Sitruunainen persikkarahkamurupiirakka

Rahkamurupiirakka persikasta ja sitruunasta

Lapsuudestani tuttu, ihana sitruunainen rahkamurupiirakka sai tällä kertaa joukkoonsa myös persikkaa ja näin syntyi tämä sitruunainen persikka-rahkamurupiirakka.

Piirakka muistuttaa pitkälti Maisemakahvilan raparperipiirakkaa, jossa samasta muruseoksesta tehdään sekä pohja että murupäällinen, ja noiden väliin tulee rahkatäyte. Tässä piirakassa rahka on maustettu minulle tuttuun tapaan sekä sitruunan kuoriraastella että mehulla ja rahkaseoksen päälle on ripoteltu persikan paloja.

Sitruunainen murupiirakka

Sain idean piirakkaan, kun näin tämäntyyppisen piirakan kuvan instassa, kun eräs lukija oli tehnyt ohjeellani sitruunarahkapiirakan pienin muutoksin lisäämällä joukkoon muun muassa persikan palasia. Valitettavasti en juuri nyt muista kuka oli kyseessä, mutta jos tunnistat itsesi, niin huikkaa, jotta saan lisättyä nimesi tai tilisi tähän postaukseen 🙂

Sitruunainen persikka-rahkamurupiirakka

Piirakkaa varten pilkoin persikat testimielessä sekä kuutioiksi että viipaleiksi ja laitoin ne omille puolilleen pellillä. Liukkaiden persikanpalasten viipalointi on selvästi helpompaa puuhaa kuin niiden paloittelu pienemmäksi, mutta valmiissa piirakassa palat olivat kivempia sattumia, kuin viipalemuotoon jätetty persikka. Viipaleet nimittäin tuppasivat jäämään osittain yhteen niitä haukatessa, kun taas palat sain helpommin yhdellä haukulla tai lusikallisena kokonaan suuhun. Suosittelenkin siis pilkkomaan persikat noin 1 cm x 1 cm kokoisiksi paloiksi.

Pääsiäisen rahkapiirakka

Tässä ohje olkaa hyvät 🙂

Sitruunainen persikkarahkamurupiirakka

n. 35 cm x 40 cm kokoiselle uunipellille

Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja

3.5 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g huoneenlämpöistä pehmeää voita

Pohjaan lisäksi:

2 munaa

2 dl piimää

Väliin:

500 g maitorahkaa

2 dl sokeria

2 munaa

2 tl vaniljasokeria

1 sitruunan kuori ja mehu (mehua noin 0.5-0.75 dl) (ks. vinkkiosio alempaa)

1 tlk (á 820/470g) säilykepersikoita

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Tee ensin muruseos. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää pehmeä voi ja sekoita keskenään murumaiseksi seokseksi.

Muruseoksen aineet

Jaa muruseos kahteen osaan niin, että toiseen tulee noin 1/3 muruseoksesta ja toiseen 2/3. Jätä pienempi määrä muruseosta  (=pinnalle tuleva muru) odottamaan vuoroaan.

Sekoita isompaan määrään muruseosta 2 munaa ja piimä. Tästä tulee pohja.

Muruseos kahteen osaan

Älä pelästy, jos taikinan joukkoon jää paakkuja, ne häviävät kyllä uunissa.

Murupiirakan taikina

Valmista väliin tuleva seos sekoittamalla rahka, sokeri, muna ja vaniljasokeri keskenään. Pese sitruunan kuori hyvin. Raasta sitruunan kuoren uloin, keltainen osa ja purista sitruunasta mehut. Lisää kuoriraaste ja mehu rahkaseokseen.

Laita leivinpaperoidulle syvälle uunipellille ensin seos, jossa on piimä ja levitä se tasaiseksi. Levitä pohjan päälle sitruunarahkaseos.

Sitruunarahkatäyte pohjan päälle

Pilko persikat paloiksi (tai halutessasi vaikka viipaleiksi) ja ripottele ne rahkaseoksen päälle.

Lopuksi ripottele jauho-rasva-sokeri-muruseos päällimmäiseksi.

Paista piirakkaa 200 asteessa keskitasolla noin 25-30 min. tai kunnes piirakka alkaa saamaan hieman väriä pintaansa.

Anna piirakan jäähtyä kokonaan, sillä tällöin piirakan maut tulevat parhaiten esille.

Vinkit:

* Varo paistamasta piirakkaa liikaa, jotta ei suottas kuivu. Piirakka on sopivan kypsä, kun se on saanut pintaansa hieman väriä sinne tänne ja tuntuu kevyesti koitettuna pehmeältä (varo polttamasta itseäsi, jos koitat piirakan pintaa sormin).

* Piirakka on hennon sitruunainen. Jos kaipaat selkeämpää sitruunan makua, lisää rahkan joukkoon myös toisen sitruunan hienoksi raastettu kuori. Älä kuitenkaan lisää sitruunan mehua enempää, sillä se tekee täytteestä vain vetistä.

Rahkamurupiirakka

Kommentit

Kommentoi juttua: Sitruunainen persikkarahkamurupiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X