Hyvinvointi

Kiristääkö? Jännityspäänsärky on yleinen vaiva – lue 15 faktaa

Iltaa kohden puristus lisääntyy. Hartiat ovat jumissa tai töissä on ollut stressiä. Moni reagoi tilanteeseen jännityspäänsäryllä. Lue, mistä yleisessä oireessa on kyse.

Olet varmasti kärsinyt siitä joskus, mutta tiesitkö nämä faktat yleisestä jännitys- eli tensiopäänsärystä?

  1. Jännityspäänsärky on päänsäryn muodoista yleisin ja siitä kärsii elämänsä aikana yli puolet ihmisisistä.
  2. Jännityspäänsäryt ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä.
  3. Jännityspäänsärky ei ole periytyvää.
  4. Niskan, hartioiden ja päänahan lihasten seudun jännitystilat liittyvät säryn syntyyn, mutta eivät yksin selitä oiretta. Myös henkiset syyt, kuten masennus, ahdistus ja erilaiset kuormittavat elämäntilanteet, vaikuttavat sekä päänsäryn kehittymiseen että jatkumiseen. Jännityspäänsäryn perimmäiset syyt ovat kuitenkin hämärän peitossa.
  5. Jännityspäänsäryn yleisin oire on vähitellen iltaa kohti paheneva tasainen, puristava tai kiristävä, ”pantamainen” tai ”vannemainen” särky. Se tuntuu usein ohimoilla, päälaella tai takaraivolla.
  6. Särkyä voi esiintyä molemmilla puolilla päätä, mutta se voi myös rajoittua vain toiseen puoleen.
  7. Jännityspäänsärkyyn liittyy muitakin oireita: kädet puutuvat yöllä ja kävellessä esiintyy huimausta, joka tuntuu siltä kuin kävelisi laivan kannella. Lisäksi päänahka voi olla kosketusarka ja voi esiintyä pahoinvointia, muttei kuitenkaan oksentelua.
  8. Jännityspäänsärkyyn voi liittyä myös keskittymisvaikeuksia, väsymystä, univaikeuksia ja ärtyneisyyttä.
  9. Ajoittaista jännityspäänsärkyä voi hoitaa särkylääkkeillä. Parasetamolia tai ibuprofeenia voi käyttää korkeintaan viisi päivää putkeen.
  10. Jos jännityspäänsärkyä esiintyy jatkuvasti yli 15 päivää kuukaudessa, puhutaan kroonisesta päänsärystä. Kroonisesta särystä kärsivän kannattaa hakeutua hoitoon selvittämään, miten kipua voisi hoitaa.
  11. Liikunta on erinomainen hoitomuoto jännityspäänsärylle. Se auttaa hallitsemaan stressiä ja voi purkaa lihasjumeja hartiaseudulta. Itselle sopivin laji löytyy kokeilemalla, mutta esimerkiksi jooga ja pilates ovat oivia lajeja jännityspäänsärystä kärsiville.
  12. Myös fysioterapiasta tai akupunktiosta voi olla hyötyä, jos omat keinot eivät riitä jännityspäänsäryn purkamiseen.
  13. Fysioterapiaa tai akupunktiota kannattaa kokeilla ainakin viisi kertaa ennen kuin toteaa ne toimimattomiksi.
  14. Pieni alkoholimäärä voi helpottaa jännityspäänsäryn oireita, sillä se rentouttaa mieltä ja lihaksia. Alkoholin nauttiminen ei kuitenkaan ole suositeltava keino päänsäryn hoitoon. Lisäksi liiallinen alkoholin juominen myös aiheuttaa päänsärkyä vieroitusoireiden muodossa.
  15. Jännityspäänsärky aiheuttaa kohtalaista kipua, muttei yleensä estä päivittäisiä toimia. Siihen ei liity näön hämärtymistä, tasapainon horjumista tai voiman vähenemistä.

Lähteet: Neurologi Lauri Soinne, Terveyskirjasto, WebMd

jännityspäänsärky on yleinen vaiva

Lue lisää terveydestä:

Päänsärky vaivaa ajoittain lähes jokaista – tiedätkö, milloin on aihetta huoleen? Onko kipulääke haitaksi sydämelle? Päänsärky — 20 faktaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiristääkö? Jännityspäänsärky on yleinen vaiva – lue 15 faktaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.