Suklaapossu

Ihanan kuohkea vadelmamoussekakku

Moussekakku vadelmista

Tästä vadelmamoussekakusta tuli aivan ihanaa! Munattoman, suklaisen kakkupohjan päältä löytyy kerros pehmoista, kuohkeaa ja silkkisen sileää vadelmamoussea. Maistelin täytettä ennen vuokaan kaatamista ja voi nam! Huomasin jo tuossa vaiheessa, että täytteestä tuli yli-ihanaa!

Vadelmamoussea, suklaakakkupohjaa ja suklaaganachea
© Irina Lisinen

Juhlimme lastemme yhteissynttäreitä vähän aikaa sitten, kun äiti sekä veljeni perheineen tulivat ensimmäistä kertaa uuteen kotiimme. Tämä oli muutenkin ensimmäinen kerta kotonamme vietetyille synttäreille sitten korona-ajan alun ja pääsin siis piiiitkästä aikaa leipomaan suuremman määrän leivonnaisia kerralla. Tuntui, että intoa ja ideoita oli makeiden kohdalla liikaakin (kuten yleensä), ja pakko myöntää, etten malttanut miettiä leivonnaisten makumaailmoja ja koostumuksia tarpeeksi hyvin, joten joukkoon mahtui valitettavasti pari floppiakin. Tai no ei suorastaan floppia, mutta sellaista kakkua, joiden ohjeet muokkaan paremmin toimiviksi ennen tänne julkaisua. Tämä vadelmamoussekakku sen sijaan oli todella onnistunut ja herkullinen kakku, nams!

Vadelmamoussekakku

Täyteosio on tehty samaan tapaan kuin Taivaallisessa mustaherukkamoussekakussa tai Silkinpehmeässä mansikkamoussekakussa eli lisäämällä moussen ilmavuutta sveitsiläisen marengin avulla. Tuo marenki on nimestään huolimatta helppo tehdä, joten ei kannata tässä vaiheessa pelästyä. Marenki onnistuu taatusti, kunhan vain seurailee ohjetta.

Kuohkea vadelmamoussekakku

Pohjana on samantapainen munaton suklaakakkupohja, kuin mustaherukkajuustokakussakin. Totesin kakkua syödessäni, että pohja oli aavistuksen liian suklainen vadelmamousseosioon verrattuna, joten muutin suoraan alla olevan ohjeen kaakaojauheen määrää hieman (1 rkl) alkuperäistä pienemmäksi, jolloin pohjan suklaisuus sopii vieläkin paremmin vadelmaosioon.

Vadelmakakun pala

Koska kakussa oli monta elementtiä, pilkoin ohjeen tällä kertaa selvyyden vuoksi useampaan osaan; pohjaan, täytteeseen ja päälliseen. Kertokaa mitä tykkäätte. Siis sekä osiin pilkotusta ohjeesta että kakusta 🙂

 

Ihanan kuohkea vadelmamoussekakku

18 cm vuokaan

Pohjana munaton suklaakakkupohja:

1 dl +  1 rkl vehnäjauhoja

2.5 rkl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

1 dl sokeria

0.25 tl suolaa

0.33 tl = 1/3 tl leivinjauhetta

0.33 tl = 1/3 tl ruokasoodaa

1 dl 1 rkl vettä

3 rkl rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyä

1 tl (omenaviini)etikkaa

Pohjan ohje:

Vuoraa noin 18 cm vuoan pohja leivinpaperilla. Laita uuni lämpeämään 165 asteeseen. Tee pohjataikina mittaamalla kuivat aineet toiseen kulhoon. Mittaa kuivien aineiden päälle märät aineet ja sekoita pikaisesti niin, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. Paista pohjaa 165 asteessa n. 15 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä eli pohjan keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Peitä pohja jäähtymisen ajaksi leivinliinalla. Jos teet täytteen vasta myöhemmin, lisää pohjan päälle jäähtymisen jälkeen vielä folion palat, jotta pohja ei kuivu suotta.

Nosta jäähtynyt pohja suoraan tarjoilulautaselle irtopohjavuoan reunojen sisäpuolelle. Voitele vuoan reunojen sisäpuoli kevyesti ennen täytteen lisäämistä tai laita vuoan reunojen sisäpuolelle reunakalvot.

 

Päälle vadelmamousse (sveitsiläisellä marengilla):

65 g valkuaista (n. 2 m-munan valkuaista)

1.25 dl sokeria

2 dl paseerattua vadelmasosetta (= noin 300g kokonaisia vadelmia)

2 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

2? tl liivatejauhetta (TAI 4 liivatelehteä)

2 rkl sitruunan mehua

Vadelmamoussen ohje:

Kun pohja on jäähtynyt, tee täyte. Jos käytät pakastevadelmia, keitä niitä pienen vesitilkan kanssa 2 minuutin ajan ja jäähdytä kunnolla. Soseuta vadelmat ja paseeraa ne (= puserra siivilän läpi). Purista sitruunasta mehu.

Tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja nosta kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Kulhon pitää olla kattilaan isompi, niin että kulho pysyy paikoillaan kattilan reunojen varassa. Näin ikkääst.

Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse välttämättä kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät.

Ota valkuais-sokeri-seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy kokonaan ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).

Sekoita 2 rkl sitruunan mehua ja liivatejauhe keskenään sekaisin. Anna turvota pari minuuttia. Kun liivateseos on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa.

Sekoita liivateseos vadelmasoseeseen.

Lisää vadelmasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Jos marenki ei meinaa sekoittua joukkoon, sekoita vähän rivakammin. Sekoitukseen sopii hyvin vispilä. Lisää lopuksi joukkoon vaahdotettu vispikerma mahdollisimman varovasti käännellen.

Kaada täyte pohjan päälle ja nosta komeus jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Päälle suklaaganachea (tästä jää yli):

100 g tummaa suklaata

1 dl kermaa

1 tl vaaleaa siirappia

Ohje:

Mittaa kerma mikron kestävään kulhoon ja kuumenna kiehuvaksi. Pilko suklaa paloiksi ja lisää kuuman kerman joukkoon. Anna seistä pari minuuttia. Sekoita suklaa-kermaseosta, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon lopuksi siirappi. Anna suklaaganachen jäähtyä sen verran, että se hieman paksenee, mutta pysyy edelleen valuvana. Lusikoi tai pursottele ganachea kakun reunoille ja päälle haluamasi määrä.

Suklaaganachea kakun reunoille

Koristele kakku vaikkapa tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla. Ja eikun herkuttelemaan.

Koristeluvinkki:

* Tee päälle koristeiksi sveitsiläisestä marengista uunittomia marenkeja. Nämä voi tehdä valmiiksi jo päiviä ennen koristelua. Koristele kakku vasta juuri ennen syömistä marengeilla, jotta ne pysyvät hyvinä. Jos joudut laittamaan marengit kakun päälle jo edellisenä päivänä, laita ne mieluummin sellaisiin kohtiin, joissa on suklaaganachea tai sivele marengin pohjiin kosteussuojaksi sulatettua suklaata ja anna sen kovettua ennen koristelua.

Vadelmamoussekakku suklaakakkupohjalla

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanan kuohkea vadelmamoussekakku

Minna

Näyttää superhyvältä! Tulin vaan kommentoimaan, että ohjeen rakenne on just hyvä näin. En ymmärrä millanen muuten voisi olla. 🙂 Hyvä ja selkeä!

Suklaapossu

Hei Minna! 🙂 Kiitos! Ja jes, kiva kuulla! Yleensä olen siis naputellut tällaiset ohjeet ”pötköön” eli ensin kaikkien kerrosten aineet ja vasta niiden jälkeen kaikkien osien ohjeet perätysten. Tuolloin ohjeen ja ainesosien välimatka on ollut ehkä liiankin pitkä, joten tällä kertaa pilkoin ohjeen eri komponentit ainesosineen ja ohjeiseen osiin. Tämä toiminee paremmin 🙂

Eve

Hei! Voiko tämän kakun pakastaa?

Irina Lisinen

Moikka Eve! Uskoisin, että tämä kestää pakastamisen suht hyvin. Tuo vadelmatäyte saattaa tulla jopa hieman höttöisemmäksi, mitä ennen pakastamista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *