Sitkeät, isot Daim-keksit

Daim suklaahippukeksit

Suositut Sitkeät isot suklaahippukeksit ovat superihania, mutta kun niihin laittaa tumman suklaan sijasta Daimia, tulee kekseistä hypersuperihania! Keksit ovat reunoilta rapeita, keskeltä sitkeitä ja niissä on ihania Daim-sattumia. Siis niin hyvää, että meinaa löytää edes sanoja. Kokeilehan itse, niin tiedät mistä puhun!

Sitkeät keksit Daim paloilla ovat herkullisia

Kerroin sitruuna-passion-britakakku-postauksen yhteydessä, että täytin pyöreitä kesäkuussa. Britakakun lisäksi leivon ”juhliini” eli kotiväen ja äitini kanssa viettyyn kahvi- ja mehuhetkeen myös näitä Daim-keksejä. Nämä kaksi leivonnaista sisälsivät juuri ne maut, mitä rakastan leivonnassa eniten.

Tai onhan niitä paljon muitakin makuja. Mutta jos pitäisi valita neljä makua, joilla eläisin loppuelämäni, ne olisivat, ainakin tällä hetkellä, sitruuna, suklaa, kinuskikrokantti ja passion. Lempparimaut tosin hieman vaihtelevat vuodenajan mukaan, joten jos synttärini olivat olleet Joulun tietämillä, olisin vastannut yhdeksi lempparikseni piparkakun. Ainut lempimaku mikä pysyy vuodesta toiseen ja kuukaudesta toiseen on, mikäs muukaan kuin suklaa.

Daimkeksit

Tätä keksitaikinaa on helppo muokata omaan makuunsa sopivaksi. Jos ei pidä Daimista, sen voi korvata jollain toisella suklaalla. Tai koko suklaan voi jättää pois, ja sekoittaa taikinaan vaikka pienemmäksi rouhittua pähkinää…

Herkulliset itse tehdyt pikkuleivät

Tykkään Daimista jo pelkiltään todella paljon, mutta näissä herkkukekseissä se maistuu jotenkin vieläkin paremmalta. Näitä maistellessani mietinkin, että ovatko nämä jopa parempia, kuin pelkkä Daim, hmmm.

Keksejä Daimista

Makeitahan nämä ovat kuin mitkäkin. Toisaalta se on hyvä, sillä makeannälkä lähtee tehokkaasti ja todella herkullisesti. En voi muuta kuin suositella, nam!

Sitkeät Daim-keksit

18 kpl, keksien halkaisija noin 9 cm

Aineet:

125 g voita huoneenlämpöisenä

1.25 dl tavallista sokeria

1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1.5 rkl vaniljasokeria

0.5 tl suolaa

0.75 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

3 x (á 56 g) Daim-patukkaa = yhteensä 168 g Daimia pienemmäksi pilkottuna

Ohje:

Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti. Sekoita jauhot, sula, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Kääntele jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi pienemmäksi rouhittu Daim käännellen.

Tee taikinasta kaksi n. 25 cm pituista pötköä. Leikkaa kumpikin pötkö 9 yhtä suureen osaan. Laita leikatut kiekot esimerkiksi lautaselle tai pienen pellin päälle. Laita lautanen/pelti pakkaseen vähintään puoleksi tunniksi, tai kunnes palat ovat täysin jäätyneet.

Lado 9 jäistä kiekkoa pellille leivinpaperin päälle, jätä kunnon leviämisvarat. Paista heti 140 asteessa. Paistoaika on n. 21-22 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat alkavat hieman kovettua, mutta keskusta on vielä täysin raa’an oloinen, mutta laskeutunut.

Vinkit:

* Jos taikina on leikkausvaiheessa löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30-60 minuutiksi.

* Voit lisätä joukkoon myös esimerkiksi suolapähkinöitä.

* Keksien pitää olla keskeltä todella pehmeitä siinä vaiheessa, kun ne otetaan pois uunista. Keksit kovettuvat ja kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Paistoaikaa ei tule pidentää liikaa, jotta keksit eivät kypsy liikaa, sillä silloin ne menettävät sitkeän rakenteen. Herkullisia ovat toki siltikin.

* Pakastamisen ennen paistamista vaikuttaa keksien rakenteeseen: Pakastetun taikinapalan reunat sulavat ja kypsyvät ja nopeammin kuin keskusta. Keskusta sulaa viimeisenä, eikä kypsy yhtä paljon kuin reunat. Näin keskusta jää sitkeäksi.

* Keksit ovat parhaimmillaan heti jäähdyttyään tai seuraavana päivänä nautittuna.

* Voit pilkkoa keksitaikinan pakkaseen valmiiksi ja paistaa aina tarvittavan määrän keksejä.

* Jos et halua/pysty käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 9 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa n. 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen.

Maailman parhaat keksit

Kommentit

Kommentoi juttua: Sitkeät, isot Daim-keksit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X