Suklaa-kinuskitökkäyskakku

Suklaakakku kinuskilla

Sain muutama vuosi sitten vinkin herkullisen kuulloisesta tökkäyskakusta. Tökkäyskakussa on suklainen kakkupohja, johon tökitään reikiä ja nuo reiät täytetään kinuskilla. Tuon jälkeen kakun pinnalle levitetään vielä ohut kerros suklaakuorrutetta. Vuodet vierivät, mutta tässä se kakku eli suklaa-kinuskitökkäyskakku vihdoinkin on.

Kinuski-suklaakakku

Tökkäyskakun leipominen kesti tosiaan aiottua kauemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Itse asiassa annoin tämän ohjeen hieman muokattuna tyttärelleni, jonka miltei hyppeli leivontainnostuksissaan eli jonka sormet selvästi kaipasivat jotain leivottavaa. Kakku on siis tehty tyttären toimesta ja itse vain annoin jotain pieniä vinkkejä leipoimissessiossa ja tarkistin muun muassa voin ja sokerin vaahtoutuvuusasteen.

Jouluinen alkuperäisohje koki muutaman muutoksen ja tein siitä kesäisemmän. Kinuskikastikkeen maustoin mein lempparimausteella eli soijakastikkeella. Kyllä, luit oikein, soijakastikkeella. Se tekee kinuskista niiiiin hyvää! Lopputulos on miltei kuin suolakinuski, mutta jotenkin intensiivisemmän ja umamisemman makuinen. Nam!

Ainut ”moka”, mikä kakun teossa sattui ja joka myös näkyy kuvissa, on suklaakuorrutteen rakenne. Suklaakuorutteeseen tuleva tuorejuusto oli jääkaappikylmää, jolloin lämmin sulatettu suklaa osittain jämähti pieniksi krömmäleiksi eikä kuorutteesta tullut niin sileä kuin olisi voinut tulla. Toinen ihmetyksen aihe oli kinuski. Tyttö teki sen alkuperäisohjeen mukaan vispikermasta (en ole koskaan tainnut edes kokeilla) ja jäähdyttyään sen rakenne muuttui rakeiseksi. Muutin suosiolla ohjeeseen kermaksi kuohukerman, jolla moista efektiä en ole aiemmin tavannut.

Aineet siis kannattaa ottaa ajoissa huoneenlämpöön, jotta lämpötilaero ainesten välillä ei ole liian suuri. Tämä koskee sekä taikinaa että kuorrutetta.

Kinuskinen suklaakakku

Maistuisiko sullekin?

Suklaa-kinuski-tökkäyskakku

Noin 21-22 cm vuokaan

Pohja:

150 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä

2 dl sokeria

3 kananmunaa

1.5 dl vehnäjauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Kinuski:

2 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

1 tl soijakastiketta tai ripaus suolaa

Suklaakuorrutus:

50 g tummaa suklaata

100 g maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä

0.5 dl tomusokeria

Koristeeksi

(mulla koristelu unohtui väsymyksen keskellä, mutta esim. nämä sopivat pinnalle paremmin kuin hyvin):

30 g suklaata hienonnettuna (esim. tummaa suklaata tai maitosuklaata)

suolapähkinöitä (jos kaipaa snickersmäistä makumaailmaa)

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Mittaa pehmeä voi ja sokeri kulhoon ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään sekaisin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa noin 21-22 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat esimerkiksi öljyspraylla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista pohjaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Kokeile kypsyys tökkäämällä esim. hammastikku keskelle kakkua. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä. Nosta kakku pöydälle jäähtymään.

Keitä kinuski sillä välin, kun kakku kypsyy: Mittaa kattilaan kerma ja lisää sokeri. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen noin 15–20 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Sekoita joukkoon soijakastike (tai ripaus suolaa) ja nosta kinuski jäähtymään.

Töki vastapaistetun kakun päälle paksuvarsisen ison lusikan varrella tai vastaavalla välineellä reikiä.

Valuta miltei kaikki kinuski lusikan avulla tasaisesti kakun reikiin pikku hiljaa lirutellen. Kun olet saanut kaadettua reiät täyteen, odota, kunnes reikiin mahtuu lisää kinuskia. Kinuskia imeytyy kakkuun vähitellen ja vapauttaa lisää tilaa suuremmalle kinuskimäärälle. Säästä loput kinuskista halutessasi kakun koristeluun. Jäähdytä tökkäyskakku täysin ennen kuorruttamista.

Tee kuorrutus: pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja kuumenna mikrossa noin 15 sekunnin välein sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut.

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Lisää tuorejuuston joukkoon suklaa ja vatkaa sekaisin. Siivilöi joukkoon myös tomu­sokeri ja vatkaa sekaisin.

Levitä kuorrutus kakun pinnalle. Koristele kakku halutessasi suklaarouheella ja lopulla kinuskilla. Tai tee kuten me eli ripottele suklaa kakun viereen pöydälle, ota pari kuvaa ja lusikoi loppu kinuski suuhun. Voi ripotella pinnalle myös hieman suolapähkinöitä, jos kaipaat snickersmäistä makumaailmaa.

Nyt kakku on valmis syötäväksi. Kakku pysyy kinuskin ansiosta mehevänä jokusen päivän, mikäli se muutoin säilyy niin pitkään. Muista suojata kakku kuivumisen varalta esimerkiksi kelmulla silloin kun et syö sitä.

Tökkäyskakku

Kommentit (3)

Tämä menee ehdottomasti heti testiin 👌😋
Irtopohjavuoka 26cm halkaisija niin meniskö taikina 1,5kertasena?

Kommentoi juttua: Suklaa-kinuskitökkäyskakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X