Hyvinvointi

Siivoatko vessaa tai räpläätkö kopiokonetta? Turha työ rassaa asiantuntijatehtävissä työskenteleviä

Joka viides suomalainen työskentelee asiantuntijatehtävissä, ja heistä peräti 40 prosenttia on sitä mieltä, että omaan työhön kuuluu puuhastelua, joka vie aikaa varsinaisilta tehtäviltä.

Kirurgi tilaamassa lentolippuja, sairaanhoitaja siivoamassa vessaa, professori huoltamassa kopiokonetta tai insinööri raportoimassa työsuoritteitaan. Tuttuja ilmiöitä nykypäivän työntekijöille.

Työterveyslaitoksen kyselyn perusteella peräti 41 prosenttia asiantuntijatehtävissä työskentelevistä suomalaisista on sitä mieltä, että työhön sisältyy toisarvoisia tehtäviä, jotka eivät kuulu omaan toimenkuvaan.

Teknisten laitteiden lisäksi työntekijät joutuvat reagoimaan ulkopuolelta tuleviin viesteihin ja pyyntöihin, olemaan läsnä merkityksettömissä kokouksissa, kirjaamaan ylös suorituksiaan ja laatimaan monenmoisia raportteja – ja moni kokee, että tällainen työ on ylimääräistä, eikä kuulu omaan toimenkuvaan.

Noin 12 prosentin suuruista joukkoa tämä ylimääräinen touhuilu häiritsee melko paljon tai enemmän. Heidän joukossaan on keskimääräistä enemmän esimiehiä ja määräaikaisia työntekijöitä.

Unettomuutta ja väsymystä

Monenkirjavavasta multitaskaamisesta seuraa psyykkisiä ongelmia kuten väsymystä, voimattomuutta, univaikeuksia, keskittymiskyvyttömyyttä, muistihäiriöitä ja lopulta jopa masennusta.

Tämä tuli esiin Työterveyslaitoksen AikaJärjestysasiantuntijatyössä-hankkeessa jossa selvitettiin vuosina 2014–2016 työntekijöiden ajanhallintaa.

Vanhemman asiantuntijan Minna Toivasen mukaan  ylimääräinen, hienosti sanottuna ei-legitiimi työ, on yleistä erityisesti  sellaisilla työpaikoilla, joilla ei ole vastaajien mielestä tarpeeksi työntekijöitä.

”Se on tietenkin luonnollista, jos työpaikalta on vähennetty paljon tukihenkilöstöä. Silloin työnkuvat helposti laajenevat, ja kaikille tulee enemmän sellaisia tehtäviä, jotka eivät ole oman työn ydintä”, Toivanen sanoo.

Turhan tuntuisesta työstä kärsitään myös niillä työpaikoilla, joilla ei ole tehty selkeää suunnitelmaa siitä, mitä kenenkin työhön kuuluu.

”Jos työntekijät eivät keskustele esimiestensä kanssa työtehtäviensä tavoitteista ja sisällöstä, he kokevat tekevänsä turhaa työtä enemmän kuin muut.”

”Keskustelkaa kunnolla”

Työntekijät kokevat turhantuntuisen työn loukkaavan ammatti-identiteettiään. Sairaanhoitaja ajattelee, ettei hänen ammattitaitoaan kunnioiteta, jos hän joutuu siivoamaan vessaa.

Sähköpostin tulvalle emme voi tehdä paljoakaan, mutta tutkijan mukaan paljon on silti tehtävissä.

”Jokaisella työpaikalla voidaan miettiä, miten työ jaetaan ja mikä työ kuuluu kellekin. Jos sairaanhoitaja joutuu siivoamaan vessaa, pitäisi pysähtyä miettimään, miten tehtävät jaetaan uudelleen järkevämmin.”

Toivasen mukaan turhalta tuntuva työ voi tuntua mielekkäämmältä, jos työntekijä ymmärtää, miten se liittyy kokonaisuuteen ja miksi juuri hän on sopiva henkilö tekemään sen.

”Siksi asioista kannattaa keskustella esimiesten kanssa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siivoatko vessaa tai räpläätkö kopiokonetta? Turha työ rassaa asiantuntijatehtävissä työskenteleviä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.