Suklaapossu

Sticky buns eli tahmapullat

Sticky buns eli tahmapullat ovat ihanan pehmeitä, miltei höttöisiä pullia, joiden päällä on herkullinen kerros tahmeaa kinuskitapaista kuorrutetta ja pähkinöitä. Tämä on yksi parhaista pullista!

© Irina Lisinen

Kyselin isänpäivän kynnyksellä Suklaapossun Instan puolella vinkkejä leipomuksista, joita haluaisitte nähdä blogissa vielä ennen joulua. Yksi näistä ehdotuksista oli Sticky buns ja niiden mahdolliset variaatiot. Tuo idea sai mielenkiintoni samantein heräämään ja sitähän oli pakko kokeilla ja pian! Ja pakko paljastaa heti, että tästä tuli ihan parasta pullaa! Niin pehmeää, niin tahmeaa ja ihanan kinuskisen makeaa.

© Irina Lisinen

Sticky buns eli tahmapullat ovat nimensä mukaisesti päältä tahmeita, mutta sisältä ihanan pehmeitä ja meheviä. Pullan tehdään briossityyppisestä taikinasta, jonka sisään kääritään kunnolla kanelille maistuva voi-sokeritäyte. Kääretorttumaisesti muotoillusta pullapötköstä leikataan paloja, jotka ladotaan pähkinöillä kuorrutetun vaahterasiirapin makuisen=makean kinuskisen voi-sokeriseoksen päälle. Tämän jälkeen sticky buns paistetaan ja se kipataan uunikuumana tarjoilulautaselle, jolloin sticky bunsin herkullisin tahmaosa jää päälimmäiseksi.

© Irina Lisinen

Olen oppinut leipomaan pullaa kunnolla vasta jokunen vuosi sitten, kun keksin valjastaa yleiskoneen käyttöön. Monien, monien kokeilujen tuloksena syntyi maailman paras pullataikina, joka syntyy helposti yleiskoneella. Myös tässä ohjeessa käytin taikinan sitkoon yleiskonetta, mutta halutessaan taikinan voi vaivata myös käsin.

© Irina Lisinen

Näistä tuli siis superpehmeitä, miltei höttöisiä. Päällä oleva tahmea suolaisen makea päällinen yhdessä pekaanipähkinöiden kanssa kruunasi kokonaisuuden.

Tuossa on sekä hyvät että huonot puolensa. Syömisen yhteydessä tahmeus oli ainoastaan positiivista. Tuo ihana kinuskinen tahmeus levisi jokaiseen suupalaan tehden nautinnosta paremmin.

© Irina Lisinen

Mutta, mutta, vaikka sticky buns onkin ihan mahdottoman hyvää, niissä on yksi huono puoli. Kun olin ottamassa kuvia, siirsin välillä ajattelemattani pullan palan vähän eri asentoon tai nostin niitä lautaselle. Tällöin tuo tahmea päällinen tarttui sormiini ja jokaisen pienen kosketuksen jälkeen jouduin pesemään kädet ennen kuin uskalsin napata kaulassa heiluvan kameran paremmin käteeni ja napata kuvia. Pullan syöminen sai kuitenkin tuon unohtumaan ja jäljelle jäi vain hyvä mieli 😉

Sticky bun eli tahmapullat

Noin 20 cm x 30 cm vuokaan, 15 pullaa.

Taikina:

2 dl maitoa

0.5 dl kuohukermaa

1 rkl sokeria

1 pss (á 11 g) kuivahiivaa

60 g voita sulatettuna

2 munaa

noin 8-9 dl vehnäjauhoja

3 rkl sokeria

0.75 tl suolaa

Taikinan ohje:

Mittaa maito ja kerma mikron kestävään kulhoon. Kuumenna mikrossa noin 1 minuutin ajan tai kunnes maitokermaseos on noin 42 asteista eli kättä hieman lämpimämpää. Sekoita joukkoon 1 rkl sokeria ja 1 pussi kuivahiivaa. Jätä sivuun odottamaan noin 5 minuutiksi.

Sulata tällä välin voi.

Kun hiivaseos alkaa vaahdota / kuplia, lisää joukkoon munat ja sulatettu (ei kuuma!) voi.

Sekoita 3 rkl sokeria ja 0.75 tl suolaa ja noin 6 dl vehnäjauhoja keskenään sekaisin. Lisää vehnäjauhot nesteisiin ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa, kunnes taikina alkaa kiinteytyä, mutta on edelleen pehmeää. Vaivaa taikinaa yleiskoneen kulhossa taikinakoukulla hitaimmalla nopeudella vielä noin 15 minuuttia. Voit halutessasi vaivata taikinan myös käsin. Laita kulhon päälle liina ja nosta taikina lämpimään paikkaan kohoamaan noin 1 tunniksi tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Tee tällä välin päällinen.

Päällinen (laitetaan vuoan pohjalle ennen paistamista):

100 g voita

0.5 dl kuohukermaa

1.5 dl (= 140 g) fariinisokeria tiukasti mittaan paineltuna

0.5 dl vaahterasiirappia

ripaus (noin 1/8 tl) merisuolaa

noin 2 dl pekaanipähkinöitä pienemmäksi pilkottuna

Päällisen ohje:

Sillä välin kun taikina nousee, tee päällinen.

Lisää kattilaan pilkottu voi, kerma, fariinisokeri ja vaahterasiirappi. Kuumenna koko ajan hämmentäen. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes voi ja sokerit ovat sulaneet. Jätä hetkeksi sivuun jäähtymään.

Voitele noin 20 cm x 30 cm syvä vuoka voilla ja kaada kinuskiseos pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle pienemmäksi pilkotut pekaanipähkinät.

© Irina Lisinen

Täyte:

60 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl (=100 g) fariinisokeria tiukasti mittaan paineltuna

1 rkl sokeria

4 tl kanelia

Ohje:

Tee täyte sekoittamalla kaikki täytteen aineet keskenään sekaisin.

Kaulitse kohonnut taikina noin 30 x 50 levyksi. Levitä täyte päälle tasaiseksi kerrokseksi. Jätä yläreunaan pieni kaistale ilman täytettä. Kääri tiukahkolle rullalle aloittaen leveämmästä reunasta. Nipistä rullan reuna rullaan kiinni.

Leikkaa rulla 15 osaan ja nosta palat vuokaa pähkinöiden päälle leikkuupinta ylöspäin.

© Irina Lisinen

Kohota liinan alla vielä lämpimässä paikassa liinan alla noin 20-30 minuuttia. Laita tällä välin uuni lämpeämään.

© Irina Lisinen

Paista 175 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeita. Jos pinta uhkaa ruskistua liikaa, laita päälle folio paistamisen loppupuolella ja jatka paistamista, kunnes pullat ovat kypsiä.

© Irina Lisinen

Kippaa tahmapullat muutaman minuutin kuluttua paistamisesta: Laita vuoan päälle leivinpaperilla vuorattu vuokaa isompi lautanen tai leivinlauta ja kippaa. Varo polttamasta näppejä, sillä tahmasokeriseos on kuumaa! Anna jäähtyä hetki ennen nauttimista.

© Irina Lisinen

Vinkit:

* Sticky buns on parhaimmillaan, kun se on saanut jäähtyä hetken aikaa.

* Tahmapullien säilyvyys on paljon parempi kuin tavallisen pullan, mikäli niistä jostain syystä sattuisi jäämään yli. Säilytä mahdolliset ylijääneet palat ilmatiiviissä rasiassa. Jos haluat säilyttää näitä pidempään kuin yhden päivän, suosittelen laittamaan rasian piiloon, sillä nämä katoavat muuten aika haipakkaa 😉


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sticky buns eli tahmapullat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *