Suklaapossu

Savulohi-tuulihattukakku

Lohikakku

Leivoin reilu vuosi sitten tyttömme juhliin savulohitäytteisen, pyöreän tuulihattukakun. Kakusta tuli niin hyvä, että kun seuraavana päivänä yritimme tyttöjen kanssa jakaa pienen, juhlista ylijääneen palan, saimme miltei aikaiseksi pienen tappelun. Päätin silloin, että kun teen kakun uudestaan, teen sen suosiolla isompana, jotta mahdollisia jämiä jää enemmän ja jokainen saa oman herkkupalansa. Edellisen kakun tein pursottamalla taikinan pellille pyöreiksi kiekoiksi, joten mikäs sen loogisempi tapa saada kakusta isompi, kuin tehdä pohjat pellille pellin kokoisina. Tai tässä tapauksessa puolentoista pellin kokoisena, jotta kakkuun sai kaksi herkullista savulohen makuista täyteväliä ja kolme tuulihattukerrosta.

Suolainen lohikakku juhliin

Nam!

Tarhakehäkukka ja verbena

Tämä tässä kakussa käytetty herkullinen lämminsavulohesta nopeasti ja helposti valmistuva savulohitäyte sopii tuulihattujen lisäksi todella moneen paikkaan. Olen levittänyt sitä leivälle, laittanut ruisnappien päälle, tarjonnut ruissipsien kanssa, koonnut siitä voileipäkakun, syönyt sellaisenaan ja toki siis myös laittanut sitä tällaisen tuulihattutaikinasta tehdyn kakun väliin. Täyte sopii siis oikeastaan miltei kaikkeen, mitä kuvitella saattaa. Voisin kuvitella, että se sopisi myös uuniperunoiden täytteeksi, mmmm.

Tuulihattukerrosten välissä lohitäyte

Kakun voi hyvin koota koristelua vaille valmiiksi jo päivää ennen juhlia. Ja näin kannattaakin tehdä. Tällä taikinalla tehdyt tuulihattupohjat ovat hieman kuivemman oloisia, kuin aiemmassa kakussa käyttämäni pohjat. Tämän takia on hyvä, että pohjat pääsevät mehevöitymään täytteestä ja imevät samalla hieman makuja.

Suolaiset tarjottavat juhlissa

Kakusta tuli iso, noin 15-20 hengelle sopiva kakku. Meillä kakku oli tarjolla tyttömme 7-vuotissynttäreillä viime syksynä. Vaikka suunnittelin kakun sillä ajatuksella, että siitä riittää muun tarjottavan lisäksi 12 aikuiselle sekä seuraavaksi päiväksi mein perheelle lounaaksi, juhlapäivän aamuna kohtalo sanoi sanottavansa. Päätimme nimittäin sairasteluiden takia pitää juhlat mun sukulaisille myöhempänä ajankohtana, joten lopulta näin isolle kakulle ei ollutkaan tarvetta. Pelkäsinkin suuren osan menevän hukkaan, mutta vaikka jäljelle jääneissä juhlijoissa oli lopulta vain 6 aikuista (ja tarjolla muutakin suolaista) kakusta tuhoutui juhlien aikana miltei puolet. Tästä päättelin, jos koko juhlapoppoo olisi saapunut paikalle (yhteensä 12 aikuista + muksut), olisimme taas tyttöjen kanssa olleet taistelemassa jämistä. Ja se oli lähellä tälläkin kertaa…

Tuulihattukakku lohitäytteellä

Kooltaan n. 20 cm x 35 cm kakku

Aineet:

150 g voita

5 dl vettä

4 dl vehnäjauhoja

7 munaa

0.5 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

Täyte:

450 g lämminsavulohta

400 g aurinkokuivatut tomaatit -tuorejuustoa

200 g valkosipuli -tuorejuustoa

150 g turkkilaista jogurttia

0.5 punasipulia hienonnettuna

nippu ruohosipulia hienonnettuna

n. 1 rkl sitruunan mehua

ripaus suolaa

mustapippuria

Koristeluun esim.:

Salaatinlehtiä

persiljaa

syötäviä kukkia

kylmäsavustettua lohta

Ohje:

Tee ensin tuulihattutaikina. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele, kunnes muodostuu kiinteä ”pallo”, joka irtoaa kattilan reunoilta. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää seuraava muna vasta kun edellinen on kunnolla vatkattu sekaan. Taikina menee aluksi murumaiseksi, mutta viimeisen munan jälkeen sen pitäisi palautua sileäksi ja samalla tahmaiseksi. Jos näin ei käy, lisää joukkoon vielä yksi muna ja vatkaa seosta lisää, kunnes koostumus muuttuu.

Taikinan koostumuksen näet tarkemmin edellisestä tuulihattukakku-postauksesta.

Lusikoi taikina isoon pursotuspussiin ja leikkaa päähän reikä. Pursota tuulihattutaikinasta noin 2/3 yhdelle uunipellille leivinpaperin päälle ohut kerros. Taikina leviää uunissa, joten sen ei tarvitse ylettyä aivan reunoille asti.

Tuulihattutaikina

Tasoita taikina. Pursota loput taikinasta toiselle pellille niin, että taikina tulee vain pellin toiselle reunalle eli puolikas pellillinen.

Paista pohjia 175 kiertoilmalla noin 20 minuuttia, kunnes pohjat ovat saaneet hieman väriä pintaansa. Pohjat saattavat kurttuilla uunissa pahan näköisesti, mutta se ei haittaa.

Tuulihattukakkupohja

Kun pohjat ovat kypsät, nosta pellit pois uunista. Pohjat saattavat lässähtää tässä vaiheessa, mutta se kuuluu asiaan. Jäähdytä pohjat hyvin. Jos täytät kakun vasta seuraavana päivänä, suojaa se hyvin.

Voit tehdä täytteen valmiiksi jo päivää ennen kakun täyttämistä/kokoamista. Säilytä täyte hyvin esim. kelmulla suojattuna tai isossa pakastepussissa, jollet haluat koko jääkaapin haisevan lohelle. Hienonna täytettä varten punasipuli(t) hienoksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista täytettä ja mausta sitä suolalla, pippurilla tai lisäsipulilla. Huomaa, että täytteen maku tekeytyy vielä lähituntien aikana ja sipulin maku pyöristyy.

Laita noin puolet täytteestä ensimmäisen tuulihattupohjan päälle.

Savulohitahna

Nosta päälle toinen tuulihattukakkulevy ja levitä päälle loput täytteestä. Nosta päälle vielä kolmas levy

Savulohituulihattukakku

Koristele kakku esim. salaatinlehdillä, persiljalla, kylmäsavulohella, syötävillä kukilla yms.

Syotävillä kukilla koristeltu suolainen leivonnainen

Vinkit:

* Tuulihattutaikinasta tehdyt pohjat voi myös pakastaa. Sulata ja täytä kakku vuorokautta ennen tarjoilua.

* Täytteeseen saa vaihtelua erilaisilla tuorejuustoilla. Kokeile omia tuorejuustosuosikkejasi.

Savulohikakun voi tehdä valmiiksi ajoissa

 

Helppo suolainen tarjottava juhliin

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Savulohi-tuulihattukakku

Leena-muori

Tämä kuulostaa kyllä herkulta. Oon karttanut tuulihattujen tekoa, en tiedä miksi. Lapsena muistan tehneeni ja koulussa mutta en koskaan aikuisiällä kotona. Kai se asia pitää korjata. Miten muuten tuo kakku leikkautuu, tarvitaanko sahaveistä vai saako ihan kakkulapiolla palasia? 🙂

Suklaapossu

Kiitos Leena, tämä on kyllä tosi ihanaa <3 Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mäkin innostuin kokeilemaan tuulihattuja vasta jokunen vuosi sitten ja ne olivatkin kaikesta pelottelusta huolimatta yllättävän helppoja tehdä ja onnistuvatkin hyvin, kunhan muisti pari juttua. Eli munat kannattaa lisätä vasta jäähtyneeseen seokseen, sillä jos ne lisää kuumaan, eivät tuulihatut nouse vaan jäävät littaniksi kikkareiksi (nimimerkillä kokemusta on 😉 ). Lisäksi kannattaa pitää uuninluukku kiinni tarpeeksi kauan eli siihen asti kunnes tuulihatut ovat nousseet ja saaneet väriä pintaansa. Tällöin tuulihatut eivät lässähdä.

Tässä kakussa tuo lässähtäminen ei kuitenkaan haittaa, sillä täyte ei tule levyjen sisäpuolelle vaan väliin. Muistaakseni kakku leikkaantui ihan vain kakkulapiolla, kun antoi kakun hieman vetäytyä ja kostua täyttämisen jälkeen 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *