Salmiakkineliöt ultrapehmeällä kaakaopohjalla

Juuri sen oikean mokkapalareseptin metsästäminen jatkui Mariannen makuisten mokkisten jälkeen tällä pohjalla. Tein pohjan ilman sen kummempia etukäteisajatuksia ja kun pohja oli uunissa, aloin miettiä mitä sille tekisin. Tavalliset mokkapalat eivät sillä hetkellä maistuneet ja kaivettunani kaappeja löysin Salmiakki mixeriä ja turkinpippurirouhetta. Siitä se ajatus sitten lähti, salmiakkipäällysteisiin salmarineliöihin. Päällinen oli hieman tahmea, hieman kitalakeen tarttuva, juuri sopivasti valua ja maultaan suht
voimakkaan salmiakkinen. Nam! :)Kerron muuten samantein myös sen, että nyt tämä kaakaoinen pohjakin osui todella lähelle haluamaani. Tuo pohja on aivan käsittämättömän ultrapehmeä, mehevä, höttöinen, kostea ja pehmoinen, ah, koostumukseltaan aivan täydellinen! Siihen sopisikin päälle todella hyvin tavallisten mokkapalojen kuorrute, sen jälkeen oltaisiin lähellä täydellisyyttä!

Ennen kuin innostutte näistä Salmiakki-neliöistä enempää, pitää kertoa tarkemmin myös mausta. Pohjan maku oli mielestäni liian valju. Tai no tavallisten mokkapalojen kanssa pohja toimisi äärettömän hyvin jo tällaisenaan, sillä mokkapalojen kuorrute on niin täynnä makua (=makeutta). Koska tällä kertaa päällä oli ei-niin-makea salmiakki-suklaakuorrute, jäi itselläni miedon makuisesta pohjasta hieman epämääräinen olo. Mielestäni pohjassa olisi saanut olla kaakaon makua reilusti
enemmän tai vaihtoehtoisesti se olisi voinut olla esim. sitruunaan
vivahtava, jotta päällisen makumaailma olisi korostunut paremmin.

Osa paloista maisteltiin kotona ja loput vein töihin. Sielläkin kommentit
olivat hieman ristiriitaisia. Toki makujakin on monia, eikä koskaan
varmaan millään leivonnaisella pysty miellyttämään kaikkia. Eikä
tälläkään. Suurin osa maistaneista omien sanojensa mukaan piti näistä
kovinkin, mutta kaikki eivät olleet näiden ystäviä. Erityisesti kuorrute tuntui jakavan mielipiteet kahtia. Pohjan mauttomuus ei tuntunut itseni lisäksi haittaavan muita, vaan
ylistyssanoja vilisi, erityisesti sen pehmeydestä.

Jos nyt vielä kerran yritetään ajatuksen tasolla muokata ohjetta, ja unohdetaan aiemmin mainitsemani kaakaon määrän lisääminen ja sitruunankuoret, kokonaisuudesta saisi erittäin toimivan tällä samalla ohjeella vain ja ainoastaan muuttamalla pohjan paksuutta. Nimittäin hieman ohuemmalla pohjalla tämä toimii paremmin. Testailin sitäkin syödessäni. Tällöin päällisen salmiakkisuus pääsee paremmin oikeuksiinsa. Tein pohjan 25 x 40 cm vuokaan, mutta normaalille syvälle uunipellille tehtynä (n. 30 x 40 cm) paksuus olisi parempi. Muokkasinkin tuon pellin koon suoraan ohjeeseen, sillä uskon sen toimivan paremmin.

Vaikka tämä ei ollut täydellinen paketti tällaisenaan, ajattelin
kuitenkin antaa näille mahdollisuuden myös täällä blogissa, niin
halukkaat voivat
testailla tätä omassa keittiössään. Ja pohjahan on nyt tuolla ohjeella ohuempi, joten makupaletti on taatusti jo tasapainoisempi. Näin Halloweenin kynnyksellä
tuli mieleen, että näistähän saisi vaikka
hyvän Halloween-leivonnaisen vaikka vain lisäämällä pari karkkihyllyltä
löytyvää lieroa palan päälle! 🙂

Salmiakki-suklaaneliöt

 

n. 30 x 40 cm syvälle uunipellille
(kuvan palat tehty hieman pienempään vuokaan, jolloin pohja paksumpi)

Pohja:

4
kananmunaa
4 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

5.5 dl vehnäjauhoja

0.5 dl tummaa kaakaojauhetta

2.5 dl maitoa
2 dl öljyä

Päälle:
175 g tummaa (50%) suklaata
1 dl kermaa
1 dl fariinisokeria
4.5 rkl Salmiakki Mixeriä
n. 3 rkl (maun mukaan) turkinpippurirouhetta

Ohje:

Vaahdota
kananmunat ja sokeri hyvin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet
vuorotellen maidon kera. Älä vatkaa taikinaa enää tässä vaiheessa, vaan sekoittele aineet muna-sokerivaahtoon vaikka nuolijalla käännellen. Sekoita lopuksi joukkoon öljy varovasti käännellen. Kaada taikina syvälle, leivinpaperoidulle
uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes tuntuu
sormella paineltuna kiinteältä (eikä keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa).
Anna pohjan jäähtyä hetki.Sillä aikaa kun pohja jäähtyy, tee kuorrute. Mittaa kattilaan kerma ja pilko joukkoon suklaa. Lämmitä sekoitellen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja Salmiakki Mixer. Kuumenna seosta koko ajan sekoitellen, kunnes sokeri sulaa ja keitä miedolla lämmöllä vielä noin minuutti.

Töki hieman jäähtyneeseen pohjaan reikiä hammastikulla tai vastaavalla. Levitä kuorrute pohjan päälle ja ripottele pintaan turkinpippurirouhetta makusi mukaan. Anna jäähtyä

Vinkki:
* Jos salmiakki ei innosta, paloihin voi tehdä myös tavallisen mokkapalojen kuorrutteen.

* Turkinpippurirouhe sulaa pikku hiljaa, joten jos haluaa paloihin rapsakampaa rakennetta, kannattaa rouhe ripotella päälle vasta hieman ennen tarjoilua.

Palat eivät niin hirmumakeita, kuten tavalliset mokkapalat yleensä, mutta vievät toki makeannälän 🙂

Kommentit (4)

Oooh, nam! Minä kyllä tykkäisin näistä, salmiakki on herkkua!

Näyttää kyllä hyvältä tuo pohja. Minä en ite oo tykästyny salmiakkileivonnaisiin. Karkkina kylläkin maistuu. 😉 Mutta tuota pohjaa voisin kokeilla suklaapiirakkaan. 🙂

Tuo pohja oli kyllä tosi ihana koostumukseltaan ja toimii varmaan tosi hyvin hieman makeamman mokkapala-tyyppisen kuorrutteen alla. Pohja oli melko valjun makuinen eli jos haluaa hieman suklaisemman, voi pohjaan laittaa n. 0.25 dl enemmän kaakaojauhoja ja vähentää vehnäjauhoja saman verran.

Itse tykkään salmiakista sekä karkkina että leivonnaisissa, mutta näitä maistellessa huomasin saman, että nämä eivät välttämättä maistuneet salmiakin ystäville. Ja sitten löytyi myös heitä, jotka eivät salmiakista välitä, mutta tykkäsivät näistä 🙂

Kommentoi juttua: Salmiakkineliöt ultrapehmeällä kaakaopohjalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X