Suklaapossu

Nallekakut pienen pojan syntymän johdosta

Nallekoristeet kakun päällä

Sain ystävältäni pyynnön tehdä kakun hänen miehensä työpaikalle heidän toisen pienen poikansa syntymän johdosta. Kakunsyöjiä löytyi työpaikalta n. 50, joten päätin tehdä sinne yhden 30 ja yhden 20 hengen kakun. Samalla ratkesi yhden isomman kakun kuljetusongelma. Kakkuihin toivottiin koristeeksi nalleja, kakkujen piti olla laktoosittomia ja sisällä mieluusti mehevä suklaakakkupohja. Muuten sain vapaat kädet.

Tein suklaakakkupohjista hieman kakkua pienemmät, niin pohjat sai nätisti piiloon kakun sisälle, jolloin kakun päälimmäinen kerros oli kakun täytteeksi päätynyttä mansikka-vadelmamoussea. Koristelussa sitten ei kaikki ihan sujunutkaan putkeen…

Valkoinen suklaaspray kakun päällä

Olin vähän ennen kakkujen leipomista hankkinut valkoisen suklaaspraypullon ja päätin kokeilla sitä niiden kakkujen pintaan kaulintamassan sijasta. Kohtalo kuitenkin puuttui lopulta peliin. Sprayasin kakkua innoissani, kunnes se loppui yhtäkkiä yllättäen jo ensimmäisen kakun kohdalla. Senkin väri jäi hieman epätasaiseksi ja alareunasta pilkotti pahastai moussen punaisuus. Koska oli sunnuntai, en päässyt hakemaan sprayta enää lisää. Voi kääk! Mietin ja pähkäilin, mitä ihmettä teen. Lähetin tuosta ensimmäisestä kakusta kuvan kakun tilaajalle ja hänen mielestään se oli hyvä ja sai siis kelvata tuollaisenaan. Huh huh.

Kuitenkin toisen kakun kohdalle oli pakko keksiä jotain muuta. Koska kakkujen piti olla laktoosittomia, ajattelin kokeilla niihin Candy Meltseistä tehtyä kuorrutusta. Kaivoin valkoiset Candy Meltsit kaapista esille ja sulatin niitä pienessä vesitilkassa. Seoksesta tuli aivan liian juoksevaa ja se valui lautaselle piiiiikku hiljaa seuraavan tunnin ajan. Voi huoh. Tässä vaiheessa alkoi jo tulla pieni paniikki eikä itkukaan ollut kaukana. Kakun haku läheni ja minulla oli vain hetki aikaa saada toinenkin kakku sen näköiseksi, että sitä kehtaa tarjota. Sain lopulta löysät kuorrutuslirut pois kakun päältä. Lisäsin liian löysän Candy Melts -sotkun joukkoon lisää Candy Melts-nappeja ja sulatin seoksen uudestaan. Nyt siitä tuli selvästi paksumpaa ja juuri sellaista, kun se nähdäkseni pitäisikin olla kuorrutettaessa. Kaadoin ilosta puhkuen kuorrutteen kakun päälle. Se levittäytyi kauniisti pinnalle ja alkoi valua kauniisti reunoja myöten. Mutta sitten se tapahtui! Kuorrute valui reunoilta alas lautaselle. Eikä todellakaan kauniisti kuten yleensä valumakakuissa, vaan valumat repesivät ja ratkesivat sieltä sun täältä ja kaikki repeämän alapuolella olevat norot tipahtivat lautaselle. Jälkikäteen netissä seikkaillessa tämäkin selvisi, sillä löytämäni tiedon mukaan Candy Meltsiä ei voi valuttaa suoraan liivatepitoisen kakun päälle. Ja sellainen kakku mulla juuri oli, äh!

Onneks on aina takuuvarma keino koristella kakku valumilla ja se on suklaaganache. Tietenkään multa ei löytynyt kaapista laktoositonta kermaa siihen hätään, joten soitin ystävälleni ja kysyin hänen mielipidettään asiasta. Onneksi toinen kakuista sai olla laktoosillinen ja se sai sitten päälleen suklaakuorrutteen. Ja siitä suklaaspraysta vielä sen verran, että otin yhteyttä paikkaan josta olin sen hankkinut ja heillä todettiin, että kyseessä on virheellinen tuote, sillä normaalisti suklaasprayn pitäisi riittää useampaan kakkuun. Tämän totesinkin eri väristen kakkujen kohdalla, sillä sitä väriä jäi kahden kakun jälkeen jäljelle aimo annokset. Mutta niistä kakuista lisää vielä myöhemmin.

Valuva suklaaganache kakun päällä

Koristeeksi tulevat nallet tuli tehtyä kahdessa erässä. Ensimmäiset nallet tein jo aiemmin keväällä. Niiden piti päätyä jo saman pojan ristiäiskakun päälle, mutta sairastelu sotki suunnitelmat. Nyt kun kakkuja tuli kaksi, tein nalleja lisää. Nalleista muuten huomaa, kuinka harjoitus tekee mestarin. Tai no ei tuo yhden kerran harjoituskiekka nyt sentään mestaria tehnyt, mutta ainakin hitusen paremman. Mietinkin kehtaanko laittaa ensimmäisiä nalleja lainkaan kakun päälle, kun olivat niin eri maata kuin myöhemmin tehdyt. Aikaa ei kuitenkaan ollut tehdä uusia, joten näillä mentiin. Suklaaspraylla koristeltu kakku sai nallet suoraan päälleen meiltä lähtiessä, mutta suklaaganachekakkua varten pakkasin nallet mukaan erilliseen rasiaan, jotta pysyivät hyvänä tarjoiluhetkeen asti.

Vaikka kakuista ei tullut aivan sitä mistä haaveilin, olivat kakut kuulemma maistuneet 🙂

Nallekakut suklaakakkupohjalla

n. 27.5 ja 24 cm kakut

Pohjat:

1.66-kertainen annos Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa jaettuna 26 ja 22 cm vuokiin.

Täyte:

10 dl vispikermaa

800 g vaniljatuorejuusto

200 g ranskankermaa

250 g maitorahkaa

5 dl mansikkasosetta

5 dl vadelmasosetta

n. 1.5 dl sokeria

4 rkl sitruunanmehua

7 rkl vettä

11 tl liivatejauhetta

Kuorrutus isompaan kakkuun:

Valkoista suklaasprayta

Pienempään kakkuun suklaaganache:

75 g tummaa (n.50%) suklaata

0.75 dl kuohukermaa

n. 0.5 rkl glukoosisiirappia (tai vaaleaa siirappia. Ei pakollinen)

Koristeet:

Kaulintamassan ja sokerimassan sekoitusta + ruskeaa pro gel -väriä

Ohje:

Tee Mielettömän mehevää suklaakakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Jaa taikina n. 22 cm ja 26 cm vuokiin (eli tulevia kakkuja pienempiin vuokiin). Paista kunnes kypsiä. Jäähdytä.

Tee täyte. Vatkaa vispikerma löysähköksi vaahdoksi. Hurauta joukkoon notkistetut tuorejuustot. ranskankerma ja maitorahka. Sekoita joukkoon mansikka- ja vadelmasose sekä maun mukaan sokeria. Sekoita mikron kestävässä pienehkössä kulhossa sitruunan mehu, vesi ja liivatejauhe. Anna turvota muutama minuutti. Sulata turvonnut liivatejauhe mikrossa n. 20-30 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten.

Täytä kakku suoraan tarjoilulautasille kakkupohjia isompien (n. 27.5 ja 24 cm) irtopohjavuoan reunaosin sisäpuolelle. Näin tehden täyte valuu reunoille ja peittää kakkupohjat. Laita täytettä myös viimeisen pohjapalan päälle reilusti. Laita täytetyt kakut jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Poista vuoan reunaosat. Jos kuorrutat suklaaspraylla, niin laita kakku pakkaseen n. tunniksi, jotta pinta jäätyy. Lämmitä suklaaspraypulloa kuumassa vedessä muutama minuutti, jotta kaakaovoi sulaa. Heiluta pulloa ja sprayaa kakun pintaan.

Suklaaganachea varten pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon kerma. Sulata mikrossa välillä sekoittaen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon (glukoosi)siirappi. Jäähdytä sen verran, että seos paksenee hieman. Kun suklaaganache on paksuuntunut, mutta edelleen juoksevaa, kaada se kakun päälle ja anna valua reunoilta rennosti alas. Anna jähmettyä ennen koristeiden laittamista. Valmista!


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nallekakut pienen pojan syntymän johdosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *