Suklaapossu

Se parempi munaton piparkakkutaikina

munaton piparkakkutaikina

Reilun mausteisia, rapeita, munattomia piparkakkuja! Näitä oli hyvin vaikea vastustaa. Eikä niin tehtykään.

Tykkään tosi paljon siitä, että saan testailla erilaisia taikinoita ja muokata niitä. Oikeastaan blogin leivonnaisista hyvin hyvin harvat ohjeet ovat valmiita ohjeita, vaan niissä on aina oma kädenjälkeni. Joskus jonkun leivonnaisohjeen kanssa tule tahkottua enemmänkin samalla kun etsii sitä oikeaa makumaailmaa ja koostumusta. Näidenkin pipareiden muokkaamiseen kului kaikenkaikkinens neljä kertaa, ennen kuin pääsin haluamaani lopputulokseen. Nyt sain pipareihin ihanan rapean rakenteen sekä sopivan mausteisen makumaailman. Samalla taikinasta tuli entistä nopeampi ja helpompi tehdä.

rapeat piparkakut

Ainut miinus liittyy raakaan taikinaan. Tai kaksikin miinusta. Ensimmäinen on se, että taikina itsessään on niin herkullista, että sitä katoaa helposti jo ennen leipomishetkeä. Tämän tosin pystyy ratkaisemaan tekemällä tupla-annoksen taikinaa, kuten itse tein. Toinen miinus liittyy raa’an taikinan rakenteeseen. Taikina on huoneenlämpöisenä melko löysää, joten kaulitsiminen kannattaa tehdä jääkaappikylmää taikinaa käyttäen. Taikinasta saisi paremmin käsiteltävän lisäämällä jauhoja. Tämä kuitenkin tekee rakenteesta kovemman. Kunnon jauhotuksella ja kylmällä taikinalla pärjää kuitenkin hienosti. Ja lopputulos palkitsee 🙂

Olen joskus aikoinaan testannut paria muutakin erilaista piparkakkutaikinaa munattomana. Ensimmäinen testikerta oli jo niin hyvä, että luulin jatkavani samalla ohjeella aina munattomia piparkakkuja halutessani. Innostuin kuitenkin sen jälkeen kokeilemaan vielä hieman erilaisella ohjeella ja kahdella eri tavalla. Silloin huomasin, että munattomaan taikinaan sopivin tekotapa, ainakin itselleni, on vatkata tai ainakin sekoittaa aineet voimakkaasti keskenään, ilman että keitetään kattilassa sokereita tms. Tämän tiedon turvin päätin vielä uudestaan tehdä hieman erilaisen munattoman taikinan. Tällä kertaa muokkasinkin lemppariohjettani eli Mamsellin piparkakut ja jätin siitä kananmunan pois. Tuo Mamsellin pipariohje on se ohje, jota käytettiin aina lapsuuteni piparkakuissa ja se tuntuu juuri siksi oikealta pipariohjeelta. Taikinan herkullisuuden salaisuus piilee osittain kardemummasta, joka tuo ainakin minulle juuri sen oikean Joulun tunnelman, Jouluisen maun ja tuoksun.

piparkakut ilman kananmunaa

Testailin enimmäkseen erilaisia tekotapoja ja muutin välissä hieman aineiden määriä. Välillä sättäsin normityylini mukaan ja laitoin vehnäjauhoja enemmän kuin piti, jolloin taikinakasasta tuli kuiva koppura. Voitte varmaan kuvitella, kuinka iloinen olin, kun vihdoin ja viimein neljännellä yrittämällä kekseistä tuli lopulta rapeita ja ihanan mausteisia, jipii ja nams ja mums! Maukkauden salaisuus piilee osaksi siinä, että uskaltaa paistaa tarpeeksi pitkään, jolloin keksit ovat taatusti kypsiä. Tällöin kekseihin tulee ihana kinuskinen vivahde ja samalla myös mausteet saavat uuden ulottuvuuden.

Tein siis tämän taikinan samantein kaksinkertaisena, sillä joka Joulu tällainen herkullinen, hyvin maustettu taikina tuppaa jostain syystä katoamaan ennen kuin se pääsee leivontapuuhiin asti. Kaulitsemisvaiheessa taikinaa häviää lisää ja vasta valmiit piparit säilyvät vähän pidempään. Kaksinkertaisesta taikinasta piisaa pellillekin asti hienosti, ja samalla voi nautiskella myös siitä parhaimmasta eli raa’asta taikinasta.

mausteiset piparkakut

Kaikessa ihanassa Jouluisessa mausteisuudessaan ja rapsakkuudessaan tämä ohje taisi nousta omalla listallani munattomien piparkakkujen ykkössijalle. Tai siis nousi, ehdottomasti. Ohje on myös helppotekoinen, erityisesti yleiskoneen omistajille. Aineiden vatkautuessa voi mittailla mausteet ja jauhot valmiiksi ja sekoittaa ne vain nopeasti lopuksi sekaan. Muutaman tunnin jääkaapissa olon jälkeen taikina on valmis leivontaan. Ja syömiseen.

Munaton piparkakkutaikina

Aineet:

125 g voita

1.5 dl sokeria

1 dl tummaa siirappia

1 rkl kanelia

1-1.5 tl inkivääriä

1-1.5 tl neilikkaa

1 tl kardemummaa

0.5 tl suolaa

0.5 dl vispikermaa

4 dl vehnäjauhoja (+ lisää kaulimisvaiheessa)

2 tl soodaa

Ohje:

Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen pehmeä voi, sokeri, siirappi sekä vispikerma. Vatkaa voimakkaasti vatkaimelle, kunnes seos alkaa hieman vaahtoutua ja se vaalenee. Tähän kuluu aikaa vatkaimen tehosta riippuen n. 5-10 minuuttia.

vaahdotettu-voi-sokeri-ja-siirappi

Yhdistä jauhot ja sooda. Sekoita jauhot nopeasti taikinaan. Sekoita vain sen verran, että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä vaivaa taikinaa liikaa, muuten piparkakuista ei tule rapeita. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Mitä littanammaksi painelet taikinalevyn, sitä nopeammin se jähmettyy eli sitä nopeammin se on käyttövalmis.

piparkakkutaikina munattomana

Kaulitse jääkaappikylmä taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Pidä huoli, että taikina pääsee koko ajan liikkumaan eikä siis tartu alustaan. Jos taikina uhkaa tarttua, lisää hieman jauhoja. Koita käsitellä taikinaa mahdollisimman vähän lämpimillä käsillä, jotta se pysyy viileänä mahdollisimman pitkään. Leikkaa ohueksi kaulitusta levystä muotilla paloja ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Taikina ei juurikaan leviä uunissa, joten voit nostaa palat melko lähelle toisiaan.

Paista pipareita 200 asteessa koosta riippuen n. 5-10 minuuttia. Piparit ovat valmiita, kun ne ovat saaneet kauniin ruskean värin pintaansa. Pysy uunin lähellä paistovaiheessa, jolloin voit tarkkailla tilannetta eivätkö piparit pääse palamaan. Jos olet varma miten tämä ohje sopii uuniisi, niin paista ensin pienempi koeannos, jolloin voit säätää paistoaikaa ja -lämpötilaa.

Vinkit:

* Mä tykkään suht voimakkaan makuisista pipareista. Laitoinkin ohjeessa olevan isomman määrän kaikkia mausteita. Piparit ei tästä huolimatta olleet kuitenkaan liian voimakkaan makuisia, ainaka omasta ja lasten mielestä. Mausteita voi myös säätää oman maun mukaan eli jos vaikka ei pidä jostain mausteesta, sen voi suosiolla jättää pois.

* Käytä munaton piparkakkutaikina jääkaappilämpöisenä. Tällöin se kauliintuu parhaiten, eikä ota kevyesti jauhotettuun alustaan kiinni. Kun taikina lämpenee, niin se pehmenee, jolloin sitä on hankalampi käsitellä. Samalla taikina alkaa myös tarttua alustaan tai/ja kaulimeen. Tarttuvuudesta selvää extramäärällä jauhoja, mutta liika jauhomäärä tekee kekseistä enemmänkin kovia, eikä niin rapeita.

* Paista samankokoiset keksit samalla pellillä, niin ne kypsyvät samaan aikaan.

 

Pahoittelen vielä samaan hengenvetoon tekstin pituuden lisäksi kuvia, jotka tuli räpsittyä pika pikaa puolikuntoisena piiiitkästä virustaudista toipuessa. Tämä vuosi näyttäisikin menevän samaan tyyliin kuin aiemmatkin, eli joulun lähestyessä jokainen perheessämme on vuorollaan vuoteenomana. Tämä harmittavasti verottaa uusiin joululeivonnaisiin keskittymistäkin. Näillä näkymin aloitan ensi vuoden joulujutut jo syyskuussa, niin ainakin osa testilistalla odottavista leivonnaisista tulee testattua 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Se parempi munaton piparkakkutaikina

ARA

Täältähän löytyi apu munattomaan piparitaikinaan. Sitä piti vielä vähän modifioida, koska kananmuna-allergian lisäksi lapsella on vielä maitoallergia.

Tein reseptiin seurravat muutokset:
1. Korvasin voin kasvimargariinilla.
2. Siirappia ei ollut, niin korvasin sen fariinisokerilla.
3. Neilikkaa ei ollut, joten korvasin sen maustepippurilla.
4. Vispikerman korvasin kaurapohjaisella ruokakermalla.
5. Soodaa ei ollut, joten korvasin sen leivinjauheella ja laitoin sitä 2,5 tl.

Vatkasin reseptin mukaan kymmenisen minuuttia. En oikein osaa sanoa vaahtoutuiko seos, mutta kyllä siitä jollain tapaa kuohkeahko tuli. Sitten lisäsin jauho/mausteseoksen reseptin mukaan. Valmis taikina oli jääkaapissa yön yli ja oli helppo leipoa. Uunissa piparit turposivat aluksi, mutta sitten jostain syystä lässähtivät sopiviksi ja näyttivät hyviltä. Piparit olivat sopivan pehmeitä ja sopivan rapeita. Mausteiden osalta pitää kokeilla hienosäätöä, maustepippurin määrä pienemmäksi tai hankkia neilikkaa. Ja ruokakerman osalla sattui pieni vahinko: se oli sipulilla maustettua ruokakermaa. Sipuli ei oikein sovi pipareihin, mutta määrä oli onneksi pieni. Kokonaisuutena resepti toimi hyvin. Suklaapossulle kiitoksia.

Sannukka

Hei, voiko valmiin taikinan pakastaa jos leipoo myöhemmin?

Suklaapossu

Hei Sannukka! Uskoisin, että voi pakastaa. Taikina kannattaa sulattaa jääkaapissa hitaasti esim. pitämällä sitä siellä yön yli.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *