Tuulihatut poro- ja aura-kalkkunatäytteillä

 

Tuulihatut ovat kyllä ihania juhlapöydän, eivätkä lainkaan
niin vaikeita tehdä, kuin usein pelotellaan. Itse asiassa nämä ovat
oikein nopeita ja helppoja valmistaa, kunhan vain muistaa seurata ohjeita
tarpeeksi tarkkaan ja pitää uunin luukun kiinni ensimmäiset 15-20
minuuttia. Tein tuulihattuja ristiäisiin ja laitoin niihin pari erilaista ja herkullista täytettä; savuporo- ja aurajuustoisen kalkkunatäytteen. Mielestäni näistä molemmista tuli tosi hyviä!

Välttääkseni kaaosta ennen ristiäisiä, tein kuoret valmiiksi pakkaseen jo parisen viikkoa ennen juhlia. Muokkasin aiempia ohjeita
hieman ja lisäsin joukkoon enemmän vehnäjauhoja siinä toivossa, että
kuoret pysyisivät pakasteesta otettuinakin suht rapeina. Paistoin kuoret
myös aavistuksen enemmän, jotta ne taatusti ”kuivuivat”.
Tuulihattumassasta tuli hieman vaikeammin pursotettavaa kuin tuolla edellisellä
ohjeella. Painelin pursotusvaiheessa töröttämään jääneet taikinan
huiput veteen kastetuilla sormilla alas, joten eipä tuosta tiukemmasta
massasta sen enempää haittaa ollut. Ja valmiit kuoretkin pysyivät sopivan rapeina. Mutta näin jälkikäteen mietittynä
taikinassa olisi voinut olla hieman enemmän vettä, niin pursotettavuus
olisi ollut parempi. No mutta ensi kerralla 🙂

Tein taikinaa kaksi annosta ja väsäsin niihin pari erilaista täytettä. Savuporotäyte piisasi noin 45 tuulihatun sisälle, ja Aurajuustotäytettä laitoin loppuihin 55:n tuulihattuun, mutta siitä jäi silti hieman yli tarpeen. Ylimääräinen Auratäyte tuli nautittua leipien päällä, hyvää niinkin 🙂

Savuporotäytteen tein ottaen hieman mallia netistä
löytyvistä erilaisista ohjeista. Ensimaistelulla täytteestä puuttui
syvyys. Heitin joukkoon vielä hieman kurkkusalaattia, kuten aiemmin
tekemissäni kinkkutäytteisissä tuulihatuissa, ja tuo tarvittava ”syvyys” löytyi. Herkkua 😛

Kiehautin
Auratäytettä varten juuston yhdessä kerman kanssa. Näin Aurajuuston
maku oli voimakkaampi, mitä se olisi ollut, jos juuston olisi pelkästään
murustellut joukkoon. Namia tuonkin täytteen kanssa 🙂

Tässäpä ohjeet molempiin:

Tuulihatut poro- ja aura-kalkkunatäytteillä

Tuulihatut

Aineet (koosta riippuen n. 50 kpl, eli jos teet molemmat täytteet, tee taikina tuplana):
100g voita (tai osaksi leivinmargariinia)
2.5 dl vettä
2.5 dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa
3 munaa

0.5 tl leivinjauhetta 

Porotäyte (riitti n. 45 tuulihattuun):

2 dl vispikermaa

100 g kylmäsavuporoleikkeleitä hienonnettuina

100 g piparjuurituorejuustoa

100g ranskankermaa

n. 1.5 dl ruohosipulia pieneksi silputtuna

n. 1 rkl kurkkusalaattiaAura-kalkkunatäyte (riitti n.55 tuulihattuun, ja jäi hieman ylikin):
170 g Aurajuustoa
2 dl (kevyt) ruokakermaa
2 dl vispikermaa
n. 175 g kalkkunaleikkeleitä pienemmäksi pilkottuna

Ohje:

Tee tuulihatut: Kuumenna rasva ja vesi kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää jauhot sekoittaen
taikinaa puuhaarukalla. Keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se irtoaa
kattilan reunoista. Taikina on tässä vaiheessa sitkeää ja hieman murumaista. Nosta kattila pois
liedeltä ja anna taikinan jäähtyä kunnolla. Jos munat lisää liian kuumaan seokseen, tuulihatut eivät välttämättä nouse uunissa.

Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Lisää
seuraava muna vasta, kun edellinen on sekoittunut taikinaan kunnolla!
Lisää
leivinjauhe viimeisen munan kanssa samaan aikaan. Pursota pellille kokkareita. Jätä kokkareiden väliin tilaa, sillä leivonnaiset kohoavat uunissa
kaksinkertaisiksi.

Paista
200 asteessa keskitasossa n.25 minuuttia (koosta riippuen 20-30
minuuttia), kunnes ne tuntuvat kevyiltä ja ovat saaneet hieman väriä
pintaansa.. Älä auo uuninluukkua paiston aikana. Jos leivonnaiset eivät
paistu
kypsiksi, ne lässähtävät. Tökkää
terävällä veitsellä jokaisen tuulihatun kylkeen, jotta kuuma ilma
pääsee sisältä pois ja tuulihatun kuori pysyy paremmin rapeana. Porotäyte: Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon loput aineet. Maista ja mausta halutessasi esim. suolalla, ruohosipulilla tai kurkkusalaattilla. Anna täytteen maustua vielä jääkaapissa noin tunnin verran tai yön yli. Laita täyte pursotuspussiin ja pursottele tuulihattujen sisään hieman ennen tarjoilua.

Aura-kalkkunatäyte: Pilko aurajuusto kattilaan ja kaada joukkoon ruokakerma. Kuumenna, kunnes seos kiehuu kevyesti. Keittele parisen minuuttia, kunnes Aurajuusto on sulanut kerman joukkoon. Laita kattila jäähtymään esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen. Laita lopuksi vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi ja jäähdytä jääkaappikylmäksi. Kun auraseos on jäähtynyt (ja paksuuntunut) vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita auraseos kermavaahdon joukkoon. Sekoita joukkoon myös kalkkunat. Laita täyte pursotuspussiin ja pursottele tuulihattujen sisään hieman ennen tarjoilua.

 

Kommentit (6)

Kumpikin täyte kuulostaa herkulta, nam! Mulla on vain yksi epäonninen kokeilukokemus tuulihatuista, siksi varmaan jäänyt siihen ainoaan kokeiluun.. 😀

Olivat tosi herkkua 😛 Kannattaa ihmeessä kokeilla tuulihattuja uudestaankin! Itselläni on myös yksi epäonnistunut kerta takana, mutta syyksi selvisi liian kuumaan rasva-jauhoseokseen lisätyt munat. Lopputuloksena pieniä, kovia kikkareita 😉 Siitäkin selvisi kun on antanut jatkossa seoksen jäähtyä tarpeeksi 🙂

Onpas ihanan näköinen setti! Noiden äärellä oisin viihtynyt ;D
Mä oon tehnyt tuulihattuja viimeksi aikana ennen blogia, eli ainakin neljä vuotta sitten. Uskaltaisinkohan vielä tehdä…? 😉

Kiitos Taru 🙂 Näitä oli kyllä kiva napostella 😉 Mä sit taas taisin tehdä ensimmäiset tuulihatut melko pian blogin aloittamisen jälkeen, kun olin siihen asti ensin kerännyt rohkeutta. Eivätpä olleetkaan niin hankalia kuin oli peloteltu 😉 Teeppäs ihmeessä sinäkin taas, saat sitten tuulihattuohjeen jollain herkkutäytteellä blogiisikin 😀

Kommentoi juttua: Tuulihatut poro- ja aura-kalkkunatäytteillä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Jouluun valmistautumista syötävien lahjojen parissa❤️ Äsken valmistui helppo kahden suklaan fudgemassa pähkinöillä 😋 Kurkkaa lisää suklaafudgeohjeita blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/joululahjavinkki-nro-ii-helpot-suklaafudget-appelsiinilla-ja-ilman/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #pähkinä #fudge #helppojanopea #yummy #chocolate #nut
  • Oletko jo kokeillut liivatteetonta piparkakkujuustokakkua? Kokosin tämän lisäksi muita ihania jouluun sopivia kakkuohjeita blogiin. Löytyisikö sieltä kakku teidän pöytäänne? Katso nopeat herkulliset ohjeet blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/joulun-herkulliset-kakut/ #piparkakku #juustokakku #liivatteeton #suklaapossu #kotiliesiblogit #yummy #gingerbread #cheesecake
  • Näistä piparkakuista tuli mun lemppareita ❤️ Mausteisia, ohuita ja ihanan rapeita. Ja pienen poikamme mieliksi myös kananmunattomia. Katso helppo ohje blogin puolelta ja testaa itse
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/se-parempi-munaton-piparkakkutaikina/ #munaton #piparkakku #eggless #yummy #gingerbread #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä pellillinen lihapiirakkaa valmistuu näppärästi itsetehdystä rahkavoitaikinasta ja herkullisesta, munattomasta jauhelihariisitäytteestä. Ja maistuu muuten ihanalta näin kylminä päivinä 😋 Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pellillinen-lihapiirakkaa-peltilihis-peltilihapiirakka/ #pellillinen #lihapiirakka #lihis #munaton #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kokosin blogiin mein lasten synttäreillä tarjolla olleet makeat ja suolaiset tarjottavat samaan postaukseen. Kurkkaa ohjeet blogista ja herkuttele esim. tomaatti-vuohenjuustopiirakalla tai mausteisella glögijuustokakulla 😋 https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yhteenveto-lasten-synttarijuhlien-tarjottavista/ #lastensynttärit #suolainenpiirakka #synttärikakku #glögijuustokakku #munaton #maidotonpulla #childrenbirthday #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • "Noo'o onko tullut kesä, nyt talven keskelle..." Meillä maisteltiin vielä kerran kesäisiä makuja lasten yhteisillä synttäreillä, joissa oli tarjolla tämä mansikka-mustaherukkajuustokakku. Värikäs koristelu sopi ihanasti sekä tyttöjen että pojan synttärikakuksi. Kurkkaa ohje kakkuun blogista ja kokeile viimeistään ensi kesänä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-mustaherukka-juustokakku-lasten-yhteisille-synttareille/ #lastensynttärit  #mansikka #mustaherukka #juustokakku #valkosuklaaganache #strawberry #blackcurrant #cheesecake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

X