Hyvinvointi

Miksi aikuiselle tulee finnejä? Akne ja muut iho-ongelmat kiusaavat monia aikuisia

Finnien ja muiden iho-ongelmien kanssa kamppailu ei aina pääty teini-ikään. Ihotautien erikoislääkäri kertoo, miksi aikuiselle tulee finnejä ja kuinka iho-ongelmista voi päästä eroon.

Finnitkö vain nuorten ongelma? Eivät valitettavasti ole. Erilaiset iho-ongelmat kasvoissa vaivaavat myös monia aikuisia. Yleisimmät aikuisia piinaavat kasvojen alueen ihotaudit ovat aikuisiän akne, ruusufinni ja suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti.

Mistä erilaiset iho-ongelmat aikuisiällä johtuvat? Miten niitä voidaan hoitaa? Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sanna Poikonen Pihlajalinnasta kertoo.

Lue myös: Miksi kasvojen iho punoittaa? Lääkäri kertoo 4 yleisintä syytä punoitukselle

Mistä iho-ongelmat aikuisiällä johtuvat?

Iho-ongelmien taustalla lymyilee varsin monia eri syitä. Syy voi löytyä esimerkiksi stressistä, väärästä ruokavaliosta tai siitä, että käyttää turhan paljon kosmetiikkaa. 

”Terveellinen ruokavalio, riittävä nukkuminen, tupakoimattomuus, alkoholin välttäminen ja säännöllinen liikkuminen näkyvät ihon hyvinvointina”, Poikonen kertoo.

Sen sijaan liian innokas ja runsas ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteiden käyttö voi altistaa iho-ongelmille. Rasvaiset kasvovoiteet tai liian paksu kerros kosmetiikkaa saattavat hautoa hipiää.

”Kevyempiin ihonhoitotuotteisiin siirtymisestä voi olla apua. Huolellinen päivittäinen ihonpuhdistus auttaa ehkäisemään finnejä ja muita iho-ongelmia.”

Lue myös: Kasvojen puhdistusaine x 5 – mikä luonnonkosmetiikkatuotteista oli paras?

Myös hormonit vaikuttavat suuresti ihon kuntoon. Iho-ongelmat voivat parantua tai pahentua esimerkiksi raskauden tai vaihdevuosien aikana, koska hormonitasot vaihtelevat silloin runsaasti.

”Usein akne rauhoittuu raskauden aikana hetkellisesti ja voi pahentua uudelleen synnytyksen jälkeen.”

Joskus iho-ongelmat pahenevat lääkityksen takia. Suun kautta syötävä kortisonilääkitys ja jotkin mielialalääkkeet tai keskushermoston kautta vaikuttavat lääkkeet voivat aiheuttaa iho-ongelmia. Myös anabolisten steroidien käyttö lisää ihon oireita.

Oma vaikutuksensa ihoon on vuodenajallakin. Akneiho rauhoittuu tavallisesti kesällä ja oireilee enemmän talvella. Ruusufinni sen sijaan pahentuu auringonvalossa.

Lue myös: Kuinka korkea suojakerroin aurinkorasvassa pitäisi olla? Näin tunnistat ihotyyppisi ja vältät ikävät seuraukset

Miten aikuisiän aknea, ruusufinniä ja suunympärysihottumaa hoidetaan?

1. Aikuisiän aknen hoito

Jopa 60–80 prosenttia ihmisistä kärsii aknesta jossain vaiheessa elämäänsä.

”Akne alkaa tavallisesti murrosiässä, jolloin mieshormonia eli testosteronia alkaa erittyä enemmän. Talirauhaset reagoivat siihen lisäämällä talin eritystä. Se saattaa aiheuttaa talirauhastiehyiden tukkeumia, joista seuraa aknenäppyjä”, Poikonen kertoo.

Aikuisiällä aknen puhkeamiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi ehkäisypillereiden sisältämät hormonit. Toisaalta e-pillerit voivat rauhoittaa näppyjä pukkaavaa ihoa.

Aknen hoitoon kannattaa ensin kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia itsehoitovalmisteita. Jos niistä ei ole apua, kannattaa kipaista ihotautilääkärin pakeille.

Myös eseptilääkkeenä saatava nestemäinen paikallishoitogeeli tai emulsiovoide voi auttaa. Lääkeaine levitetään puhtaalle iholle iltaisin. Valmisteet tehoavat hitaasti, joten niiden käytö vaatii sitkeyttä.

”Kannattaa muistaa, että jos hoidon aloittaa tänään, huomenna ei vielä näy tuloksia.”

Reseptivalmisteiden sivuvaikutuksena iho saattaa kuivua ja ärtyä. Yleensä iho kuitenkin tottuu vähitellen valmisteisiin.

Jos paikallishoito ei riitä, voidaan joutua turvautumaan 3–6 kuukautta kestävään antibioottikuuriin. Siihen yhdistetään usein reseptillä saatava emulsiovoide tai geeli.

Erityisen hankalan, ihoa arpeuttavan aknen hoitoon käytetään A-vitamiinijohdannaista aknelääkettä, jonka tunnetuin kauppanimi on Roaccutan. Kuuri kestää 6–8 kuukautta ja on usein viimeinen ja ainoa ratkaisu vaikeaan akneen. 

”Suurin osa vaikeaa aknea sairastavista parantuu lääkityksen avulla, mutta lääkkeellä on sivuvaikutuksensa, kuten ihon ja huulten voimakas kuivuminen. Myös raskaaksi tuleminen ja alkoholinkäyttö ovat kuurin aikana ehdottomasti kiellettyjä”, Poikonen kertoo.

Lue myös Anna.fi: Selän akne on yleinen vaiva myös aikuisilla – tietyt asiat voivat pahentaa sen oireilua, vaikka eivät ole sen varsinainen syy

2. Ruusufinnin hoito

Poskipäät lehahtavat yhtäkkiä punaisiksi ja kasvoihin ilmaantuu finnimäisiä näppyjä. Punoitus iskee erityisesti silloin, kun siirtyy kuumasta kylmään tai kylmästä kuumaan. Saunan jälkeen kasvot loistavat punaisina. Mausteiset ruoat, kuumat juomat, kahvi, tee ja alkoholi saa kasvot leiskumaan.

Jos kasvot reagoivat helposti punoittamalla, syy on todennäköisesti ruusufinni.

Ruusufinni on aikuisiän finnitauti, joka voi johtua monesta eri asiasta. Ihotauti on yleisempi naisilla. Se puhkeaa tavallisesti 30–50-vuotiaana. Tautiin voi olla perinnöllinen taipumus.

Koska aurinko pahentaa ruusufinniä, siitä kärsivän on tärkeää suojata iho kesäisin aurinkosuojavoiteilla ja käyttämällä lierihattua tai lippistä.

”Tyypillisesti ruusufinni pahenee alkukesästä, jolloin näppylöitä ja punoitusta ilmaantuu enemmän. Usein iho kuitenkin kesän myötä karaistuu ja alkaa vähitellen sietää auringon valoa paremmin.”

Ruusufinnin hoidossa käytetään paikallishoitovalmisteita. Tablettilääkityksenä voidaan käyttää samaa antibioottia kuin aknen hoidossa.

3. Suunympärysihottuman (POD) hoito

Suunympärysihottuma on tavallisesti nuorten naisten ihotauti. Syytä suunympärysihottumaan eli perioraalidermatiittiin (POD) ei tiedetä.

”Suunympärysihottumaa pidetään sisäsyntyisenä ihotautina, jota vääränlaiset kosmetiikkatuotteet voivat ylläpitää”, Poikonen kertoo.

Stressi-ihottumana tunnetussa ihotaudissa suun ympärille, nenän pieliin ja joskus harvoin myös silmien ympärille ilmaantuu pieniä näppylöitä

Suunympärysihottuman hoidossa käytetään ruusufinnin hoitoon käytettäviä paikallishoitovalmisteita tai samankaltaista antibioottia kuin aknen hoidossa. Annostus on usein pienempi ja kuuri lyhyempi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi aikuiselle tulee finnejä? Akne ja muut iho-ongelmat kiusaavat monia aikuisia

setene

Aknelääke ilman reseptiä – http://derminax.se Erittäin hyvä tuote. Finnit vähenevät selkeästi käytön jälkeen, eikä siihen mene viikkoja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.