
Sitruunainen persikkarahkamurupiirakka

Lapsuudestani tuttu, ihana sitruunainen rahkamurupiirakka sai tällä kertaa joukkoonsa myös persikkaa ja näin syntyi tämä sitruunainen persikka-rahkamurupiirakka.
Piirakka muistuttaa pitkälti Maisemakahvilan raparperipiirakkaa, jossa samasta muruseoksesta tehdään sekä pohja että murupäällinen, ja noiden väliin tulee rahkatäyte. Tässä piirakassa rahka on maustettu minulle tuttuun tapaan sekä sitruunan kuoriraastella että mehulla ja rahkaseoksen päälle on ripoteltu persikan paloja.
Sain idean piirakkaan, kun näin tämäntyyppisen piirakan kuvan instassa, kun eräs lukija oli tehnyt ohjeellani sitruunarahkapiirakan pienin muutoksin lisäämällä joukkoon muun muassa persikan palasia. Valitettavasti en juuri nyt muista kuka oli kyseessä, mutta jos tunnistat itsesi, niin huikkaa, jotta saan lisättyä nimesi tai tilisi tähän postaukseen 🙂
Piirakkaa varten pilkoin persikat testimielessä sekä kuutioiksi että viipaleiksi ja laitoin ne omille puolilleen pellillä. Liukkaiden persikanpalasten viipalointi on selvästi helpompaa puuhaa kuin niiden paloittelu pienemmäksi, mutta valmiissa piirakassa palat olivat kivempia sattumia, kuin viipalemuotoon jätetty persikka. Viipaleet nimittäin tuppasivat jäämään osittain yhteen niitä haukatessa, kun taas palat sain helpommin yhdellä haukulla tai lusikallisena kokonaan suuhun. Suosittelenkin siis pilkkomaan persikat noin 1 cm x 1 cm kokoisiksi paloiksi.
Tässä ohje olkaa hyvät 🙂
Sitruunainen persikkarahkamurupiirakka
n. 35 cm x 40 cm kokoiselle uunipellille
Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3.5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g huoneenlämpöistä pehmeää voita
Pohjaan lisäksi:
2 munaa
2 dl piimää
Väliin:
500 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori ja mehu (mehua noin 0.5-0.75 dl) (ks. vinkkiosio alempaa)
1 tlk (á 820/470g) säilykepersikoita
Ohje:
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Tee ensin muruseos. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää pehmeä voi ja sekoita keskenään murumaiseksi seokseksi.
Jaa muruseos kahteen osaan niin, että toiseen tulee noin 1/3 muruseoksesta ja toiseen 2/3. Jätä pienempi määrä muruseosta (=pinnalle tuleva muru) odottamaan vuoroaan.
Sekoita isompaan määrään muruseosta 2 munaa ja piimä. Tästä tulee pohja.
Älä pelästy, jos taikinan joukkoon jää paakkuja, ne häviävät kyllä uunissa.
Valmista väliin tuleva seos sekoittamalla rahka, sokeri, muna ja vaniljasokeri keskenään. Pese sitruunan kuori hyvin. Raasta sitruunan kuoren uloin, keltainen osa ja purista sitruunasta mehut. Lisää kuoriraaste ja mehu rahkaseokseen.
Laita leivinpaperoidulle syvälle uunipellille ensin seos, jossa on piimä ja levitä se tasaiseksi. Levitä pohjan päälle sitruunarahkaseos.
Pilko persikat paloiksi (tai halutessasi vaikka viipaleiksi) ja ripottele ne rahkaseoksen päälle.
Lopuksi ripottele jauho-rasva-sokeri-muruseos päällimmäiseksi.
Paista piirakkaa 200 asteessa keskitasolla noin 25-30 min. tai kunnes piirakka alkaa saamaan hieman väriä pintaansa.
Anna piirakan jäähtyä kokonaan, sillä tällöin piirakan maut tulevat parhaiten esille.
Vinkit:
* Varo paistamasta piirakkaa liikaa, jotta ei suottas kuivu. Piirakka on sopivan kypsä, kun se on saanut pintaansa hieman väriä sinne tänne ja tuntuu kevyesti koitettuna pehmeältä (varo polttamasta itseäsi, jos koitat piirakan pintaa sormin).
* Piirakka on hennon sitruunainen. Jos kaipaat selkeämpää sitruunan makua, lisää rahkan joukkoon myös toisen sitruunan hienoksi raastettu kuori. Älä kuitenkaan lisää sitruunan mehua enempää, sillä se tekee täytteestä vain vetistä.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sitruunainen persikkarahkamurupiirakka