Piparkakun makuinen pannacotta

piparipannacotta

Mikä on teidän mielestänne paras Joulun maku? Minusta se on ehdottomasti piparkakku, muodossa kuin muodossa. Pehmeiden, tomusokerikuorrutettuja piparkakkujen lisäksi olen tänä vuonna tehnyt jo vaikka kuinka monta piparkakkutaikinaa (joista suuri osa ei ole ehtinyt edes uuniin asti). Tällä kertaa halusin kokeilla piparkakun makuja johonkin muuhun ja se oli pannacotta.

Piparkakkupannacotta

Pannacotta on älyttömän nopea ja helppo jälkkäri. Suurin osa ajasta kuluu jääkaapissa, mutta itse tekemiseen kuluava aika vain muutaman minuutin. Tässä piparkakkupannacotassa kerma kuumennetaan nopeasti kattilassa siirapin, sokerin ja mausteiden kanssa ja liemi kaadetaan pehmennettyjen liivatelehtien päälle. Tämän jälkeen seos kaadetaan annoslaseihin tai vaikkapa isoon kulhoon ja laitetaan hyytymään. Muutaman tunnin päästä pannacotta on valmis herkuteltavaksi. Mä ripottelin pinnalle vielä koristeeksi piparkakkuja.

joulun mausteet

Mausteiden määrää voi ja itseasiassa ne kannattaakin muuttaa oman maun mukaiseksi. Mä tykkään reilun kanelisesta ja neilikkaisesta piparkakuista, joten humpsautin niitä joukkoon melko reippaastikin. Suuri osa mausteista painui jännästi tuonne lasin pohjalle ja pannacotasta tuli samantein, yrittämättä kauniin kaksivärinen. Lasin alaosassa oli tuollainen tumma kerroa ja ylempänä vaaleampi. Ajattelin tuon kaksivärisyyden olevan sattumaa, ja kokeilin pannacottaa varmuudeksi parin päivän päästä vielä uudestaankin (ja ihan vain siitä ilosta, että halusin kokeilla erilaisia maustemääriä). Toisenkin pannacottatestailun tulos oli samalla tavalla kaksivärinen eli kyse ei ollutkaan sattumasta, kiva kiva :)’

Vaaleampi päälikerros maistui miedommalle piparkakulle, kun taas alla oleva tummempi osa oli imenyt itseensä miltei kaikki kanelit ja suuren osan neilikasta ja se olikin aika maustepommi. Hyvää kuitenkin oli, tykkäsin. Pannacottaa kannattaa kuitenkin maistella jo tekovaiheessa. Mausteiden maut voimistuvat hyytymisen aikana, joten myös se kannattaa ottaa huomioon. Ja tämähän on niin helppo ja nopea tehdä, että mikäli ei ole varma maustemääristä, testiversion tekee suitsait sukkelaan ennen lopullista versiota.

Helppo joulun jälkiruoka

 

Liivatelehtiä on tässä ohjeessa sen verran hintsusti, että pannacotta kannattaa syödä suoraan annoslaseista. Se ei siis välttämättä kestä lautaselle kaatamista, sillä koostumus on to-del-la pehmeä eli sellainen, että pannacotta pysyy juuri ja juuri hytisten lusikassa ja solahtaa siitä nopsaan suuhun..

Itse pannacotta on muuten gluteeniton ja munaton. Jos myös päälle ripoteltavat piparkakut ovat sellaisia, niin jälkkäri sopii myös monelle allergikolle.

Piparkakun makuinen pannacotta

n. 4-5 annosta

Aineet:

3 dl kuohukermaa

2 dl maitoa

0.5 dl tummaa siirappia

2.5 rkl sokeria

n. 2.5 tl jauhettua kanelia

n. 1-1.5 tl jauhettua neilikkaa

n. 0.75-1 tl jauhettua inkivääriä

n. 2 – 2.5 liivatelehteä

Lisäksi päälle:

esim. piparkakkuja murusteltuna

Ohje:

Sekoita kattilassa kerma, maito, siirappi, sokeri ja mausteet. Lämmitä seosta hellalla sekoitellen, kunnes se kiehahtaa. Nosta kattila samantein pois levyltä. Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Ota tällä välin tarjoiluastiat ja siivilä valmiiksi.

Laita turvonneet liivatelehdet kuumuutta kestävän kulhon pohjalle ja nosta siivilä sen päälle. Kaada kuuma mausteliemi siivilän läpi liivatteiden päälle.

 Piparkakku maustettu

Sekoita.

Kanelia inkivääriä nelikkaa kermaa

Jäähdytä muutama minuutti ja kaada seos sen jälkeen tarjoiluastioihin. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 6 tunniksi tai yön yli.

Koristele murskatuilla piparkakuilla.

Vinkit:

* Ohjeessa mainituilla isommilla maustemäärillä tulee jo tosi voimakkaan makuiset pannacotat!

* Jokaisella on omat makunsa mausteiden suhteen, joten laita mausteita sen verran kuin haluat. Mausta seos varmuudeksi vielä kuumentamisen jälkeen, niin voit lisätä joukkoon vielä jotain maustetta. Muista, että mausteiden maku voimistuu vielä hyytymisvaiheessa. Jos ole epävarma mausteiden määrästä, tee ensin testiversio.

* Pannacottaa sopii myös kardemumma. Hyvä määrä on noin 0.5 tl.

* Siivilän on hyvä olla melko tiheä, sillä näin saat kardemumman ym. palat paremmin pois. Jos käytössäsi on isompi reikäinen siivilä, voit suorittaa siivilöinnin halutessasi kahteen otteeseen. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka joukkoon jää hieman mausteiden paloja, ne vain painuvat pannacotan pohjalle hyytymisvaiheessa.

* Pannacottaliemen kaataminen annoslaseihin onnistuu siistimmin esim. trattia apuna käyttäen.

Joulun mausteet

Kommentit (5)

Ostin tänään itselleni viinilaseja ihan viinin juomista varten mutta kävipä mielessäni että pannacotta olisi niissä myös kiva ? Viime jouluna tein jälkiruoaksi pannacottaa vasemmalla ja taidan nytkin tehdä jonkun vastaavan. On se niin hyvää! Varmasti on tämä sinunkin ihanaa?

Pannacotta on tosi hyvää ja niin helppoakin, että ihmettelen, ettei tällaisia tule tehtyä useammin. Viinilaseista tarjoiluna tästä saa helposti hieman juhlavamman. Vadelmapannacottasi kuullostaa myös herkulta 😛

Tein pannacottaa VADELMILLA! ?

Ihanan näköistä! Minustakin paras joulun maku on piparkakku 🙂 Näitä kokeilen! Ihana tunnelma kuvissasi.

Kiitos Anni 🙂 Piparkakkuaika on niin harvoin, että niillä mauilla on ihana herkutella oikein kunnolla näin Jouluisin. Jaksaa sitten taas odottaa seuraavaan vuoteen 🙂 Ja kiva kuulla, että tunnelma, jonka yritin saada kuviin, välittyy sinnekin 🙂 Ihanaa Joulunodotusta sulle Anni <3

Kommentoi juttua: Piparkakun makuinen pannacotta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Suklaahippukeksit ovat minusta yksi parhaista pikkuleivistä. Vaikka blogista löytyykin jo kaksi täydellisen ihanaa ohjetta, testasin vielä näistä herkuista munatonta versiota. Se onnistui yliodotusten ja uunista ulos tuli ihanan pehmeitä ja suorastaan suussasulavat keksit, siis ihan kirjaimellisesti. Jos minulla olisi nyt kaapissa suklaata, todennäköisesti tekisin näitä samantein. Kurkkaa herkkuohje blogista. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaahippukeksit-munattomat/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaahippukeksit⁠
#munaton⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#eggless⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#chocolateshipcookie
  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠

suklaapossu

X