Piparin makuiset kauralastut

Kauralastut jouluksi

Piparkakuilta maistuvat kauralastut ovat tuttujen, reunoilta rapeiden ja keskeltä sitkeiden kauralastujen sukulaisia, vain piparkakkumausteilla maustettuna. Ne tuovat joulun maut ja tuoksut keittiöön tavallisia piparkakkuja nopeammin ja helpommin. Taikina onnistuu vain yhdessä kulhossa sekoittamalla ja pian jo pääseekin nostamaan kekoja pellille. Paistoaikakin on vain muutamia minuuttuja.

Näiden kauralastujen reunat rapsahtavat ihanasti, mutta keskeltä ne ovat sitkeitä.

Piparkakun makuiset kauralastut

Sain muuttokuorman purettua vihdoinkin reilu viikko sitten. Vielä yksi huone on täynnä purkamattomia, anoppilasta tuotuja laatikoita ja  pari juttua kökkii vielä anoppilan yläkerrassa, mutta koska niiden kanssa ei ole tulipalokiire, sain vihdoinkin aikaa miettiä myös joululeivonnaisia. Tai en niinkään aktiivisesti edes ajatellut niitä ennen kuin huomasin, että olin tyttärelleni maininnut jo vaikka kuinka monta leivonnaisohjetta, joita tekisi mieli kokeille. Yhtenä ideana mieleeni juolahti siirappia sisältävä ihana kauralastutaikina, joka oli lapsuudessani suurta herkkua taikinana lusikoituna.

Koska taikinassa on piparkakkujen tapaan siirappia, voisiko kauralastuistakin tehdä vähän kuin piparkakkuja? Sitähän piti päästä kokeilemaan.

Jouluiset kauralastut

Näistä tuli hyviä! Ainut outous oli se, että tuoreeltaan maisteltuna mausteet maistuivat selkeämmin, kuin esim. parin päivän päästä. Tämä kannattaakin ottaa huomioon mausteiden määrässä.

Lisäsin taikinaan itselleni tuttuun tapaan niitä piparkakkumausteilla, joihin olen ihastunut jo lapsuudessani. Piparkakkuihin kuuluu miltei aina kanelin, inkiväärin ja neilikan lisäksi myös kardemumma. Jos sulla on jokin tietty makuvaljakko, niin laita ihmeessä kekseihin niitä. Keksien makumaailmaa voi ihastella jo raakana, mutta muista silloin, että tietyt mausteet korostuvat uunissa. Näissäkään ei meinannut aluksi maistaa kardemummaa, mutta kypsinä kardemumma olikin voimakkaimpien makujen joukossa.

Piparkakun makuiset kauralastut

koosta riippuen noin 16 kpl

Aineet:

75 g voita sulatettuna

0.25 dl tummaa siirappia

0.25 dl maitoa (tai kermaa)

1 dl sokeria

1.5 dl kaurahiutaleita

0.25 tl leivinjauhetta

4 rkl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

0.5 tl inkivääriä

0.5 tl neilikkaa

0.5 tl kardemummaa

1 tl vaniljasokeria

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Sekoita siirappi ja maito hieman jäähtyneen voisulan joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet siirappiseokseen ja sekoita. Anna taikinan levätä noin 10 minuuttia.

Vuoraa sillä aikaa uunipelti leivinpaperilla. Laita taikinasta pieniä (noin 1 rkl) kasoja pelleille. Jätä kasoihin kunnon välit, sillä keksit leviävät paistuessaan yllättävän paljon.

Paista 175 asteessa keskitasolla kunnes kasat ovat laskeutuneet, näyttävät lituskaisilta pipareilta ja ovat saaneet hieman väriä reunoihin. Tähän menee aikaa keksien koosta ja taikinan kylmyydestä riippuen noin 9 minuuttia.

Vinkki:

* Käytä kekseihin niitä jouluisia mausteita, joista pidät.

Helpot ja nopeat kaurakeksit

Kommentit (4)

Onpa herkullisen näköisiä. Jos käyttää piparkakkumaustetta, laitanko sitä saman verran kuin ohjeessa on mausteita yhteensä?

Kiitos Herkkusuu! Juuri tänään syötiin loput keksit ja nuorin kysyi, onko ne tehty piparkakkutaikinasta eli selvästi ovat joulunmakuisia 🙂 En ole itse käyttänyt valmista piparkakkumaustetta, mutta uskoisin, että sitä voisi laittaa saman verran kuin mausteita on yhteensä. Kokeilemalla sen näkee ja näitä tekee aika nopeasti toisenkin annoksen, mikäli kaipaa voimakkaampaa tai miedompaa makua. Ihania leivontahetkiä ja herkullista joulunodotusta! 🙂

Kiitos vastauksesta ja joulunodotusta sinnekin!

Kiitos Herkkusuu! 😀

Kommentoi juttua: Piparin makuiset kauralastut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X