Suklaapossu

Parhaat sitkeät suklaahippukeksit

Amerikkalaistyyppiset sitkeän rapeat suklaahippukeksit ovat superherkullisia ja monet ovat sanoneet niitä jopa parhaiksi kekseiksi ikinä.

Pienet herkulliset suklaakeksit
© Irina Lisinen

Sitkeät isot suklaahippukeksit ovat olleet yksi blogini suosituimmista pikkuleipäohjeista viime vuosien aikana. Eikä ihme. Nuo keksit ovat niiiin hyviä, ihan parhaita! Ne ovat reunoilta rapeita, mutta keskeltä sitkeitä ja juuri sopivan suklaisia ja makeita. Tällä kertaa nuo isot keksit muokkaantuivat hieman pienemmiksi suupaloiksi. Näitä on kivempi tarjoilla vaikkapa juhlissa, kun tarjolla on kaikkea muutakin, eivätkä isot keksit tee niin hyvin kauppaansa kuin pienemmät versiot.

Maailman parhaat suklaahippukeksit
© Irina Lisinen

Meillä näitä tarjoiltiin ensimmäisen kerran tytön kaverisynttäreillä toukokuussa. Keksit upposivat tytön kavereihin kuin häkä ja taisivat jopa loppua ennen juhlien päättymistä. Itsekin maistelin pari ja voi kyllä että kuinka hyviä ne olivatkaan. Keskeltä juuri niin sitkeitä, kuin pitikin. Keksit päätyivät pari kuukautta myöhemmin lasten yhteissynttäreille esikoistyttäreni leipomina ja tälläkin kertaa tekivät hyvin kauppansa.

Pienet sitkeät suklaahippukeksit
© Irina Lisinen

Jos keksit (tai ehkä pikemminkin pikkuleivät, koska ovat käsin kotona tehtyjä…) ovat ainoat tarjottavat, niistä kannattaa tehdä isompia, kuten nämä sitkeät suklaahippukeksit, jolloin niitä saattaa riittää 1 tai 2 per henkilö syöjien suklaakeksihimoista riippuen. Tässä alla kuitenkin ohje pienempiin, mutta suussasulaviin sitkeisiin suklaahippukekseihin.

Parhaat sitkeät suklaahippukeksit

48 kpl

Aineet:

125 g voita huoneenlämpöisenä

1.25 dl tavallista sokeria

1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1.5 rkl vaniljasokeria

0.5 tl suolaa

0.75 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

n. 3 dl = 175 g tummaa (n.50%) suklaata pienemmäksi pilkottuna

Ohje:

Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti. Sekoita jauhot, suola, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Kääntele jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi rouhittu suklaa käännellen.

Jaa taikina kolmeksi noin 20 cm pituiseksi pötköksi. Jaa kukin pötkö 16 osaan. Laita leikatut kiekot esimerkiksi lautaselle tai pellin päälle. Laita lautanen/pelti pakkaseen vähintään puoleksi tunniksi, kunnes palat ovat täysin jäätyneet (ks. vinkkiosiosta alempaa lisävinkit).

Voit vaihtoehtoisesti myös pakastaa pötköt kelmuun käärittynä ja leikata ne paloiksi vasta ennen paistamista.

Kun keksien paisto tulee ajankohtaiseksi. Lado 12 (tai tarvittaessa pienempi määrä) jäistä kiekkoa pellille leivinpaperin päälle tasaisin välein. Paista samantein 160 asteessa noin 9-10 minuuttia tai kunnes keksit ovat juuri ja juuri kiinteytyneet reunoilta, mutta keskeltä edelleen täysin raa’an oloisia, mutta laskeutuneita. Jäähdytä hetki ennen pelliltä poistamista. Jos paistoit keksejä vahingossa liikaa, poista ne samantein kuumalta pelliltä liu’uttamalla leivinpaperi esimerkiksi kylmälle uunipellille.

Vinkit:

* Jos taikina on leikkausvaiheessa löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30-60 minuutiksi.

* Voit vaihtaa osan tummasta suklaasta valkosuklaaksi tai maitosuklaaksi. Joukkoon voi lisätä myös esimerkiksi pienemmäksi rouhittuja suolapähkinöitä.

* Keksien pitää olla keskeltä todella pehmeitä siinä vaiheessa, kun ne otetaan pois uunista. Keksit kovettuvat ja kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Paistoaikaa ei tule pidentää liikaa, jotta keksit eivät kypsy liikaa, sillä silloin ne menettävät sitkeän rakenteen. Herkullisia ovat toki siltikin.

* Pakastamisen ennen paistamista vaikuttaa keksien rakenteeseen: Pakastetun taikinapalan reunat sulavat ja kypsyvät ja nopeammin kuin keskusta. Keskusta sulaa viimeisenä, eikä kypsy yhtä paljon kuin reunat. Näin keskusta jää sitkeäksi.

* Keksit ovat parhaimmillaan heti jäähdyttyään tai viimeistään seuraavana päivänä nautittuna. Säilytä keksit ilmatiiviissä rasiassa, jotta ne eivät kuivu suottas.

* Lukijan testaama toimiva vinkki: Keksit voi myös pakastaa heti paistamisen ja jäähtymisen jälkeen. Tällöin ne säilyttävät sitkeän rapean koostumuksensa pidemmän aikaa.

* Voit pilkkoa keksitaikinan pakkaseen valmiiksi ja paistaa aina tarvittavan määrän keksejä.

* Jos et halua käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 16 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa noin 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen.

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat sitkeät suklaahippukeksit

Mummu

Nämä ovat varmaan makeita.
Kokeilisin keksejä, jos myös kauraa olisi ohjeessa, ei pelkkää vehnäjauhoa.

Irina Lisinen

Hei Mummu! Makeita ovat, mutta siitä huolimatta (ja ehkä sen takia) todella hyviä. Osan vehnäjauhoista voi korvata halutessaan kaurajauhoilla tai nämä voi tehdä suoraan gluteenittomina, jolloin taikinaan tulee suht reilusti kaurajauhoja. Valmis gluteenittomien keksien ohje löytyy täältä: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteenittomat-suklaahippukeksit/

ansa

ihan hyviä tuli vaikka kamalat ohjeet oliki

Irina Lisinen

Hyvä, että maistui! Ps. Parannuksia ohjeeseen otetaan vastaan 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *