Suussasulava tiramisujuustokakku uunissa

Vähän aikaa sitten tekemäni New York cheesecake oli niin mahtavan makuista, että mieleni teki samantien tehdä toinenkin uunissa paistettava juustokakku. Suunnittelin tekeväni tuon juustokakun isänpäiväksi ja tätä myöten myös kakun makumaailma oli samantein selvä. Mein perheen iskä nimittäin on tiramisufani. Mutta eipä ole mein perheen ainut tiramisun rakastaja, sillä pakko myöntää, ettei tuo herkku jää itseltänikään syömättä. Varsinkin, jos se on pehmoinen ja suussasulava, kuten maailman paras tiramisu. Sellainen tuli tästäkin kakusta. Siis niin hyvää herkkua, että vaikea löytää sanojakaan. Tai sen osaan sanoa, että kakun täyte oli silkkisen sileää ja täyteläistä eli täydellistä ja maultaan jännällä tavalla miedosti kinuskinen ja ah, niin hyvä.
Kakun pohjalla oli kerros tiramisukeksejä eli Savoiardi-keksejä, jotka oli maustettu pinnalta kahvi-amarettoseoksella ja jotka olivat pehmenneet kosteiksi täytemassan alla. Tätä kakkua haluan tehdä vielä uudestaankin. Ja taatusti teenkin, nam! Voisin jopa sanoa, että tämä on täydellinen juustokakku. Täydelliseksi luokittelu on aina hieman uhkarohkeaa, sillä makuja on tunnetusti monia, mutta sanonpa sen silti. Mielestäni tämä oli täydellinen, kaikessa pehmeydessään ja herkullisuudessaan.
Tämä lopullinen juustokakkuohje itseasiassa taisi olla neljäs yritelmäni uunissa paistettavaksi tiramisujuustokakuksi. Ensimmäinen, tuo isänpäiväksi ajateltu, ja kummipoikamme synttäreillä korkattu kakku oli ihan ok. Siinä oli pohja tehty samaan tyyliin kuin Kahviliköörisessä juustokakussa, mutta joukossa oli myös espressopikakahvijauhetta. Pohjan maku oli kuitenkin hieman liian voimakas miedon makuisen täytteen alla. Lisäksi täyte vaati oman säätämisensä ja vihdoin, parin uuden koeversion jälkeen sain aikaiseksi tämän kakun. Ja tätä en enää haluakaan muokkailla. En ainakaan vielä, ennen kuin keksit jotain valittamisen aihetta. Ja se jos mikä on minulla harvinaista, sillä yleensä jokaisessa leivonnaisessa on jotain, mitä haluan muokata. Mutta nyt tosiaan ei. Niin hyvää oli.
Mielestäni tämän tyyppisiin juustokakkuihin paras tuorejuusto on Philadelphia. Se antaa omanlaisen makunsa ja se on juuri se, mitä tämä kakut vaatii. Toki tuorejuustona voi halutessaan käyttää jotain muutakin tuorejuustoa, mutta samalla kannattaa muistaa se, että maku muuttuu hieman. Vaikka tuskin tätä kakkua kuitenkaan pilattuakaan saa, vaikka käyttäisi jonkun muun merkkistä tuorejuustoa..
Tällaiset uunissa paistetut juustokakut on muuten siitäkin ihania, että ne ovat liivatteettomia. Ja älyttömän helppoja tehdä. Taas ihmettelen, miksei tällaisia tule tehtyä useammin, sillä nämä ovat herkullisuuden niin nopeita tehdä. Aineet vain sekoitetaan keskenään, kaadetaan vuokaan ja kakku laitetaan uuniin. Tai no joo, kyllähän sinne täytteen alle pohjakin tulee. Tässä kakussa pohja syntyy helposti tiramisukekseistä, joita saa valmiina kaupasta ja jotka vain kastetaan täytteeseen tulevaan liemeen. Helppoa, eikö.
Kuten paljastin jo New York- cheesecaken ja kahviliköörisen juustokakun postauksessa, niin tällaisten uunissa paistettavan kakun suussasulavan koostumuksen salaisuus piilee paistotavassa. Tätäkin kakku paistetaan samalla tavalla eli pitkään ja miedossa lämmössä. Lämpötilaa muutetaan pariin otteeseen ja siinä se. Kakun lopullinen hyytyminen tapahtuu jääkaapissa.

Kakku on ihana tarjottava sekä arkeen että juhlaan. Se sopii mahtavasti vaikkapa huomiseen itsenäisyyspäivään. Kun kakun tekee heti tänään, niin se ehtii vetäytyä huomiseksi juuri täydelliseksi. Jos kakku jää nyt jostain syystä tekemättä, niin aina löytyy uusia tilaisuuksia, vaikkapa lähestyvänä Jouluna. Tai sitten uudeksi vuodeksi. Tai ensi vuonna vaikka muuten vaan 🙂
Suussasulava tiramisujuustokakku uunissa
n. 20 cm vuokaan
Pohja:
10 kpl tiramisukeksejä
Täyte:
600 g Philadelphia-tuorejuustoa
1.75 dl sokeria
250 g mascarponea
1 rkl maissitärkkelystä
3 munaa
Lisäksi täytteeseen ja kostutukseen:
1.5 dl + 2 tl espressojauhetta (TAI 1.5 dl todella vahvaa kahvia)
1.5 rkl amarettoa
1.5 rkl sokeria
Koristelu:
tummaa, hyvää kaakaojauhetta
Ohje:
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Sekoita kahvi, amaretto ja sokeria keskenään sekaisin ja jätä odottamaan sivuun. Sokeri liukenee pikkuhiljaa liemeen, kun sekoittelet seosta aina välillä. Voitele tai sprayaa vuokaspraylla irtopohjavuoan reunat kevyesti rasvalla.
Kostuta keksit dippaamalla ne sokeroidulta puolelta kahvi-amarettoseokseen n. 1 sekunnin ajan. Keksien ei kuulu kastua tässä vaiheessa läpimäriksi vaan saada vain makua pintaan. Keksit kostuvat läpimäriksi täytteen alla. Lado kastetut keksit vuoan pohjalle vieri viereen.
Tee täyte. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja mascarpone kunnolla sekaisin, kunnes seos on notkeaa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen sekä myös munat yksitellen juustomassan joukkoon käännellen. Lisää 5 rkl kahvi-amarettoseoksesta täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jotta täytteeseen ei tule liikaa ilmakuplia.
Kaada täyte vuokaan tiramisukekseistä tehdyn pohjan päälle.
Kopsauta vuokaa pari kertaa pöydän pintaa vasten, niin pinta tasoittuu ja ilmakuplat rikkoontuvat.
Laita uunipelti uunin alatasolle tai leivinpaperi alatasolla olevan ritilän päälle, sillä kakku saattaa kypsyessään valuttaa lientä uunin pohjalle. Laita vuoka uuniin yhtä tai kahta tasoa ylemmäs. Paista ensin 200 asteessa 12 minuuttia. Laske lämpötila 90 asteeseen ja jatka paistamista 30-35 min.. Kakku höllyy tässä vaiheessa vielä reippaasti. Laita uuni pois päältä ja vuoka uuniin vielä 2 tunniksi. Kakun keskusta tutisee vielä hieman, mutta kiinteytyy vielä jäähtyessään. Ota vuoka pois uunista ja vedä varovasti terävällä veitsellä juustokakku irti reunoista. Anna jäähtyä kokonaan. Laita jääkaappiin vähintään yön yli.
Koristele tiramisujuustokakku vielä tummalla, hyvällä kaakaojauheella siivilöimällä sitä kakun pinnalle.
Vinkki:
* Kuten aina, täytettä kannattaa tekovaiheessa maistella, jotta siitä saa omaan makuun sopivan ja myös siksi, että käytetyissä aineissa saattaa joskus olla eroja. Esim. itse käytin tässä liemenä espressopikajauheesta tehtyä ”kahvia”, mutta suodatinkahvi saattaa olla maultaa joko karvaampaa tai miedompaa, jolloin sokerin määrää voi joutua säätämään jompaan kumpaan suunta.


Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suussasulava tiramisujuustokakku uunissa
Tämä on varmasti hyvää.
Liikaa sokeria ja rasvaa kaihtaville voin kuitenkin hyvällä mielin kertoa sen, että mm. hedelmäsoseista, jogurteista ja rahkoista saa valmistettua monin tavoin ihania sekä kylmiä että lämpimiä juustokakun tyyppisiä leivonnaisia. Pohjankin voi tehdä erilaisista täysjyväviljoista, joihin halutessaan mukaan mausteeksi ripaus kuivattua marjaa tms.
Rahkoista, marjoista ym. saa tosiaan tehtyä myös hyviä juustokakkutyyppisia tarjottavia. Tämä tiramisukakku on aika tuhti ja täyteläinen, ja sitä riittää pienempiki pala. Onneksi, jos ja kun herkuttelu ei ole jokapäiväistä, uskaltanee tällaisestakin maistaa pienen palan hyvällä omallatunnolla 🙂
Nam! Ihanan täyteläisen näköistä, Tiramisu makuna :p
Kiitos Kaura 🙂 Ihanaa herkkua olikin, tuhtia, mutta niin hyvää 😛
Ihana kakku ja varmasti mahdottoman herkullinen! ??
Kiitos Taru <3 Herkkua oli 😛
Hei!
Kuuluuko keksit kastaa kauttaaltaan vai vain toinen puoli sekunniksi kahvi-amarettoseokseen?
Hei Leipuri! (Vastausta editoitu virheellisen vastauksen takia 31.3.2021:) Riittää, että keksit dippaa vain sokeroidulta puolelta. Toki siitäkään ei ole haittaa, jos toinenkin puoli uppoaa nesteeseen, kunhan dippaaminen on tarpeeksi lyhyt, eikä keksit kostu liikaa vielä tässä vaiheessa.
Voisikohan tästä soveltaa erimakuisen laittamalla vaikka sitruunatuorejuustoa ja pohjaan dominoita? Haluaisin pääsiäispöytään tehdä tällä ohjeella kun tuo koostumus on niin ihana
Hei marde! Kiva, että olet tykännyt tästä 🙂
Tätä voi hyvin soveltaa eri makuisiksi 🙂 Vilkaisepas ihmeessä myös New York -cheesecake ohje (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/new-york-cheesecake-ja-mansikkamelba/), joka on myös samantyyppinen kuin tämä, mutta digestivepohjalla. Dominot toimivat pohjassa myös hyvin ja niitä käytettäessä pohjaan tulevan rasvan määrää voi vähentää hieman.
Hei!
Mikähän ihme minulla menee vikaan, kun nyt jo toisessa leivontayrityksessä keksit nousevat massan päälle vuoassa 😖 Ja vaikka kuinka varoen yritin sekoittaa ainekset keskenään niin silti täytemassasta tuli melko löysää 😞 Ekalla kerralla meni suoraa viemäriin. Nyt on vielä uunissa, kun päätin katsoa mitä tuosta kummajaisesta tulee 😅
Hei Pikkujoululeipuri! Kuulostaa siltä, että täyte on ollut liian löysää, jolloin keksit pääsevät nousemaan massan päälle. Mutta mikäköhän siinä mahtoi mennä vikaan… Hmm. Ainakin tuorejuuston rasvaprosentilla voi olla vaikutusta eli tähän kannattaa käyttää täysrasvaista versiota. Löystyikö täytemassa jo ennen munien lisäämistä vai missä vaiheessa? Jos massa löystyy jo siinä vaiheessa, kun tuorejuusto, mascarpone ja sokerit on sekoitettu keskenään, voisi seosta vatkata (sähkövatkaimella) kunnolla, sillä tällöin niiden pitäisi ”vaahtoutuessaan” pakseta hieman.
Tulee vähän viiveellä tämä vastaus. Massa nimen omaan löystyi kananmunien lisäyksen jälkeen. Ja tuorejuustona käytin täysirasvaista Philadelphiaa, jonka olen todennut parhaaksi leivonnassa 😊 Paistoin kakun tuolloin ja huolimatta kakun vähän eriskummallisesta ulkonäöstä (keksejä vähän siellä täällä 😅), maku oli silti oikein hyvä ja vieraatkin tykkäsivät.