Suklaapossu

Puolukka-biscoff -piirakka

© Irina Lisinen

Mulla on jo piiiitkään pyörinyt mielessä käyttää ihanaa Biscoff-keksilevitettä yhdessä puolukoiden kanssa Banoffee-tyyppiseen piirakkaan. Biscoff on karamellisoitu keksilevite, jossa on käytetty Lotus Biscoff-keksejä. Levite sopii loistavasti vaalean leivän päällä (nam!) tai vaikka sellaisenaan syötynä pahimpaan makean ja keksinnälkään.

© Irina Lisinen

Tällä kertaa upotin Biscoffia tähän helppotekoiseen piirakkaan, jossa on Biscoff-kekseistä valmistettu pohja, sen päällä kerros Biscoff-keksilevitettä ja puolukoita. Päälle vielä hieman kermavaahtoa ja muutama puolukka, niin herkku on valmis nautittavaksi. Tämä muistuttaa tietyiltä osin iki’ihanaa Punoffeeta, mutta on makumaailmaltaan erilainen, hyvällä tavalla.

Piirakasta saa helposti jouluisen lisäämällä keksimuruseokseen kanelia tai vaikka piparkakkumaustetta.

© Irina Lisinen

Piirakka maistui oikein ihanalta tuoreenakin, mutta tykkäsin tästä eniten kuitenkin vasta seuraavana päivänä, kun puolukoiden kirpeys ja Biscoffin makeus oli tasaantunut. Yllättäen piirakka maistui myös mein perheen kriittisimmälle maistelijalle. Siitä päätellen tämän on pakko olla kyllä aikamoista herkkua 😉

© Irina Lisinen

Pakko tunnistaa, ettei piirakan teko ei sujunut aivan kuin Strömsössä. Aloin kikkailemaan keksipohjan kanssa liikaa, joka johti lopulta siihen, että piirakka miltei räjähti käsiin, kun yritin siirtää sitä tarjoilulautaselta toiselle… Miksi ihmeessä tein tuollaisen siirron? Ihan vain siksi, että saisin päivän viimeisillä valoisilla minuuteilla piirakasta paremman kuvan, jossa pääosassa ei olisi valkoinen lautanen, vaan itse piirakka. Noh, onneksi tein tuollaisen ihmesiirron, jotta huomasin pohjan olevan aivan liian mureneva. Kirjoitin pohjan määrät suoraan ohjeeseen sellaisina, jotka toimivat omaa ajatuskiekuraani paremmin.

Puolukka-biscoff -piirakka

Pohja:

200 g Biscoff-keksejä

80 g voita

1-2 tl kanelia (tai 1-2 tl piparkakkumaustetta)

Täyte:

1.5 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

250 g Biscoff-keksilevitettä

noin 2.5 dl puolukoita

Ohje:

Vuoraa noin 23-24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat kevyesti.

Murskaa pohjaa varten 200 g Biscoff-keksejä. Sulata voi ja sekoita keksimurujen kanssa yhteen. Mausta halutessasi kanelilla tai piparkakkumausteella. Kaada muruseos vuokaan ja levitä se pohjalle niin, että muruseos nousee noin 1 cm korkeudelle reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään täyteen tekemisen ajaksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla.

Mittaa täytteen Biscoff-keksilevite mikron kestävään kulhoon ja lämmitä mikrossa 5-10 sekunnin välein sekoitellen, kunnes keksilevite löystyy hieman eli noin 15 sekuntia. Levitä noin 200 g biscoff-tahnasta pohjan päälle ja jätä noin 50 g sivuun odottamaan koristelua. Ripottele Biscoffin päälle reilusti puolukoita. Säästä osa puolukoista piirakan päälle ripottelua varten.

© Irina Lisinen

Levitä päälle vispikerma ja hieman lisää puolukoita. Liruttele jäljelle jäänyttä Biscoff-tahnaa päällimmäiseksi. Jos se ehtii kovettumaan liikaa, lämmitä sitä mikrossa 5-10 sekuntia tai kunnes se on riittävän löysää.

Nosta piirakka hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Poista vuoan reunat ja liu’uta piirakka tarjoilulautaselle. Ja eikun herkuttelemaan.

Vinkit:

* Saat piirakasta jouluisen, jos maustat keksimuruseoksen kanelilla tai piparkakkumausteilla.

* Biscoff-tahna on melko jäykkää, joten kokeilin lisätä joukkoon ensin maitoa ja toisella kerralla kermaa, jotta siitä tulisi helpommin levittyvä. Maidosta koostumus löystyi, maku laimeni ja mutta ulkonäöstä tuli jotenkin todella epäilyttävä (värikin tummui). Kermalla (laitoin 1.5 rkl kermaa/100 g Biscoffia) koostumuksesta tuli aluksi sopivan löysä ja makukin pysyi hyvänä. Kun seosta oli levittämässä pohjan päälle, koostumus alkoi muuttua oudon tahmeaksi. Suosittelenkin mieluummin lämmittämään Biscoff-tahnan, kuin lisäämään joukkoon kermaa tai maitoa. Niin ja jos joukossa on jo kermaa, älä missään nimessä enää silloin lämmitä seosta! Lopputulos on sen jälkeen, noh, sanoisinkos, väriltään oudon tumma ja koostumukseltaan juoksettuneen näköinen kökkäreinen tahna. Ilman lämmitystä kerma toimii löystyttäjänä, ja tällöin sitä on hyvä olla noin 2 rkl / 100 g biscoffia-keksilevitettä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolukka-biscoff -piirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *