Puolukkabrownies

Puolukka ja suklaa ovat yllättävän hyvä parivaljakko. Muistin tämän jälleen, kun muistelin muutama päivä sitten erilaisia syksyyn sopivia herkkuja. Törmäsin muutama vuosi sitten leipomiini puolukka-suklaabrowniespaloihin ja muistin samantein, kuin ihania ne olivatkaan. Kuvat eivät kuitenkaan tehneet oikeutta noille leivonnaisille, joten ohje päätyi uudestaan leivottavien listalle isovanhempien kanssa vietettyihin 9-vuotiaan tyttömme synttäripäivään.

Ja sehän kannatti! Jo pelkästään pelkän browniestaikina oli niin ihanan täyteläisen suklainen, että on oikea ihme, ettei tällaisia herkkuja tule tehtyä tätä useammin. Tai no kyllähän tästä kaloreita löytyy, joten tämä eivät ehkä ole aivan jokaviikkoisia tai edes joka kuukausittaisia herkkuja. Suklaanhimon jyllätessä kuitenkin ihanan helppoja ja nopeita herkkuja, ja jo pienikin pala riittää vähentämään niin makeannälkää kuin suklaahimoa.

Puolukka-brownies

Nappasin tuon vanhan ohjeen esille ja kuvittelin tekeväni brownien suunnilleen sen ohjeen mukaisesti. Joku mokoma oli kuitenkin mennyt tuhoamaan leivontaan varattuja suklaita niin paljon, etten saanut haalittua koko suklaanmäärää kokoon. Koska suklaata oli vähemmän, muokkasin ohjetta hieman lisää vähentäen myös muun muassa sokeria, munia ja jauhoja. Puolukan määrä pysyi ennallaan tai itseasiassa vähän kasvoi, koska halusin puolukan maistuvan aiempaa selvemmin.

Kuten yllä jo mainitsin, näistä tuli hyviä. Puolukka-browniespalat ovat tahmeita ja täyteläisen suklaisia, joissa maistuu miedosti puolukoiden kirpsakkuus. Laitoin puolukoita yhteensä 4 dl, mutta totesin maistellessani, että niitä olisi voinut olla enemmänkin. Laitoin tämän takia ohjeeseen viitteellisen puolukoiden määrän, jolloin voit itse päättää kuinka puolukkaisia näistä haluaa.

 

Pakastepuolukoiden joukosta löytyi jäätynyt puolukkasydän <3 (kuva yllä).

Kuvien kanssa kävi vähän hassusti, sillä vaikka leivoin nämä erityisesti uusintakuvaamista ajatellen, niin aikatauluni petti ja otin häthätää vain muutaman kuvan ennen kuin vieraat kapusivat synttäripöydän ääreen. Tätä tuhtia herkkua kuitenkin jäi odotetusta yli ja kuvittelin seuraavan viikon aikana ottavani paremmat kuvat. Päivä päivältä huomasin virran olevan töiden ja arkipuuhien jälkeen niin vähissä, etten jaksanut kaivaa kameraa esille. Samalla browniesit tekivät katoamistemppunsa ja muutaman päivän kuluttua niitä oli jäljellä vain pari hassua palaa. Tuon jälkeen unohdin kuvaamisen suosiolla. Toivottavasti kuvista kuitenkin näkee, kuinka tahmeita ja täyteläisen suklaisia nämä ovat 🙂

Täyteläisen suklainen puolukkabrownies

Koosta riippuen noin 28 palaa.

Aineet:

200 g voita

200 g tummaa suklaata (laitoin 100 g hyvää 70% suklaata ja loput 100 g n. 45% suklaata)

1.5 dl sokeria

1.5 dl fariinisokeria

4 munaa

1.25 dl vehnäjauhoja

1 dl hyvää tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta

0.33 tl (=1/3 tl) suolaa

2 tl vaniljasokeria

4-6 dl (200-300 g) (pakaste)puolukoita

Ohje:

Pilko voi ja suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata ne mikrossa noin 15 sekunnin välein sekoitellen. Sekoita sulatettuun (ei kuumaan!) voi-suklaaseokseen sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, suola ja vaniljasokeri keskenään ja lisää suklaaseokseen. Sekoita, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet keskenään. Lisää vielä hieman vajaa puolet puolukoista taikinaan ja sekoita. Kaada taikina n. 20 x 30 cm kokoiseen leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Tasoita. Ripottele päälle loput puolukat.

Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes piirakka on reunoilta kypsän tuntunen, mutta tuntuu keskeltä koitettuna vielä pehmeältä. Paistoaika saattaa olla tuoreilla puolukoilla hieman lyhyempi, joten tarkkaile tilannetta puolen tunnin kohdalla. Jäähdytä brownies kokonaan ennen nauttimista.

Vinkki:

* Saat browniesiin vaihtelua, kun lisäät taikinaan puolukoiden sijasta muita suklaaseen sopivia marjoja, esimerkiksi vadelmia.

* Brownies säilyy jääkaapissa muutaman päivän (elleivät ne katoa yhtä salaperäisesti kuin meillä).

Kommentit (2)

Blogistasi innostuneena ajattelin tehdä elämäni ensimmöisen kakun. Pohjaksi tulisi mielettömän mehevän suklaakakkupohja. Tuli vain mieleen, että kostutatko pohjan jollakin? Mielestäni missään ohjeessa ei mainittu siitä. Ja tosiaan koskaan en ole kakkua rehnyt niin kuuluko tuo kostuttaa 🙂

Heippa Mk! Hienoa, että innostuit kakun leipomisesta! Tuo pohja on usein itsessään jo niin mehevä, ettei se välttämättä kaipaa lainkaan kostutusta. Itse en ainakaan ole koskaan kostuttanut tai huomannut sille tarvetta. Jos kuitenkin pitää kunnolla kosteasta = märästä kakusta, niin silloin kostutus on hyvä idea 🙂

Kommentoi juttua: Puolukkabrownies

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X