Mies puristaa rintaansa sydänkohtauksen kourissa

Alle 50-vuotiaan sydänkohtaus on yllätys – näin se oireilee

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat noin puolet työikäisten kuolemista Suomessa. Alle 50-vuotiaan sydäninfarkti on harvinainen, mutta oireet on otettava vakavasti, vaikkei iän puolesta riskiryhmään kuuluisikaan.

Sydäntaudit kuuluvat suomalaisten kansantauteihin. Niiden kirjo on moninainen, mutta yleisimpinä esiintyvät sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta sekä aivoverenkiertohäiriöt. Vuonna 2012 sepelvaltimotauti tappoi 1252 työikäistä, joista 83 prosenttia oli miehiä.

Diabeteksen yleistyminen ei ole tarkoittanut nuorten sydänkohtausten lisääntymistä. Päinvastoin – niin nuorten kuin muidenkin suomalaisten sydänterveys on parantunut muuttuneiden elintapojen ja paremman sairaalahoidon myötä. Työikäisten sydäninfarktien määrä on laskenut 1970-luvulta lähtien yli 80 prosenttia. Tyydyttyneitä rasvoja syödään aikaisempia vuosikymmeniä vähemmän, tupakointi on vähentynyt ja ihmisillä on myös paljon ravintoon ja terveyteen liittyvää tietoa saatavillaan.

Usein nuoren potilaan sydänkohtauksen taustalla on jokin toinen tauti, joka altistaa kohtaukselle. Tällaisia ovat esimerkiksi diabetes tai munuaisten vajaatoiminta. Altistavaa tautia sairastava potilas on useimmiten lääkärin seurannassa, jolloin sydänoireet eivät tule täysin yllättäen.

Oireiden alkaessa äkkiä soitto hätänumeroon

Kuitenkin osa tapauksista iskee ilman selkeää selittävää syytä. Tällöin geenien vaikutus on mahdollinen, sillä yli 90 prosenttia sydäntautien alttiusgeeneistä on vielä selvittämättä. Sepelvaltimotaudille altistavien geenien etsiminen on vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että geenejä on paljon ja sairastumiseen vaikuttaa moni muukin asia, kuten elintavat.

THL:n tutkimusprofessori Pekka Jousilahden mukaan nuoren henkilön sydänoireet ovat pitkälti samoja kuin varttuneemmalla. Oireiden alkaessa onkin tärkeää hakeutua heti hoitoon.

”Nuorella oireet saattavat olla vielä voimakkaampia. Esimerkiksi rintakipu voi tuntua sietämättömän kovalta.”

”Joissain harvoissa tapauksissa voi esiintyä äkillisiä rytmihäiriöitä, jotka voivat aiheuttaa hyvinkin nuorelle äkkikuoleman. Jos potilas ehtii sairaalaan, sydän tahdistetaan oikeaan rytmiin.”

Jos nuori henkilö saa sydänkohtauksen, sairaalassa tehdään aina perusteellinen selvitys syiden löytämiseksi. Kyseessä voi olla esimerkiksi perinnöllinen poikkeavuus, joka altistaa sydäntaudille. Sukurasite kasvattaa sydänkohtauksen mahdollisuutta myös nuorilla.

Ehkäisy tärkeintä hoitoa

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ovat muun muassa perinnölliset tekijät, ravinnon rasvapitoisuus ja rasvan laatu, veren korkea kolesterolipitoisuus sekä tupakointi ja kohonnut verenpaine. Ikääntyessä riski sairastua kasvaa. Miehillä on suurempi todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin naisilla.

On olemassa viitteitä siitä, että sydäntautiriski antaa itsestään merkkejä jo nuorella iällä. Raskauden aikaiset häiriöt saattavat antaa naisille ainutlaatuista tietoa valtimosairauksien vaarasta myöhemmällä iällä. Raskausajan diabetes ja kohonnut verenpaine paranevat usein lapsen syntymän jälkeen, mutta ennakoivat vastaavia ongelmia myöhemmällä iällä. Siksi terveelliset elämäntavat ja riskitekijöiden seuranta ovat erityisen tarpeellisia tässä tilanteessa.

Miehillä puolestaan potenssiongelmat voivat olla ensimmäinen merkki tulevasti sydän- ja verisuonitaudista. Potenssi voi tietysti heiketä muistakin syistä, mutta muutokset on syytä ottaa vakavasti ja tutkia.

Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat parasta lääkettä niin sydäntautien ehkäisyssä kuin niiden hoidossakin. Mikäli elintapojen muutos ei auta esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen tai kolesteroliin, harkitaan lisäksi lääkityksen aloittamista.

”Sydänpotilaat liikkeelle! Ennen potilaita makuutettiin viikkoja, mutta tällainen hoito huonontaa taudin ennustetta.”

Lähteet: THL, Sydänliitto

Lue myös:

Kasviksille Sydänmerkki
Nainen, stressi ja sydän
8 x terveempi sydän
Kaulavaltimon vuoto pysäytti Anun: ”Nyt suhtaudun elämään entistä rennommin”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Alle 50-vuotiaan sydänkohtaus on yllätys – näin se oireilee

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X