Suklaapossu

Piparkakun makuinen pannacotta

piparipannacotta

Mikä on teidän mielestänne paras Joulun maku? Minusta se on ehdottomasti piparkakku, muodossa kuin muodossa. Pehmeiden, tomusokerikuorrutettuja piparkakkujen lisäksi olen tänä vuonna tehnyt jo vaikka kuinka monta piparkakkutaikinaa (joista suuri osa ei ole ehtinyt edes uuniin asti). Tällä kertaa halusin kokeilla piparkakun makuja johonkin muuhun ja se oli pannacotta.

Piparkakkupannacotta

Pannacotta on älyttömän nopea ja helppo jälkkäri. Suurin osa ajasta kuluu jääkaapissa, mutta itse tekemiseen kuluava aika vain muutaman minuutin. Tässä piparkakkupannacotassa kerma kuumennetaan nopeasti kattilassa siirapin, sokerin ja mausteiden kanssa ja liemi kaadetaan pehmennettyjen liivatelehtien päälle. Tämän jälkeen seos kaadetaan annoslaseihin tai vaikkapa isoon kulhoon ja laitetaan hyytymään. Muutaman tunnin päästä pannacotta on valmis herkuteltavaksi. Mä ripottelin pinnalle vielä koristeeksi piparkakkuja.

joulun mausteet

Mausteiden määrää voi ja itseasiassa ne kannattaakin muuttaa oman maun mukaiseksi. Mä tykkään reilun kanelisesta ja neilikkaisesta piparkakuista, joten humpsautin niitä joukkoon melko reippaastikin. Suuri osa mausteista painui jännästi tuonne lasin pohjalle ja pannacotasta tuli samantein, yrittämättä kauniin kaksivärinen. Lasin alaosassa oli tuollainen tumma kerroa ja ylempänä vaaleampi. Ajattelin tuon kaksivärisyyden olevan sattumaa, ja kokeilin pannacottaa varmuudeksi parin päivän päästä vielä uudestaankin (ja ihan vain siitä ilosta, että halusin kokeilla erilaisia maustemääriä). Toisenkin pannacottatestailun tulos oli samalla tavalla kaksivärinen eli kyse ei ollutkaan sattumasta, kiva kiva :)’

Vaaleampi päälikerros maistui miedommalle piparkakulle, kun taas alla oleva tummempi osa oli imenyt itseensä miltei kaikki kanelit ja suuren osan neilikasta ja se olikin aika maustepommi. Hyvää kuitenkin oli, tykkäsin. Pannacottaa kannattaa kuitenkin maistella jo tekovaiheessa. Mausteiden maut voimistuvat hyytymisen aikana, joten myös se kannattaa ottaa huomioon. Ja tämähän on niin helppo ja nopea tehdä, että mikäli ei ole varma maustemääristä, testiversion tekee suitsait sukkelaan ennen lopullista versiota.

Helppo joulun jälkiruoka

 

Liivatelehtiä on tässä ohjeessa sen verran hintsusti, että pannacotta kannattaa syödä suoraan annoslaseista. Se ei siis välttämättä kestä lautaselle kaatamista, sillä koostumus on to-del-la pehmeä eli sellainen, että pannacotta pysyy juuri ja juuri hytisten lusikassa ja solahtaa siitä nopsaan suuhun..

Itse pannacotta on muuten gluteeniton ja munaton. Jos myös päälle ripoteltavat piparkakut ovat sellaisia, niin jälkkäri sopii myös monelle allergikolle.

Piparkakun makuinen pannacotta

n. 4-5 annosta

Aineet:

3 dl kuohukermaa

2 dl maitoa

0.5 dl tummaa siirappia

2.5 rkl sokeria

n. 2.5 tl jauhettua kanelia

n. 1-1.5 tl jauhettua neilikkaa

n. 0.75-1 tl jauhettua inkivääriä

n. 2 – 2.5 liivatelehteä

Lisäksi päälle:

esim. piparkakkuja murusteltuna

Ohje:

Sekoita kattilassa kerma, maito, siirappi, sokeri ja mausteet. Lämmitä seosta hellalla sekoitellen, kunnes se kiehahtaa. Nosta kattila samantein pois levyltä. Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Ota tällä välin tarjoiluastiat ja siivilä valmiiksi.

Laita turvonneet liivatelehdet kuumuutta kestävän kulhon pohjalle ja nosta siivilä sen päälle. Kaada kuuma mausteliemi siivilän läpi liivatteiden päälle.

Piparkakku maustettu

 

Sekoita.

Kanelia inkivääriä nelikkaa kermaa

Jäähdytä muutama minuutti ja kaada seos sen jälkeen tarjoiluastioihin. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 6 tunniksi tai yön yli.

Koristele murskatuilla piparkakuilla.

Vinkit:

* Ohjeessa mainituilla isommilla maustemäärillä tulee jo tosi voimakkaan makuiset pannacotat!

* Jokaisella on omat makunsa mausteiden suhteen, joten laita mausteita sen verran kuin haluat. Mausta seos varmuudeksi vielä kuumentamisen jälkeen, niin voit lisätä joukkoon vielä jotain maustetta. Muista, että mausteiden maku voimistuu vielä hyytymisvaiheessa. Jos ole epävarma mausteiden määrästä, tee ensin testiversio.

* Pannacottaa sopii myös kardemumma. Hyvä määrä on noin 0.5 tl.

* Siivilän on hyvä olla melko tiheä, sillä näin saat kardemumman ym. palat paremmin pois. Jos käytössäsi on isompi reikäinen siivilä, voit suorittaa siivilöinnin halutessasi kahteen otteeseen. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka joukkoon jää hieman mausteiden paloja, ne vain painuvat pannacotan pohjalle hyytymisvaiheessa.

* Pannacottaliemen kaataminen annoslaseihin onnistuu siistimmin esim. trattia apuna käyttäen.

Joulun mausteet

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparkakun makuinen pannacotta

Taru / Taikakakut

Ostin tänään itselleni viinilaseja ihan viinin juomista varten mutta kävipä mielessäni että pannacotta olisi niissä myös kiva ? Viime jouluna tein jälkiruoaksi pannacottaa vasemmalla ja taidan nytkin tehdä jonkun vastaavan. On se niin hyvää! Varmasti on tämä sinunkin ihanaa?

Suklaapossu

Pannacotta on tosi hyvää ja niin helppoakin, että ihmettelen, ettei tällaisia tule tehtyä useammin. Viinilaseista tarjoiluna tästä saa helposti hieman juhlavamman. Vadelmapannacottasi kuullostaa myös herkulta 😛

Taru / Taikakakut

Tein pannacottaa VADELMILLA! ?

Annin Uunissa

Ihanan näköistä! Minustakin paras joulun maku on piparkakku 🙂 Näitä kokeilen! Ihana tunnelma kuvissasi.

Suklaapossu

Kiitos Anni 🙂 Piparkakkuaika on niin harvoin, että niillä mauilla on ihana herkutella oikein kunnolla näin Jouluisin. Jaksaa sitten taas odottaa seuraavaan vuoteen 🙂 Ja kiva kuulla, että tunnelma, jonka yritin saada kuviin, välittyy sinnekin 🙂 Ihanaa Joulunodotusta sulle Anni <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *