Rukiinen rahkavoitaikina

Kuten monet jo varmaan tietävät, rahkavoitaikina on ehdoton lempitaikinani suolaisia leivonnaisia tehdessä. Käytän rahkavoitaikinaan normaalisti pelkkiä vehnäjauhoja, mutta tällä kertaa halusin pohjaan hieman enemmän makua. Leivonnaisen täytteestä johtuen halusin maun olevan rukiinen, joten korvastin osan vehnäjauhoista ruissihtijauhoilla. Taikina on aivan yhtä helppo käsitellä kuin pelkistä vehnäjauhoista tehtyä ja koostumus pysyy ihanan pehmeänä myös kypsyttyään. Maku on miedon rukiinen. Voimakkaampaa rukiin makua kaivatessaa voi ruissihtijauhojen osuutta kasvattaa vieläkin. Mihin tätä taikinaa sitten käytin, sen kerron myöhemmin 🙂

 

Rukiinen rahkavoitaikina

Riittää kahteen normaaliin (n.26cm) piirakkavuokaan ohueksi kaulittuna

Aineet:

250 g maitorahkaa

250 g voita

2 dl ruis(sihti)jauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0.5-0..75 tl suolaa

Ohje:

Sekoita
keskenään rahka ja huoneenlämpöinen, pehmeä voi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet niin, että ne juuri ja juuri sekoittuvat. Älä vaivaa taikinaa! Laita
taikinamassa kelmun alle ja jääkaappiin vetäytymään 1-2 tunniksi. Tämän jälkeen taikina on valmis käytettäväksi esimerkiksi piirakan pohjaksi, hyrriin tai muihin suolaisiin leivonnaisiin.Vinkki:
* Jos haluat voimakkaamman rukiin maun, käytä jauhoina pelkästään ruissihtijauhoja. Jos et käytä ruissihtijauhoja vaan pelkkiä ruisjauhoja, laita niiden lisäksi myös hieman vehnäjauhoja, niin pohjan käsiteltävyys paranee. Riittää, että vehnäjauhoja on 1 dl.

 

Kommentit (4)

Minäkin tykkään tuosta ruisjauhosta taikinoissa ja käytänkin sitä paljon pizzapohjissa ja suolaisissa piirakoissa. Enpä ollut ajatellut sitä lisätä rahkavoitaikinaan… joskus tarvitaan avuksi toisen ihmisen oivallus! Kiitoksia vaan 😀
Samalla tässä huomasin, että meidän rahkavoitaikinat eroavat toisistaan, minulla rahka lisätään lopuksi. Mulla on käytössä Ulla Svenskin ohje.

Ole hyvä 🙂 Nuo ruissihtijauhot ovat ihani jauhoja, kun niiden kanssa ei välttämättä tarvitse käyttää vehnäjauhoja, vaan niitä voisi laittaa vaikka pelkiltään. Niillä saa mahtavan rukiisen maun. Kuituja tosin ei taida olla ihan niin paljon kuin tavallisissa ruisjauhoissa. Mutta tavallisten ruisjauhojenkin kuitupitoisuus laskee, kun niiden lisäksi on yleensä hyvä laittaa hieman vehnäjauhojakin, niin taikina pysyy paremmin kasassa. Tai niin ainakin uskoisin 🙂

Mäkin tein joskus rahkavoitaikinan lisäämällä rahkan vasta lopuksi, mutta silloin tuli helposti vaivattua taikinaa vahingossa hieman liikaa ja koostumus ei ollut niin hyvä. Sekoittamalla jauhot suoraan rasva-rahka-seokseen (niin että aineet just ja just menevät sekaisin), saan varmemmin hyvän taikinan. Mä en edes muista mistä ole saanut tämän erilaisen sekoitusohjeen, mutta hyvin toimii 🙂

Onnistuisikohan tämä gluteenittomasta jauhoseoksesta?

– Eea

Heips Eea! En ole kokeillut tätä gluteenittomista jauhoista, joten googletin pikaisesti asiasta. Löysin samanlaisia ohjeita, joissa vehnäjauhojen sijasta on käytetty onnistuneesti gluteenittomia jauhoja, määrä vain oli hieman suurempi. Laita yhteen taikina-annokseen gluteenittomia jauhoja 5 dl, niin pitäisi onnistua 🙂

Kommentoi juttua: Rukiinen rahkavoitaikina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Suklaahippukeksit ovat minusta yksi parhaista pikkuleivistä. Vaikka blogista löytyykin jo kaksi täydellisen ihanaa ohjetta, testasin vielä näistä herkuista munatonta versiota. Se onnistui yliodotusten ja uunista ulos tuli ihanan pehmeitä ja suorastaan suussasulavat keksit, siis ihan kirjaimellisesti. Jos minulla olisi nyt kaapissa suklaata, todennäköisesti tekisin näitä samantein. Kurkkaa herkkuohje blogista. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaahippukeksit-munattomat/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaahippukeksit⁠
#munaton⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#eggless⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#chocolateshipcookie
  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠

suklaapossu

X