Helppo, munaton ja maidoton vaalea kakkupohja

Munaton kakkupohja

Olen päässyt mein muna-allergisen poikamme takia miettimään monet leivonnaiset aivan uusiksi ja muokkaamaan tutuista ja turvallisista leivonnaisohjeista munattomia. Munattoman vaalean kakkupohjan tekeminen on ollut mielessä jo jonkin aikaa ja testailin sellaisen tekemistä jo kesällä tytön värikkäässä synttärikakussa ja toistamiseen kummipojan Paavo Pesusieni-kakussa. Nuo pohjat olivat niin hyviä, että päätin muokata ohjetta enää vain hiukan. Tähän viimeiseen versioon lisäsin joukkoon vähän enemmän nestettä sekä hivutin paistolämpötilaa hieman alemmas. Muokkailun jälkeen huomasin, että pohja muistuttaa hyvin pitkälti munattoman, tumman, kaakaoisen kakkupohjan taikinaa, jolla saa aivan ihanan, tumman kakkupohjan aikaiseksi. Tämä vaalea versio on vain aavistuksen jämäkämpi, ja, noh, vaalea.. Mutta muuten vähintään yhtä hyvä. Ja tämän hetken lempparipohjani. Ja kerroinko jo, että taikinan tekeminen on älyttömän helppoa, sillä siihen ei tarvita kuin yksi kulho ja joku lusikka/käsivispilä, jolla aineet saa sekoitettua keskenään sekaisin! Ihanteellista, eikö 🙂

Tällä vaalealla taikinalla tehdyt kakkupohjat kohoavat uunissa melko voimakkaasti päältä, mutta se ei (ainakaan vielä) haittaa, sillä nuo nousseet kannet pystyy leikkaamaan pois (ja mutustelemaan vaikka vatkatun vaniljakastikkeen ja marjojen kanssa, nam!). Pohjat ovat ihanan meheviä ja helppotekoisia. Käytetyt aineet ovat myös tuikitavallisia, eli siis mitään erikoishärpäkkeitä ei tarvita näihin kakkupohjiin. Munattomuuden lisäksi tällä taikinalla tehty kakkupohja on muuten myös maidoton.

Helppo ja mehevä kakkupohja

Koska taikinasta puuttuu munat, eikä siihen saa helposti vatkattua ilmaa, niin lopputulos on perussokerikakkupohjaa tiiviimpii. Ehkäpä juuri sen vuoksi se on myös niin mehevän kostea, ettei se kaipaa lainkaan kostutusta. Ainakaan käyttämieni mousse-tyyppisten täytteiden kanssa.. Pohja leikkaantuu kans tosi ihanteellisesti ja pysyy koossa nätisti siirtovaiheissa. Oikeastaan en keksi tästä pohjasta äkkiseltään mitään valitettavaa. Paitsi jos haetaan täydellisen tasapintaista kakkua, niin sitä pitää muokata. Sitten joskus 🙂

Olen muuten tehnyt muitakin kakkupohjia erilaisilla munattomilla pohjilla, mutta nyt on pakko mainostaa, että tämä on niistä ehdoton suosikkini. Jos testailet, niin olisi tosi kiva kuulla, mitä mieltä olet 🙂

 

Helppo, munaton ja maidoton vaalea kakkupohja

Kahteen n. 16 cm vuokaan tai yhteen n. 20 cm irtopohjavuokaan

Aineet:

4 dl vehnäjauhoja

2.25 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

0.75 tl suolaa

1.25 tl leivinjauhetta

0.75 tl ruokasoodaa

1 tl vaniljasokeria

1 rkl (omenaviini)etikkaa (EI kuitenkaan väkiviinietikkaa)

1 dl rapsi- tai rypsiöljyä

3 dl vettä

Ohje:

Sekoita pohjan kuivat aineet hyvin keskenään sekaisin. Lisää joukkoon vesi, öljy ja etikka.

Sekoita nopeasti sekaisin. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Kaada taikina kahteen voideltuun n. 16 cm irtopohjavuokaan.

Paista 160 asteessa n. 35 minuuttia tai kunnes kypsiä. Kokeile kypsyys tikulla. Kun tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä.

Anna jäähtyä muutama minuuttia ja poista vuoan reunaosa.

Jäähdytä pohja kokonaan hyvin peiteltynä. Käytä pohjat esim. täytekakun kakkupohjana tai yksi kahteen leikattu kakkupohjan osa vaikkapa juustokakun pohjana.

