Suklaapossu

Mustikkarahkamurupiirakka

Pehmeäpohjainen piirakka, jonka päällä reilusti mustikkaa, rahkaa ja rapeaa murua. Täydellistä!

Koko kesän mieleni on tehnyt ihanaa mustikkarahkamurupiirakkaa. Mielessä on pyörinyt erityisesti vuonna 2011 leipomani Mustikka-rahkapiirakka. Eilen, kun lasten koulu alkoi ja sain vihdoinkin pienen hetken omaa aikaa, kaivoin tuon ohjeen esille ja huomasin, että sehän muistutti kovin Maisemakahvilan raparperipiirakkaa, vain hieman muokattuna. Päätin yksinkertaistaa aiempaa ohjetta hieman, ja tehdä Maisemakahvilan piirakan mustikkaisena versiona.

Rahkamurupiirakka mustikasta
© Irina Lisinen

Ohje koki tahtomattani pienen muutoksen. Aloittelin innoissani leipomisen, kunnes huomasin, että joku (syypää löytyy peilistä) oli tuhonnut lopun piimän munattomia lihapullia väsätessä. Piimää olisi tarvittu pohjataikinaan, mutta onneksi se on helppo korvata myös muilla hapanmaitotuotteilla. Jääkaapista sattui löytymään turkkilaista jogurttia, joten käytin sitä ja landrasin sen löysemmäksi vedellä. Lopputulokseen tuo ei vaikuttanut, ainakaan huonontavasti.

Mustikkapiirakka
© Irina Lisinen

Maistelin piirakkaa lämpimänä, jäähdytettynä ja jääkaappikylmänä. Mielestäni piirakka oli parhaimmillaan

Mustikkarahkamurupiirakka
© Irina Lisinen

Varmaan sanomattakin selvää, että tämä mustikkarahkamurupiirakka on hyvää! Kuulinpa muidenkin syöjien suusta kehuja, muun muassa: ”todella hyvää”, ”nam, tämä on hyvää” ja ”oho, onpas hyvänmakuista. Ja koostumuskin mehevä.”.

Mustikkarahkamurupiirakka

Noin 30 cm x 40 cm kokoiselle uunipellille

Murutaikina:

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

250 g voita tai margariinia sulatettuna

Pohjataikinaan:

noin puolet (tai vähän yli) murutaikinasta

1 muna

1 dl turkkilaista jogurttia

1 dl vettä (veden ja turkkilaisen jogurtin voi korvata esimerkiksi piimällä)

Täyte:

500 g maustamatonta maitorahkaa

2 munaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

500 g (= noin 8.5 dl) pakastemustikoita

0.5 dl perunajauhoja

Ohje:

Sekoita murutaikinan kuivat aineet yhteen. Lisää joukkoon sulatettu rasva ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Jaa muruseos kahteen kulhoon; toisesta tulee pohja ja toisesta piirakan päälle murukerros.

Lisää toiseen kulhoon muna, turkkilainen jogurtti ja vesi. Levitä taikina leivinpaperoidun uunipellin pohjalle.

© Irina Lisinen

Sekoita täytteen rahka, munat ja sokeri keskenään. Lisää rahkaseos pohjan päälle.

© Irina Lisinen

Sekoita mustikoihin perunajauhot ja lisää rahkan päälle.

© Irina Lisinen

Ripottele loppu murutaikina pinnalle.

© Irina Lisinen

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.

© Irina Lisinen

Piirakka on mielestäni parhaimmillaan jäähdyttyään. Piirakan voi hyvin leipoa valmiiksi jo vuorokautta ennen tarjoamista. Säilytä piirakka jääkaapissa hyvin suojattuna. Nosta huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen tarjoilua.

Vinkki:

* Voit korvata turkkilaisen jogurtin ja veden sekoituksen piimällä tai maustamattomalla jogurtilla.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustikkarahkamurupiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *