Raikas minttu-limemousse kakun väliin tai jälkiruoaksi

Tämän raikkaan mintun ja limen makuisen moussen voi laittaa kakun väliin tai sen voi syödä sellaisenaan raikkaana jälkiruokana. Täyte sopii myös hyvin vaikka juustokakkuihin. Juustokakkua tehdessä liivatessa kannattaa laittaa hieman enemmän.

Kehittelin jo keväällä työkaverin kakkuja varten tätä täytettä. Kakun täytteeksi tulevaan mousseen tarvitaan itsetehtyä, todella helppotekoista minttusiirappia. Testailin siirapin tekemistä (ja samalla minttumoussen) erikseen sekä
mintun että piparmintun lehdistä. Minttulehdet antoivat selvästi
raikkaamman maun kuin piparmintun lehdet, vaikka niitä oli puolet
vähemmän. Lehdet tosin ovat suuremmat, joten makuakin liukenee enemmän.
Minttu korosti limen raikkautta, mutta pidin myös piparmintun
lempeämmästä, mutta silti limeä korostavasta mausta. Erittäin hyvä kombinaatio
kuitenkin syntyi yhdistämällä nämä kaksi täytettä. Tämä täyte siis
sisältää sekä mintun että piparmintun lehtiä, mutta halutessaan voi käyttää vain toista ja laittaa sitä vain hieman ohjetta enemmän.

Mintun ja piparmintun aromit irtoavat parhaiten joko sokerin avulla kiehauttamalla niitä sokeriliemessä tai hienontamalla lehdet erittäin hienoksi, jolloin aromaattiset öljyt vapautuvat. Miedomman maun sokeriliemeen saa keittämällä siirappi oksien kanssa ja poistamalla oksat jäähtymisen jälkeen. Jos kaipaa vahvempaa makua, kannattaa lehdet hienontaa ennen sokeriin sekoittamista ja jättää siirappiin. Omaan makuuni mintun aromi tuli lehtisilppua käytettäessa liiankin vahvaksi, ja pidin huomattavasti enemmän oksineen keitetystä versiosta. Toki lehtisilppua voi laittaa vähemmän, jolloin maku ei ole niin voimakas. Tässä ohjeessa määrät on sen mukaan, että lehdet poimitaan varsineen pois keittämisen jälkeen.

Täyte saattaa kuullostaa hankalata siirapin keittämisineen, mutta sitä se ei ole. Siirappi keittyy melkein itsestään ja siirapin jäähtyessä on hyvä aika kaivaa kulhot, vatkaimet ja loput aineet esille. Suosittelen tätä täytettä raikkaiden makujen (ja Mojiton) ystäville 🙂

Raikas minttu-limemousse täytekakkuun

n. 26 cm kakun yhteen väliin kunnon
kerros (kuten kuvassa) tai kahteen väliin ohuemmat

TAI n. 20 cm kakun kahteen väliin kunnon kerrokset

Minttusiirappi:

1 1/2 dl tummaa ruokosokeria

1 dl vettä

1-2 mm vaniljajauhetta

1 oksa vihreää minttua (=n. 10 isoa
mintun lehteä)

3 lyhyttä kokonaista oksaa (n. 25
lehteä) piparminttua

Täytteeseen lisäksi:
100 g maustamatonta tuorejuustoa

250 g maitorahkaa

2.5 dl Floran vispikermaa (tai muuta vastaavaa vispivalmistetta)

 2 limen raastettu kuori ja mehu
(yht. 5 rkl mehua)

2.5 tl liivatejauhetta

(vihreää pastaväriä)

Ohje:
Aloita minttusiirapin teolla. Jos haluat korostaa
mintun makua, laitan lehdet kattilaan revittyinä ja jätä ne siirappiin. Jos
haluat miedomman maun, laita mintut kattilaan oksineen päivineen ja poista
oksat siirapin jäähdyttyä. Mittaa siis kaikki minttusiirapin ainekset
kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen noin 5-10 minuutin ajan. Nosta kattila
liedeltä ja anna jäähtyä.

Kun siirappi on jäähtynyt, tee
lopputäyte. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto tai maitorahka ja
vatkaa sekaisin. Pese limet hyvin ja raasta limen kuori täytteen joukkoon.
Purista limeteistä mehut. Sekoita liivatejauhe sekä 2.5 rkl limen mehua
keskenään. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15-20
sekuntia, kunnes se sulaa. Lisää liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana
koko ajan vatkaten. Vatkaa joukkoon vielä loput limen mehusta. Tarkista maku.
Kaada täyte kostutettujen kakunpalasten väliin tai annostele jälkiruokamaljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa
vähintään 6 tuntia tai yön yli.

Vinkit:
 * Täytteeseen ei välttämättä tarvitse käyttää molempien minttujen lehtiä vaan ne voi toki korvata vain toisilla lehdillä. Samalla kannattaa huomioida, että piparmintun lehtiä pitää käyttää suhteessa ainakin 3 kertaa enemmän kuin
mintun lehtiä ja samoin siis mintun lehtiä vain ehkä noin kolmannes
piparmintun lehdistä.* Maistele valmista moussea ja lisäile halutessasi siihen lisää mintun tai piparmintun lehtiä pieneksi hienonnettuina tai limen kuorta hienonnettuna. Hienontaminen tuo aromit voimakkaammin esille.

* Moussen voi jakaa myös annoskulhoihin ja nauttia vaikka jälkiruokana.

* Jos mielit Mojito-drinkin makuista kakkua, lisää drinkin makumaailmaa kakkuun saan, jos kostutat kakun ennen täytteen laittamista rommi-vesi-seoksella. Itse tein näin ja täyte tunnistettiin Mojitotäytteeksi miltei samantein 🙂

Kommentit

Kommentoi juttua: Raikas minttu-limemousse kakun väliin tai jälkiruoaksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat hämähäkkikeksit sopivat loistavasti lasten synttäreille Halloweenin lisäksi myös muina vuodenaikoina. Meillä nämä loppuivat jopa hieman kesken, vaikka juhlijoita oli vain muutama. Katso näppärä ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-hamahakki-keksit/ #lastensynttärit #helppojanopea #keksit #lakritsi #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Joulu lähestyy jo vauhdilla, mutta tässä vielä pikaisesti meidän Halloweenina nauttimamme munaton mokkapalakakku. Nämä olivat ensimmäiset kaverisynttärit, kun kakkua syöneet lapset tyhjensivät lautasensa kakusta, vau! Ja tämänhän voisi tehdä milloin vain, ilman seittejä ja silmiä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-mokkapalakakku-munaton/ #munaton #mokkapala #kakku #lapsensynttärit #6vuotias #halloween #cake #childrensbirthday  #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Isänpäivä lähestyy jo hurjaa vauhtia. Keräsin 5 mielestäni parasta isänpäivään sopivaa herkkuakakkua samaan postaukseen viime hetken vinkeiksi. Kurkkaa kakut blogista ja kerro, mikä on sinun lempiherkkusi syksyisinä juhlapäivinä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/isanpaivan-viisi-parasta-kakkua/ #isänpäivä #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaakakku #liivatteeton #kahvikakku #puolukka #kakku #yummy #cakes #chocolate
  • Jee! Eilen humpsahti 5000 Instragram-seuraajan raja rikki täällä Suklaapossun instassa! Kiitos kuuluu teille kaikille ihanille seuraajille! 😘 Tämän merkkipaalun sekä lähestyvän isänpäivän kunniaksi muistuttelen kahvikupin muotoisista, mokkasuklaan makuisista, älyttömän herkullisista pienistä kakuista. Katso blogista kuvalliset teko-ohjeet https://kotiliesi.fi/suklaapossu/isanpaivan-kahvikuppikakut/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaakakku #isänpäivä #mokka #yummy #chocolate #cake #fathersday
  • Tästä Texmex-piirakasta tuli samantein suosikkijauhelihapiirakkani. Miedon tulisessa täytteessä maistui mm. salsa. Lue tarkempi ohje blogista ja kokeile vaikka heti viikonlopuksi! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/texmex-piirakka/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #texmex #suolainenpiirakka #yummy #pie
  • Mein tytön Halloween-kaverisynttäreille päätyi tällaisia riisimuromassasta tehtyjä örkkejä. Osan päällä oli maitosuklaata ja toiset örkit oli kuorrutettu valkosuklaalla. Herkkua molemmat, myös aikuisten mielestä 😋 Kurkkaa helppo ja nopea ohje blogin puolella  https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-riisimuroorkit/ #halloween #riisimuro #maitosuklaa #valkosuklaa #lastensynttärit #yummy #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

X