Raparperi-britakakku

Raparperi ja brita-kakku on aikas nami yhdistelmä! Tämä tuli testattua viime viikolla, kun halusin hukata isäni tuomat raparperit jonnekin herkkuun. Brita-kakku on ihana kesäinen klassikkoherkku, joten päätin tehdä raparpereista rapeahkojen ja makeiden kakkulevyjen väliin ei-niin-makean raparperitäytteen. Oli ilmeisesti aika nappiyhdistelmä, sillä tämä brita maistui myös henkilölle, joka ei normaalisti raparperista välitä!

Testailin tällä kertaa britan tekemistä hieman eri ohjeilla, mitä aiemmin. Tähän versioon tuli vähemmän valkuaisia, joten myös päällä oleva marenkikerros oli ohuempi. Marenkikerroksen levittäminen olikin melko tosi hankalaa ja alla oleva pohjataikina meinasi sekoittua marenkiin hieman liikaa. Aiempiin mango-passion-britakakkuun ja mansikkaiseen britakakkuun olen laittanut enemmän valkuaisia, jolloin marenkikerros on myös ollut paksumpi ja helpommin levitettävissä. Makuun tuo valkuaisten määrä ei kuitenkaan pahemmin vaikuttanut, mutta paksuuteen kyllä. Brita-kakun pohjaosasta tuli tällä ohjeella melko ohut. Toisaalta, eihän sen paksu tarvitsekaan olla. Tämä oli oikein suussasulavaa, makeaa herkkua.

Brita kätkee sisäänsä raparperitäytteen, joka on helppo raparperisoseesta ja vatkatusta vispikermasta tehty seos. Laitoin tähän versioon raparperia melko reippaastikin, mutta raparperi maistui silti melko miedosti. Syynä oli selvästi raparpereiden muutoinkin mieto maku, sillä raakana maistelemani raparin palat olivat nekin melko plissuja. Raparperisoseen määrä kannattaakin maistella sopivaksi ja tehdä mahdollisuuksien rajoissa sosetta vieläkin enemmän, ainakin mikäli raparit tuntuvat olevan melko miedon makuisia.

Heittelin täytteen joukkoon hieman kanelia, mutta sen makua ei juurikaan erottanut. Mutta eipä se tuntunut haittaavan kakun tuhoamista. Kakkua nimittäin maisteli kaksi aikuista ja myös pari lasta otti pikku pikkupalat. Mutta johonkin kummaan se kakku katosi tuollakin porukalla, ja todella nopsaan, hups!

Raparperi-britakakku

Pohja:

125 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl sokeria

2 keltuaista

1 dl vehnäjauhoja

0.5 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl maitoa

Marenkikerros:
2 valkuaista 

1 dl sokeria 

Täyte:

6 dl raparperin paloja

n. 0.75 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

(n. 1-2 rkl vettä raparperin kuivuudesta riippuen)

2 dl vispikermaa

n. 0.5 tl kanelia

Ohje:

Valmistele täyte laittamalla raparperin palat kattilaan. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Lämmitä hitaasti välillä sekoitellen, kunnes raparit ovat kuumentuneet ja niistä alkaa irrota nestettä. Jos raparperi on kovin kuivaa, lisää kattilaan tippa vettä. Keitä, kunnes raparperinpalat alkavat pehmetä ja hajota. Tähän menee aikaa n. 10 minuuttia. Nosta kattila jäähtymään. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattila kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Tee britakakun pohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita valkuaiset toiseen, tyhjään vatkauskulhoon odottamaan vuoroaan. Lisää keltuaiset yksitellen voi-sokeri-vaahtoon voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään jauhot ja vaniljasokeri. Lisää ne vuorotellen maidon kanssa voi-sokeri-muna-seokseen. Aloita ja lopeta jauhoilla. Älä vaivaa taikinaa. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille ohueksi kerrokseksi. Taikina riittää kyllä, vaikka sitä on vähän.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeria pienissä erissä, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää. Levitä valkuaisvaahto pohjataikinan päälle.

 Paista 175 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä pintaansa. Anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa pohja kahtia. Siirrä toinen puoli tarjoilulautaselle (vasta kun pohja on kunnolla jäähtynyt).


Tee täyte. Vatkaa vispikema kunnolla vaahdoksi. Lisää joukkoon keitetty raparperisose. Jos raparperisose on kovin vetistä, kaada siitä ylimääräistä nestettä pois. Sekoita raparperisose vispatun kerman joukkoon.

Maista ja lisää hieman kanelia. Levitä raparperikerma tarjoilulautaselle olevan pohjan päälle.

 Nosta päälle toinen pohja. Tarjoile ja nauti.

Vinkki:
* Raparperien happamuudessa ja mehukkuudessa on eroja. Jos raparperit ovat kovin miedon makuisia, mutta täytteeseen haluaa kunnon raparin maun, kannattaa sosetta keitellä vieläkin enemmän. Ja jos raparit päästävät keittyessään paljon nestettä (kuten itselläni kävi), kannattaa ainakin osa nesteestä siivilöidä pois, jotta täyte ei tule suottas liian veteläksi.

Tämän britakakun lisäksi tein muuten myös toisen raparperiherkun. Laitan myös sen ohjeen lähipäivinä blogiin, nyt kun raparperiaika vielä on hetken pienen. Sen jälkeen luvassa taas juhlatarjottaviin tutustumista 🙂

Kommentit (4)

En ole ikinä tehnyt britakakkua mutta tämä ohje houkuttelee kokeilemaan, nams!

Kiva että innostuit Marski! 🙂 Britakakku on kyllä hyvää, laittaa täytteeksi miltei mitä tahansa. Toivottavasti tämä raparperinen versio maistuu 🙂

Tein tätä tänään synttäreille ja oi että oli hyvää! Raparperi sopii ihan älyttömän hyvin makean marengin kaveriksi, jätin täytteen tarkoituksella hieman kirpsakaksi. Kiitos ohjeesta ja vaihekuvista. ☺️

Ihana kuulla Marski, että maistui sullekin! 🙂 Makea marenki ja kirpsakka rapari ovat kyllä nappipari. Kiva, että ohjeesta oli iloa. Ihanaa kesänjatkoa! 🙂

Kommentoi juttua: Raparperi-britakakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Meillä oli mökillä jälkkärinä ihana Eton mess, paremmin ehkä Pappilan hätävarana tunnettu todella helppa ja nopea jälkiruoka, joka valmistuu vain kourallisesta aineita. Tuoreet mansikat yhdessä marengin ja sitruunalla maustetun vaniljavaahdon kanssa ovat ihanaa herkkua, joka tuntuu maistuvan aina jokaiselle. Kurkkaa helppo ohje blogista
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/eton-mess-helppo-ja-nopea-jalkiruoka/⁠
⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Nämä ihanat, älyttömän hyvät, uunittomat suklaakeksit valmistuvat helposti ja nopeasti vain muutamasta aineesta. Näiden tekeminen onnistuu myös vaikka mökillä, jos sieltä vain löytyy edes jonkinlainen liesi, jotta kaurahiutaleet pystyy paahtamaan pannulla ja suklaan saa sulatettua. Aivan loistava ohje, vaikka itse sanonkin. Katso tarkka ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kaura-suklaakeksit-ilman-uunia/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakeksi⁠
#kaurakeksi
#ilmanuunia⁠
#keksit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#yummy⁠
#easybaking⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#withoutoven⁠
  • Mein tyttö täytti 10-vuotta ja toivoi synttärikakukseen suklaakakkua. Kakun suhteen tytöllä oli tarkat toiveet sekä maun että ulkonäön suhteen. Valmis kakku ilahdutti tytön ja tytön kaverit, jotka ottivat kakusta parikin santsikierrosta. Lopulta jäljellä oli vain pienen pieni pala. Kurkkaa kakun tarkka ohje blogin puolelta ⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-tyton-10-vuotissynttareille/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakakku⁠
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja⁠
#mansikat⁠
#10vuotta⁠
#kaverisynttärit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#yummy⁠
#chocolate⁠
#cake⁠
#strawberry⁠
⁠
  • Suolainen pannukakku on helppo ja herkullinen arkiruoka tai vaikkapa lounas. Pannariin voi hukuttaa miltei mitä tahansa. Kurkkaa ohje blogin puolelta ja testaa vaikka heti tänään⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/arkiruokavinkkina-suolainen-pannukakku/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#helppojanopea⁠
#suolainen ⁠
#pannukakku⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#blogi
  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi

suklaapossu

X