Rukiinen rahkavoitaikina

Kuten monet jo varmaan tietävät, rahkavoitaikina on ehdoton lempitaikinani suolaisia leivonnaisia tehdessä. Käytän rahkavoitaikinaan normaalisti pelkkiä vehnäjauhoja, mutta tällä kertaa halusin pohjaan hieman enemmän makua. Leivonnaisen täytteestä johtuen halusin maun olevan rukiinen, joten korvastin osan vehnäjauhoista ruissihtijauhoilla. Taikina on aivan yhtä helppo käsitellä kuin pelkistä vehnäjauhoista tehtyä ja koostumus pysyy ihanan pehmeänä myös kypsyttyään. Maku on miedon rukiinen. Voimakkaampaa rukiin makua kaivatessaa voi ruissihtijauhojen osuutta kasvattaa vieläkin. Mihin tätä taikinaa sitten käytin, sen kerron myöhemmin 🙂

 

Rukiinen rahkavoitaikina
Riittää kahteen normaaliin (n.26cm) piirakkavuokaan ohueksi kaulittuna
Aineet:
250 g maitorahkaa
250 g voita
2 dl ruis(sihti)jauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5-0..75 tl suolaa
Ohje:
Sekoita
keskenään rahka ja huoneenlämpöinen, pehmeä voi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet niin, että ne juuri ja juuri sekoittuvat. Älä vaivaa taikinaa! Laita
taikinamassa kelmun alle ja jääkaappiin vetäytymään 1-2 tunniksi. Tämän jälkeen taikina on valmis käytettäväksi esimerkiksi piirakan pohjaksi, hyrriin tai muihin suolaisiin leivonnaisiin.Vinkki:
* Jos haluat voimakkaamman rukiin maun, käytä jauhoina pelkästään ruissihtijauhoja. Jos et käytä ruissihtijauhoja vaan pelkkiä ruisjauhoja, laita niiden lisäksi myös hieman vehnäjauhoja, niin pohjan käsiteltävyys paranee. Riittää, että vehnäjauhoja on 1 dl.

 

Avainsanat

Instagram

  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy
  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Minäkin tykkään tuosta ruisjauhosta taikinoissa ja käytänkin sitä paljon pizzapohjissa ja suolaisissa piirakoissa. Enpä ollut ajatellut sitä lisätä rahkavoitaikinaan… joskus tarvitaan avuksi toisen ihmisen oivallus! Kiitoksia vaan 😀
Samalla tässä huomasin, että meidän rahkavoitaikinat eroavat toisistaan, minulla rahka lisätään lopuksi. Mulla on käytössä Ulla Svenskin ohje.

Ole hyvä 🙂 Nuo ruissihtijauhot ovat ihani jauhoja, kun niiden kanssa ei välttämättä tarvitse käyttää vehnäjauhoja, vaan niitä voisi laittaa vaikka pelkiltään. Niillä saa mahtavan rukiisen maun. Kuituja tosin ei taida olla ihan niin paljon kuin tavallisissa ruisjauhoissa. Mutta tavallisten ruisjauhojenkin kuitupitoisuus laskee, kun niiden lisäksi on yleensä hyvä laittaa hieman vehnäjauhojakin, niin taikina pysyy paremmin kasassa. Tai niin ainakin uskoisin 🙂

Mäkin tein joskus rahkavoitaikinan lisäämällä rahkan vasta lopuksi, mutta silloin tuli helposti vaivattua taikinaa vahingossa hieman liikaa ja koostumus ei ollut niin hyvä. Sekoittamalla jauhot suoraan rasva-rahka-seokseen (niin että aineet just ja just menevät sekaisin), saan varmemmin hyvän taikinan. Mä en edes muista mistä ole saanut tämän erilaisen sekoitusohjeen, mutta hyvin toimii 🙂

Onnistuisikohan tämä gluteenittomasta jauhoseoksesta?

– Eea

Heips Eea! En ole kokeillut tätä gluteenittomista jauhoista, joten googletin pikaisesti asiasta. Löysin samanlaisia ohjeita, joissa vehnäjauhojen sijasta on käytetty onnistuneesti gluteenittomia jauhoja, määrä vain oli hieman suurempi. Laita yhteen taikina-annokseen gluteenittomia jauhoja 5 dl, niin pitäisi onnistua 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.