Omar-juustokakku vadelmilla

Herkullinen kermakarkki kakku vadelma yllätyksillä

Törmäsin muutama kuukausi sitten somemaailmassa Omar-juustokakkuun. En ollut tätä ennen edes ajatellut tuollaisen tekemistä, mutta kakku jäi samantein alitajuntaani ja nousi sieltä pinta, kun aloin suunnittelemaan 3-vuotiaan poikamme ja 10-vuotiaan tyttömme synttäritarjottavia. Harmittavasti en muista kenen kakun kuvan ensimmäisenä näin, sillä ajatus kakun tekemisestä syttyi vasta myöhemmin. Googletin erilaisia ohjeita, ja tekotapoja ja ohjeita olikin melkoisesti. Lähinnä omassa päässäni pyörinyttä ohjetta oli Tarun Taikakakkujen ohje, jota hän ylisti maasta taivaisiin. Päätin siis lähestyä kakkua samantapaisella ohjeella. Paitsi…

Omar-karkeista juustokakku

Koska Omarit ovat makeita ja täytteestä tuli melko makea, niin sujautin täytteen sisään muutaman vadelman tuomaan raikkautta. Vadelmat olivat suoraan sanottua piste i:n päällä! Tästä tuli todella ihanaa. Makean, pehmeän, suussasulavan täytteen sisään sujautetut kirpeämmän vadelmat toivat kakkuun herkullisen lisäulottuvuuden. Vadelmia olisi voinut olla vaikka hieman enemmänkin, joten laitoin ohjeeseen vaihtoehtoiseksi määräksi isomman määrän. Mun piti koristella kakku mm. pakastekuivatuilla vadelmilla, mutta juhlien valmistelukiireessä unohdin laittaa niitä kakun päälle. Ne kuitenkin sopisivat tosi ihanasti kakun makumaailmaan ja toisivat vielä hieman lisäkirpeyttä, erityisesti silloin, jos vadelmia laittaa ohjeessa olevan pienemmän määrä..

Kokonaisia vadelmia kakun sisälle

Pohjaan laitoin suklaahippukeksejä, mutta siihen voi ihan hyvin käyttää miltei mitä tahansa muitakin keksejä. Ainut mitä kannattaa huomioida on se, että keksit ovat miedon makuisia, etteivät peitä suotta täytteen mietoa kinuskisuutta.

Omar juustokakku

Tämä kakku oli siis tarjolla synttäripöydässä. Tein kakun valmiiksi pakkaseen odottamaan juhlia yhtenä helteisenä päivänä, kun en halunnut lisälämmittää kotia enää yhtään pitämällä uunia päällä. Kakku kesti pakastamisen todella hyvin, eikä kakusta huomannut lainkaan, että sitä oli koskaan jäädytetty.

Tytön 10-vuotissyntymäpäivä kakku

Nyt en yhtään ihmettele, miksi Omar-juustokakku on niin suosittu. Tätä teen mieluusti itsekin vielä uudestaan. Ehkä myös muilla marjoilla höystettynä… 🙂

Omar-juustokakku vadelmilla

22 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

200 g keksejä (käytin suklaahippukeksejä)

50 g voita sulatettuna

Omar-kastike:

1 dl vispikermaa

1 pss (á 220 g) Omar-karkkeja

Täytteeseen:

3 dl vispikermaa

400 g maustamatonta tuorejuusto, suosittelen Philadelphiaa

1 rkl vaniljasokeria

2 tl liivatejauhetta (TAI 4 liivatelehteä)

2 rkl vettä

Lisäksi:

n. 100-200 g vadelmia

Koristeluun esimerkiksi:

pilkottuja Omar-karkin paloja

pakastekuivattuja vadelmia

syötäviä kukkia

nonparelleja

Ohje:

Valmistele vuoka. Leikkaa vuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperin pala. Laita keksit kestävään pakastepussiin ja hakkaa hienoiksi esim. nyrkillä tai lihanuijan sileällä puolella. Sulata voi ja kaada pussin sisälle. Rutistele ja hiero, kunnes voi on sekoittunut kaikkialle keksimurun joukkoon. Kaada voi-keksimuruseos vuokaan ja tasoita lusikalla kevyesti painamalla. Laita vuoka jääkaappiin täytteenteon ajaksi.

Aloita täytteen kakun tekeminen tekemällä Omar-kastike. Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna kerma kiehuvaksi. Sekoita joukkoon pienemmäksi pilkotut Omar-karkit ja jätä syrjään muutamaksi minuutiks.

Omarit sulatetaan kattilassa kerman kanssa

Jos karkit eivät ala sulamaan tai sulavat erittäin hitaasti, nosta kattila levylle ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes kaikki karkit ovat sulaneet. Laita kattila kylmää vettä sisältävään altaaseen, niin kastike jäähtyy nopeammin.

Omar-kastike

Valmistele loput täytteestä. Sekoita liivatejauhe ja vesi keskenään ja jätä odottamaan muutamaksi minuutiksi.

Vatkaa 3 dl vispikermaa vaahdoksi. Laita notkistetut tuorejuustot toiseen kulhoon ja vatkaa joukkoon kädenlämpöinen Omar-kastike ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon myös kermavaahto.

Juustokakun tekeminen

Sulata turvonnut liivateseos mikrossa n. 10 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut. Lisää liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten.

Kaada vuokaan vajaa puolet täytteestä ja tasoita. Laita täytteen päälle vadelmia.

Vadelmat kakun sisällä ovat ihana yllätys

Kaada loput täytteestä vuokaan vadelmien päälle ja tasoita. Nosta vuoka jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kermakarkeista mousse

Koristele kakku ja eikun kimppuun!

Vinkki:

* Jäähdytä Omar-kastiketta tarpeeksi, sillä kermavaahto kärsii kuumasta kastikkeesta.

* Juustokakku kestää hyvin myös pakastamisen. Sulata jäätynyt kakku jääkaapissa hitaasti.

* Juustokakku on munaton, mikäli valitsee pohjaan munattomia keksejä.

* Kakusta saa gluteenittoman, jos käyttää pohjassa gluteenittomia keksejä. Huomaa kuitenkin, että Omarit saattavat sisältää vehnää, jolloin kakku ei keksien vaihdosta huolimatta sovi aivan kaikille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Varmista sopivuus gluteenitonta ruokavaliota noudattavilta.

Syötavia kukkia kakun päällä, rautayrtti pelargonia

Kommentit (11)

Hei, montako liivatetta voi käyttää jos ei oo jauhetta käytössä?

Hei Maria. Yksi liivatelehti vastaa 1/2 tl liivatejauhetta, joten tähän kakkuun menee yhteensä 4 liivatelehteä. Hyvä kun kysyit, merkkaankin tämän suoraan ohjeeseen muillekin vinkiksi 🙂

Löytyi juuri sellainen helpon kuuloinen ohje, jota aion kokeilla. Kiitos vinkistä.

Ihanaa, että innostuit Teija 🙂 Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan (ellet ole jo ehtinytkin).

Hei! Jos teen kakun pakastevadelmista niin voiko tehdä jo edellispäivänä ennen juhlia? Toitvasti ehdit pikaisesti vastata 🙂

Hei Heidi! 🙂 Kakun voi tehdä hienosti jo edellisenä päivänä pakastevadelmista. Varmaan jo tiesitkin, mutta muistuttelen varmuudeksi, että aina kun käyttää leivonnassa kokonaisia vadelmia (ilman kuumentamista), kannattaa käyttää suomalaisia vadelmia.

Kiitos vastauksesta, tuli oikein onnistunut ja herkullinen kakku! 🙂

Loistavaa! 🙂

Hei! Kysyisin vielä pakastevadelmien käytöstä: tarvitseeko liivatteiden määrää kasvattaa? Onko siis riskiä, että pakastevadelmat alkavat tihkuttamaan nestettä, ja kakkumassa ei pysy kasassa? Upotetaanko vadelmat massaan, kun se on jo vuoassa? Kiitos, jos ehdit vastata! 🙂

Hei Testaaja! 🙂 Pakastevadelmat sopivat tähän hyvin ilman mitään muutoksia, sillä ne pysyvät sulaessaan suht kiinteinä, eivätkä vetistä täytettä (kuten esim. mansikat saattaisivat tehdä). Itsekin käytin vaihekuvissa juuri pakastevattuja ja hyvin onnistui 🙂 Laittaisin vadelmat vuokaan samalla tavalla kuin tässä ohjeessa eli vuoan pohjalle ensin hieman täytettä, jonka päälle vadelmat tulevat ja sen jälkeen päälle vielä loput täytteestä. Toivottavasti vastaus ehti ajoissa 🙂

Iso kiitos vastauksesta! 🤗

Vielä yritän jostain onkia tiedon, sopiiko Omarit laktoosi- intoleranssin puolesta vieraille 🤔

Kommentoi juttua: Omar-juustokakku vadelmilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X