Hyvinvointi

Voivatko bakteerit tulla vastustuskykyisiksi, kun käsidesiä käytetään niin paljon? Mitä käsidesi aiheuttaa terveydellemme? Asiantuntija vastaa

Käsidesin käyttö on lisääntynyt koronaviruspandemian aikana huimasti. Mitä käsidesin jatkuva käyttäminen aiheuttaa? 

Koronaviruspandemia on saanut meidät käyttämään käsidesiä rutkasti aiempaa enemmän. Mitä jatkuva käsien desinfioiminen aiheuttaa, voiko se vaikuttaa jotenkin terveyteen? Yleislääkäri ja dosentti Petteri Carlson vastaa.

Lue myös: Millainen käsidesi on paras? Tarkista purkista erityisesti yksi luku

Voiko käsidesin runsas käyttö aiheuttaa sen, että bakteerit tulevat vastustuskykyisiksi käsidesille?  

Kun bakteerien alkoholinsietoa on tutkittu laboratorio-oloissa, on huomattu, että käsidesi, jossa on alhainen alkoholipitoisuus, ei pystykään tappamaan kaikkia bakteereja. Bakteerit ovat tulleet vastustuskykyisemmäksi käsidesin sisältämälle alkoholille ja myös antibiooteille, eli bakteerit pysyvät niistä huolimatta hengissä pidempään.

”Eräässä australialaisessa sairaalassa on todettu, että eräs antibiooteille resistentti bakteeri on kyennyt vuosien saatossa kehittämään myös alkoholinsietoaan – ei kuitenkaan siinä määrin, ettei tavallinen käsidesi tehoaisi. Kehitys on kuitenkin huolestuttavaa ja merkitsee sitä, että alkoholikäsidesille on kehitettävä vaihtoehtoja.”

Kun käytetään käsidesejä, joiden alkoholipitoisuus on alhainen, riski bakteerien resistenssin kasvamiseen on olemassa.

”Suomessa käytetään tänä päivänä kuitenkin käsideseissä sellaisia alkoholipitoisuuksia, että ei ole sitä vaaraa, että bakteerit tulisivat resistenteiksi. Riittävä alkoholipitoisuus käsidesissä on 70–90 prosenttia.”

Bakteerien muuttuminen vastustuskykyisiksi käsidesille ei kuitenkaan ole ongelma sairaaloiden ulkopuolella. Huomionarvioista on myös, että asia ei koske millään tavalla viruksia eli esimerkiksi koronavirusta. Käsidesin käyttö ei tee viruksista resistenttejä käsidesille. 

Markkinoilla on myös alkoholittomia käsidesejä. Niiden kohdalla ei ole vaaraa, että bakteerit kehittyisivät vastustuskykyisiksi alkoholille. Carlson mainitsee kiinnostavana uutena innovaationa Suomessa kehitetyn ei-alkoholipitoisen Nolla-käsidesin.

”Nolla-käsidesi on hyvin tehokasta. Tehokkuus on todettu myös ulkomaalaisissa tutkimuksissa. Se on Suomessa jo markkinoilla ja tulee ehkä muuallekin myyntiin. Se on ilahduttava asia, koska alkoholia sisältämättömiä käsidesejä ei ole hirveästi ollut aikaisemmin markkinoilla.”

Toistaiseksi Nolla-käsidesi on kuitenkin hintavaa alkoholihuuhteeseen verrattuna.

Liiallisen hygieniatason on arveltu johtavan autoimmuunitautien lisääntymiseen. Terveyskirjaston mukaan erityisesti liian hygieenisesti eläminen lapsuudessa voi ainakin jossakin määrin vaikuttaa autoimmuunisairauksien lisääntymiseen. Voivatko autoimmuunisairaudet lisääntyä käsidesin käyttämisen seurauksena?

”En ole ainakaan koskaan sellaisesta kuullut”, Carlson toteaa.

Mitä käsidesin jatkuva käyttö aiheuttaa terveydellemme?

Oikein, vain ulkoisesti käytettynä käsidesistä ei ole haittaa terveydelle, Petteri Carlson linjaa.

”Yleinen käsitys on se, että alkoholipitoinen käsidesi kuivattaisi ihoa, mutta ei se oikeastaan kuivata. Käsidesi sisältää glyserolia, joka hoitaa ihoa. Alkoholi haihtuu ja glyseroli jää iholle.”

Käsidesin käyttöön ei ole rajoituksia. Perussääntö on, että käsidesiä käytetään silloin, kun käsien peseminen ei ole mahdollista. Esimerkiksi koronavirusta vastaan käsien peseminen on tehokkaampi keino kuin käsidesin käyttäminen. Käsidesiä kannattaa kuitenkin varata mukaan esimerkiksi tilanteisiin, joissa käsiä ei pääse pesemään.

Käsidesiä pitäisi käyttää kerralla runsaasti, 30–50 ml. Tämä tarkoittaa noin kahta painallusta pumppupullosta. Käsidesiä pitää muistaa hieroa käsiin riittävän kauan eli kunnes kädet ovat kuivuneet.

Lue myös TM.fi: Taistelussa koronavirusta vastaan saippua on kuningas – miksi saippua toimii paremmin kuin käsidesi?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voivatko bakteerit tulla vastustuskykyisiksi, kun käsidesiä käytetään niin paljon? Mitä käsidesi aiheuttaa terveydellemme? Asiantuntija vastaa

mummeli

Pitää myös huomata, että käsidesiä ei pidä käyttää pintojen desinfiointiin. Kun bakteereita tappava alkoholi haihtuu, pinnalle jää glyserolikalvo, joka suojaa ja ylläpitää bakteerikasvustoja. Pintojen pikadesinfektioon puhdas alkoholi ja käsille käsidesi.

Helena

”Käsidesiä pitäisi käyttää kerralla runsaasti, 30–50 ml.” Toivottavasti kukaan ei käytä puolta desilitraa käsidesiä kerrallaan, loppuisi pullo aika nopeasti.

Pirinen Vellu

50 ml on kymmenesosa puolesta desilitrasta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.