Terveys

Mitä kieli kertoo terveydestä? Nämä merkit voivat kieliä sairaudesta, puutoksesta tai stressistä

Kieli kertoo koko kehon terveydentilasta. Terve kieli on harmaa ja karhea, mutta mitä tarkoittaa, jos kieli onkin punainen ja sileä? Entä mistä johtuu valkoinen peite kielessä?

Ihmisellä on suussaan miljoonia mikrobeja, jotka muodostavat toiseksi yleisimmän mikrobiyhdyskunnan elimistössä suoliston jälkeen. Suun mikrobeista tärkeimmät ovat kielessä. Kielen pinnalla olevat mikrobit ylläpitävät suun tasapainoa ja terveyttä.

”Sairauksia aiheuttavat mikrobit kiinnittyvät suussa hampaan pinnalle, kun taas kielen pinnalla sijaitsevat hyvät mikrobit”, suulääketieteen emeritaprofessori Arja Kullaa kertoo.

Normaalin ja terveen kielen pinta on harmaa ja karhea. Jos kieleen ilmestyy normaalista poikkeavia muutoksia, niitä kannattaa herkästi lähteä näyttämään lääkärille.

Lue myös: Kun suussa polttelee, kirvelee ja maistuu karvaalta, syyllinen voi olla sieni – näin ikävä vaiva hoidetaan ja ennaltaehkäistään

Mitä kieli kertoo terveydestä? Näin yleissairaudet voivat näkyä

Suuvaivoille ei aina löydy yksiselitteistä syytä, sillä ihmisten suut reagoivat eri tavalla sairauksiin. Sairaudet, jotka näkyvät kielessä, voivat myös näkyä muualla suun limakalvoissa. Siis mitä kieli kertoo terveydestä?

Kielessä näkyvät yleensä selvästi sairaudet, joihin liittyy aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Esimerkiksi diabetes ja Downin syndrooma voivat näkyä kielessä voimakkaana hilseilynä.

Suolistosairaudet voivat myös näkyä suussa ja kielessä. Esimerkiksi paksusuolentulehdus saattaa näkyä joillain kielen punoituksena tai kipuiluna.

Keliakia taas voi näkyä kielessä afta-tyyppisinä haavautumina, punoituksena tai kielen sileytenä.

”Jos suussa tai kielessä on muutoksia, ei voi sanoa, että ne ovat jonkin tietyn sairauden aiheuttamia. Muutokset tulisi aina tutkia hammas- tai suulääkärin toimesta, jotta voidaan selvittää, mikä oireen taustalla on”, Kullaa sanoo.

Piparkakkukieli kertoo stressistä – samoin polttelu

Hampaiden yöllinen narskuttelu on yleinen merkki stressaantuneisuudesta. Voimakasta narskuttelua voi yrittää estää purentakiskojen eli yökiskojen avulla.

Hampaiden narskuttelu voi näkyä piparkakkukielenä, jolloin hampaiden jäljet näkyvät kielen reunalla kielen painautuessa voimakkaasti hampaita vasten. Piparkakkukieli on Kullaan mukaan vaaraton.

”Joissain tilanteissa suun hammaskaari voi olla niin pieni ja kapea, että kieli ei mahdu kunnolla suuhun, jolloin se painautuu hampaita vasten. Mutta yleensä piparkakkukieli on seurausta stressistä tai jännityksestä”, Kullaa sanoo.

Stressi voi myös tuntua kielen poltteluna. Syljen erityksen laskeminen voi myös lisätä kipuilun tuntemusta kielessä.

Lue myös: Suukipu voi johtua useasta syystä – tällaista on selittämätön suupolte, joka vaivaa erityisesti vaihdevuosi-ikäisiä naisia

Mitä kieli kertoo terveydestä? Piparkakkukieli on reunoilta piparkakun muotoinen.
Mitä kieli kertoo terveydestä? Piparkakkukieli on vaaraton. Hampaiden jäljet näkyvät kielen reunalla, koska kieli on painautunut voimakkaasti hampaita vasten. © iStock

Punainen tai sileä kieli voi olla merkki anemiasta

Kieli poikkeaa suun muista limakalvoista siten, että siinä on karheita nystyjä. Jos kieli on sileä tai punainen, taustalla voi olla sairaus tai puutostila.

Esimerkiksi pernisiöösiin anemiaan, jossa veren hemoglobiiniarvo on alentunut ravinnon B12-vitamiinin vähäisen imeytymisen seurauksena, liittyy kielen punoitusta. Raudanpuuteanemiaan liitetään yleensä sileä kieli, jolloin kielen nystyissä olevat rihmat ovat hävinneet.

Kieli voi muuttua punaiseksi ja sileäksi, jos suu on kuiva ja syljen eritys on alentunut. Kielen erilaiset punoitukset on syytä tutkia tarkemmin.

”Olen lähettänyt potilaat aina verikokeisiin, jos heillä on punainen ja sileä kieli. Taustalla voi olla jokin systeeminen sairaus, kuten esimerkiksi anemia tai mahasuolikanavan sairaus, kuten refluksi. Ihmisen ei kannata itse ruveta näitä oireita diagnosoimaan, yleensä ne ovat olleet aina hoidettavissa asiantuntijan toimesta”, Kullaa kertoo.

Lue myös: Anemia aiheuttaa väsymystä ja heikotusta – miten anemiaa hoidetaan, kun syynä on raudanpuute?

Valkoinen peite kielessä voi johtua refluksista

Monesti luullaan, että kielen valkoinen peite on sammasta. Sammasta esiintyy yleensä alle 1-vuotiailla ja ikääntyvillä, monisairailla ihmisillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Sammaspeite lähtee yleensä pois kielestä raaputtamalla.

Refluksipotilaiden kielen pinnalla saattaa olla aamuisin vaaleaa peitettä, jonka voi poistaa kieliharjalla. Myös jotkin ruoka-aineet voivat värjätä kielen vaaleammaksi.

Valkoinen muutos kielessä kannattaa tutkituttaa

Jos kielessä on hyvin valkoinen muutos, joka ei lähde pois raaputtamalla, kieli kannattaa tutkituttaa hammaslääkärillä. Kielen valkoisuutta aiheuttaa yleisesti tupakointi. 

”Jos kielen sivussa on selvä valkoinen muutos, kyseessä voi olla leukoplakia, joka voi johtaa 3,5 prosentilla ihmisistä suusyöpään. Kielen sivu on yleisin suusyövän esiintymispaikka. Kielen sivun muutokset on hyvä tutkituttaa asiantuntijalla, ja varmistaa ettei kyseessä ole mitään pahalaatuisuuteen viittaavaa”, Kullaa kehottaa.

Hiiva kielessä ei ole valkoistaaiheuttaa punoitusta

Jos kielen keskiviivaan tulee punoittava alue, se voi viitata sieni-infektioon.

”On harhakäsitys, että kielen hiivatulehdus on vaaleaa. Jos lääkäri toteaa kielessä sieni-infektion, se pitää hoitaa ammattilaisen toimesta. Esimerkiksi suuvesi voi pahentaa kielen sieni-infektiota.”

Hiivatulehdusta on enemmän ikääntyvillä ihmisillä, kun syljen vastustuskyky heikkenee ja sieni pääsee herkemmin vallalle. Jos terveellä ihmisellä erittyy normaalisti sylkeä, sienitulehdusta ei yleensä tule suuhun.

Miltä karttakieli näyttää?
Karttakieli on saanut nimensä siitä, että punaiset läiskät kielessä muistuttavat karttaa. © iStock

Punainen läiskä kielessä – karttakieli on yleinen atoopikoilla

Jos kieleen ilmestyy punainen läiskä, kannattaa katsoa seuraavana päivänä, onko se edelleen samassa paikassa. Kyseessä saattaa olla karttakieli, jos kieleen ilmaantuu useampia punaisia läiskiä ja ne vaihtavat paikkaa.

Karttakieleen yhdistetyt punaiset läiskät voivat olla läpimitaltaan 1–5 senttimetriä. Oireen nimi tulee siitä, että kieli muistuttaa maantieteellistä karttaa. Läiskät ovat punoittavia ja niiden reunalla on hilseilevää vaaleaa aluetta.

Karttakielisyyttä esiintyy enemmän atoopikoilla, ja oireen taustalla on oletus suun mikrobitasapainon muutoksesta. Karttakielisyyttä esiintyy yleisesti 2–3-vuotiailla ja sen esiintyvyys lisääntyy iän myötä loppuen puberteetti-iässä.

”Syytä karttakielen esiintymiseen ei ole vielä löydetty, eikä siihen ole kehitetty hoitoa. Karttakieltä voi yrittää ehkäistä välttämällä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat mahaoireita. Karttakielestä voi mahdollisesti kehittyä uurteinen kieli”, Kullaa kertoo.

Lue myös: Mikä avuksi, kun suu kuivuu? Hammaslääkäri listaa keinot, jotka tuovat helpotuksen

Halkeamat kielessä – uurrekieli on syvillä halkeamilla

Kyseessä on uurrekieli, kun kielen sivuilla tai kauttaaltaan koko kielessä on syviä halkeamia. Uurrekielessä kielen nystyt ovat hieman turvonneita ja nystyrakenne on hieman epänormaali tai hävinnyt.

Uurrekielen oireisiin voi liittyä kipua – esimerkiksi tomaatit ja sitrushedelmät voivat aiheuttaa kielessä kirvelyä. Oireilua voi yrittää helpottaa rauhoittavalla kamomillateellä ja välttämällä ärsyttäviä aineita sekä käyttämällä vaahtoamatonta hammastahnaa.

”Uurrekielen tunnusmerkit sekoitetaan monesti jopa tieteellisiissä artikkeleissa. Kielen keskiviivan kohdalle voi tulla helposti uurteinen muutos, jos kieli on suurempi ja ei mahdu kunnolla suuhun. Tämä ei ole uurrekielen oire”, Kullaa sanoo.

Syytä uurrekielelle ei tiedetä ja siihen ei ole olemassa hoitoa. Se voi viitata useampiin eri sairauksiin, tosin tieteelliset tutkimukset eivät ole vielä asiaa selvittäneet. Oire voi mahdollisesti johtua suun häiriintyneestä mikrobitasapainosta.

Uurrekieltä esiintyy 5–10 prosentilla terveistä ihmisistä. Se liittyy muun muassa Melkersson-Rosenthalin syndroomaan, johon kuuluvat toistuvat kasvohalvaukset ja kasvojen turvotus. Uurrekieltä voi olla enemmän ihmisillä, joilla on Downin syndrooma.

Miltä uurrekieli näyttää?
Mitä kieli kertoo terveydestä? Uurrekieli saattaa johtua suun häiriintyneestä mikrobitasapainosta. © iStock

Lue myös Anna.fi: Hammaslääkäri tietää salaisetkin tapamme – näin kasvissyönti, vissyn naukkailu ja jopa stressi näkyvät suussa

Afta kielessä – syynä voi olla vääränlainen hammastahna

Afta on pieni, läpimitaltaan korkeintaan viiden millimetrin kokoinen kivulias ja kellertävä haavauma-alue, jonka ympärillä on punoitusta. Haavauma-alueen ympärillä oleva punainen väri kielii tulehduksesta.

Aftan syytä ei tiedetä, sen voi aiheuttaa huono suuhygienia tai mahdollisesti hammastahnan sisältämä natriumlauryylisulfaatti, joka saa tahnan vaahtoamaan. Aftat paranevat yleensä 7–10 vuorokaudessa.

Yli puolella väestöstä on jossain elämänvaiheessa yksittäisiä aftoja. Aftat eivät ole suora merkki sairaudesta. Hammastahnan vaihto voi estää yksittäisiä aftoja ilmestymästä.

”Jos aftoja esiintyy kielessä ryppäinä, ja niitä on paljon, silloin on syytä tutkituttaa, onko taustalla yleissairaus.”

Lue myös: Auts, afta suussa! Lääkäri kertoo, miten kipeitä haavaumia kannattaa hoitaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä kieli kertoo terveydestä? Nämä merkit voivat kieliä sairaudesta, puutoksesta tai stressistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.