Hyvinvointi

Erotatko finnin ja luufinnin toisistaan? Näin tunnistat luufinnit ja pääset niistä eroon

Milloin luufinnejä ilmestyy iholle ja miten niitä voi ennaltaehkäistä? Selvitimme asian.

Oho, iholle ilmestyi pieniä vaaleita näppyjä. Voisiko näppylä olla luufinni eli milium? Ihonhoidon asiantuntijat Kati Partanen ja Veera Brückler Twistbeltä kertovat kaiken luufinneistä ja niiden poistosta ja ennaltaehkäisystä.

1. Mistä luufinnin tunnistaa?

Luufinnit ovat pieniä, millin tai kahden läpimittaisia, vaaleita helmimäisiä näppyjä. Luufinni on yleensä normaalia finniä pienempi ja se tuntuu iholla kovalta. Usein luufinnit ilmestyvät silmänympärysalueelle. Joskus niitä ilmaantuu ryppäänä myös esimerkiksi korvien lähistölle. 

Luufinneistä ei pääse eroon puristamalla. Se erottaa luufinnin normaaleista talin täyttämistä finneistä.

Luufinni
Luufinni ilmestyy usein silmänympärysiholle.  © iStockphoto

2. Miksi luufinni ilmestyy iholle?

Luufinni muodostuu iholle, kun solut eivät pääse hilseilemään normaalilla tavalla. Tällöin sarveismassa eli keratiini pääsee kovettumaan ihon alle ja muodostuu luufinnejä eli miliumeja.

Iholle voi tulla luufinnejä, kun iho on luontaisesti kuiva ja rasvan tuotanto on siksi pienempää. Iho voi olla myös luontaisesti ohut, jolloin kosteus ei pysy kasvoilla ja iho sen takia kuivuu.

Nämä ovat erilaisia rakenteellisia ongelmia luufinnien ja finnien syntyyn. Syy voi olla kuitenkin myös omissa ihonhoitorutiineissa ja -tottumuksissa.

Liian voimallinen kasvojen pesu ja sen aiheuttama ihon kuivuminen voi houkutella iholle luufinnejä ja muita epäpuhtauksia. Vääränlainen ihonhoito luufinnien ja muiden epäpuhtauksien synnyssä on yleistynyt, sillä markkinoilla on paljon eri tuotteita, joilla ihminen tajuamattaan heikentää ihon kuntoa.

Luufinnejä voi tulla iholle myös esimerkiksi raskauden tai imetyksen aikaan. Tällöin ne yleensä johtuvat ihon kuivuudesta, jota imetys ja raskaus aiheuttaa.

3. Miksi luufinnejä tulee juuri silmänympärysiholle?

Silmänympärysihossa on ei ole juurikaan talirauhasia. Tali on ihon luontainen kosteuttaja, joka kuljettaa iholle E-vitamiinia ja muita tärkeitä rasvaliukoisia ravintoaineita.

Silmänympärysiho on myös muuta kasvojen ihoa ohuempaa ihotyypistä riippumatta. Näiden tekijöiden seurauksena etenkin silmänympärysiho on muita ihoalueita alttiimpi luufinneille. 

4. Voiko luufinnejä ennaltaehkäistä?

Luufinnejä voi ennaltaehkäistä parhaiten oikeanlaisella ihonhoidolla. Ihon ei kuulu puhdistuksen jälkeen tuntua kireältä tai kiristävältä. Tästä ihminen voi päätellä, että nyt on pesty naamaa liian voimakkaasti.

Tyypillisesti palasaippuat, puhdistusvaahdot ja -geelit ovat ihon luontaisen toiminnan ja tasapainon näkökulmasta liian peseviä.

Ihonhoidon tulisi olla kokonaisuudessaan oikeanlaista. Kannattaa selvittää omalle iholle sopivimmat puhdistus- ja kosteutustuotteet. 

Aina huolellisinkaan ihonhoito ei kuitenkaan pysty estämään luufinnien ilmestymistä iholle. 

Lue myös: Huuliherpes vai finni? Näin erotat näpyt toisistaan

5. Miten ihoa kannattaa hoitaa, jotta välttyy luufinneiltä?

Ihmiset tekevät eniten virheitä puhdistustuotteen valinnassa. Iholle kannattaisi valita mahdollisimman hellävarainen puhdistustuote.

Meikkiä poistaessa kannattaa suosia öljypohjaista puhdistusta. Puhdistuksen voi hoitaa myös lempeällä puhdistusmaidolla

Toinen tärkeä asia on laadukkaan kasvoveden käyttäminen. Se vähentää ihon pintakuivuutta ja parantaa muiden tuotteiden imeytymistä ja tehoa iholla.

Kosteutuksen lisäksi kasvovesi voi auttaa esimerkiksi vähentämään epäpuhtauksia, punoitusta tai suojata ihoa ikääntymisen aiheuttamilta muutoksilta. 

Jos iholla on miliumeja tai iho on erityisen kuiva, kannattaa kokeilla vaihtaa perinteinen yövoide vedettömään balsamiin. Se estää kosteutta haihtumasta ja näin tehokosteuttaa ihoa yön aikana. Esimerkiksi kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja vahoista valmistettua vedetön balsami voi olla hyvä vaihtoehto. 

Vedettömät tuotteet ovat parempia sitomaan ja lukitsemaan kosteuden iholle ja estämään kosteuden haihtumisen. Näin kosteustasapaino pysyy kasvoilla ja luufinnejä ei pääse syntymään.

Kosmetologi poistaa luufinniä neulalla.
Esimerkiksi kosmetologi voi poistaa luufinnin pienellä neulalla.  © iStockphoto

6. Miten luufinni poistetaan?

Jos luufinni ehtii ilmestyä iholle, siitä ei aina pääse eroon ihoa hoitamalla ja kosteuttamalla. Luufinniä ei missään nimessä kannata alkaa poistaa itse puristamalla, sillä niin siitä ei pääse eroon. Jos luufinniä yrittää puristaa, iholle voi tulla tulehduksia ja kasvoille arpia.

Jos haluaa luufinneistä eroon, kannattaa hakeutua ammattitaitoiselle kosmetologille, joka poistaa luufinnit pienellä neulalla.

Hoitokeino, jota voi ensin itse yrittää, on ihon tehokas kosteutus ja balsamin käyttö. Ihonhoitorutiinista kannattaa myös jättää pois liian pesevät puhdistustuotteet. Tämä saattaa poistaa luufinnit kokonaan tai osan niistä. Loput hoitaa kosmetologi.

Lue myös: Miksi aikuiselle tulee finnejä? Akne ja muut iho-ongelmat kiusaavat monia aikuisia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Erotatko finnin ja luufinnin toisistaan? Näin tunnistat luufinnit ja pääset niistä eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.