Hyvinvointi

Alkoholin vaikutus: 7 tapaa, joilla jo yksi lasillinen muuttaa elämääsi

Runsaan alkoholinkäytön haitat ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta millainen vaikutus on vain yhdellä annoksella?

Liiallinen alkoholinkäyttö voi tuoda ongelmia niin terveyteen, mielelle ja sosiaaliseen elämään. Monilla alkoholinkäyttö pysyy kuitenkin suositusrajojen sisällä, eikä alkoholin vaikutus tunnu arjessa juuri mitenkään.

Lue lisää: Sober curious -kokeilu auttoi Tiinaa, 57, laihtumaan pysyvästi – näin vähennät alkoholin määrää arjessa

Yhdelläkin lasillisella on kuitenkin vaikutusta. Millainen yhteys sillä on esimerkiksi uneen, lompakkoon tai mielialaan?

1. Alkoholin vaikutus uneen

Suomalaistutkimuksen mukaan alkoholi heikentää kolmen ensimmäisen nukkumistunnin aikaista palauttavaa unta. Jo yksi lasillinen heikentää unen laatua jo kymmenisen prosenttia. Runsas juominen voi puolestaan heikentää palautumista lähes 40 prosentilla.

Satunnainen huonosti nukuttu yö muistuttaa itsestään lähinnä väsymyksenä, mutta toistuvien lyhyiden yöunien on todettu olevan yhteydessä lukuisiin eri terveysongelmiin, kuten uupumukseen ja vastustuskyvyn heikkenemiseen. Heikko palautuminen yön aikana vaikuttaa myös hormonitoimintaan ja muistiin.

Hyvin nukkuneena mieli on kirkas, aineenvaihdunta toimii ja stressi pysyy hanskassa. Samalla sosiaalinen elämä kukoistaa, kun mieliala pysyy korkealla ja tunteita on helpompi säädellä.

2. Alkoholi voi lisätä rintasyövän riskiä

Kansainvälisen syöpätutkimuslaitoksen mukaan alkoholinkäytöllä on tutkimuksissa todettu olevan yhteyksiä myös erilaisiin syöpiin. Jo yksi lasillinen päivässä voi esimerkiksi kasvattaa naisilla rintasyöpäriskiä.

Tutkimuksen mukaan alkoholin ja rintasyövän välisessä yhteydessä avainasemaan nousee alkoholista aktivoituva syöpää aiheuttava BRAF-geeni. Alkoholi vaikuttaa samalla myös estrogeenin määrään elimistössä.

Kohtuullinen alkoholinkäyttö voi kuitenkin syöpätutkimuslaitoksen mukaan vähentää riskiä sairastua munuaissyöpään.

3. Alkoholin vaikutus lompakkoon

Jatkuva alkoholin kittaaminen rasittaa maksan lisäksi myös lompakkoa. Suuremman loven budjettiin tekee ravintoloissa ja baareissa nautitut lasilliset, mutta myös kotiin ostetulla pullolla on hintansa.

Yhdestä 0,75 ml viinipullosta riittää juotavaa noin kuuteen lasiin. Oletetaan, että pullo on maksanut 15 euroa, ja siitä juodaan yksi lasillinen joka päivä. Yhden lasillisen hinta on silloin 2,5 euroa, ja 30 päivässä illalla nautituille lasillisille kertyy hintaa yhteensä 75 euroa. Vuodessa hinta kasvaa jo lähes tuhanteen euroon.

4. Alkoholin vaikutus ulkonäköön voi näkyä kiloina

Harvalle tulee uutena tietona, että alkoholi voi lihottaa. Alkoholia sisältävät juomat sisältävät runsaasti kaloreita, joista suurin osa tulee sokereista. Pahimmat kaloripommit löytyvät likööri- ja siiderihyllyiltä. Tiesitkö, että yksi makea siideri voi sisältää jopa lähes 200 kilokaloria?

Pienempiä pahoja ovat kuivat viinit. Lasillinen viiniä sisältää noin 100 kilokaloria.

Viinilasillisen sisältämät kalorit eivät kuitenkaan ole ainoita lihottavia tekijöitä. Oleko koskaan miettinyt, miksi kostean illan aikana myös ruokaa livahtaa kurkusta alas tavallista reilummin? Syynä on alkoholin vaikutus verensokeriin. Heittelevien verensokeritasojen vuoksi aivot saattavat kuvitella elimistön olevan nälkäinen, jolloin kaapissa kummitteleva sipsipussi voi yhtäkkiä alkaa kummasti houkuttelemaan.

Alkoholin vaikutus painoon
Viattomalta tuntuva tissuttelu voi alkaa näkyä vyötäröllä.

5. Pidä huolta sydämestäsi – jätä juominen yhteen annokseen

Alkoholin vaikutus sydämeen voi yllättäen olla myös positiivinen. Yhden lasillisen juominen satunnaisesti voi tutkimusten mukaan jopa suojata sydäntä.

Mitä runsaammaksi alkoholin kulutus kasvaa, sitä enemmän ongelmat alkavat kuitenkin näkyä myös sydämessä. Yhdysvaltalalaisen tutkimuksen mukaan riski sairastua erilaisiin sydänongelmiin kasvoi mitä enemmän koehenkilöt joivat alkoholia. Riski sairastua esimerkiksi eteisvärinään suureni 5 prosenttia jokaista päivittäistä lasillista kohden.

6. Lasillinen voi hyödyttää diabeetikkoa

Diabeetikon kannattaa olla varovainen runsaan juomisen kanssa, jotta verensokeri ei laske liikaa. Koska alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta, runsas juominen voi olla diabeetikolle vaarallisempaa kuin muulloin.

Lue lisää: Moni sairastaa aikuisiän diabetesta tietämättään – 11 varoittavaa oiretta

Viime vuosina tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kohtuullinen alkoholin kulutus voi olla jopa hyödyksi diabeetikoille. Yksi lasillinen viiniä aterian yhteydessä voi tutkimuksen mukaan parantaa aikuistyypin diabetesta sairastavien kolesteroli- ja glukoositasoja. Lasillinen silloin tällöin voi jopa vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

7. Alkoholi voi vähentää tulehduksia

Alkoholilla voi tutkimusten mukaan olla myös tulehduksia vähentäviä ominaisuuksia. Koehenkilöillä, jotka nauttivat viiniä tai olutta hillitysti, esiintyi vähemmän tulehduksia kuin täysin holittomilla osallistujilla. Syy tulehdusten vähäisyydelle voi piillä juomien sisältämässä etanolissa.

Etanolin käytön kanssa maltti on kuitenkin valttia, sillä runsas juominen voi tulehdusten vähentämisen sijasta päinvastoin lisätä niitä. Äkillinen ja raju haimatulehdus voi viedä sairaalaan jo yhdenkin kosteamman putken jälkeen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Alkoholin vaikutus: 7 tapaa, joilla jo yksi lasillinen muuttaa elämääsi

Votkaisbest

Höpö höpö … Alko halvin/paras harrastus.. Pienessä sievässä ei koske mihinkään ei ahdista mikään ja kaikilla hyvä olla.. Muija kotona sano ettei kestä minua selvinpäin… Töissä oltava selvänä ja silloin onkin ainuat riidat kotona… Pienessä sievässä ei purista mikään ja kaikki on kivaa.. Tosin menee pikkasen enemmän kuin lasillinen ottaessa, mutta eihän se paljoa maksa oikeista paikoista haettuna…

Sivusta seuraava

Aina puhutaan viineistä.Suuri ongelma on eläkeikäiset miehet; jotka juovat joka ilta olutta useita tölkkejä. Nostettaisiin kissa pöydälle, ei lääkärikään tunnista olutsieppoja, vaikka naamasta näkyy. Ei oteta alkoholiin liittyviä labroja, vaikka on sydän yms.ongelmaa

Tinkerbell

Tuohan olisi hyvä että aina tehdään sellainen alkoholin käyttö verikoe. Koska ainahan ne sanoo etteivät juo. Moni sairaushan on seurausta runsaasta alkoholin käytöstä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.