Raikas minttu-limemousse kakun väliin tai jälkiruoaksi

Tämän raikkaan mintun ja limen makuisen moussen voi laittaa kakun väliin tai sen voi syödä sellaisenaan raikkaana jälkiruokana. Täyte sopii myös hyvin vaikka juustokakkuihin. Juustokakkua tehdessä liivatessa kannattaa laittaa hieman enemmän.

Kehittelin jo keväällä työkaverin kakkuja varten tätä täytettä. Kakun täytteeksi tulevaan mousseen tarvitaan itsetehtyä, todella helppotekoista minttusiirappia. Testailin siirapin tekemistä (ja samalla minttumoussen) erikseen sekä
mintun että piparmintun lehdistä. Minttulehdet antoivat selvästi
raikkaamman maun kuin piparmintun lehdet, vaikka niitä oli puolet
vähemmän. Lehdet tosin ovat suuremmat, joten makuakin liukenee enemmän.
Minttu korosti limen raikkautta, mutta pidin myös piparmintun
lempeämmästä, mutta silti limeä korostavasta mausta. Erittäin hyvä kombinaatio
kuitenkin syntyi yhdistämällä nämä kaksi täytettä. Tämä täyte siis
sisältää sekä mintun että piparmintun lehtiä, mutta halutessaan voi käyttää vain toista ja laittaa sitä vain hieman ohjetta enemmän.

Mintun ja piparmintun aromit irtoavat parhaiten joko sokerin avulla kiehauttamalla niitä sokeriliemessä tai hienontamalla lehdet erittäin hienoksi, jolloin aromaattiset öljyt vapautuvat. Miedomman maun sokeriliemeen saa keittämällä siirappi oksien kanssa ja poistamalla oksat jäähtymisen jälkeen. Jos kaipaa vahvempaa makua, kannattaa lehdet hienontaa ennen sokeriin sekoittamista ja jättää siirappiin. Omaan makuuni mintun aromi tuli lehtisilppua käytettäessa liiankin vahvaksi, ja pidin huomattavasti enemmän oksineen keitetystä versiosta. Toki lehtisilppua voi laittaa vähemmän, jolloin maku ei ole niin voimakas. Tässä ohjeessa määrät on sen mukaan, että lehdet poimitaan varsineen pois keittämisen jälkeen.

Täyte saattaa kuullostaa hankalata siirapin keittämisineen, mutta sitä se ei ole. Siirappi keittyy melkein itsestään ja siirapin jäähtyessä on hyvä aika kaivaa kulhot, vatkaimet ja loput aineet esille. Suosittelen tätä täytettä raikkaiden makujen (ja Mojiton) ystäville 🙂

Raikas minttu-limemousse täytekakkuun

n. 26 cm kakun yhteen väliin kunnon
kerros (kuten kuvassa) tai kahteen väliin ohuemmat

TAI n. 20 cm kakun kahteen väliin kunnon kerrokset

Minttusiirappi:

1 1/2 dl tummaa ruokosokeria

1 dl vettä

1-2 mm vaniljajauhetta

1 oksa vihreää minttua (=n. 10 isoa
mintun lehteä)

3 lyhyttä kokonaista oksaa (n. 25
lehteä) piparminttua

Täytteeseen lisäksi:
100 g maustamatonta tuorejuustoa

250 g maitorahkaa

2.5 dl Floran vispikermaa (tai muuta vastaavaa vispivalmistetta)

 2 limen raastettu kuori ja mehu
(yht. 5 rkl mehua)

2.5 tl liivatejauhetta

(vihreää pastaväriä)

Ohje:
Aloita minttusiirapin teolla. Jos haluat korostaa
mintun makua, laitan lehdet kattilaan revittyinä ja jätä ne siirappiin. Jos
haluat miedomman maun, laita mintut kattilaan oksineen päivineen ja poista
oksat siirapin jäähdyttyä. Mittaa siis kaikki minttusiirapin ainekset
kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen noin 5-10 minuutin ajan. Nosta kattila
liedeltä ja anna jäähtyä.

Kun siirappi on jäähtynyt, tee
lopputäyte. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto tai maitorahka ja
vatkaa sekaisin. Pese limet hyvin ja raasta limen kuori täytteen joukkoon.
Purista limeteistä mehut. Sekoita liivatejauhe sekä 2.5 rkl limen mehua
keskenään. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15-20
sekuntia, kunnes se sulaa. Lisää liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana
koko ajan vatkaten. Vatkaa joukkoon vielä loput limen mehusta. Tarkista maku.
Kaada täyte kostutettujen kakunpalasten väliin tai annostele jälkiruokamaljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa
vähintään 6 tuntia tai yön yli.

Vinkit:
 * Täytteeseen ei välttämättä tarvitse käyttää molempien minttujen lehtiä vaan ne voi toki korvata vain toisilla lehdillä. Samalla kannattaa huomioida, että piparmintun lehtiä pitää käyttää suhteessa ainakin 3 kertaa enemmän kuin
mintun lehtiä ja samoin siis mintun lehtiä vain ehkä noin kolmannes
piparmintun lehdistä.* Maistele valmista moussea ja lisäile halutessasi siihen lisää mintun tai piparmintun lehtiä pieneksi hienonnettuina tai limen kuorta hienonnettuna. Hienontaminen tuo aromit voimakkaammin esille.

* Moussen voi jakaa myös annoskulhoihin ja nauttia vaikka jälkiruokana.

* Jos mielit Mojito-drinkin makuista kakkua, lisää drinkin makumaailmaa kakkuun saan, jos kostutat kakun ennen täytteen laittamista rommi-vesi-seoksella. Itse tein näin ja täyte tunnistettiin Mojitotäytteeksi miltei samantein 🙂

Kommentit

Kommentoi juttua: Raikas minttu-limemousse kakun väliin tai jälkiruoaksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Oikein Ihanaa ja Herkullista Ystävänpäivää! ❤️ Pst. Nämä donitsin makuiset muffinssit ehtii vielä hyvin leipomaan. Kurkkaa ohje blogista
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-ihanat-donitsin-makuiset-muffinit/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #donitsit #muffinssit #ystävänpäivä #ystävänpäivä2019 #valentinesday
  • Supersuklaiset browniespalat sammuttavat pahimman suklaanälän jo yhdellä pienellä palalla. Vaikka kyllähän se toinenkin vielä menee hienosti, nams... Katso helppo ohje tahmean kosteisiin browniespaloihin blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supersuklainen-brownies/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #chocolate #brownies #makeatleivonnaiset
  • Herkullista Runebergin päivän iltaa! Meillä maisteltiin tänä vuonna viimevuotista epäonnen Runebergin kakkua hieman muokattuna ja nyt onnistui, jipii! Ohje löytyy blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/runebergin-kakku-munaton/ #Runeberginkakku #Runeberginpäivä #Suklaapossu #Kotiliesiblogit
  • Kaipasin alkuvuoden juhlapöytään jotain kevyempää ja testailin smoothiekakkua. Tästä versiosta tuli trooppisen makuinen ja koostumus oli kivan pehmoinen. Kakkua tehdessä pohdin myös liivatteiden eroja. Kurkkaa ohje ja liivatehölpötykset blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/trooppinen-smoothiekakku-ja-juttua-liivatteista/ #trooppinen #smoothiekakku #banaani #mango #lime #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Churrot ❤️ Ihastuin näihin rapeisiin pötköihin viime vuonna ulkomaanreissullamme ja nyt kokeilin niiden tekoa itsekin, ilman kananmunaa. Nam, ihania olivat itsekin tehtyinä! Kurkkaa ohje blogista ja nauti vaikka kuuman kaakaon kera talvisen ulkoilun jälkeen
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/churrot-eli-munkkitangot/ #ilmankananmunaa #munaton #churro #churros #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat

suklaapossu

X