Hyvinvointi

Mistä masennus johtuu, ja miten se näkyy? Kysyimme terapeutilta, joka toipui itse masennuksesta

Masennuksen syyt ovat moninaiset, ja niin ovat masennuksen oireetkin. Terapeutti, kirjailija ja pappi Miia Moisio selvisi masennuksesta ja kertoo, mikä häntä auttoi eniten.

Askel, toinen ja kolmas. Suunta on alaspäin, pois valosta. Terapeutti, pappi ja kirjailija Miia Moisio kuvaa masennusta kuin hitaana laskeutumisena kellariin.

“Elämänilo sammuu, ja elämä saa tummat sävyt.”

Lue myös: Masennus vie ilon ja voimat – jos huolestuit läheisen mielenterveydestä, puutu asiaan pian

Itse pitkästä masennuksesta toipunut Moisio pohtii masennusta omakohtaisessa kirjassaan Toivon kirja, masennuksesta (Otava 2018). Masennus kehittyy usein pitkän ajan kuluessa. Siksi masentuneen läheisten voi olla vaikea sitä huomata. Lopulta synkkyys kuitenkin paljastuu myös muille.

“Kellarin pohjalla, kylmälle lattialle, asettautuu turvapeiton alle makaamaan hyvin väsynyt ihminen, joka on ihan hukassa itseltään.”

Läheiselle tilanne on hankala. Toisen pahaa oloa ei aina ole helppo huomata, ja siitä voi olla vaikea puhua. Masentuneelle välittävä läheinen, tuttava tai työkaveri voi kuitenkin olla juuri sillä hetkellä merkityksellinen valon pilkahdus.

Masennuksen syyt moninaisia

Masennuksen syitä voidaan etsiä aivojen välittäjäaineista, suolistosta ja psyykeen vaikuttaneista tapahtumista. Kuten kasvimaailmassa myös ihmisten kesken on herkkiä ja herkempiä olentoja, Moisio kirjoittaa.

Hän kuvaa koskettavasti niitä tarinoita, joita on masentuneilta kuullut. Monen masennuksen taustalla on uupumusta tai lannistavia ja jopa traagisia kokemuksia. Sisään kerrostuneen häpeän pohjakokemus on, ettei kelpaa.

”Nyt jälkikäteen on mielenkiintoista katsoa, miten rakensin omaa elämääni pala palalta sellaiseksi, että se tuki käsitystäni vääränlaisuudestani. Ympäröin itseni ihmisillä ja olosuhteilla, jotka peilasivat sitä kuvaa, johon olin niin tottunut.”

Tuttu oli Moisiolle turvallista, kuten meille kaikille. Tuttuus luo turvaa, jotakin, mistä pitää kiinni, vaikka se Moision masennuksen vuoksi muuttuikin vahingoittavaksi ja ”pähkähulluksi”.

Lue myös: Tero Kaino, 38: ”Wanda-koira pelasti masennuksesta”

Miestä masentaa

Masennus vie voimat

Kun maailmasta häipyy valo, ihmisen valtaa alavireisyys.

“Masentuneen olo ja koko olemus voi olla väsynyt ja vetämätön”, kertoo projektipäällikkö Tiina Lumijärvi Mielenterveysseurasta.

Siinä missä pirteä ja positiivinen ihminen kävelee selkä suorassa, katsoo silmiin ja innostuu, masentuneen itseluottamus ja omanarvontunto saattavat mureta ja koko olemus huokua kaipuuta paeta viltin alle piiloon.

“Masennus on kuin musta peitto tai näkymättömyysviitta, jonka alle ihminen piiloutuu pahalta maailmalta. Peiton alta tahtoisi pois, mutta ei uskalla eikä jaksa”, Miia Moisio kuvaa.

Masennuksen oireet yksilöllisiä

Yleiset masennuksen merkit liittyvät usein ääripäihin: Mielenkiinto asioihin lakkaa, eikä ihminen ei tunne helposti mielihyvää. Paino saattaa joko nousta tai merkittävästi laskea, masentunut kärsii unettomuudesta tai nukkuu liikaa. Hän saattaa olla hidas, väsynyt ja voimaton. Toisaalta masennus voi näkyä ulospäin myös kiukkuna, raivona tai ärtyisyytenä. Masentunut saattaa reagoida kohtuuttomasti pieniinkin vastoinkäymisiin.

Masentuneen henkilön voi myös olla vaikea tehdä päätöksiä, vaikka kyse olisi niinkin pienestä asiasta, kuin mihin mennä lounastauolla syömään.

