Sitruunainen rahkamurupiirakka eli rahkapiirakka

Pääsiäisen sitruunainen murupiirakkaon helppo ja herkullinen

Perinteiset leivontaohjeet ovat ihan parhaita! Yksi tällaisista ohjeista on kolmikerroksinen sitruunainen rahkapiirakka, jossa on pehmeä pohja, ihanan sitruunainen rahkatäyte ja päällä muruseosta. Nams! Muita tunnettuja nimiä tälle ihastuttavalla piirakalle on mm. sitruunarahkapiirakka, rahkamurupiirakka, sitruunainen rahkamurupiiras tai kuten meillä sitä sanottiin, rahkapiirakka. Aivan ihanaa herkkua joka tapauksessa, sanotaan tätä miksi tahansa.

Tämä talvi on ollut mulla poikkeuksellista aikaa monenkin asian suhteen. Ensinnäkin olen ensimmäistä vuotta Kotilieden bloggaajana, mikä on ollut ihan huippukivaa. Lisäksi tänä talvena aika on juossut ihan älyttömän nopeasti, enkä vieläkään meinaa käsittää sitä, että on jo miltei Pääsiäinen ja aletaan olla jo pian keväässä! Ja kolmas poikkeus tai ehkä kummallisuus on se, että yleensä sairastelen vain viikonloppuisin tai lomalla, mutta tänä talvena makasin vähän aikaa sitten kotona kovassa flunssan tapaisessa taudissa jo toistamiseen. No mutta seurasi siitä sairastelusta jotain hyvääkin. Mietin nimittäin siinä aikani kuluksi niitä leivonnaisia, joita tuli joskus nuorempana tehtyä tai syötyä kotona ollessa. Mieleeni juolahti tämä suussasulava sitruunainen rahkapiirakka, jota meillä tehtiin melko useinkin. Eikä ihme. Sen tekeminen on todella helppoa, sillä vatkaimet voi unohtaa kaappiin ja vain sekoittaa aineet keskenään. Ja se maku, se vasta onkin ihanaa! Rahkamurupiirakassa parasta on se lopputulos eli juuri uunista tullut kuuma piirakka, jonka ei malttaisi antaa edes jäähtyä ennen kuin haukkaa palasen. Kannattaa kuitenkin malttaa hetki, sillä sitruunaisuus ja muut maut tulevat paremmin esille, kun piirakka on saanut jäähtyä rauhassa ja kun ei ole polttanut suutaan ensmäisessä suupalassa…

 

Yksinkertainen leivonnainen murupäällisellä maistuu miltei kaikille

Jostain syystä muistan sen ensimmäisen kerran, kuin sain/jouduin/pääsin itse tekemään tätä sitruunaista rahkapiirakkaa. Muistan sen maagisen hetken, kun jaoin muruseoksen kahteen osaan. Tai ehkei aivan maagista, mutta jostain ihmeen syystä erittäin mieleenpainuvaa hetkeä. Luin silloin ohjetta itsekseni äitini ollessa keittiössä puuhailemassa omia juttujansa. Mietin ihmeissäni missä suhteessa muruseos jaetaan. Laitetaanko kumpaankin kulhoon yhtä paljon muruseosta vai toiseen enemmän. Äitini vinkkasi, että laita toiseen enemmän. Selvä homma. Hetken päästä jako oli tehty. Jako meni suunnilleen niin, että toiseen osaan tuli 2/3 ja toiseen loput. Toiseen muruseokseen osaan piti lisätä munat ja piimä, ja toinen jätettiin murumaiseksi seokseksi murumaista pintaa varten. Mutta kumpaan osaan sitten laitan ne munat ja piimän? Siihen suurempaan, vastasi äitini. Niinhän sitä silloin sitten tehtiin. Päätin tehdä samaa sitruunaista piirakkaa heti tervehdyttyäni juuri sellaisena kuin se meillä kotonakin tehtiin silloin aikoinaan.

Stiruuna rahkapiirakka murupäällisellä on kolmikerroksinen herkku

Onneksi flunssa helpotti lopulta sen verran, että jaksoin kaivaa leivontavälineet ja -tarvikkeet esille. Ja tein sen innoissani, ja miltei jo maistoin ja haistoin sitruunan. Tuosta ensimmäisestä leipomiskerrasta on kulunut ”muutama”  vuosi (kröhöm, oiskohan jotain 30 vuotta). Kun luin alkuperäisohjetta, huomasin, että ohje on todella lyhyt ja napakka. Ohjeessa ei ole mainittu lainkaan esim. rasvan sulamisastetta. Lapsuusmuistoissani muruseoksen rasva sekoitettiin huoneenlämpöisenä, mutta kun varmistin asiaa googlesta, se toi esille monta ohjetta, jossa rasva sulatetaan. Pirautin pikaisen hätäpuhelun äitilleni kesken leipomispuuhieni ja muistikuvani huoneenlämpöisestä rasvasta sai vahvistuksen. Mikrotin pikaisesti kylmän voin niin että siitä tuli pehmoista.

Mutta hei. Sitten se tapahtui! Minut paremmin tuntevat tietävätkin jo, että kun on kyse leivonnaisista, osaan harvoin tehdä mitään täysin ohjeen mukaan, vaan muokkaan ja kehittelen ohjeita jatkuvasti paremmiksi. En malttanut tälläkään kertaa pitää näppejäni erossa tästä ohjeesta, vaikka se on hyvää jo niinkin, miten olen sen ennenkin tehnyt. Vaikka minun piti tehdä rahkapiirakka TÄYSIN samanlaisena kuin lapsena, jästipää kun olen, jaoin muruseoksen tällä kertaa eri tavalla kuin silloin lapsena. Tykkään nimittäin piirakan päällä olevasta murusta ja siitä, että pohjaosa on kostea. Tämän takia otin päällistä varten puolet murusta talteen ja laitoin pohjataikinaan toisen puolen. Tämä muutos vaikuttaa myös siihen, että pohjaosasta tulee hieman littanampi, mutta tosiaan myös mehevämpi. Sopii minulle oikein hyvin! Lisäksi vähensin sokeria muruseoksesta 0.5 dl, sillä koin sokerin määrän olevan muutenkin riittävä. Ja riittävä se olikin. Lisäksi laitoin margariinin sijasta aitoa voita, sillä se vain sopii leivontaan niin paljon paremmin maun ja koostumuksen puolesta. Mutta muuten ohje on tehty alkuperäisellä tavalla. Ja herkkua tuli!

Kumma muuten miten makumuistot voivat olla niin vahvoja. Kun sain sitruunaisen rahkatäytteen valmiiksi, maistoin sitä ja palasin ajassa miltei 30 vuotta taaksepäin ja koin jälleen olevani se pieni tyttö kuin silloinkin. Makumuistojen aikamatkailua 🙂

Joskus muuten olen tehnyt vastaavanlaista piirakkaa raparperista. Se oli myös hyvää, mutta tässä sitruunaisessa versiossa on sitä jotain, mitä raparperisessa ei. Siis siinä maussa. Jokin siinä vain viehättää kerta toisensa jälkeen. Ehkä se on se lapsuus. Tai ehkä se on vain se, että sitruuna sopii älyttömän hyvin yhteen rahkan ja muruseoksen kanssa. Oli syy missä tahansa, niin ihanaa tämä on, edelleenkin. Tässä tulee ohje. Se on helppo ja nopea, mutta laitoin joukkoon runsaasti vaihekuvia selventämään vaiheita. Eipä muuta kuin leipomaan! 🙂

Sitruunarahkapiirakka

n. 30 x 40 cm kokoiselle uunipellille. Noin 30 annosta.

Aineet:

8 dl vehnäjauhoja

3.5 dl sokeria (alk.per. ohjeessa 4 dl)

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g huoneenlämpöistä pehmeää voita

Pohja:

2 munaa

2 dl piimää

Väliin:

500 g maitorahkaa

2 dl sokeria

2 munaa

2 tl vaniljasokeria

1 sitruunan kuori ja mehu

Ohje:

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää pehmeä voi ja sekoita keskenään murumaiseksi seokseksi.

Muruseoksen aineet

Jaa muruseos kahteen yhtä suureen osaan. Sekoita toiseen osaan 2 munaa ja piimä.

Muruseos kahteen osaan

Älä pelästy, jos taikinan joukkoon jää paakkuja, ne häviävät kyllä uunissa.

Murupiirakan taikina

Valmista väliin tuleva seos sekoittamalla rahka, sokeri, muna ja vaniljasokeri keskenään. Pese sitruunan kuori hyvin. Raasta sitruunan kuoren uloin, keltainen osa ja purista sitruunasta mehut. Lisää kuoriraaste ja mehu rahkaseokseen.

Kaksoset munassa

Laita leivinpaperoidulle syvälle uunipellille ensin seos, jossa on piimä ja sen päälle rahkaseos.

Sitruunarahkatäyte pohjan päälle

Ripottele päällimmäiseksi jauho-rasva-sokeri-muruseos.

Rahkamurupiirakka uuniin menossa

Paista piirakkaa 200°C:ssa noin 25 min. tai kunnes piirakka alkaa saamaan hieman väriä pintaansa.

Valmis sitruunainen murupiirakka

Anna piirakan jäähtyä kokonaan, sillä tällöin piirakan maut tulevat parhaiten esille.

Vinkki:

* Varo paistamasta piirakkaa liikaa, jotta ei suottas kuivu. Piirakka on sopivan kypsä, kun se on saanut pintaansa hieman väriä sinne tänne ja tuntuu kevyesti koitettuna pehmeältä (varo polttamasta itseäsi, jos koitat piirakan pintaa sormin).

 

Pientä lisähöpinää vielä tuosta ohjeesta. Jäin vielä miettimään muruseoksen jakosuhdetta. Tekotapoja taitaa myös olla monia, sillä kun googletin tätä ohjetta, löysin monia hyvin samankaltaisia versioita tästä. Niissä jakosuhde on myös hieman erilainen. Toisissa jaetaan tasan puoliksi ja toisissa panostetaan siihen, että pohjassa on enemmän taikinaa. Ohje taitaa loppujen lopuksi olla todella vanha, eikä alkuperäisestä tekotavasta ehkä ole enää tietoakaan. Itse pidän eniten tästä, missä muruseos jaetaan puoliksi, sillä tällöin pohjataikinasta tulee ohut, mutta mehevä ja päällä on sopivasti muruseosta.

Olisi kyllä kiva tietää, mistä tämä herkku on alunperin peräisin. Tiedätkö sinä?

Kommentit (13)

Nam! Näyttää niin herkulta. Kokeilen tätä itsekin jossain vaiheessa, tykkään sitruunaisista leivonnaisista.

Tämä on kyllä tosi hyvää, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Näin vuosienkin jälkeen maistui edelleen ihanalta, vaikka muokkasinkin hieman ohjetta. Ei ihme, että tällainen toimivat ja herkullinen ohje on säilynyt näin pitkään 😛 Sitruuna sopii tosi moneen leivonnaiseen. Tuntuu että aina näin keväänkynnyksellä sitruunaiset leivonnaiset maistuvat erityisen hyviltä ja niihin tulee miltei himo 🙂 Kiitos Kaura!

Aivan ihana herkku rahkan ja sitruunan ystäville! Helppo tehdä ja tekisi mieli maistaa toinenkin pala, kun vaan on niin hyvää!

Sinäpä sen sanoit Jaana! Ihanaa, helppo ja nopeaa herkkua. Ja maistuu sitruunanystävien lisäksi kokemukseni mukaan myös muille. Tästä tuli ihana kevätfiilis 🙂

Tämä on sama piirakka, ihan tällaisella ohjeella, jonka teki joku rouva ”Teijan keittiössä”- televisio-ohjelmassa vuosikymmeniä sitten. Otin ohjeen talteen ja siitä on tullut luottoreseptini, aina yhtä ihana.

Mukava tietää PH! Muistankin ”Teijan keittiössä” ohjelman. Se taisi tulla joskus 90-luvulla. Oiskohan ohje tarttunut meidänkin mukaan siinä kieppeillä. No mutta hyvää on, aina vain 🙂

Mainio ohje, kiitos! Bongasin instasta ja heti houkutteli. Erityisesti mahtava yhteisleipominen 7v:n kanssa, kun tytön lempipuuhia leivonnassa on muruseoksen näpräys sormin. 🙂 Ja tässähän sitä riitti, itse tein kätevästi sillä välin täytteen.
Tämä menee ehdottomasti talteen!

Tuo on niin ihanaa, kun lapsetkin tykkäävät leipoimisesta 🙂 Meidän 5- ja 8-vuotiaat osallistuvat myös usein leivontapuuhiin. Heidän lempipuuhia on aineiden mittaaminen ja sekoittaminen. Ja toki myös taikinan syöminen ja kulhon kaapiminen 🙂 Mukava kuulla Anni, että tykästyit ohjeeseen!

Niin ja edelliseen lisäten: mies ei ole rahkan eikä sitruunan ystävä, mutta tämä oli hänestä(kin) ”vähän liiankin hyvää”. 😀 Eikä ole muuten edes vielä jäähtynyt…

Mahtavaa! 😀

Tää on mun lapsuuden herkkua! ? Ihan täydellistä! ❤

Olen täysin samaa mieltä Taru ❤

Kommentoi juttua: Sitruunainen rahkamurupiirakka eli rahkapiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Näistä piparkakuista tuli mun lemppareita ❤️ Mausteisia, ohuita ja ihanan rapeita. Ja pienen poikamme mieliksi myös kananmunattomia. Katso helppo ohje blogin puolelta ja testaa itse
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/se-parempi-munaton-piparkakkutaikina/ #munaton #piparkakku #eggless #yummy #gingerbread #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä pellillinen lihapiirakkaa valmistuu näppärästi itsetehdystä rahkavoitaikinasta ja herkullisesta, munattomasta jauhelihariisitäytteestä. Ja maistuu muuten ihanalta näin kylminä päivinä 😋 Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pellillinen-lihapiirakkaa-peltilihis-peltilihapiirakka/ #pellillinen #lihapiirakka #lihis #munaton #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kokosin blogiin mein lasten synttäreillä tarjolla olleet makeat ja suolaiset tarjottavat samaan postaukseen. Kurkkaa ohjeet blogista ja herkuttele esim. tomaatti-vuohenjuustopiirakalla tai mausteisella glögijuustokakulla 😋 https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yhteenveto-lasten-synttarijuhlien-tarjottavista/ #lastensynttärit #suolainenpiirakka #synttärikakku #glögijuustokakku #munaton #maidotonpulla #childrenbirthday #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • "Noo'o onko tullut kesä, nyt talven keskelle..." Meillä maisteltiin vielä kerran kesäisiä makuja lasten yhteisillä synttäreillä, joissa oli tarjolla tämä mansikka-mustaherukkajuustokakku. Värikäs koristelu sopi ihanasti sekä tyttöjen että pojan synttärikakuksi. Kurkkaa ohje kakkuun blogista ja kokeile viimeistään ensi kesänä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-mustaherukka-juustokakku-lasten-yhteisille-synttareille/ #lastensynttärit  #mansikka #mustaherukka #juustokakku #valkosuklaaganache #strawberry #blackcurrant #cheesecake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat hämähäkkikeksit sopivat loistavasti lasten synttäreille Halloweenin lisäksi myös muina vuodenaikoina. Meillä nämä loppuivat jopa hieman kesken, vaikka juhlijoita oli vain muutama. Katso näppärä ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-hamahakki-keksit/ #lastensynttärit #helppojanopea #keksit #lakritsi #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Joulu lähestyy jo vauhdilla, mutta tässä vielä pikaisesti meidän Halloweenina nauttimamme munaton mokkapalakakku. Nämä olivat ensimmäiset kaverisynttärit, kun kakkua syöneet lapset tyhjensivät lautasensa kakusta, vau! Ja tämänhän voisi tehdä milloin vain, ilman seittejä ja silmiä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-mokkapalakakku-munaton/ #munaton #mokkapala #kakku #lapsensynttärit #6vuotias #halloween #cake #childrensbirthday  #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

X