Munaton ja maidoton kakkupohja

Kommentit (23)

Kuullostaa hyvältä! Kiitos reseptistä! Poikani on kananmuna ja hera Allerginen joten kaikki uudet reseptit ovat tervetulleita! Olisiko sulla hyvä vinkki maido(hera)ttomalle täytteelle?

Kiva kuulla, että innostuit ohjeesta, Katja 😀 Harmittavasti en ole (vielä) testaillut kovin paljon maidottomia täyteohjeita eikä niitä löydy blogistakaan, mutta googlettamalla löytynee paljonkin erilaisia ja uskoisin että myös hyviä maidottomia ohjeita 🙂 Pst. Testasin tässä syksyllä moussea, johon tuli ainoastaan vatkattua kaurakermaa ja joukkoon sulatettua, maidotonta suklaata. Täytin täytteellä suklaakakkupohjan ja lähetin miesporukan syötäväksi. Heille ainakin oli kuulemma maistunut hyvin. Suklaisen maidottoman täytteen tekeminen onnistu näimmä siis suht helpostikin, jos sellainen muuten sopii ruokavalioon 🙂

Voiko ohjeen suoraan puolittaa jos tekee vain yhteen pieneen irtopohjavuokaan (n.16cm)??
Olen myös joskus tehnyt munattoman kakkupohjan uunipellillä, kääretorttupohja tyylillä, silloin pohja ei niin paljon keskeltä kohoa niinkuin munattomat pohjat tahtoo usein tehdä. Tulisko tällä ohjeella uunipellille sopiva pohja (50cm leveä uuni)?

Heippa PikkuMyy 🙂 Ohjeen voi puolittaa jos tekee sen n. 16 cm vuokaan. Tällöin tosin pohjasta tulee melko matala. Haluatko, että pohjan voisi leikata 3 osaan, vai riittääkö 2 osaa (=yksi täyteväli)? Totta, uunipellillä saisi tasaisemman pohjan. En valitettavasti uskalla luvata ilman testaamista, että tämä riittäisi tällaisenaan uunipellille. Laskeskelin pikaisesti, että ainakin 30 x 25 cm kokoiseen pellille riittää hienosti. Mutta mitä ohuempi kerros taikinaa tulee, sitä paremmin se nousee ja sitä suurempi riittoisuus eli taikina luultavammin riittäisi vieläkin isommalle pellille. Minkä kokoinen pelti sulla mahtaa tuon kokoisessa uunissa olla?

Oon joka kerta tainnut leikata pohjan vaan 2osaan (=yx täyteväli).
Meiän uunipellin sisämitat on 34x34cm, ja toinen Lild:n ”säädettävä” uunipelti on pienimmillään 33x30cm. Elikkäs uskaltaisin varmaan tuohon pienemmälle pellille pohjan tehdä! Tai sit teen siihen 16cm irtopohjavuokaan..
Joskus jollakin ohjeella tein isoon kakkuvuokaan (26cm) niin tuntu että pohja ei ikinä kypsy keskeltä ja sitten jo alkoin tummua pinnasta, ja vaikka sitten leivinpaperi päällä kypsyi loppuun keskeltäkin, niin siinä vaiheessa kun pohjan halkaisi niin tuntui että olisi vielä ollut hitusen raaka. Ja viimeksi tein pohjan pellillä mutta sillä ohjeella tuli melko paksu pohja.
Nyt näihin kekkereihin riittäsi ihan pienikin kananmunaton kakku niin ehdottomasti ajattelin testata tätä ohjetta! 🙂

Kuullostaa hyvältä suunnitelmalta, kumpikin paistotapa 🙂 Isossa vuoassa paistolämpötila pitää olla tosi matala, jotta se ehtii kypsyä kunnolla keskeltäkin ennen kuin reunat tai pinta kärvähtää. Toivottavasti tämä pohja onnistuu ja maistuu. Ja toki olisi hienoa, jos kuulisin miten pohjan paistamisen kanssa kävi ja mitä pidit 🙂

Heippa! Riittääköhän nämä määrät 26cm kakkuvuokaan? vai tuleeko liian vähän taikinaa?
Ja mitenhän on, onnistuisiko jauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla?

Heippa Kotileipuri 🙂 Taikinamäärä on tällaisenaan sopiva n.20 cm vuokaan, joten 26 cm vuokaan se kannattaa isontaa ainakin 1.7-2-kertaiseksi ja samalla kasvattaa hieman sekä paistolämpötilaa (n. 170 asteeseen) ja myös paistoaikaa (arviolta 45-50 minuuttiin. Paistumista kannattaa tarkkailla ja kokeilla kypsyy tikulla heti kun kakku tuntuu keskeltä kevyesti painettuna kiinteältä. Jos kakku on vielä raaka ja pinta uhkaa saada väriä, kannattaa päälle laittaa folio loppupaiston ajaksi. Valitettavasti en ole kokeillut tätä vielä gluteenittomilla, mutta nykyään on niin hyviä jauhoseoksia, että saattaisi onnistuakin. Jos kokeilet, niin olisi tosi mahtava kuulla miten kävi 🙂

Thanks very much for the best recipe. My children are allergic to eggs and milk. I tried it and it came out very sponge!Kiitos reseptistä!

Great! That’s nice to hear. Thank you Mihiro for sharing your experience! Ole hyvä! 🙂

Hei!
Kiitos ohjeesta. Kokeilen sitä 9v pojan synttärikakkuun. Mutta semmosta mietin, että mikä virka tuolla etikalla on? Voiko sen korvata jollai muulla?

Hei Pirta! Sooda vaatii taikinaan jotain hapanta, jotta taikinaan syntyy ilmakuplia ja lopputuloksesta tulee ilmava. Itse käytän tähän etikkaa, mutta sitruunan mehu saattaisi toimia samalla tavalla. En ole kokeillut, mutta intuitiivisesti ajateltuna sitruunan mehua saattaa joutua laittamaan hieman enemmän mitä etikkaa, jotta päästään samaan lopputulokseen. Tähän taikinaan laittaisinkin n. 2 rkl sitruunan mehua. Uskallatko kokeilla? 🙂

voikohan etikan määrää puolittaa? Maistuu aika voimkkaasti kakussa… Muuten hyvä ohje munattomaksi

Jännä juttu, että sulla maistui etikka läpi. Itse olen tehnyt tätä monet monet kerrat, enkä ole koskaan huomannut mitään sellaista. Kysynkin siis, mitä etikkaa käytit? Etikoiden etikkahappopitoisuuksissa on eroja ja niiden määrää pystynee pienissä määrin muuttamaan. Itse käytän useimmiten omenaviinietikkaa, jossa etikkahappopitoisuus on pienempi kuin esim. valkoviinietikassa. Sitten taas väkiviinietikka on jo niin voimakasta tavaraa, että sitä en suosittelisi käyttämään tässä lainkaan. En olekaan huomannu kertoa tuota ohjeeseessa, merkitsen sen samantein.

Hei!
Käytin omenasiiderietikkaa. Jääkaapissa oli riisietikkaa ja omenasiiderietikkaa ja oletin omenasiiderietikan paremmaksi vaihtoehdoksi.

Hei!
Jatkoa edelliseen viestiini. Tarkemmin merkiltään RAW omenasiiderietikka, jossa happamuus 5%,

Heippa taas. Happaamuus ainakin on oikeaa luokkaa. Kävin googlettamassa tuon RAW -merkkisen omenasiiderietikan ja se etikka on jonkinlaista suodattamatonta etikkaa. En tiedä, mutta voisikohan tuo vaikuttaa siihen makuasiaan…? No, joka tapauksessa voisit kokeilla korvata etikan vaikka sitruunasta puristetulla mehulla, jotta saat taikinaan happamuutta, jota sooda kaipaa. Mehun määrä on arviolta noin 1.5-2-kertainen. En ole itse (vielä) kokeillut sitruunalla, mutta uskoisin toimivan hyvin. Mulla on tämä(kin) kokeilulistalla, mutta jos innostut kokeilemaan ennen minua, olisi kiva kuulla millainen tuli 🙂

Tosi hyvältä vaikuttaa pohja, tein testikakun ennen varsinaisia juhlia. Ihan huippublogi, sait minusta seuraajan ja aion testata ohjeita enemmänkin, kiitos!

Kiva että tykkäsit. Tämä on meillä vakkarikäytössä aina kun tarvitaan munatonta kakkupohjaa 🙂 Ja voi kiitos Annika, ihana kuulla, kommenttisi lämmitti todella mieltä! Herkullisia testauksia! 🙂

Kiitos ohjeesta. Kokeilin tehdä kakun yhteen sydänvuokaan (irtopohja). Käytin gluteenitonta vehnäjauhoa. Lopputulosta en vielä tiedä, kakku on vielä jäähtymässä. Vähän jännittää, kun en ehtinyt kokeilla tätä etukäteen. 14-vuotissynttäreitä vietetään jo huomenna…

Ole hyvä Kati 🙂 Ehdinkin vastaamaan vasta nyt ku synttärit ovatkin jo ohi. Onnittelut näin jälkikäteen! Ja toivottavasti kakku maistui. Toki, jos ehdit/jaksat vastamaan vielä, niin olisi loistavaa kuulla miten tämä onnistui gluteenittomana 🙂

Moi. Tälläistä ohjetta juuri etsinkin! Vaihdoin jauhot gluuteenittomaan versioon ja tässä nyt odotellaan lopputulosta. Taikina oli kyllä jotenkin kiinteän oloinen vaikka laitoin kaikkia ohjeen mukaisesti, en tiedä johtuiko tämä GLjauhoista…? Kakku kyllä näyttää uunissa ihan hyvältä 👍 toivottavasti on myös! Kiitos vielä ohjeesta!

Moikka Raisa! 🙂 Oih, olisi ihana kuulla, miten kakku onnistui gluteenittomana! Gluteenittomat jauhot saattavat tehdä taikinasta hieman tönkömmän, mutta toivottavasti onnistui silti 👍

Kommentoi juttua: Helppo, munaton ja maidoton vaalea kakkupohja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Testasin vegaanisen "mädin" tekemistä juhliin ja meni täydestä kuin väärä raha, erityisesti ulkonäkönsä puolesta. Juhlijat hämmästyivät siitä, ettei kyseessä ollutkaan aito mäti. Vilkaise helppo ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/ #suklaapossu #vegaaninen #mäti #kotiliesiblogit
  • Pehmeä, liivatteeton suklaamousse, munaton suklaakakkupohja ja voimakkaan suklainen suklaakuorrutus. Oli muuten aikas hyvä paketti 😋 Lue tarkempi ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/
#suklaapossu #munaton #suklaakakku #liivatteeton #ilmanliivatetta #suklaamousse #suklaakuorrute  #chocolate #cake #withoutgelatine #kotiliesiblogit
  • Tein tytön synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi tuulihattukakun. Tuulihattulevyjen sisältä oli superherkullinen savulohitäyte ❤️ Kakku maistui myös tytöille, ja seuraavana päivänä ne tappelivatkin kakun jämistä. Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suolainen-tuulihattukakku-savulohitaytteella/
#tuulihattu #kakku #herkullinen #savulohi #yummu #profiteroles #salmon #cake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat, hieman sitkeät kaura-suklaapalat päätyivät tyttömme 6-vuotisjuhlapöytään. Juhlien jälkeen tarjoilukiposta löytyi onneksi vielä pari keksiä seuraavan päivän jälkkäriksi.
Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-sitkeat-kaura-suklaapalat/ #tytönsynttärit #suklaa #kaurakeksi #yummy #chocolate #oatmeal #cookies #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Elämäni ensimmäinen prinsessakakku! Onkohan ikä tehnyt tehtävänsä, mutta tässä myös marsipaani maistui ihmeen hyvältä. Vai olikohan kakku vaan niin älyttömän hyvää muuten.. Kakku päätyi mein pikkuprinsessan synttärikakuksi. Ohje löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-suklaapossun-tyyliin-nro-1/ #suklaapossu #prinsessakakku #vadelma #vaniljakiisseli #kakku #6vuotias #tyttö #synttärit #birthday #cake #girl #6yearsold #suklaapossublogit
  • Tällaiset tohtorinhatun malliset suklaafudge-lakupalat pääsivät tuttavani väitöksen jälkeiseen kahvipöytään ja katosivat sieltä aika haipakkaa. Näitä oli tosi kiva tehdä, ja syödä 😋 Kurkkaa kuvalliset ohjeet blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tohtorinhattu-suklaafudget-lakritsilla/ #suklaapossu #väitös #pikkumakea #suklaafudge #kick #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Nämä kahden aineet suklaafudget on mun lemppariohje kiireisiin leipomistilanteisiin. Ja kyllähän nämä fudget myös maistuvat ihan älyn hyville. Niitä on myös helppo muuttaa lisäämällä joukkoon esim. pähkinöitä ja lakun paloja, nams! Kurkkaa ohje blogista ja tee vimeistään joululahjaksi (ensin pitää tietty harjoitella ja maistella eri variaatioita 😉 ) ! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-nopeat-kahden-aineen-suklaafudget/ #suklaapossu #suklaafudget #helppojanopea #easy #chocolate #fudge #kotiliesiblogit

suklaapossu

X