Suklaapossu

Puolukka-mansikkakakku mirror glazella

Tytön toisia 5-vuotissynttäreitä vietettiin pari viikkoa ensimmäisten jälkeen. Tällä kertaa sain tarjoilujen suhteen vapaat kädet. Tytön ainoat toiveet olivat se, että leivonnaisista löytyisi suklaata ja mansikkaa. Ja tottahan toki äitinä halusin toteuttaa tytön toiveet. Pääkakkuna toiminut Ihana kolmen suklaan juustokakku toteutti tuon suklaapuolen. Mutta koska suklaa on niin hyvää, niin myös tähän mirror-glaze-kuorrutettuun kakkuun päätyi suklaata munattoman suklaakakkupohjan muodossa. Tai oikeastaan, jos nyt tarkkoja ollaan, kyse ei ole suklaakakkupohjasta, sillä siihen ei tule oikeaa suklaata, vaan suklaan maku tulee kaakaojauheesta. Maku on kuitenkin mielestäni sen verran suklainen, että nimesin sen suoraan sellaiseksi. Mansikkatoive toteutui tällä(kin) kertaa moussen muodossa. Toteutin kakussa samalla myös oman toiveeni kakun suhteen ja laitoin mansikkamoussen joukkoon myös puolukkaa tuomaan raikasta, syksyistä makua. En ole koskaan aiemmin tehnyt tuolla makuyhdistelmällä mitään, joten vähän pelkäsin, sopivatko puolukka ja mansikka lainkaan yhteen. Nyt kakkua maistaneena voin todeta, että kyllä vain sopivat!

Mehevä suklaakakkupohja

Mansikka taittaa puolukan kirpeyttä samalla kun puolukka tuo happamuutta makeaan mansikkaan. Kumpikaan ei erityisesti jyrää toisensa ohi, vaan kumpikin maku tulee moussessa miedosti esille. Täyte on sen verran hyvää, että sellaista teen mielelläni jatkossakin, nams! Ja tokihan tuo munaton ja mehevä kakkupohjakin on herkkua! Kuten mainitsin jo aiemmassa Suklaakakkupohjan postauksessani, se pohja taitaa nyt olla Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan rinnalle parhaiden suklaakakkupohjien listalla.  Kumpikin omanlaisiaan, hieman erilaisia pohjia, mutta molemmat meheviä, kosteita, helppoja ja nopeita tehdä. Ja herkullisia totta kai.

Tuo kakun päällinen on Mirror glaze eli peilikiille. Muokkasin Mansikkamoussekakkuun käyttämääni mirror glaze-ohjetta, joka ei sillon aikoinaan ollut tarpeeksi hyvä. Nyt päällisestä tuli paljon paljon parempi! Mutta mutta. Kun kyse on leivonnasta, en voi sille mitään, että pitää ne pienet viatkin etsiä. Ja nyt kun tälläkin kertaa haen täydellisyyttä, niin päällisessä oli se vika, että se jäi aavistuksen liian tahmeeksi. Tai hieman tahmea sen pitääkin ollakin, mutta tämä versio meinasi leikatessa karata kakun päältä kokonaan tarttuen kiinni kakkulapioon. Se ei myöskään pysynyt koossa yhtä hyvin kuin aiempi täydellisesti onnistunut mirror glaze suklaisessa mirror glaze kakussa. Nämä viat tosin korjaantuisivat sillä, että laittaisi kuorrutteeseen yhden tai kaksi liivatelehden lisää. Merkkasinkin tuon suuremman liivatemäärän suoraan ohjeeseen. Kuorrutteen maku oli kuitenkin tosi hyvä. Siis oikeasti tosi hyvä. Se oli melko makea ja tosi valkosuklainen. Kuorrutetta on vähän, mutta sen maku natsasi hyvin yhteen kirpeähkön täytteen kanssa. Nami!

Mirror glaze kuorrute

Kuorrute on näyttävän ulkomuodonsa lisäksi myös helppo tehdä. Osa aineista kuumennetaan ja sekoitetaan loppujen aineiden kanssa. Sekoittelussa pitää tosin välttää liiallista ilman joutumista joukkoon, sillä tällöin pinnalle tulee helposti kuplia. Itse tein tuon sekoittelu-virheen, sillä lisäsin pastavärit liian pieneen määrään kuorrutetta, jolloin jouduin vatkaamaan sitä liikaa, ja kuorrutteesta tuli ”ilmava”. Yhdellä värillä kuorruttaminen onnistuisikin helpommin tasaisen pinnan saamiseksi. En halunnut kuitenkaan päästä liian helpolla ja kokeilin samantein kolmevärisenä. No mutta ensi kerralla tiedän (ja nyt tiedätte te muutkin), että sekoittelu pitää suorittaa erittäin varovasti. Ja mikäli pinnalle tulee sekoittelun jälkeen ilmakuplia, se kannattaa kuoria siitä pois.

No mutta pidemmittä puheitta, tässä tulee kakun ohje täytettä ja kuorrutusta myöten, muutaman vaihekuvan kera.

Niin ja muuten, tämä kakku sopisi hyvin tarjolle vaikkapa isänpäiväpöytään, kun kuorrutteen värjäisi isin lempivärillä! 😀

Puolukka-mansikkakakku suklaakakkupohjalla

Valmis kakku n. 20 cm

Pohja:

1/2 annos mehevää, munatonta suklaakakkupohjaa 16 cm vuokaan

Täyte puolukka-mansikkamousse:

2.5 dl vatkattavaa vaniljakastiketta

200 g maustamatonta tuorejuustoa

250 g puolukoita

100 g mansikoita

2 rkl (tai oman maun mukaan) tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

2.5 tl liivatejauhetta

2.5 rkl sitruunan mehua

Mirror glaze -kuorrute:

7 kpl liivatelehteä (käytin 6 liivatelehteä, mutta kuorrute kaipaa selvästi yhtä enemmän)

0.75 dl vettä

1.5 dl sokeria

1.25 dl glukoosisiirappia

200 g valkosuklaata

1.25 dl kondensoitua maitoa

Wiltonin valkoista väriainetta

Ohje:

Tee suklaakakkupohjataikinaa 1/2 annos ja paista se yhdessä vuoassa. Anna jäähtyä kokonaan.

Tee täyte. Vatkaa vaniljakastike paksuksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto. Soseuta puolukat ja mansikat. Lisää kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon. Makeuta mousse tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Purista 2.5 rkl sitruunan mehua mikron kestävään pieneen mukiin. Sekoita liivatejauhe sitruunan mehuun. Anna turvota muutama minuutti. Lämmitä turvonnut liivateseos mikrossa n. 20 sekunnin ajan, tai kunnes se on kokonaan sulanut. Vatkaa liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon jatkuvasti voimakkaasti vatkaten.

Täytä kakku. Käytä korkealaitaista n. 20 cm irtopohjavuokaa (korkeus pohjasta reunojen yläosaan vähintään 6.5 cm korkea) tai vuoraa vuoan reunojen sisäpuoli reunakalvolla. Voitele kevyesti reunat ja pohja. Leikkaa suklaakakkupohja kahteen osaa. Laita irtopohjavuoan pohjalle toinen kakkupala.

Kaada päälle noin puolet puolukka-mansikkatäytteestä. Tasoita.

Laita keskelle toinen kakkupohjanpala ja…

Munaton suklaapohja
Puolukka mansikka

…levitä päälle loput täytteestä. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.  Laita kakku pakkaseen n. 2-3 tuntia ennen sen kuorruttamista, jotta pinta ehtii jäätyä. Ennen pakkaseen laittamista poista vuoan reunat ja reunakalvot. Kakkuun jää siis vain vuoan pohjaosa. Tämä helpottaa kakun irroittamista, sitten kun sen pinta on jäätynyt. Pakastaminen on välttämätöntä, sillä pinnan tulee olla jäässä, kun kuorrutteen kaataa siihen, sillä tällöin se jämähtää siihen niin kuin pitääkin.

Tee mirror glaze eli peilikiille: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin viisi minuuttia. Paloittele valkosuklaa pienemmiksi paloiksi kuuman kestävään kattilaan tai kulhoon. Mittaa kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Älä keitä. Lisää joukkoon puristetut liivatteet ja sekoita hyvin.

Kaada kuuma liemi pilkottujen valkosuklaiden päälle. Anna suklaiden sulaa muutama minuutti sekoittamatta.

Sekoita sen jälkeen tasaiseksi. Aluksi valkosuklaa on tämän näköistä, mutta hetken sekoittelun jälkeen seos on tasaista.

 Lisää joukkoon kondensoitu maito ja loraus valkaisuainetta. Sekoita sekaisin sauvasekoittimella. Pidä sauvasekoitin pinnan alla, jotta joukkoon ei eksy ilmakuplia. Riippuen kuinka valkoisen kuorrutteen haluat, lisää tarvittaessa lisää valkaisuainetta ja sekoittele varovasti joukkoon.

Mirror glaze kuorrute

Aseta kiilteen pintaan tuorekelmu kuorruttumisen estämiseksi ja jäähdytä seos noin 37-asteiseksi. Liian lämmin kiille sulattaa kakun pinnan ja liian kylmä jämähtää pinnalle liian nopsaan.

Valmistele tällä välin kuorruttamispaikka. Vuoraa leivinpaperilla vaikkapa uunipelti. Laita sen keskelle tukeva lasi tai syvä lautanen väärin päin. Ota jäinen kakku pakkasesta. Poista kakun alta vuoan pohjaosa nostamalla lastalla varovasti. Leikkasin itse vielä kakkupahvista kakkua hieman pienemmän pyöreän pahvin palan ja laitoin sen kakun alle lisätueksi. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätön, mikäli kakku on ehtinyt kunnolla jäätymään. Nosta kakku väärinpäin olevan lautasen päälle.

Ja nyt tulee kohta, joka vaatisi vielä itselläni hiomista, kun haluaisin saada sellaisen täydellisen, ilmakuplattoman pinnan. Kerron ensin miten sen tein tällä kertaa ja sen jälkeen pienen vinkin, miten tekisin sen ensi kerralla.

Elikkä näin tein: Ota tässä vaiheessa kahteen eri kulhoon pieni osa vaaleasta kuorrutteesta. Jätä suurin osa vaaleasta omaan kulhoonsa. Värjää pienet osat nopeasti roosalla ja violetilla pastaväreillä. Sekoita nopeasti ja hyvin, mutta vältä ilmakuplien muodostumista. -> ongelma: ilmakuplia muodostui väkisinkin paljon kun sekoitteli väriä pieniin määriin seosta. Lisäksi pienet värjätyt kuorrutteet kylmenivät nopeammin kuin isompi vaalea osa..

Ensi kerralla tekisin siis näin: Jaa vaalea kuorrute kolmeen miltei yhtä suureen osaan. Jätä yhteen kulhoon hieman muita enemmän seosta. Tämä jätetään vaaleaksi. Värjää yksi kuorrutteista roosalla ja toinen violetilla pastavärillä varovasti, mutta kunnolla sekoitellen. Jos pinnalle tulee ilmakuplia, kuori ne varovasti lusikalla pois. Kuorrute on sopivan lämpöistä käytettäväksi, kun se on noin 35 asteista. Seos on tällöin hieman kättä viileämpää ja koostumukseltaan paksuhkoa, mutta hyvin juoksevaa.

Sitten kuorruttamiseen. Kaada vaaleaa kuorrutusmassa kakun päälle ja reunoille. Levitä nopeasti suht tasaiseksi kerrokseksi esim. palettiveitsellä. Liruttele päälle vaaleanpunaista ja liilaa kuorrutemassaa niin, että kuorrutetta on joka puolella ja kuvio miellyttää silmääsi. Anna valua muutama minuutti.

Peilikiille

Vedä kuumalla veitsellä tai palettiveitsellä reunoilta roikkuvat ylimääräiset kuorrutteet pois. Nosta lastan avulla tarjoilulautaselle. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoiluhetkeä. Jos kakku on ehtinyt jäätymään pakkasessa kokonaan, vaatii se pidemmän sulatusajan jääkaapissa kuorruttamisen jälkeen. Mutta kun kakku on kokonaan sulanut ja kahvihetki käsillä, eikun nautistelemaan!

Vinkki:

* Kakkupohja kannattaa tehdä valmiiksi jo päivää ennen täyttämistä, niin se saa rauhassa jäähtyä. Hyvin jäähtyneenä se on myös helpommin leikattavissa.

* Voit käyttää täytteessä sitruunan mehun sijasta halutessasi myös vettä. Tällöin kannattaa laittaa liivatetta 0.5 tl enemmän kuin ohjeessa ja vettä 0.5 rkl enemmän kuin sitruunan mehua.

* Täytteeseen sopii tuoreiden marjojen lisäksi myös pakastemarjat.

* Voit tehdä kakun myös jo hyvissä ajoin ennen juhlia valmiiksi pakkaseen. Ota kakku pois pakkasesta vähän ennen kuorruttamista ja anna sen sulaa rauhassa jääkaapissa kuorruttamisen jälkeen.

* Jos kuorrutteet ehtivät jämähtää liikaa, lämmitä niitä varovasti mikrossa muutama sekunti kerrallaan, kunnes ovat sopivan lämpöisiä.

* Valmis kuorrute säilyy jääkaapissa n. viikon. Lämmitä se vain ennen käyttöä.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolukka-mansikkakakku mirror glazella

Taru / Taikakakut

Mielettömän ihana kakku! Mulla on tuo mirror glaze vielä kokeilulistalla mutta mieleni tekisi kovin jo kokeilla sitä. Ehkä tammikuussa kun on tytön synttärit. Makupari mansikasta ja puolukasta herättää mussakin ensin epäilyksiä mutta jos sanot että hyvää on niin uskon sinua ?

Suklaapossu

Kiitos Taru <3 Mä oon koittanut mirror glazea nyt kolme kertaa. Se suklainen/kaakaoinen onnistui samantein nappiin, mutta tällainen vaaleampi versio on näimmä hieman hankalampi. Mutta nätti tästäkin tuli, vaikka hieman tuo tahmaisuus jäi häiritsemään. Odotan jo innolla näkeväni sun mirror glaze-version 🙂 Mansikka-puolukkatäyte on jännän makuinen, siis hyvällä tavalla. Puolukka tuo happamuutta ja mansikka makeutta, ja siinä maistuu molemmat hyvässä tasapainossa. Kannattaa ihmeessä kokeilla sitäkin 😉

Leena-muori

Ihana ja kaunis kakku! Minäkin oon kerran tehnyt ristiäiskakun väiin mansikka-puolukkamoussea. Tykkäsin siitä tosi paljon! Miksihän en muuten oo tehny uuemmalti!? Pitääpä muistaa. Tuo peilikuorrutekin on mulla kokeilematta. 🙂

Suklaapossu

Kiitos Leena-muori! 😀 Tuo on muuten jännä juttu, että miksi ihmeessä tuleekin leivottua hyviksi havaittuja juttuja niin harvoin!? Ehkä kaikkia ihania testattavia juttuja on vain yksinkertaisesti liikaa.. Mutta tätä puolukka-mansikkamoussea pitää kyllä tehdä uudestaankin, hyvää oli! Tuo peilikuorrute on ihanan helppo tapa koristella kakku. Mä jännäsin taas tälläkin kertaa miten kuorrute mahtaa mennä päälle, mutta kyllähän se lopulta ihan kivasti asettui, vaikka selvästi kaipasi yhtä liivatetta lisää. Ensi kerralla sitten 🙂 Kokeile ihmeessä sinäkin 🙂

Sini

Jos haluais tehdä mustan peilikiilteen, niin kannattaisiko tehdä valkosuklaasta vai tummasta suklaasta kiilteen pohja? 🤔

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *