
Suklaakahvikakku mokkakuorrutteella
Mielettömän mehevä, ilman vatkaimia valmistuva suklaakakku sai tällä kertaa päällensä mokkapaloista tutun kuorrutteen.

Kakun pohjana toimii jälleen luotto-ohjettani eli Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa muistuttava taikina, mutta tällä kertaa vain aiempaa kaakaoisempana. Käytössäni oli iso, noin 2.5 litran vetoinen kahvikakkuvuoka, joten tein Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan taikinan 1.33-kertaisena ja samalla lisäsin kaakaojauhetta ja vähensin vehnäjauhoja. Kakusta tuli näin tehden mielettömän mehevä, mutta yllätyin siitä, kuinka vähän kaakaojauheen lisääminen vaikutti lopputulokseen. Se ei tehnytkään kakusta niin suklaista, kuin olisin alunperin kuvitellut. Maku oli toki edelleen tosi tosi hyvä, mutta kaakaojauheen lisäys ehkä pikemminkin söi makeutta, kuin että olisi tehnyt kakusta vain suklaisemman makuisen.
Ajatuksenani oli viimeistellä kakku helposti ja niin, että se maistuisi myös lapsille. Tein siis päälle nopeatekoisen mokkapalakuorrutteen. Kuorrutteen ”erikoisuus” on siinä, että se on kaksivärinen, jolloin pintaan tulee näyttävyyttä jo sellaisenaan ilman nonparelleja.
Kuorrutteen voi tehdä halutessaan myös yksivärisenä eli joko vaaleana tai tummana. Vaaleaan kuorrutteeseen ei lisätä kaakaojauhetta, kun taas tummaan versioon sitä kannattaa laittaa hieman ohjetta enemmän.
Maistuisiko sinullekin? Tässä tulee ohje.
Suklaakahvikakku mokkakuorrutteella
Isoon 2.5 litran kahvikakkuvuokaan
Suklaakakkupohja:
70 g tummaa suklaata
150 g voita
1.25 dl auringonkukkaöljyä (tai rapsi- tai rypsiöljyä)
2.5 dl vettä
2 dl piimää (tai maustamatonta jogurttia tai kevyt ranskankermaa)
4 munaa
2 dl sokeria
1.75 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna
5.75 dl vehnäjauhoja
1.75 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1.25 tl soodaa
0.75 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Ohje kakkupohjaan:
Aloita kakku leipomalla suklaakakkupohja. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty.
Voitele iso, noin 2.5 litrainen kahvikakkuvuoka esimerkiksi vuokaspraylla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita kevyesti niin, että taikina ylettyy tasaisena kerroksena vuoan reunoille asti.
Paista 160 asteessa noin 1 tunti tai kunnes kakku on kokonaan kypsä. Kokeile kypsyys tökkäämällä pitkä tikku keskelle taikinaosaa. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Jäähdytä sitä vuoassa muutama minuutti ja kippaa sen jälkeen tarjoilulautaselle. Jätä vuoka kakun päälle jäähtymisen ajaksi. Näin tehden kosteus/mehevyys ei pääse karkaamaan kakusta jäähtymisen aikana.
Kuorrute:
50 g (maidotonta) margariinia sulatettuna
2 rkl vettä + 2 tl pikaespressokahvijauhetta (TAI 2 rkl tosi vahvaa kahvia)
1 tl vaniljasokeria
noin 4 dl (n.240g) tomusokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
Kuorrutteen ohje:
Kun kakku on jäätynyt, tee kuorrute. Sulata voi. Sekoita espressopikakahvijauhe veteen. Sekoita kahviseos ja vaniljasokeri sulan rasva joukkoon. Siivilöin joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin sekaisin. Ota toiseen pieneen kulhoon noin 1/3 kuorrutteesta. Sekoita isompaan osaan kaakaojauhe.
Pidä huoli, että kuorrutteet ovat melko juoksevia, ennen kuin alat laittamaan niitä kakun päälle. Jos kuorrutteet ovat liian jähmeitä, lämmitä niitä mikrossa muutama sekunti kerrallaan, kunnes ne ovat taas juoksevia. Kuorruta kakku nopeasti, sillä kuorrute jämähtää nopsaan jäähtyessään. Levitä ensin tumma kuorrute kakun päälle. Lusikoi tai kaada päälle vaalea kuorrute. Ripottele halutessasi pinnalle vielä nonparelleja.
Kuorrute jämähtää nopeasti, jonka jälkeen kakun voi korkata.
Vinkki:
* Uuneissa on eroja, joten paistoaika on vain arvio. Tarkkaile tilannetta ja testaa kypsyys, kun kakku tuntuu pinnasta kevyesti painettuna kiinteältä.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suklaakahvikakku mokkakuorrutteella