Suklaapossu

Punaherukkacurd eli punaherukkatahna, munaton

Punaherukkacurd on makeankirpeä herkku

Makeankirpeä punaherukkacurd on monikäyttöinen punaherukkatahna, joka miltei mihin leivonnaiseen tahansa.

Tämänkin herkullisen idean sain Instagramissa lukijalta, kun utelin lempipunaherukkaleivonnaisia. Ensimmäinen testaamani juttu oli siis punaherukka-juustokakku ja toinen tämä ihana makeankirpeä punaherukkacurd. Ehkä tutuin curd mitä on olemassa ja mitä löytyy myös kaupan hyllyiltä on lemon curd eli sitruunatahna. Sitä voi käyttää niin macaronien täytteenä, kakuissa, piirakoissa, jogurtin kanssa, leivän päällä tai vaikka ihan vain lusikoimassa suoraan purkista. Samat käyttökohteet ovat myös tällä punaherukkacurdilla eli tämä on todella monikäyttöistä. Sitä voi yllämainittujen lisäksi käyttää myös muun muassa maustamaan Eton mess-jälkkäriä tai kääretortun sisään tai… miltei mihin tahansa.

Punaherukkatahna ilman kananmunaa

Tämä curd syntyy helposti vain neljästä aineesta; punaherukoista, sokerista, maissitärkkelysjauhoista ja voista. Yleensä curdiin tulee myös munaa, mutta koska olen muutenkin viimeiset kaksi vuotta koittanut poikamme allergian takia kehitellä munattomia ohjeita, myös tästä punaherukkatahnasta tuli munaton. Munat ehkä toisivat curdiin enemmän täyteläisyyttä, mutta uskallan miltei väittää, että vähänkään curdeihin tottumaton ei huomaa tämän ja munaa sisältävän curdin eroja. Ihanaa herkkua, jo pelkiltään maisteltuna.

Punaviinimarjasta makean kirpeä tahna on munaton

Mulla purkit vielä notkuvat jääkaapissa odottamassa parempaa hetkeä tämän käyttämiseen. Tosin en ole kokonaan malttanut pitää näppejäni tästä erossa, vaan olen käynyt aina silloin tällöin käynyt hakemassa pienen lusikallisen maistaiseksi. Pitäähän sitä tehdä laadunvarmistusta ja varmistaa, kuinka pitkään tuote pysyy hyvänä, kröhöm.

Punaherukasta curd eli tahna leivonnaisiin

Punaherukkacurdista muuten saa todella helposti myös vegaanisen. Kurkkaa vinkkiosiosta alempaa tarkemmat tiedot tähän.

Helppoa ja nopeaa punaherukasta

Oikein jo odotan pääseväni tekemään tahnasta jotain ihanaa. Nämä viime päivien helteet vain ovat veroittaneet sen verran jaksamista, ettei makeiden herkkujen tekeminen ole juurikaan ollut mielessä. Tai mielessä on ollut, mutta jo ennestään kuumassa keittiössä puuhaaminen ei ole innostanut uunin käyttämiseen ja sitä kautta tuomaan lisälämpöä asuntoon. Toki, jos tekisin tästä jotain uunitonta just nyt, niin eton mess tai muu marenki herkku olisi aivan ihana. Tai pelkkä vaahdotettu vaniljakastike+maitorahka+punaherukkacurd -yhdistelmä. Nams!

Kiitos vielä lukijalle tästä herkullisesta vinkistä! 🙂

Punaherukkacurd eli punaherukkatahna, munaton

noin 5 dl

Aineet:

8 dl (n. 520g) punaherukoita

2 dl sokeria

0.5 dl maissitärkkelysjauhoja

50 g voita

Ohje:

Hurauta punaherukat sauvasekoittimella soseeksi.

Punaherukat soseeksi sauvasekoittimella

Painele punaherukkasose siivilän läpi suoraan kattilaan. Punaherukkasosetta pitäisi olla tässä vaiheessa noin 375 g eli hieman vajaa 4 dl.

Mittaa kattilaan myös sokerit ja sekoita joukkoon maissitärkkelysjauhot. Kuumenna seosta sekoitellen, kunnes se kiehahtaa. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia. Nosta kattila pois levyltä ja lisää joukkoon kuutioitu voi. Anna voin sulaa, sekoita tahna tasaiseksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin.

Vinkki:

* Vegaani curd syntyy, kun korvaat voin maidottomalla margariinilla. Muista kuitenkin, että margariini ei maistu samalla kuin voi. Vegaanisen curdin maku voi olla parempi jopa ilman rasvaa, joten harkitse käytätkö sitä lainkaan, sillä rasva ei välttämättä ole pakollinen ainesosa.

* Punaherukkacurd säilyy ilmatiivissä purkissa noin pari viikkoa.

* Laiskempi kokki voi tehdä curdin myös ilman siivilöintejä vain hurauttamalla punaherukat soseeksi ja käyttämällä soseen sellaisenaan. Tällöin punaherukkatahna sisältää myös kuoret ja siemenet eikä siis ole niin sileää kuin siivilöinnin jälkeen.

Kesäinen viinimarjacurd

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punaherukkacurd eli punaherukkatahna, munaton

Maija mummeli

Tuli hyvää, oiva tuliainen Sweitsiläiselle mökkinaapurille.

Suklaapossu

Ihana kuulla Maija mummeli! 🙂 Tämä sopiikin tosi ihanasti tuliaiseksi 🙂

Armi

Ohje kuulostaa niin herkulliselta, että sitä on pakko kokeilla! Herukoita on omasta takaa, joten ei kun hommiin ja nauttimaan. Kiitos ohjeesta.

Suklaapossu

Kiva kun innostuit tästä Armi! On kyllä tosi ihanaa ja sopii niin hyvin kaikkeen. Juuri pari päivää sitten söin tätä ihan vain vaalean leivän päällä ja ihanaa oli niinkin 🙂 Ja on myös herkullinen tapa hukata pensaissa notkuvia herukoita.

Donja

Onpa kauniin punaista!

Suklaapossu

Kiitos Donja 🙂 Kaunis on, ja vieläpä luonnollisesti ilman lisättyjä väriaineita 🙂

Raksu55

Kiitos vinkistä.🤗 Kokeiluun menee. Punaherukoita tulee runsaasti. Hyvää tulevaa syksyä 🙂

Suklaapossu

Kiva että innostuit Raksu55! 🙂 Kiitos, ihanaa tulevaa syksyä sinullekin 🙂

miltsu

Hei!

Tärmäsin tähän ohjeeseen, kun etsin tuleviin leivoksiini mustaherukkacurd-ohjetta. Kuinka jämäkkää tämä curd on? Itse olen aina tahnaa tehdessä korvannut puolet sokerista hillosokerilla, jotta tahnaan tulee jämäkkyyttä. Ja hei, vegaaniseen versioon kokeilin kiinteässä muodossa olevaa kookosöljyä (kun pyrin käyttämään mahdollisimman luonnollisia aineita vegaani- ja vegeleivonnassa) ja se toimi myös hyvin! Kookoksen maku ei edes maistunut läpi, kun tein mansikkacurdia! Uskon, että kookosöljy toimisi tässäkin.

Suklaapossu

Hei miltsu! 🙂 Pahoittelen, että vastaamisessa kesti näin kauan. Sairastalu kaatoi taas sängynpohjalle pitkäksi aikaa… Tämä curd ei ole tällaisenaan kovin jämäkkää, joten käyttötarkoituksesta riippuen saattaa kaivata lisäjämäkkyyttä. Tähän voi vaikka käyttää sitä hillosokeria halutessaan. Jämäkkyyttä voisi saada lisää myös suuremmalla määrällä maissitärkkelysjauhoja, mutta liioitella ei kannata, jotta valmis seos ei ala maistumaan tärkkelykselle 😉

Kookosöljy kuullostaa kokeilemisen arvoiselta idealta. Kiitos vinkistä!

sallaminna

Pystyykö curdeja pakastamaan?

Suklaapossu

Hei sallaminna 🙂 Tätä en ole kokeillut pakastaa, mutta ainakin lemon curdin kohdalla usein mainitaan, että se kestäisi pakastamisen hyvin.

Elppa

Aivan ihanan herkullisen näköistä – tätä on pakko tehdä ja testata leivonnassa. Mietin, toimisikohan tämä sitruunatahnan tavoin esim. marenkipiiraassa, jos tekisi vähän jämerämpää koostumukseltaan?

Suklaapossu

Hei Elppa! 🙂 Tämä on tosi ihanaa! Teen todella harvoin uudestaan mitään täysin samalla tavalla kuin aiemmin, mutta tätä tein taas tänä vuonna juuri tällaisenaan. Ihan täydellistä! Uskoisin, että tämä toimisi marenkipiirakassakin hyvin. Jos haluat curdista hieman jämerämpää, lisää joukkoon aavistus enemmän maissitärkkelysjauhoja. Jos kokeilet piirasta, olisi kiva kuulla minkälainen tuli 🙂

Kata

Voiko maissitärkkelyksen sijaan käyttää perunajauhoja?

Irina Lisinen

Hei Kata! Pahoitteluni, että vastaamisessa kesti… Perunajauhot käyttäytyvät eri tavalla kuin maissitärkkelys, sillä ne eivät kestä keittämistä samalla tavalla. En voi suositella perunajauhon käyttöä tässä ohjeessa ainakaan ohjetta vastaavalla tavalla tehtynä. Lyhyemmällä keittoajalla saattaisi jotenkin onnistua, mutta en voi mennä takuuseen ilman testaamista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *