Tiramisujuustokakku

Vähän aikaa sitten tekemäni New York cheesecake oli niin mahtavan makuista, että mieleni teki samantien tehdä toinenkin uunissa paistettava juustokakku. Suunnittelin tekeväni tuon juustokakun isänpäiväksi ja tätä myöten myös kakun makumaailma oli samantein selvä. Mein perheen iskä nimittäin on tiramisufani. Mutta eipä ole mein perheen ainut tiramisun rakastaja, sillä pakko myöntää, ettei tuo herkku jää itseltänikään syömättä. Varsinkin, jos se on pehmoinen ja suussasulava, kuten maailman paras tiramisu. Sellainen tuli tästäkin kakusta. Siis niin hyvää herkkua, että vaikea löytää sanojakaan. Tai sen osaan sanoa, että kakun täyte oli silkkisen sileää ja täyteläistä eli täydellistä ja maultaan jännällä tavalla miedosti kinuskinen ja ah, niin hyvä.

Kakun pohjalla oli kerros tiramisukeksejä eli Savoiardi-keksejä, jotka oli maustettu pinnalta kahvi-amarettoseoksella ja jotka olivat pehmenneet kosteiksi täytemassan alla. Tätä kakkua haluan tehdä vielä uudestaankin. Ja taatusti teenkin, nam! Voisin jopa sanoa, että tämä on täydellinen juustokakku. Täydelliseksi luokittelu on aina hieman uhkarohkeaa, sillä makuja on tunnetusti monia, mutta sanonpa sen silti. Mielestäni tämä oli täydellinen, kaikessa pehmeydessään ja herkullisuudessaan.

Suussasulava tiramisu

Tämä lopullinen juustokakkuohje itseasiassa taisi olla neljäs yritelmäni uunissa paistettavaksi tiramisujuustokakuksi. Ensimmäinen, tuo isänpäiväksi ajateltu, ja kummipoikamme synttäreillä korkattu kakku oli ihan ok. Siinä oli pohja tehty samaan tyyliin kuin Kahviliköörisessä juustokakussa, mutta joukossa oli myös espressopikakahvijauhetta. Pohjan maku oli kuitenkin hieman liian voimakas miedon makuisen täytteen alla. Lisäksi täyte vaati oman säätämisensä ja vihdoin, parin uuden koeversion jälkeen sain aikaiseksi tämän kakun. Ja tätä en enää haluakaan muokkailla. En ainakaan vielä, ennen kuin keksit jotain valittamisen aihetta. Ja se jos mikä on minulla harvinaista, sillä yleensä jokaisessa leivonnaisessa on jotain, mitä haluan muokata. Mutta nyt tosiaan ei. Niin hyvää oli.

Liivatteeton juustokakku

Mielestäni tämän tyyppisiin juustokakkuihin paras tuorejuusto on Philadelphia. Se antaa omanlaisen makunsa ja se on juuri se, mitä tämä kakut vaatii. Toki tuorejuustona voi halutessaan käyttää jotain muutakin tuorejuustoa, mutta samalla kannattaa muistaa se, että maku muuttuu hieman. Vaikka tuskin tätä kakkua kuitenkaan pilattuakaan saa, vaikka käyttäisi jonkun muun merkkistä tuorejuustoa..

Tiramisu kakku

Tällaiset uunissa paistetut juustokakut on muuten siitäkin ihania, että ne ovat liivatteettomia. Ja älyttömän helppoja tehdä. Taas ihmettelen, miksei tällaisia tule tehtyä useammin, sillä nämä ovat herkullisuuden niin nopeita tehdä. Aineet vain sekoitetaan keskenään, kaadetaan vuokaan ja kakku laitetaan uuniin. Tai no joo, kyllähän sinne täytteen alle pohjakin tulee. Tässä kakussa pohja syntyy helposti tiramisukekseistä, joita saa valmiina kaupasta ja jotka vain kastetaan täytteeseen tulevaan liemeen. Helppoa, eikö.

Kuten paljastin jo New York- cheesecaken ja kahviliköörisen juustokakun postauksessa, niin tällaisten uunissa paistettavan kakun suussasulavan koostumuksen salaisuus piilee paistotavassa. Tätäkin kakku paistetaan samalla tavalla eli pitkään ja miedossa lämmössä. Lämpötilaa muutetaan pariin otteeseen ja siinä se. Kakun lopullinen hyytyminen tapahtuu jääkaapissa.

Juustokakun pala

 

Kakku on ihana tarjottava sekä arkeen että juhlaan. Se sopii mahtavasti vaikkapa huomiseen itsenäisyyspäivään. Kun kakun tekee heti tänään, niin se ehtii vetäytyä huomiseksi juuri täydelliseksi. Jos kakku jää nyt jostain syystä tekemättä, niin aina löytyy uusia tilaisuuksia, vaikkapa lähestyvänä Jouluna. Tai sitten uudeksi vuodeksi. Tai ensi vuonna vaikka muuten vaan 🙂

Suussasulava tiramisujuustokakku uunissa

n. 20 cm vuokaan

Pohja:

10 kpl tiramisukeksejä

Täyte:

600 g Philadelphia-tuorejuustoa

1.75 dl sokeria

250 g mascarponea

1 rkl maissitärkkelystä

3 munaa

Lisäksi täytteeseen ja kostutukseen:

1.5 dl + 2 tl espressojauhetta (TAI 1.5 dl todella vahvaa kahvia)

1.5 rkl amarettoa

1.5 rkl sokeria

Koristelu:

tummaa, hyvää kaakaojauhetta

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Sekoita kahvi, amaretto ja sokeria keskenään sekaisin ja jätä odottamaan sivuun. Sokeri liukenee pikkuhiljaa liemeen, kun sekoittelet seosta aina välillä.  Voitele tai sprayaa vuokaspraylla irtopohjavuoan reunat kevyesti rasvalla.

Kostuta keksit dippaamalla ne sokeroidulta puolelta kahvi-amarettoseokseen n. 1 sekunnin ajan. Keksien ei kuulu kastua tässä vaiheessa läpimäriksi vaan saada vain makua pintaan. Keksit kostuvat läpimäriksi täytteen alla. Lado kastetut keksit vuoan pohjalle vieri viereen.

Tee täyte. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja mascarpone kunnolla sekaisin, kunnes seos on notkeaa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen sekä myös munat yksitellen juustomassan joukkoon käännellen. Lisää 5 rkl kahvi-amarettoseoksesta täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jotta täytteeseen ei tule liikaa ilmakuplia.

Kaada täyte vuokaan tiramisukekseistä tehdyn pohjan päälle.

Kopsauta vuokaa pari kertaa pöydän pintaa vasten, niin pinta tasoittuu ja ilmakuplat rikkoontuvat.

Laita uunipelti uunin alatasolle tai leivinpaperi alatasolla olevan ritilän päälle, sillä kakku saattaa kypsyessään valuttaa lientä uunin pohjalle. Laita vuoka uuniin yhtä tai kahta tasoa ylemmäs. Paista ensin 200 asteessa 12 minuuttia. Laske lämpötila 90 asteeseen ja jatka paistamista 30-35 min.. Kakku höllyy tässä vaiheessa vielä reippaasti. Laita uuni pois päältä ja vuoka uuniin vielä 2 tunniksi. Kakun keskusta tutisee vielä hieman, mutta kiinteytyy vielä jäähtyessään. Ota vuoka pois uunista ja vedä varovasti terävällä veitsellä juustokakku irti reunoista. Anna jäähtyä kokonaan. Laita jääkaappiin vähintään yön yli.

Koristele tiramisujuustokakku vielä tummalla, hyvällä kaakaojauheella siivilöimällä sitä kakun pinnalle.

Vinkki:

* Kuten aina, täytettä kannattaa tekovaiheessa maistella, jotta siitä saa omaan makuun sopivan ja myös siksi, että käytetyissä aineissa saattaa joskus olla eroja. Esim. itse käytin tässä liemenä espressopikajauheesta tehtyä ”kahvia”, mutta suodatinkahvi saattaa olla maultaa joko karvaampaa tai miedompaa, jolloin sokerin määrää voi joutua säätämään jompaan kumpaan suunta.

Paras juustokakku uunissa

Paras kakku

Tiramisujuustokakku uunissa