkl vaniljasokeria

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Voitele minimuffinssipellin vuokien kolot kevyesti esim. vuokaspraylla.

Sekoita vesi, öljy ja etikka kulhossa sekaisin. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Sekoita sen verran, että kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet yhteen.

Lusikoi taikinaa muffinssipellin koloihin n. puoleen väliin asti. Taikina nousee uunissa todella paljon. Paista 175 asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä pellillä muutama minuutti ja kopauta sen jälkeen irti pellistä. Jäähdytä kokonaan liinalla peiteltynä.

Tee kuorrute. Vatkaa soijapohjainen vispivalmiste vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa n. 15 sekunnin välein sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Kaada sulanut (ei kuuma) suklaa vatkatun vaahdon joukkoon ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Lisää vaniljasokeria ja vatkaa joukkoon. Maista ja mausta makusi mukaan ripauksella sokeria. Lusikoi suklaamousse pursotuspussiin, jossa on esim. pienehkö tähtitylla ja pursottele muffinssien päälle.

Vinkki:

* Taikina on suuri ja sillä tulee todella paljon minimuffinsseja. Voit halutessasi helposti puolittaa taikinan tai tehdä siitä vain kolmanneksen.

* Ohje puolikkaana 🙂

Puolikas taikina:

n. 30 minimuffinssia

Aineet:

1.75 dl vehnäjauhoja

1.25 dl +1.5 rkl sokeria

0.75 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

0.35 tl suolaa

0.5 tl vaniljasokeria

0.5 tl leivinjauhetta

0.35 tl ruokasoodaa

0.5 rkl (omenaviini)etikkaa

0.5 dl öljyä

1.5 dl vettä

* Kuorrute jähmettyy jäähtyessään. Se kannattaa pursottaa mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen, jotta pursottaminen sujuu helpommin. Itse jäin puuhailemaan muuta hetkeksi ja pursottaminen alkoi käydä työstä. Mutta kyllä se sieltä tuli, kun tarpeeksi puristi 🙂

Pikkumakeat suklaiset leivonnaiset sopivat arkeen ja juhlaan
suklaamuffinssit ilman kananmunaa ja maitoa ovat meheviä

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot ja mehevät suklaamuffinssit, munaton ja maidoton

Kaura

Herkun näköisiä, ja nätti koristelu! Etikkaa en olekaan taikinoissa vielä kokeillut, pitää testata.

Suklaapossu

Kiitos Kaura! 🙂 Tuo kuorrutus meni tuohon aika nätisti, kun heilutteli pursotinta pursotettaessa. Etikka tekee kyllä ihmeitä tällaisissa munattomissa ja maidottomissa taikinoissa, kannattaa ihmeessä testata 🙂

Leena

Onnistuisikohan nämä gluteenittomina? Mikä olisi suhde vehnäjauhot vs perunajauhot?

Suklaapossu

Moikka Leena! Yksi lukijoista kertoi kokeilleensa näitä gluteenittomina (ks. Kirsin kommentti alempana) ja hänen kokemuksensa ei ollut kovin positiivinen. En siis uskalla luvata, että nämä onnistuisivat gluteenittomina, Vaikka toki jokin jauhoseos saattaa olla sellainen, jolla onnistuminen olisi taattu.

Anu

Muffinssit menevät ehdottomasti kokeiluun ?
Olen tehnyt samalla ohjeella, kuin sinun kuorrute, kakun, missä digestive-kekseistä pohja ? Liivatetta ei tarvita.

Suklaapossu

Ihanaa että innostuit Anu! Olipa hyvä vinkki, että kuorrutteesta saa tehtyä myös liivatteettoman juustokakkutyyppisen kakun, kiitos! 😀

Tita

Nämä menee testiin keväisissä juhlissa, joihin tulee vegaani kummityttöni! Näyttävät kyllä niin hyviltä.

Suklaapossu

Kiitos Tita! Tykästyin näihin kovin. Ja samalla yllätyin miten munaton ja maidoton muffinssikin voi maistua niin ”tavallisilta” ja herkullisilta 😛 Toivottavasti nämä maistuu myös kummitytöllesi 🙂

Taru

Nam mitä suklaaherkkuja! ❤ Mulla on blogissa se munaton black bomb suklaapiirakka johon tulee etikkaa. Se etikka ei kyllä maistu yhtään ja piirakka on pehmoista ja ihanaa ?

Suklaapossu

Ihania olivat. Tämän muffinssitaikinan kehittäminen itse asiassa on alunperin lähtöisin black bomb-piirakasta 🙂 Tämä vain on vieläkin suklaisempi herkku. Ja totta, etikka ei maistu yhtään ja lopputulos on ihanan kuohkea 🙂

Sirpa Salmela

Kiitos herkkuohojeesta ? Tein puoli annosta ja kuorrutteesta 1/3, oikeen sopiva satsi minimuhvinsseja??

Suklaapossu

Ole hyvä Sirpa! Ihana kuulla, että maistuivat sinullekin 🙂 Tuo alkuperäinen annos onkin tosi iso, mutta annoskokomuutoksesi kuullostavat oikein hyviltä.

Anna / Kukkahattuäiti

Meidän esikoisella on torstaina bullis koulussa ja poika oli ilmoittanut tuovansa muffinseja. Muffinsit ei todellakaan ole mun bravuuri, itseasiassa en ole tainnut ikinä onnistua niissä. Tein keväällä synttäreille mokkapaloja sun maidottomalla ja munattomalla ohjeella ja eilen ajattelin, että kokeilen tehdä samalla ohjeella muffinseja. Nyt löysin, että olit ehtinyt itse testaamaankin jo sitä. 🙂 Osaisitko vinkata jotain kuorrutetta, mikä kestäisi näillä keleillä huoneenlämmössä aamusta n. klo 12 asti?

Suklaapossu

Kiva, että innostuit näistä. Kannattaa vain olla tarkka paistoajan kanssa (ei siis paista liian rutikuiviksi), niin eiköhän nämä onnistu hyvin. Ensimmäisenä, ja toistaiseksi myös ainoana kuorrutevaihtoehtona tuli mieleen mokkapalakuorrute. Mokkapalakuorrutteen voi myös vatkata (kylmänä), jolloin siitä saa pursotettavan kuorrutteen. Ja hei, itseasiassa nyt tuli mieleen toinenkin idea eli sulatettu suklaa, jossa on joukossa hieman kermaa. Eli sellainen suklaaganachetyyppinen kuorrute. Pursotettavista kuorrutteista voikreemikin saattaisi säilyä, mutta en osaa oikein suositella sitä, kun se ei kuulu lempikuorrutteisiini maun puolesta. Miltäs nämä vaihtoehdot kuullostavat? 🙂

Amatöörileivoskelija

Kiitos tosi paljon ihanasta reseptistä. Minun äidilläni on syöpähoidot menossa, ja ennen radiojodihoitoa hän ei saa syödä maito- eikä munatuotteita. Tänään on hänen syntymäpäivä, ja olin ihan että mitä ihmeen herkkua voisin tehdä, joka olisi maidotonta ja munatonta. No, googlasin ”maidoton ja munaton muffinssi” ja tadaa, löysin reseptisi. En käytännössä tee leivonnaisia ollenkaan, mutta tämä onnistui 100% ja kaikki oli tyytyväisiä. NAM!

Suklaapossu

Voi kuinka hienoa, että äitisikin sai herkkuja omana syntymäpäivänään. Ja todella ihana kuulla, että myös te tykkäsitte tästä ohjeessa! Onnittelut äidillesi ja tsemppiä hoitoihin <3

melilot

Hei, voiko tuon soijavispin korvata suoraan kauravispillä, vai tiedätkö käyttäytyvätkö samalla lailla?

Suklaapossu

Hei melilot 🙂 Valitettavasti mulla ei ole kokemusta kauravispin käyttäytymisestä. Olen jostain lukenut, että kauravispi vaahtoutuisi heikommin kuin soijavalmiste ja valmiin vaahdon tilavuuksissa olisi suurikin ero. Kamomillankonditorio-blogin mukaan 2 dl soijavispistä tulee 8 dl vaahtoa, kun taas 2 dl kauravispistä tulee 3 dl vaahtoa (https://www.kamomillankonditoria.com/2015/01/vinkkeja-kasviperaisten-vispien.html). Katsoin myös netissä erilaisia ohjeita ja monessa ohjeessa oli mainittu, että jos soijavispin korvaa kauravispillä, tarvitaan kauravispiä kaksinkertainen määrä. Uskallatko kokeilla näillä vinkeillä eli laitat kauravispiä ainakin tuplat soijavispin määrään verrattuna? Myös suklaan määrää kannattaa varmuudeksi hieman tiputtaa, ettei tule liian jämäkkä seos.

melilot

Hei, kiitos vinkeistä! Mulla on maito+soija-allerginen tyttö niin täytyy yrittää kikkailla noilla kauratuotteilla, vaikka ne on välillä leivonnassa vähän haastavia 🙂

Suklaapossu

Ole hyvä, toivottavasti näillä tiedoilla onnistuu 🙂 Onneksi nykyään on jo tarjolla erilaisia vaihtoehtoja, niin maito+soija-allergistenkin on mahdollista herkutella, vaikka vähän joutuisikin fiksaamaan ohjeita 😀

Kirsi

Hei! Onnistuiskohan nää gluteenittomiin jauhoihin?🤔 Kiitos loistavasta ohjeesta! Oon aika tunari leipuri,mut nää on onnistuneet joka kerta! 😁🤗

Kinskis

Hyvä resepti! Etikka+sooda kokeilu ensimmäinen ja todella mehevä koostumus tuli. Korvasin jauhot semperin gluteenittomalla jauhoseoksella.

Suklaapossu

Kiitos Kinskis 🙂 Hyvä tietää, että Semperin gluteenittomilla jauhoilla ainakin on onnistunut 🙂

Suklaapossu

Hei Kirsi! 🙂 En ole kokeillut näitä gluteenittomana, mutta uskaltaisin kyllä kokeilla. Jos innostut testaamaan, kuulisin mielelläni miten kävi 🙂 Ja tosi kiva kuulla, että nämä ovat onnistuneet. Hyvä kun on tarjolla paljon erilaisia ohjeita, niin jokainen löytää itselleen sopivia leivottavia 🙂

Kirsi

Gluteenittomat kokeiltu. Ei kohonnut ihan niin hyvin ja maussa on jokin outo sivumaku..ei jatkoon siis!

SM

Hei! Mitä gluteenittomia jauhoja käytit? Ajattelin myös kokeilla gluteenittomana ja mietin millaisen sekoituksen tekisi (kun ei ole nyt valmista jauhoseosta kaapissa).
Toimisikohan perunajauho +maissijauho +riisijauho..

Suklaapossu

Harmi ettei onnistunut. Mutta kiva että testasit ja kerroit miten kävi 🙂

Johanna

Hei. Mietin, että kauankohan säilyivät jääkaapissa nuo minimuffinit? Tyttärelläni on tulossa kahdet synttärijuhlat, ensin torstaina koulukavereille ja lauantaina kummeille ja sukulaisille. Jos tekisin muffinit ti/ke iltana, niin säilyvätkö kunnossa lauantaihin vielä?

Suklaapossu

Heippa Johanna! Toivottavasti teillä oli kivat juhlat! 🙂 Harmittavasti tämä viesti on mennyt minulta ohi enkä ehtinyt vastaamaan ennen juhlia. Mutta vastaanpa kuitenkin, jos jollekulle tulee mieleen kysyä samaa. Eli itse ainakin tekisin muffinssit joko kahdessa erässä tai laittaisin välillä pakkaseen, jos säilytysaika on noin pitkä.

etikkaongelma

Moikka! Jos en käytä etikkaa ja sitä ei löydy kaapista valmiiksi. En viitsisi ostaa sitä vain näitä varten joten kysymys kuuluu voiko etikan jättää pois?

Suklaapossu

Etikan poisjättäminen vaikuttaa hieman näiden rakenteeseen, eikä lopputulos välttämättä ole sellainen kuin etikalla tulisi. Jos etikan jättää pois, kannattaa soodan tilalla laittaa lisää leivinjauhetta, sillä muuten sooda saattaa maistua valmiissa muffinissa. Aiotko kokeilla? 🙂

Sussu

Heipat, oletko tehnyt näitä isompiin muffinssivuokiin? Paistoaika lienee vain hiukan pidempi…? Nää menee nyt viikonloppuna ehdottomasti kokeiluun ja kiitos ihanasta blogista!

Suklaapossu

Heippa Sussu! En ole kokeillut näitä isompiin vuokiin, mutta uskoisin että onnistuu hienosti. Paistoaika on tosiaan pidempi, arviolta 15-20 minuutin kieppeillä. Kypsyys kannattaa tarkistaa tikulla tai sormella kevyesti päältä koittaen. Jos muffinssi tuntuu kiinteältä, mutta edelleen pehmeältä, on se valmis. Kiitos Sussu ja leivontailoa!

Lissu

Heippa…löytyi lastenkutsuja ajatellen varmaankin juuri sopiva ohje. Yksi kun on kovin allerginen, niin pitää huomioida kaikessa leivonnassa, ettei käy isoa vahinkoa.
Osaatko antaa toimivia esimerkkiä;
”Hyvä kaakaojauhe” ?
Maidoton tumma suklaa?
Vaahdotettava soijavalmiste?

Suklaapossu

Heippa Lissu 🙂 Itse suosin kaakaojauheena Van Houtenia. Muitakin tullut testattua, mutta aina palannut käyttämään tätä. Tummista suklaista ainakin Pandan tumma suklaa on maidotonta (saattaa tosin sisältää maidonjäämiä) ja muistaakseni myös Lidlissä myytävä, punakuorinen tumma suklaalevy on maidoton. Soijavalmisteena käytin muistaakseni Alpron Cuisine Soya valmistetta. Kysy ihmeessä, jos tulee jotain muuta vielä mieleen. Yritän auttaa parhaani mukaan 🙂

Seea

Uskaltaisiko taikinan sekaan laittaa suklaapaloja vai sotkeeko se kohoamisen?

Suklaapossu

Hei Seea 🙂 Uskoisin, että taikinaan voi sekoitella suklaanpaloja ilman että taikina kärsii liikaa. Laittaisin suklaan palat joukkoon melko pieninä ja pitäisi määrän ainakin ensimmäisellä leipomiskerralla maltillisena, jotta nouseminen pysyy suht tasaisena.

Riittää, kiitos!

Hei! Onneksi löysin reseptisi, näitä tehdään huomenna iltapäivä-synttärikutsuille, joihin tulee munaton, soijaton, maidoton ja muutama muu tonton-kaverisakki. Näistä siis osalle sopivaa herkkua, vaalea taikina olikin jo. Ainakin kuva ja markkinointi osui! 😊
Aiemmin juttelit kauravispistä. Meillä on toiminut Plantin kauravispi, josta saa siitä 2dl järkyttävän kiinteästä klöntistä tehtyä n. 6-8 dl vaahtoa. Vatkaus vie sähkövatkaimella n 5 minuuttia, vähän vatkaimesta riippuen. Himppunen tomusokeria auttaa vaahdon pysymiseen. Jääkaapissa vaahto kovettuu lisää, eli pakko kuorruttaa heti ja laittaa kylmään, koristeet sitten ennen pöytään kattamista. Kaslinkin maidoton kerma on myös toiminut samoilla luvuilla, ehkä vaahtoa saatu hiukan vähemmän. Ainoa ongelma on sen sisältämä herneproteiini, joka ei käy kaikille soijattomille. Kannattaa kokeilla, jos Alpro on loppu!

Suklaapossu

Hei! Kiva, että löysit ohjeen. Toivottavasti muffinssit myös maistuivat 🙂

Kiitos vinkistä kauravispien suhteen! Tuon Kaslinkin kauravispin olenkin jo löytänyt jokin aika sitten ja tykästyin siihen samantein sen mietoon ja hieman makeahkoon makuun. Se on maistunut myös makuraadilleni, mikä on harvinaista 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *