Suklaapossu

Sitruunainen rahkamurupiirakka eli rahkapiirakka

Pääsiäisen sitruunainen murupiirakkaon helppo ja herkullinen

Perinteiset leivontaohjeet ovat ihan parhaita! Yksi tällaisista ohjeista on kolmikerroksinen sitruunainen rahkapiirakka, jossa on pehmeä pohja, ihanan sitruunainen rahkatäyte ja päällä muruseosta. Nams! Muita tunnettuja nimiä tälle ihastuttavalla piirakalle on mm. sitruunarahkapiirakka, rahkamurupiirakka, sitruunainen rahkamurupiiras tai kuten meillä sitä sanottiin, rahkapiirakka. Aivan ihanaa herkkua joka tapauksessa, sanotaan tätä miksi tahansa.

Tämä talvi on ollut mulla poikkeuksellista aikaa monenkin asian suhteen. Ensinnäkin olen ensimmäistä vuotta Kotilieden bloggaajana, mikä on ollut ihan huippukivaa. Lisäksi tänä talvena aika on juossut ihan älyttömän nopeasti, enkä vieläkään meinaa käsittää sitä, että on jo miltei Pääsiäinen ja aletaan olla jo pian keväässä! Ja kolmas poikkeus tai ehkä kummallisuus on se, että yleensä sairastelen vain viikonloppuisin tai lomalla, mutta tänä talvena makasin vähän aikaa sitten kotona kovassa flunssan tapaisessa taudissa jo toistamiseen. No mutta seurasi siitä sairastelusta jotain hyvääkin. Mietin nimittäin siinä aikani kuluksi niitä leivonnaisia, joita tuli joskus nuorempana tehtyä tai syötyä kotona ollessa. Mieleeni juolahti tämä suussasulava sitruunainen rahkapiirakka, jota meillä tehtiin melko useinkin. Eikä ihme. Sen tekeminen on todella helppoa, sillä vatkaimet voi unohtaa kaappiin ja vain sekoittaa aineet keskenään. Ja se maku, se vasta onkin ihanaa! Rahkamurupiirakassa parasta on se lopputulos eli juuri uunista tullut kuuma piirakka, jonka ei malttaisi antaa edes jäähtyä ennen kuin haukkaa palasen. Kannattaa kuitenkin malttaa hetki, sillä sitruunaisuus ja muut maut tulevat paremmin esille, kun piirakka on saanut jäähtyä rauhassa ja kun ei ole polttanut suutaan ensmäisessä suupalassa…

 

Yksinkertainen leivonnainen murupäällisellä maistuu miltei kaikille

Jostain syystä muistan sen ensimmäisen kerran, kuin sain/jouduin/pääsin itse tekemään tätä sitruunaista rahkapiirakkaa. Muistan sen maagisen hetken, kun jaoin muruseoksen kahteen osaan. Tai ehkei aivan maagista, mutta jostain ihmeen syystä erittäin mieleenpainuvaa hetkeä. Luin silloin ohjetta itsekseni äitini ollessa keittiössä puuhailemassa omia juttujansa. Mietin ihmeissäni missä suhteessa muruseos jaetaan. Laitetaanko kumpaankin kulhoon yhtä paljon muruseosta vai toiseen enemmän. Äitini vinkkasi, että laita toiseen enemmän. Selvä homma. Hetken päästä jako oli tehty. Jako meni suunnilleen niin, että toiseen osaan tuli 2/3 ja toiseen loput. Toiseen muruseokseen osaan piti lisätä munat ja piimä, ja toinen jätettiin murumaiseksi seokseksi murumaista pintaa varten. Mutta kumpaan osaan sitten laitan ne munat ja piimän? Siihen suurempaan, vastasi äitini. Niinhän sitä silloin sitten tehtiin. Päätin tehdä samaa sitruunaista piirakkaa heti tervehdyttyäni juuri sellaisena kuin se meillä kotonakin tehtiin silloin aikoinaan.

Stiruuna rahkapiirakka murupäällisellä on kolmikerroksinen herkku

Onneksi flunssa helpotti lopulta sen verran, että jaksoin kaivaa leivontavälineet ja -tarvikkeet esille. Ja tein sen innoissani, ja miltei jo maistoin ja haistoin sitruunan. Tuosta ensimmäisestä leipomiskerrasta on kulunut ”muutama”  vuosi (kröhöm, oiskohan jotain 30 vuotta). Kun luin alkuperäisohjetta, huomasin, että ohje on todella lyhyt ja napakka. Ohjeessa ei ole mainittu lainkaan esim. rasvan sulamisastetta. Lapsuusmuistoissani muruseoksen rasva sekoitettiin huoneenlämpöisenä, mutta kun varmistin asiaa googlesta, se toi esille monta ohjetta, jossa rasva sulatetaan. Pirautin pikaisen hätäpuhelun äitilleni kesken leipomispuuhieni ja muistikuvani huoneenlämpöisestä rasvasta sai vahvistuksen. Mikrotin pikaisesti kylmän voin niin että siitä tuli pehmoista.

Mutta hei. Sitten se tapahtui! Minut paremmin tuntevat tietävätkin jo, että kun on kyse leivonnaisista, osaan harvoin tehdä mitään täysin ohjeen mukaan, vaan muokkaan ja kehittelen ohjeita jatkuvasti paremmiksi. En malttanut tälläkään kertaa pitää näppejäni erossa tästä ohjeesta, vaikka se on hyvää jo niinkin, miten olen sen ennenkin tehnyt. Vaikka minun piti tehdä rahkapiirakka TÄYSIN samanlaisena kuin lapsena, jästipää kun olen, jaoin muruseoksen tällä kertaa eri tavalla kuin silloin lapsena. Tykkään nimittäin piirakan päällä olevasta murusta ja siitä, että pohjaosa on kostea. Tämän takia otin päällistä varten puolet murusta talteen ja laitoin pohjataikinaan toisen puolen. Tämä muutos vaikuttaa myös siihen, että pohjaosasta tulee hieman littanampi, mutta tosiaan myös mehevämpi. Sopii minulle oikein hyvin! Lisäksi vähensin sokeria muruseoksesta 0.5 dl, sillä koin sokerin määrän olevan muutenkin riittävä. Ja riittävä se olikin. Lisäksi laitoin margariinin sijasta aitoa voita, sillä se vain sopii leivontaan niin paljon paremmin maun ja koostumuksen puolesta. Mutta muuten ohje on tehty alkuperäisellä tavalla. Ja herkkua tuli!

Kumma muuten miten makumuistot voivat olla niin vahvoja. Kun sain sitruunaisen rahkatäytteen valmiiksi, maistoin sitä ja palasin ajassa miltei 30 vuotta taaksepäin ja koin jälleen olevani se pieni tyttö kuin silloinkin. Makumuistojen aikamatkailua 🙂

Joskus muuten olen tehnyt vastaavanlaista piirakkaa raparperista. Se oli myös hyvää, mutta tässä sitruunaisessa versiossa on sitä jotain, mitä raparperisessa ei. Siis siinä maussa. Jokin siinä vain viehättää kerta toisensa jälkeen. Ehkä se on se lapsuus. Tai ehkä se on vain se, että sitruuna sopii älyttömän hyvin yhteen rahkan ja muruseoksen kanssa. Oli syy missä tahansa, niin ihanaa tämä on, edelleenkin. Tässä tulee ohje. Se on helppo ja nopea, mutta laitoin joukkoon runsaasti vaihekuvia selventämään vaiheita. Eipä muuta kuin leipomaan! 🙂

Sitruunarahkapiirakka

n. 30 x 40 cm kokoiselle uunipellille. Noin 30 annosta.

Aineet:

8 dl vehnäjauhoja

3.5 dl sokeria (alk.per. ohjeessa 4 dl)

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g huoneenlämpöistä pehmeää voita

Pohja:

2 munaa

2 dl piimää

Väliin:

500 g maitorahkaa

2 dl sokeria

2 munaa

2 tl vaniljasokeria

1 sitruunan kuori ja mehu

Ohje:

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää pehmeä voi ja sekoita keskenään murumaiseksi seokseksi.

Muruseoksen aineet

Jaa muruseos kahteen yhtä suureen osaan. Sekoita toiseen osaan 2 munaa ja piimä.

Muruseos kahteen osaan

Älä pelästy, jos taikinan joukkoon jää paakkuja, ne häviävät kyllä uunissa.

Murupiirakan taikina

Valmista väliin tuleva seos sekoittamalla rahka, sokeri, muna ja vaniljasokeri keskenään. Pese sitruunan kuori hyvin. Raasta sitruunan kuoren uloin, keltainen osa ja purista sitruunasta mehut. Lisää kuoriraaste ja mehu rahkaseokseen.

Kaksoset munassa

Laita leivinpaperoidulle syvälle uunipellille ensin seos, jossa on piimä ja sen päälle rahkaseos.

Sitruunarahkatäyte pohjan päälle

Ripottele päällimmäiseksi jauho-rasva-sokeri-muruseos.

Rahkamurupiirakka uuniin menossa

Paista piirakkaa 200°C:ssa noin 25 min. tai kunnes piirakka alkaa saamaan hieman väriä pintaansa.

Valmis sitruunainen murupiirakka

Anna piirakan jäähtyä kokonaan, sillä tällöin piirakan maut tulevat parhaiten esille.

Vinkki:

* Varo paistamasta piirakkaa liikaa, jotta ei suottas kuivu. Piirakka on sopivan kypsä, kun se on saanut pintaansa hieman väriä sinne tänne ja tuntuu kevyesti koitettuna pehmeältä (varo polttamasta itseäsi, jos koitat piirakan pintaa sormin).

 

Pientä lisähöpinää vielä tuosta ohjeesta. Jäin vielä miettimään muruseoksen jakosuhdetta. Tekotapoja taitaa myös olla monia, sillä kun googletin tätä ohjetta, löysin monia hyvin samankaltaisia versioita tästä. Niissä jakosuhde on myös hieman erilainen. Toisissa jaetaan tasan puoliksi ja toisissa panostetaan siihen, että pohjassa on enemmän taikinaa. Ohje taitaa loppujen lopuksi olla todella vanha, eikä alkuperäisestä tekotavasta ehkä ole enää tietoakaan. Itse pidän eniten tästä, missä muruseos jaetaan puoliksi, sillä tällöin pohjataikinasta tulee ohut, mutta mehevä ja päällä on sopivasti muruseosta.

Olisi kyllä kiva tietää, mistä tämä herkku on alunperin peräisin. Tiedätkö sinä?


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunainen rahkamurupiirakka eli rahkapiirakka

Kaura

Nam! Näyttää niin herkulta. Kokeilen tätä itsekin jossain vaiheessa, tykkään sitruunaisista leivonnaisista.

Suklaapossu

Tämä on kyllä tosi hyvää, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Näin vuosienkin jälkeen maistui edelleen ihanalta, vaikka muokkasinkin hieman ohjetta. Ei ihme, että tällainen toimivat ja herkullinen ohje on säilynyt näin pitkään 😛 Sitruuna sopii tosi moneen leivonnaiseen. Tuntuu että aina näin keväänkynnyksellä sitruunaiset leivonnaiset maistuvat erityisen hyviltä ja niihin tulee miltei himo 🙂 Kiitos Kaura!

Jaana

Aivan ihana herkku rahkan ja sitruunan ystäville! Helppo tehdä ja tekisi mieli maistaa toinenkin pala, kun vaan on niin hyvää!

Suklaapossu

Sinäpä sen sanoit Jaana! Ihanaa, helppo ja nopeaa herkkua. Ja maistuu sitruunanystävien lisäksi kokemukseni mukaan myös muille. Tästä tuli ihana kevätfiilis 🙂

PH

Tämä on sama piirakka, ihan tällaisella ohjeella, jonka teki joku rouva ”Teijan keittiössä”- televisio-ohjelmassa vuosikymmeniä sitten. Otin ohjeen talteen ja siitä on tullut luottoreseptini, aina yhtä ihana.

Suklaapossu

Mukava tietää PH! Muistankin ”Teijan keittiössä” ohjelman. Se taisi tulla joskus 90-luvulla. Oiskohan ohje tarttunut meidänkin mukaan siinä kieppeillä. No mutta hyvää on, aina vain 🙂

Anni

Mainio ohje, kiitos! Bongasin instasta ja heti houkutteli. Erityisesti mahtava yhteisleipominen 7v:n kanssa, kun tytön lempipuuhia leivonnassa on muruseoksen näpräys sormin. 🙂 Ja tässähän sitä riitti, itse tein kätevästi sillä välin täytteen.
Tämä menee ehdottomasti talteen!

Suklaapossu

Tuo on niin ihanaa, kun lapsetkin tykkäävät leipoimisesta 🙂 Meidän 5- ja 8-vuotiaat osallistuvat myös usein leivontapuuhiin. Heidän lempipuuhia on aineiden mittaaminen ja sekoittaminen. Ja toki myös taikinan syöminen ja kulhon kaapiminen 🙂 Mukava kuulla Anni, että tykästyit ohjeeseen!

Anni

Niin ja edelliseen lisäten: mies ei ole rahkan eikä sitruunan ystävä, mutta tämä oli hänestä(kin) ”vähän liiankin hyvää”. 😀 Eikä ole muuten edes vielä jäähtynyt…

Suklaapossu

Mahtavaa! 😀

Taru / Taikakakut

Tää on mun lapsuuden herkkua! ? Ihan täydellistä! ❤

Suklaapossu

Olen täysin samaa mieltä Taru ❤

Tytti

Muistan tämän piirakan lapsuudesta, mummo teki aina tätä ja se oli niin parasta.. Joskus myöhemmin aikuisikäisenä pyysin reseptin, mutta olen sen jo hukannut. Nyt kuitenkin aion kokeilla tätä myös, mummo kun ei enää leivo. Kaikkein parasta tämä piirakka oli ehkä pakastimesta otettuna, hieman kohmeisena…

Suklaapossu

Tämä piirakka tuntuu olevan monen lapsuuden herkkua 🙂 Kun olin pieni, meilläkin leivottiin tätä melko usein. Ensin äitini teki tätä, mutta hieman vanhempana leivoin jo itsekin. Tämä on kyllä niin hyvää. Sopivan sitruunaista, ihanan mehevää. Ja tosiaan parasta kunnon vetäytymisen, jopa pakastamisen jälkeen! 🙂

Tarza

Ruokatoimittaja Kati Nappa teki tätä piirakkaa (alkuperäinen oli omenapiirakka) jossain tv-ohjelmassa – ehkä 80-90 -luvulla. Sieltä itse nappasin reseptin, ja sen ollut mun luottoreseptivihkosessa siitä lähtien nimellä ”Kati Napan 4-kerroksinen omenapiirakka”.

Suklaapossu

Heippa Tarza! 🙂 Ohje on siis melko vanhaa perua. Muistan, että meilläkin lapsuudenkodissa tehtiin tätä ensimmäisiä kertoja juuri tuossa 80-90-luvun kieppeillä. Hyvät reseptit pysyvät kauan pinnalla, ja niitä pystyy helposti muokkaamaan eri makuisiksi, kuten tätäkin 🙂

Eijan keittiössä

Tein viimeksi mustikasta ja tänään raparperista. Keliaakikkona käytin vehnäjauhojen sijasta sekoitusta kaurajauho/perunajauho/karkeariisijauho/ksantaania 1tl täytteeksi laitoin jogurttia ja vaniljarahkaa koska löytyivät kotoa. Sokeria voi tosiaan vähentää. Puolet voista voi vaihtaa öljyyn. Ensi kerralla kokeilen pelkkää öljyä….onko kokemuksia?

Hyvä ohje, helppo muunnella vuodenajan mukaan

Suklaapossu

Olen myös testannut tätä sekä mustikasta että raparperista, ja tulee hyviä myös niistä. Tuo on hyvä tietää, että onnistuu myös gluteenittomana. Öljy sopii hienosti moneen leivonnaiseen, mutta tähän sitä en olekaan vielä testannut. Kiitos vinkistä Eijan keittiössä 🙂

Kotihiiri

Suositteletko paistoa uunin ala- vai keskitasolla parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi?

Suklaapossu

Hei Kotihiiri 🙂 Olen paistanut tämän uunin toiseksi alimmalla tasolla eli keskitason ja alimman tason puolessa välissä.

LeipuriL

Hei! Osaisitko sanoa miten ohjeen ainesosamittoja pitäisi muuttaa, jotta ohjeesta saisi leivottua 50cm uunipeltiin piirakan? 🙂

Suklaapossu

Hei LeipuriL! 🙂 Kysyn vielä tarkentavan kysymyksen: mikä on 50cm peltisi pinta-ala eli sivu x sivu? Tässä käyttämässäni pellissä pinta-ala on 30×40=1200. Kun lasket oman peltisi pinta-alan, jaa saamasi pinta-ala 1200:lla, niin saat kertoimen, jolla voit muuttaa ainesosamittoja. Selvittikö tämä asiaa tarpeeksi? 🙂

LeipuriL

Selvitti hyvinkin! 🙂 Kiitos avusta, tämä lähtee kyllä kesälomalla kokeiluun!

Suklaapossu

Kiva juttu LeipuriL 😀 Herkullista kevään jatkoa ja alkavaa kesää! 🙂

Sokeritoukka

Hei. Voiko ohjeen mukaisen taikinan tehdä myös hieman pienemmälle pellille? Koen, että taikinan muuntaminen pienemmäksi on hankalaa kananmunien takia.

Suklaapossu

Hei Sokeritoukka. Kuinka pieni pelti sinulla on mielessäsi? Jos pelti on vain hieman pienempi, voi piirakan tehdä näillä määrillä. Siitä tulee silloin vain hieman paksumpi. Jos pelti on paljonkin pienempi, kannattanee määriä muuttaa ja laittaa tällöin vain yksi muna pohjaan sekä 1 täytteeseen. Pohja ja täyte pysyy hyvin koossa, vaikka munaa olisikin hieman vähemmän.

Sokeritoukka

Kiitos vastauksesta. Suhdeluku omalle pellilleni olisi 0,8 eli ei kovin paljon pienempi. Taitaisi sitten onnistua ihan alkuperäisen ohjeen mukaisesti tekemällä :).

Suklaapossu

Jep, onnistuu hyvin, kun ero on noin pieni 🙂 Paistoaika saattaa olla hieman pidempi, eli kannattaa tarkkailla tilannetta.

Leipurimummo

Hei leipurit🏵️meillä tätä pitää leipoa aina pääsiäiseksi. Teen sen persikoista, siis ladon persikkasiivuja taikinan päälle ja sitte siihen tuo
Täyteaine ja muru kerros päällimmäiseksi. Ja on herkullista.

Suklaapossu

Kiitos vinkistä, Leipurimummo! Kuullostaa aivan ihanalta! Tämä piirakka on kyllä tosi loistava kaikessa muunneltavuudessaan 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *