Tein kolmisen vuotta sitten hyydytetyn persikkakakun,
josta me ja vieraat pidettiin sillon kovinkin. Eräs lukija sen sijaan
mainitsi rahkan maistuneen kakussa liikaakin. Itse en moista ollut
huomannut, sillä pidän rahkasta kovin, ja syönkin sitä joskus suoraan
purkista pienen mehutilkan kera. Ehkäpä makuaistini rahkan suhteen on
hieman kärsinyt, enkä tunnista sitä niin hyvin kuin ne, jotka eivät
rahkaan koske.

Nyt kun tein tuota kakkua uudestaan, muokkasin ohjetta hieman
tuon kommentin perusteella. Ja siis helpoitenhan muokkaus olisi
onnistunut jättämällä koko rahka pois, mutta en kuitenkaan malttanut
tehdä niin, sillä siitä tulee kakkuun tietynlaista raikkautta. Sen
sijaan laitoin tuorejuuston sijasta mascarponea, ja tuplasin sen määrän
kokonaan. Lisäksi persikkasosetta päätyi suoraan täytteen joukkoon
miltei tuplasti viime kertaiseen nähden, kiille jäi kokonaan pois, ja
joukkoon eksyi myös sitruunaa. Lisäksi tein samalla pohjasta vähemmän
rasvaisen korvaamalla rasvan kokonaan maidolla. Ja näillä ”pienillä”
muutoksilla syntyi tämä oikein raikas kakku, jossa maistui sekä sitruuna
että persikka 🙂

Laitoin liivatejauhetta varmuudeksi yhden normaalia
enemmän. Kakku pysyi hyvin koossa ja oli siinä ja siinä, oliko
liivatetta tuon yhden verran liikaa. Merkkasinkin ohjeeseen mielestäni
paremman määrän.

Ryhmähau-kakun lisäksi myös tämä kakku löytyi juhlapöydästä.

Sitruunainen persikkajuustokakku

n. 20 cm reunavuokaan 

Pohja:

100 g digestive-keksejä
2.5 dl
kaurahiutaleita
0.5 dl sokeria

1 tl
vaniljasokeria
n. 4-4.5 rkl maitoa 

Täyte:

2.5 dl Flora Kuohua
250 g mascarponea
250 g maitorahkaa (käytin Lidl:n, joka on hieman muita rahkoja happamampaa)
 
5 dl persikkasosetta
n. 0.75 dl sokeria (maun mukaan)
1 rkl vaniljasokeria
 
4 tl liivatejauhetta (TAI 8 liivatelehteä)
0.75 dl sitruunan mehu 
sitruunan raastettu kuori 

Koristelu:
Värikkäitä karkkeja

Ohje: 

Tee pohja. Jauha keksit monitoimikoneessa terällä tai vaikka
sauvasekoittimella avulla hienoksi. Lisää
kaurahiutaleet ja sokerit ja hurauta vielä muutaman
kerran, kunnes hiutaleekin ovat hienoja. Sekoita joukkoon maitoa sen verran, että murut juuri ja juuri pysyvät kasassa, kun niitä puristaa kämmenessä. Laita irtoreunavuoan reunat tarjoilulautaselle. Painele muruseos tarjoilulautaselle, vuoan reunojen sisäpuolelle. Laita
vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Tee täyte. Vatkaa Flora Kuohu vaahdoksi ja
sekoita joukkoon mascarpone, maitorahka, sokeri, vaniljasokeri,
persikkasose ja sitruunan raastettu kuori. Vatkaa kaikki voimakkaasti sekaisin, kunnes seos paksenee aavistuksen (eli noin minuutti). Sekoita liivatejauhe sitruunamehuun ja anna turvota parisen minuuttia. Kun liivate on
turvonnut, lämmitä mikrossa n. 15 sekuntia, kunnes se on sulanut. Lisää
liivateseos vaahtoon pikku hiljaa liruttaen ja koko ajan voimakkaasti
vatkaten. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.
Kaada täytemassa keksimurupohjan päälle. Anna
hyytyä jääkaapissa
muutama tunti tai seuraavaan päivään.


Koristele kakku karkeilla juuri ennen tarjoilua, etteivät namit sula kakun pintaan.

Vinkit:
* Pohjan digestivet ja kaurahiutaleet voi korvata esim. kaurakekseillä (n.200g)