Pesto-broileri-voileipäkakku

Olen tänä vuonna innostunut tekemään paljon erilaisia voileipäkakkuja. Ne ovat yllättävän helppoja ja nopeita tehdä, ja makumaailmaa voi muokkailla haluamakseen. Suosikkimakuni ovat tähän mennessä olleet täydellisen herkullinen lohivoileipäkakku ja kinkkuvoileipäkakku, jonka tein kukkakimpun muotoiseksi. Tällä kertaa halusin testata voileipäkakkua broilerista. Broileri kaipasi selvästi mukaansa jonkun kaverin. Pesto+broileri on mulle tuttu ja herkullinen yhdistelmä jo lasagnen muodossa, joten hetken mietittyäni halusin mukaan myös punaista pestoa. Tykkäsin!

Tein itseasiassa tällaisen voileipäkakun kahteen otteeseen. Ensimmäinen, se koeversio, tuli testattua tytön toisissa 5-vuotisjuhlissa sukulaisten kanssa. En ollut kuitenkaan tuohon versioon täysin tyytyväinen. Leipää oli liikaa suhteessa täytteeseen ja ne olivat myös liian mauttomat, sillä kostutin ne maidolla. Tein toistamiseen samantapaisen kakun pian juhlien jälkeen, kun halusin kokeilla, miten makupaletista saisi vieläkin paremmat. Tällä kertaa kostutin leivät maidon sijasta voimakkaalla kanaliemellä ja laitoin vain 2 täytekerrosta 3:n sijasta. Samalla tipautin täytteestä pois ensimmäisellä kerralla käyttämäni sulatejuuston ja lisäsin ranskankerman määrää. Ja se juusto jäi pois ihan vain siitä syystä, että joku rohmutti oli vetänyt kaiken sulatejuuston jääkaapista suoraan vatsaansa!
Ja hyvä tuli! Siis ei se eka versiokaan pahaa ollut, mutta toinen testiversio oli kyllä tosi herkullinen. Tällä ohjeella voisin tehdä jatkossa uudestaankin. Ja luultavammin teenkin.
Täyte on suht voimakkaan pestoinen, mutta sillai sopivalla tavalla, että tämä maistui myös ei-niin-voimakkaiden makujen ystäville. Sain mä toki kuulla yhden negatiivisenkin palautteen ja se oli se, ettei kana maistunut tarpeeksi kanalle, vaan olisi kaivannut lisäkseen suolaa. Itse en suolaa kaivannut, mutta jos on asiasta kovin huolissaan, kannattaa maustamattomien broilerin palojen joukkoon ripotella hieman suolaa paistovaiheessa. Osa tuosta suolasta varmaankin liukenee pestoon ja muuhun liemeen. Itse en kuitenkaan ollut huolissani broilerin muka-mauttomuudesta, sillä pestosta tuli niin reilusti makua. Herkkua, tykkäsin!
Koska tein kakun sydämen malliseen vuokaan, enkä jaksanut alkaa leikkaamaan sopivan kokoisia paloja leivistä, testailin minulle uutta tapaa leipien asetteluun. Leikkasin ensin leivistä ohuelti reunat pois, jonka jälkeen pilkoin ne n. 2 cm kokoisiksi paloiksi. Heittelin noita paloja aina joka väliin sen verran, että niistä tuli suunnilleen tasainen kerros. Tämän kokoiseen sydänvuokaan niitä meni n.4-5 leivän verran per kerros. Tuo on mielestäni aika hyvä tapa tehdä leipäkerrokset tällaiseen hiemankin epäsäännölliseen vuokaan. Valmiin kakun kerrokset eivät ole niin selkeitä, kuin kokonaisia leipiä käytettäessä. Toisaalta, sama vaiva (tai jopa vähemmän vaivaa) taitaa olla siinä, että laittaa ensin kokonaiset leivän siivut, ja täyttää vain kolot ja mahdolliset reunaosat noilla pieneksi leikatuilla leivänpaloilla. Ihan oman maun ja testihalukkuuden mukaan voi laittaa ne leivät sinne väliin 🙂
Kakku saa mukavasti makua myös maustetusta tuorejuustosta, jota tulee pinnalle kermavaahtoon sekoitettuna. Myös tuoreet yrtit antavat oman makunsa, ja ovat kakun päällä myös kauniita, hempeitä koristeita.
Pesto-broileri -voileipäkakku
n. 20 cm sydämen mallinen tai pyöreä kakku
Pesto-broileritäyte:
450 g maustamattomia broilerin filesuikaleita
ripaus suolaa (ei pakollinen)
n. 190g punaista pestoa
200 g aurinkokuivatut tomaatit -tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
1 punainen suippo paprika
n. 10 cm pätkä tuorekurkkua
Lisäksi:
n. 15 kpl paahtoleivän siivua
n. 1.5-2 dl voimakasta kanalientä
Kuorrutus:
1 dl vispikermaa
200 g valkosipuli -tuorejuustoa
Koristeeksi:
esim. broilerin leikkeleitä,
tuoretta timjamia ja oreganoa, herneenversoja,
kirsikkatomaatteja
Ohje:
Tee ensin täyte. Täytteen on hyvä jäähtyä ennen täyttämistä, joten sen voi tehdä ajoissa valmiiksi. Paista broilerisuikaleet kypsiksi. Samalla kun paistat niitä, pilko paloja pienemmiksi, sillä liian isot palat eivät ole kakun välissä kovin kivoja. Mausta halutessasi suolaripauksella.
Pidä paistinpannu hellalla, miedohkolla lämmöllä. Sekoita kypsien broilerinpalojen joukkoon pestoa sekä tuorejuusto. Sekoittele, kunnes tuorejuusto on kunnolla sekoittunut. Ota paistinpannu pois levyltä ja jäähdytä broileriseosta pari minuuttia. Lisää joukkoon vielä ranskankerma. Maista ja mausta halutessasi lisää esim. mustapippurilla. Täyte saa olla voimakkaan makuinen, sillä sen maku miedontuu kakun välissä. Jäähdytä täyte kokonaan.
Tee valmiiksi voimakas kanaliemi. Itse tein
Laita tarjoilulautasen päälle irtoreunavuoka tai irtopohjavuoan reunaosa, jonka sisään haluat rakentaa kakun. Leikkaa leivät pienemmiksi. Laita n. 4-5 leivän verran leikattuja leivänpaloja tarjoilulautaselle reunojen sisäpuolelle. Voit myös leikata leivänpaloista sopivia, mutta itse koin tämän mallisessa kakussa, että palojen levitys oli myös hyvä ja nopea tapa. Painele leivänpaloja hieman tiiviimmiksi. Voitele leivänpalat kanaliemellä.
Kuori kurkku. Leikkaa se pitkittäin puoliksi ja kaavi siemenet pois. Leikkaa kurkun kiinteä osa pieniksi paloiksi. Ota broileri-pesto-seoksesta erilleen n. 1/2 ja sekoita kurkunpalat tuohon täytteeseen. Voit myös vaihtoehtoisesti ripotella kurkun palat vasta täytteen päälle (kuten alla), jos haluat. Levitä päälle kurkkua sisältävä täyte. Levitä varovasti, leivänmurut saattavat liikkua hieman, mutta se ei haittaa.
Pilko paprika tosi pieniksi (n. 0.5 cm) kuutioiksi. Sekoita jäljelle jääneeseen täytteeseen paprikan palat. Laita pinnalle uusi kerros leivänpaloja, kostuta kanaliemellä, painele ja levitä päälle paprikaa sisältävää täyte.
Laita päälle vielä hieman leivänpaloja ja kostuta vielä hyvin. Painele tiiviiksi.
Vuoraa pinta kelmulla. Laita jääkaappiin vetäytymään ainakin seuraavaan päivään.
Ennen kuorruttamista, vedä veitsellä varovasti kakkun irti reunoista ja irroita reunaosa. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon myös tuorejuusto. Kuorruta kakku. Vetele halutessasi pintaan kuvioita.
Koristele vaikka kuten minä, eli oreganolla, timjamilla ja vaikkapa broilerin leikkeleillä ja minitomaatin puolikkaalla.
Vinkki:
* Kakun voi koristella myös esim. kauniilla punasipulista tehdyllä kukalla

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pesto-broileri-voileipäkakku
Kuinka monelle tämä mitoitettu, noin? Kaunis kakku todella ?
Kakusta riittää arviolta n.10-12 syöjälle, riippuen toki muista tarjottavista ja siitä, ovatko syöjät kovia kakkuihmisiä vai eivät. Kiitos LauraT 🙂
Miten tuo kukka on tehty? Tämä ohje menee testiin, kiitos tästä.
Hei Virva! Kiva, että innostuit 🙂 Lisävinkkinä kertoisin, että muista maistella täytettä, sillä pestojen voimakkuuksissakin on eroja.
Tuo kukka on tehty broilerin leikkeleistä. Ensin puolitin leikkeleet ja sen jälkeen rypytin ne leikatulta reunalta. Tuosta rypytetystä reunasta tuli kukan keskusta. Yhteen kukkaan meni viisi puolitettua leikkelettä. Saitkohan tästä sepustuksesta selvän? 🙂
Kiitos vastauksesta, hyvin sai selvän 😊 hyvä huomio tuo maistelu koska niitä pestoja tosiaan on monen makuista.
Hyvä juttu 😊 Ihania leivontahetkiä! 😊