Pätkisjuustokakku (liivatteeton)

Suussasulavan pehmeä pätkisjuustokakku syntyy helposti ja nopeasti vain muutamasta aineesta. Pehmeään, miltei höttöiseen täytteeseen tulee vain kolme ainetta ja se valmistuu kokonaan ilman liivatetta. Kuohkean minttusuklaisen täytteen alla on tumma, miedosti suklainen keksipohja.

Myös pohjassa on kolme ainetta, vaikka sen olisi saanut yksinkertaisimmillaan tehtyä vain tummista kekseistä ja rasvasta. Käytin kuitenkin kakkuun kaapista löytyneitä digestivejä ja lisäsin joukkoon tummaa kaakaojauhetta. Se antoi keksipohjalle melko voimakkaan suklaisen maun jo pienellä määrällä.

Digestiven makumaailma on hieman suolainen, joka sopi tosi kivasti yhteen suklaisuuden kanssa. Digestiven sijasta voi kuitenkin halutessaan käyttää myös muita vaaleita keksejä, esimerkiksi kaurakeksejä, jolloin pohjasta tulee makeampi.

Pätkisjuustokakku on helppo ja nopea juustokakku

Katso kuinka kuohkea ja pehmeä kakku onkaan! Tai tuota ihanaa pehmoisuutta ainakin yritin esitellä alla olevalla kuvalla. Toivottavasti näet sen myös.

Laitoin kakkuun puolitoista pussillista pätkiksiä. Pätkiksen maku on mieto, mutta hyvin tunnistettavissa. Meillä maun voimakkuus hieman jakoi mielipiteitä, joten laitoin ohjeeseen vaihtoehtoiseksi tavaksi myös suuremman määrän. Itse tykkäsin jo tästä, mutta en olisi valittanut, vaikka maku olisi ollut voimakkaampikin.

Meillä kakku toimi myöhästyneenä äitienpäiväkakkuna. Tämä sopii kuitenkin loistavasti muihinkin tuleviin juhlapäiviin tai muihin herkutteluhetkiin. Suosittelen kokeilemaan.

Pätkisjuustokakku

n. 16 cm irtopohjavuokaan, 5-6 syöjälle

Pohja:

100 g digestivekeksejä tai kaurakeksejä

1.5 rkl tummaa, hyvää kaakaojauhetta (esim. VanHouten)

45 g voita sulatettuna

Täyte:

3 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

210-245 g (=1.5-1.75 pss, á 140g) Pätkispaloja

Koristeluun:

Esimerkiksi pätkiksen paloja, syötäviä kukkia, keksiä murusteltuna

Ohje:

Leikkaa leivinpaperista noin 16 cm irtopohjavuoan pohjan kokoinen pyöreä pala ja asettele se vuoan pohjalle.

Murskaa keksit hienoksi jauheeksi ja lisää joukkoon kaakaojauhe. Sekoita joukkoon myös sulatettu voi. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Vatkaa kerma tukevaksi vaahdoksi. Lämmitä Pätkiksiä miedolla teholla mikrossa noin 1 minuutti tai kunnes ne pehmenevät. Sekoittele pätkiksiä välillä, jotta ne eivät pala. Lisää pehmenneiden pätkisten joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Lisää pätkis-tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon ja vatkaa kunnolla nopeasti sekaisin. Täytteen pitäisi olla tässä vaiheessa pehmeää, mutta sen verran jämäkkää, että se pysyy muodossaan (ks. kuva alla).

Voitele vuoan sisäpuolen reunat kevyesti esim. vuokaspraylla. Kaada täyte vuokaan ja tasoita.

Nosta vuoka jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Poista vuoan reunaosa, nosta kakku tarjoilulautaselle ja koristele Pätkiksen paloilla ja vaikka syötävillä kukilla ja keksimuruilla.

Vinkit:

* Pätkis palaa mikrossa tavallista suklaata helpommin, joten tarkkaile tilannetta. Pätkikset eivät sula saman näköiseksi juoksevaksi seokseksi kuin normisuklaa, vaan pehmenneetkin Pätkikset pitävät muotonsa.

* Suosittelen kakun nauttimista jääkaappikylmänä, sillä silloin se on sopivan kiinteää, vaikkakin pehmeää. Jos kakkua pitää huoneenlämmössä pidempään, se pehmenee lisää ja saattaa olla hieman hankalemmin leikattavissa.

* Kakusta saa helposti munattoman käyttämällä munattomia keksejä.

* Keksejä vaihtamalla kakkupohjasta saa gluteenittoman, mutta koska pätkis saattaa sisältää gluteenia, ei se välttämättä sovi kaikille gluteenia vältteleville.

 

Kommentit (10)

Yritin tehdä kakkua, mutta en tiedä miksi siitä tuli velliä. Johtuikohan helteestä vai vatkasinko liikaa jossain vaiheessa? Pätkikset ja tuorejuusto menivät vetiseksi ja kun sekoitin sen kermaan ei tilanne muuttunut. Tuolla se on kaapissa, mutta ei taida kakkua tulla lapsille 🙁

Hei Lekku! Vetelyys saattaa johtua joko helteistä tai vaikkapa tuorejuustosta. Joskus, varsinkin vähärasvaisilla tuorejuustoilla, saattaa tapahtua tuollaista löysentymistä (käytän leivonnaissa useimmiten Philadelphian tuorejuustoa, joka käyttäytyy tasalaatuisemmin kuin jotkut toiset). Hyytyikö kakku kuitenkin vai jäikö se löysäksi? Pätkis ja suklaa hyydyttävät kuitenkin melko hyvin, vaikka aluksi näyttäisikin melko löysältä.

Kiitos ohjeesta, lähtee juhlapöytään gluteenittomille vieraille miksei muillekkin. Hyvä et on liivatteeton.

Ihana kuulla Kirsikka! Toivottavasti teilläkin pidettiin tästä 🙂

Hei,
Kakku ei hyytynyt kokonaan eli ei voinut tarjoilla. Kokeilen vielä uudestaan kunhan ilmat viilenevät. Käytin nimenomaan tuota Philadelphian normaalia tuorejuustoa. Luulen, että sekoitin liikaa jolloin massa löystyi.

Heippa Lekku! Harmin juttu. Voit ensi kerralla myös koittaa vatkata kerman paksummaksi vaahdoksi, niin sekin jämäköittää täytettä. Ja tosiaan vaikka sekoittaa hieman vähemmän.

Hei,
Voiko kakun pakastaa? Juhlat olisi tulossa ja tekisin mielellään etukäteen.

Hei! Aivan 100 prosenttisen varma en voi olla kokeilematta, mutta tähän mennessä kaikki suklaiset juustokakut ovat kestäneet pakastamisen hyvin. Uskoisinkin, että myös tämän voisi pakastaa.

Heippa!
Ohje kuulostaa ihanan helpolta 😊
Jos kakusta haluaisi hiukka isomman, miten tekisit? Tuliskohan tuplana jo liian iso?

Hei Tiina! Ja pahoittelen, että vastaamisessa kesti näin kauan. Syynä ne kuuluisat arkikiireet + talonrakennusprojekti… 🙂
Kakku on melko pehmeä, joten tekisin isomman kakun suosiolla hieman isompaan vuokaan, jotta se pysyy kunnolla koossa. Kaksinkertainen annos sopisi hyvin esimerkiksi noin 22 cm vuokaan.
Jos taas haluat korkean kakun, niin silloin joukkoon kannattaa lisätä varmuudeksi muutama liivate tai yrittää vatkata täyte mahdollisimman tukevaksi. Ilman liivatetta korkea kakku ei silti välttämättä pysy kovin hyvin koossa.
Kakun koko riippuu siitä, kuinka monelle siitä pitää riittää. Olen tänne (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kakkujen-riittavyys-ja-muunnostaulukko-eri-kokoisille-kakuille/) hieman arvioinut eri kokoisten kakkujen riittoisuuksia. Tuolta löytyy myös muunnostaulukoita, jos haluaa tehdä tietynkokoiseen vuokaan tarkoitetun kakun johonkin toisen kokoiseen vuokaan. Onkohan noista jotain apua? 🙂

Kommentoi juttua: Pätkisjuustokakku (liivatteeton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X