Jos läheinen tai työkaveri suhtautuu tekemisiinsä poikkeuksellisen tunteellisesti, purskahtaa esimerkiksi helposti itkuun, taustalla voi olla uupumusta tai masennusta.

Pitkittynyt stressi voi aiheuttaa masennusta, ja se voi näkyä fyysisesti esimerkiksi sydämessä. Muutoin masennus voi oireilla fyysisesti esimerkiksi vatsakipuna, jumituksena tai suolisto-oireina.

“Oireet ovat yksilöllisiä. Itsensä tutkailu olisi järkevää, mutta kannattaa varoa ylitutkiskelua”, Tiina Lumijärvi painottaa.

Toisaalta masentunut ei välttämättä jaksa tutkiskella edes itseään. Uupuneena näkemys itsestä heikentyy. Masentunut ihminen kyseenalaistaa helposti osaamistaan ja kyynisyys lisääntyy. Mitä minusta on väliä?

Tärkein kysymys: Mistä löydän iloa?

Silloin tarvitaan joku tai jotakin, joka tuo elämään valoa. Omaan masennukseensa havahtunut Miia Moisio halusi taas tuntea iloa, niin kuin lapsena.

“Muistatko, miten ihanaa oli leikkiä parhaan kaverin kanssa tai miten hauskaa oli juosta, hyppiä ja laskea mäkeä?”

Mieleen palasivat elämän iloiset hetket.

Lähteet: Miia Moisio (2018): Toivon kirja, masennuksesta (Otava, Hidasta elämää). Työelämän mielenterveyden ensiapu, koulutusmateriaali, Suomen Mielenterveysseura 2018.

Jutun otsikkoa muokattu 2.1.2018: Mistä masennus johtuu, ja miten sitä voi hoitaa muotoon Mistä masennus johtuu, ja miten se näkyy?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä masennus johtuu, ja miten se näkyy? Kysyimme terapeutilta, joka toipui itse masennuksesta

Frank F.

Kertokaa jo, miten sitä voi helpottaa?

Jumala antoi meille kannabiksen ja me tehtiin siitä laiton

Lääkekannabis tai oikeanlainen kannabislajike vähentää masennusta. New Englannin valtiossa lääkekannabis laillistettiin, niin siellä masennuslääkkeiden käyttö väheni 45%:a ja ahdistulääkkeiden käyttö väheni 74%:a. Suomessa tätä hoitoa ei saa, koska stigmat estää tämän hoidon. Suomalainen on sen verran tyhmä ihminen, että kärsii mieluummin kuin kokeilisi kannabishoitoa. Kannabbis on lääke, eikä huume ja tätä asiaa vastaan pitäisi aloittaa taistelu. Alkoholi on huume ja se pitäisi kieltää välittömästi, koska se aiheuttaa masennusta.

Didianna

Masennus johtuu pohjimmiltaan siitä, että yhteiskuntamme on liian älylliskeskeinen, ja olemme unohtaneet, että ihminen ei ole pelkästään, fyysinen, psyykkinen ja taloudellinen vaan myös henkinen olento. Jos henkisestä puolesta ei huolehdita myös psyykkinen puoli kärsii.
Pelkät joogaliikkeet ja meditaatio saattavat kuitenkin olla vaikeita masentuneelle ja aloittelijalle yleensäkin toteutettaviksi, mutta on olemassa ns kiirtan tanssi, jossa lauletaan mantraa, ja joka kohottaa mielialaa. Se ei perustu pelkästään mantran värähtelyn ja sen merkityksen kohottavaan vaikutukseen, vaan myös tanssiaskeleiden ison varpaan kärkiä hierovien liikkeiden vaikutus on samanlainen kuin vyöhyketerapian tuoma aivoja rauhoittava vaikutus. Tässä lisäätietoa ja video miten kiirtania tanssitaan, toki ei tarvitse olla kiirtan maratoonari jo muutaman kymmenen minuutin tanssimisella on vaikutusta, http://proutscandinavia.blogspot.com/2018/12/benefits-of-marathon-kiirtan.html

Masentunut

Viinan juonti auttaa, mutta valitettavasti vain hetkellisesti.

Rahkonen Pirjo

minulla meni elämän ilo kun aikoinaan menetin sormet sirkkelissä ja sen jälkeen kuntouttavassa työtoiminnassa toisille annettiin kaikki mielekkäät tekemiset, niitä ei edes tarjottu minulle. Lääkärin mielestä olen kuitenkin työkykyinen, tuntuu kuin hakkaisi päätä kiviseinään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.