Punaherukka-rahkapiirakka / maisemakahvilan punaherukkapiirakka

Katariina Pylsyn maisemakahvilan piirakka on paljon kehuja kerännyt rahkamurupiirakka, josta löytyy pehmeä rahkatäyte ja rapea murupäällinen. Eikä ihme, sillä piirakka onkin tosi herkkua! Kun kävin tässä muutama päivä sitten poimimassa lisää punaherukoita, sain päähäni kokeilla miten samantyyppinen piirakka taipuu näille happamille marjoille. Kaivoin esille tuota kuuluisaa Maisemakahvilan piirakkaa muistuttavan sitruunarahkapiirakan ohjeeni ja muokkasin siitä poikamme allergian takia munattoman, mutta ihanan kostean ja samalla pinnaltaan rapean piirakan. Tähän versioon ei vain tullut lainkaan sitruunaa vaan happamuus saatiin punaherukoista. Ja lopputulos tiivistettynä yhteen sanaan: Nam! Siis todellista herkkua, vaikka itse sanonkin!
Vein piirakan jälkiruoaksi kaverin luo, jossa kävimme lasten kansa leikkimässä ja syömässä kaverin tekemää ruokaa. Lapset tykkäsivät piirakasta kovin ja kuulin myös muiden syöjien suusta kehuja, sekä kaverilla että kotona.
Munattomuuden testaaminen onnistui mielestäni tosi hyvin. Siis jopa yli odotusten. En oikeastaan huomannut munattomuutta piirakasta ollenkaan eikä kyllä huomanneet muutakaan piirakkaa maistelleet/syöneet. Tosi mehevä lopputulos ja vähintään yhtä hyvää kuin munia sisältäväkin piirakka. Tämä ohje menee jatkoon ja tulen tekemään sitä toistekin. Todennäköisesti usein.
Tein piirakan aavistuksen tavallista uunipeltiä pienemmälle pellille, mutta se mahtuisi hienosti myös normikokoiselle (n. 40 x 35 cm) pellille. En laita tarkkaa punaherukan määrää ohjeeseen, Punaherukoiden määrää voi säätää oman maun mukaan.
Kuvat tuli räpsittyä viiden minsan pikatauolla kauppareissun ja tytön harjoituksiin lähdön välillä. Mutta eiköhän niistä saa sen verran selvää, että näkee vähän tuota herkullista rakennetta. Voih, kumpa meillä olisi vielä tätä jäljellä! Onneksi puskaissa on vielä muutama punaherukka. Hmmm…
Punaherukka-rahkapiirakka
n. 30 x 40 cm kokoiselle uunipellille. Noin 30 annosta.
Aineet:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g sulatettua voita
Pohja:
2 dl piimää
Väliin:
500 g maitorahkaa
4-5 rkl vettä (maitorahkan kovuudesta riippuen, pehmeään rahkaan vähemmän ja kovempaan enemmän)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
n.6-8 dl punaherukoita
Ohje:
Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää sulatettu voi ja sekoita keskenään murumaiseksi seokseksi. Jaa muruseos kahteen yhtä suureen osaan. Sekoita toiseen osaan piimä. Älä pelästy, jos taikinan joukkoon jää paakkuja, ne häviävät kyllä uunissa.
Valmista väliin tuleva seos. Sekoita maissitärkkelysjauhot veteen. Sekoita sitten rahka, maissitärkkelysvesi, sokeri ja vaniljasokeri hyvin keskenään.
Levitä leivinpaperoidulle syvälle uunipellille ensin seos, jossa on piimä. Kaada pohjan päälle rahkaseos.
Ripottele pinnalle makusi mukaan punaherukoita ja päällimmäiseksi vielä sivuun jätetty jauho-rasva-sokeri-muruseos.
Paista piirakkaa 175 °C:ssa noin 40-45 minuuttia tai kunnes piirakka alkaa saamaan väriä pintaansa.
Anna piirakan jäähtyä kokonaan, sillä tällöin piirakan maut tulevat parhaiten esille.
Vinkki:
* Kokeile piirakkaan myös muita kirpeitä marjoja esim. puolukoita.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Punaherukka-rahkapiirakka / maisemakahvilan punaherukkapiirakka
Kiitos, tätäpä kokeilen, kun taas tulisi keksiä jotain uutta leivottava tyttären pesispelikioskiin. Punaisia meillä ei ole, mutta ajattelin kokeilla, millainen tulee mustaherukoista.
Kiva, että innostuit! 🙂 Olisi mahtavaa kuulla millainen mustaherukoista tuli 🙂
Hei
Aivan ihanan näköinen piirakka 🙂 Annos vain on aika iso. Jos ohjeen puolittaa, niin minkä kokoiseen (pyöreään) vuokaan se olisi hyvä tehdä?
Hei Annuska! Puolikas annos on sopiva n. 28 cm pyöreään vuokaan, kunhan vuoan reunat ovat tarpeeksi korkeat. Ihana kuulla että innostuit ohjeesta 🙂 Meillä tytöt ovat jo kahdesti halunneet tätä uudestaan.
Jos haluaisi tehdä kananmunien kanssa, niin miten paljon ja missä vaiheessa lisättäisiin?
Pohjataikinaan riittää 1 muna ja se lisätään samaan aikaan piimän kanssa. Täytteeseen menee kaksi munaa. Kun lisäät täytteeseen munat, jätä vesi ja maissitärkkelys kokonaan pois 🙂