Vuoden ensimmäiset piparkakkutalot ja 100 000 rikki!

Joulukuun alkoi yllättäen ja Joulun lähestyminen saa mielen suuntaamaan entistä enemmän kohti Joululeivonnaisia. Joulu on ihana juhla, jota on mukava suunnitella, ja joka yleensä menee ohi aivan liian nopeasti. Muutaman päivän päästä juhlitaan ensin itsenäisyyspäivää. Voisi melkein sanoa, että tämähän on yhtä juhlaa, sillä huomasin eilen sattumalta myös kävijälaskurini pyöräyttäneen 100 000 rajan rikki!!! Vau, aivan mahtavaa! 🙂 Reilu 7 kuukautta sitten perustin tämän ainoastaan omaksi reseptipankikseni, mutta hetkessä tästä on tullut todella rakas harrastus. Kiitos kaikille täällä käyneille, toivottavasti olette viihtyneet ja tulkaa toki uudestaankin. Kommenttejanne on ollut ihana lukea ja toivon saavani niitä jatkossakin! Kukapa niistä ei pitäisi. Ne piristävät aina, vaikka päivä muuten olisi hieman harmaa. Ja toki mikäli teillä tulee jotain toiveita reseptien suhteen, muutosehdotuksia tai muuten vaan kysyttävää, niin jättäkää ihmeessä viestiä joko suoraan kommentit-kenttään tai vaikka sähköpostiin. Sataatonnia voisi jo juhlia vaikka arvonnan merkeissä, niin nyt olen sen verran mälsä tyyppi, etten järjestä sellaista.. Mutta seuraavaa merkkipaalua juhlitaan sitten kunnolla! 🙂

Ja siirrytäänpäs nyt alkaneen Joulukuun kunniaksi piparkakkutalojen pariin..

Lupasin
leipoa esikoisen kanssa pipareita. Tein saman tein kahdet erilaiset
piparkakkutaikinat. Toisen taikinasta tein vanhan ohjeen mukaan, jolla
meillä kotona aina leivottiin piparit ollessani pieni. Taikina on
lapsuusmuistojen lisäksi hyvä myös siksi, että siinä aineet sekoitetaan
keskenään ilman keittämistä. Tämän takia taikina on usein leivontavalmis
aika nopsaan. Lisäksi taikinassa on ripaus kardemummaa, joka antaa
taikinaan ihanan säväyksen ja taikina maistuu raakana minulle juuri
siltä oikealta. Ainoa miinus taikinassa on se, että ellei taikina ole
täysin jääkaappikylmä, pitää kaulitessa käyttää melko paljon jauhoja,
sillä se tarttuu alustaan todella herkästi. Mitä kylmempi taikina, sitä
helpompi käsitellä. Taikina on meidän perheessä kulkenut nimellä
Mamsellin piparkakkutaikina.

Kun kerran taikinoita riitti, harjoittelin samalla pitkästä aikaa
piparkakkutalojen tekoa. Tein kaksi pientä taloa. Jok’ikinen vuosi näissä on
sama ongelma. Juuri kun alkaa päästä vauhtiin ja löytää keinot näiden
tekemiseen, on Joulu jo ohi. Ja vuoden päästä alkaa kaikki alusta 🙂
Lisäharjoittelua kaivataan taas näissäkin. Toisesta talosta jäi yksi ikkuna
uupumaan ja savupiiputkin jäivät kokonaan tekemättä.. Muutaman kerran jo
mietin, kehtaanko viedä näitä mihinkään vai tuhotaanko nämä kotivoimin. Mies ja
äiti kuitenkin kannustivat sen verran, että päätin laittaa ne eteenpäin. Talot
päätyivät siis tarhan myyjäisiin.

Taikinoita riitti hyvin sekä omiin että tyttären leipomuksiin. Saatiin oikein
urakalla leipoa sekä talonosia että tavallisia pipareita. Ihanaa
puuhaa lasten kanssa tehtäväksi. Ja tänä vuonna myös tytär sai tuotoksiaan uuniin asti, eikä kaikki taikina päätynyt suoraan suuhun 🙂
Kerroin tehneeni kaksi
piparkakkutaikinaa ja toisen niistä tein testimielessä munattomana. Tuota taikinaa oli yllättävän
helppo käsitellä ja pipareista tuli erittäin rapeita. Ja lisäksi myös maukkaita :)Tässä tämä Mamsellin ohje. Tekisin muuten tähän taikinaan pienen muutoksen ja lisäisin siihen suolaa korostaakseni makuja. Sen takia suola on ohjeessa sulkeissa. Mausteita voi kukin muutella ja lisäillä makunsa mukaan. Itsekin ehkä laittaisin nykyään hieman enemmän neilikkaa ja lisäisin joukkoon myös hieman maustepippuria..

Piparkakkutalot Mamsellin
piparitaikinasta

Aineet:
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
2 dl siirappia
1.5 rkl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
(0.5 tl suolaa)
2 munaa
n. 9-10 dl vehnäjauhoja (taloja varten enemmän)
2 tl soodaa
Pikeeri:
1 valkuainen
muutama tippa sitruunan mehua
n. 3.25 dl tomusokeria
Ohje:
Hiero huoneenlämmössä pehmennyt rasva ja
sokeri sekaisin keskenään puulusikalla. Lisää siirappi, mausteet ja munat
yksitellen koko ajan hyvin sekoittaen. Yhdistä jauhot ja sooda. Sekoita ne
nopeasti taikinaan. Älä vaivaa taikinaa liikaa, muuten piparkakuista ei tule
rapeita. Laita taikina jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kaulitse
taikinaa jauhoja apuna käyttäen ja ota muoteilla paloja. Paista pipareita 175
asteessa n. 5-10 minuuttia koosta riippuen. Anna palojen jäähtyä kunnolla ennen
koristelua.
Tee pikeeri. Vatkaa valkuaista hetki ja
lisää sitruunan mehu. Kun valkuaiset alkavat vaahtoutua, lisää tomusokeria
pienissä erin jatkuvasti vatkaten. Lisää tomusokeria, kunnes vaahdon koostumus
on sopiva. Koostumus riippuu käyttötarkoituksesta. Paksummalla pikeerillä saa
esim. liimattua paloja yhteen ja ohuempaa pystyy käyttämään alueiden
täyttämisessä.
Vinkit:
* Jos haluaa tehdä
taloja tai muita pipareita, joiden haluaa pitävän mallinsa, suosittelen
pienen koe-erän paistamista. Näin näkee paljonko keksit leviävät
paistuessaan. Jos ne leviävät liikaa, kannattaa lisätä taikinan joukkoon
enemmän jauhoja.
* Jos haluat pehmeitä pipareita, tee pipareista paksumpia ja paista vähemmän aikaa. Keksit nousevat ensin, mutta ovat valmiita kun ne laskeutuvat.
* Jos pidät mausteisemmista pipareista, laita kanelia 2 rkl ja kaikkia muita mausteita 3 tl. Voit lisätä joukkoon vielä 2 tl maustepippuria.

 

Avainsanat

Instagram

  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy
  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops
  • Ihanaa äitienpäivää! 🌺🎂💕 Mein tytöt leipoivat mulle isänsä avustuksella Suklaapossun blogista etsimänsä kahden suklaan juustokakun. Isompi tytär harjotteli samalla marmorointia ja odotti jännityksellä miten se onnistui. Hyvä tuli, niin ulkoisesti kuin maullisesti. Koko kakku tuhoutui perheen kesken, hupsis. Ihanaa olla juuri näiden tyttöjen sekä pikkumiehen äiti 💖 #suklaapossu #kahdensuklaankakku #liivatteeton #äitienpäiväkakku #äitienpäivä #äitienpäivä2018 #mother #mothersday #äiti

suklaapossu

Keskustelu

Söpöjä piparkakkutaloja! Sullakin on piparkakkukausi siis alkanut 🙂 Yksi tuttava kysyi gluteenitonta piparkakkutaloa….hmmm…. pitää kai testata onnistuuko sellaisen kokoaminen.

Kiitti 🙂 Piparkakku(taikina) tuo kyllä paljon Joulun tuntua. Mulla on suunnitteilla on tehdä vielä paljon enemmänkin piparileivonnaisia, saas nähdä mitä ehtii. Hmm. Gluteeniton piparitaikina saattaa olla hieman haasteellisempi käsitellä, mutta eiköhän sekin onnistu 🙂

Sullahan on vaan 43 lukijaaxD "100 000 rikki!" lol

Heh. Tällaista kommenttia olen jo odotellutkin 🙂 En tietääkseni kirjoittanut lukijoiden määrästä mitään, vaan tuosta käyntilaskurista, joka tuossa sivun laidassa seisoskelee. Se on MINULLE suuri luku. No, virheellisesti kirjoitin sen olevan kävijälaskuri, vaikka se laskeekin kaikki käynnit mitä sivustollani pyörii eli vain käynnit. Joka tapauksessa omaksi reseptipankiksi tehty blogi on saanut enemmän käyntejä, kuin koskaan olin ajatellut. Ja mitä tulee tuohon lukijamäärään, niin siinä on 43 lukijaa enemmän kuin blogia tehdässäni koskaan ajattelin 🙂

Onnittelut hienosta kävijämäärästä! 100 000 on huippusaavutus tuossa ajassa.:) Ihan selkeästi ja ymmärrettävästi kirjoitit kävijälaskurista. Jotkut tuntuvat ajattelevan niin, että blogiin liittyneiden lukijoiden määrä on selkeästi verrannollinen blogin kävijämääriin, muttei se aina vain niin ole.;) Omaan blogiinikin liittyy hieman "laiskasti" lukijoita, mutta kävijöitä sen puoleen riittää huimasti enemmän. Hurjan iloinen olen jokaisesta liittyneestä lukijasta, mutta vieläkin iloisempi kävijämääristä.:) Liittyneiden lukijoiden määrä on useasti paljon kiinni siitäkin, kuinka paljon itse jaksaa käydä liittymässä muihin blogeihin. Sitä kautta saa äkkiä vastavuoroisesti omaan blogiin lisää liittyjiä…

Hienoja piparkakkutaloja!:)

Kiitos paljon Katja 🙂 Totta puhut. Lukijoiden määrä ja kävijöiden määrät eivät kulje käsi kädessä. Itse en edes ole tuota lukijoiden määrää pahemmin katsellu. Kuten sanoit, sekun on kiinni melko pitkälti omasta aktiivisuudesta muiden blogien suhteen. Onhan se hienoa nähdä käyntilaskurin pyörivän eteenpäin. Tulee niin hyvä mieli, kun huomaa, että omat tekeleet kiinnostavat muitakin 🙂

Ihanat piparitalot! Onnea valtavasta kävijämäärästä!

Kiitos paljon Kaisa! 🙂

Onnea onnea mahtavasta kävijämäärästä! 😀 Noista tulee ihan mahtava fiilis, kun huomaa, että ihmisiä kiinnostaa omat touhut 🙂 Sullakin on niin hieno blogi ja jaksat kirjoitella paljon neuvoja ja vinkkejä ohjeiden mukaan. Näin kaikki aloittelijatkin onnistuvat sinun resepteissä. Sitten vielä tiedät hirmuisesti asioista ja se asiantuntevuus näkyy. Tykkään sun blogista tosi paljon ja pyörinkin täällä aina joskus ihan vaan inspiraatiota hakemassa 😀
Suloisia piparkakkutaloja 🙂

Kiitos paljon Taru! 🙂 Mulle tuli kirjoitustasi lukiessa todella hyvä mieli! Ihanaa kuulla, että ajattelet noin 😀 Ja todella mukavaa, jos löydät blogistani inspiksiä leivontaan! 🙂

Ihana piparkakkutalo! Onnea kun blogisi on saanut niin paljon kävijöitä. (:
Sun reseptit on tosi kivoja, ja kuvat hyvälaatuisia, ainoa miinus on ehkä ulkoasu. Sitä voisi vähän piristää, kun kuvasikin ovat niin hienoja. 😉

Juu, tekisin mielelläni sinulle bannerin, vaikkapa nuo kuningatar-tuorejuusto-browniet sopisivat siihen todella hyvin. 😉

Kiitos Katri kehuista ja hyvästä muutosehdotuksesta 🙂 Olen samaa mieltä ulkoasusta, se kaipaa "hieman" piristystä. Yritinkin jossain vaiheessa muuttaa sitä, mutta jostain syystä en saanut muutoksia onnistumaan.. Koitan uudestaan taas paremmalla ajalla. Ja ehkä siinä vaiheessa otan yhteyttä sen bannerin suhteen, mikäli tarjouksesi on vielä voimassa 🙂

Sulla on ihana blogi! Voisin kertoa plussia ja miinuksia:
+Hyvälaatuiset ja selkeät kuvat.
+Ei kovin paljon kirjoitusvirheitä
+Laadukkaita postauksia.
-Banneri, liian tylsä.
IHANA BLOGI! Ja ihanaa että 100 000 meni sulla rikki, mulla se on vielä 98 00 katselukerran päässä:(
ismileeveryone.blogspot.com

Kiitos paljon kommenteista ja hyvästä muutosehdotuksesta 🙂 On mukava kuulla, että blogini miellyttää. Kun löydän aikaa, laitan sivujen ulkoasun uusiksi, banneria myöten 🙂

Banneri pitäis munkin uusia – jos osaan. Pitää perehtyä siihen vähän tarkemmin jossain vaiheessa. Hienoja kuvia sulla on ja mahtava blogi muutenkin. Itse en banneriin kovasti kiinnitä huomiota, mutta kai se pitäis minunkin muuttaa, kun se sieltä kuitenkin ekana silmille ponkaisee.

Kiitos Tita 🙂 Mäkään ei ole (omaan) banneriin kiinnittänyt huomiota, mutta nyt sitä on tullut katseltua eri silmin ja kyllähän se kaipaa vaihtoa. Senhän kaikki ekana huomaa. Sitten vaan kun vielä löytyy se hetki, että ehtii paneutumaan kunnolla siihen 🙂 Ajattelin pistää koko blogin värimaailman samalla hieman raikkaammaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.