Terveys

Haluatko nukkua paremmin, hoikistua ja kaunistua? Alkoholin vähentäminen kohentaa oloa monella tavalla – näin se onnistuu

Pullo saunassa, lasillinen sunnuntailounaalla, tömpsyt teatterissa ja kuohuvaa kahvin kyytipoikana. Riittäisikö vähempikin?

Alkoholin vähentäminen vaikuttaa niin uneen, mielialaan kuin veriarvoihinkin. Hyödyt voivat näkyä myös peilissä, puntarilla, kukkarossa ja ihmissuhteissa. Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä vastaa seitsemään kysymykseen alkoholin käytöstä ja sen vähentämisestä.

1. Miksi jokaisen kannattaa miettiä alkoholin käyttöään?

Kukaan ei päätä ryhtyä alkoholin ongelmakäyttäjäksi, vaan se tapahtuu vähitellen. Alkoholi aiheuttaa riippuvuutta. Sen nauttiminen vapauttaa aivoissa mielihyvää tuottavia hormoneja, ja mitä useammin alkoholia käyttää, sitä enemmät aivot alkavat vaatia sen tuomaa mielihyvää. Koska sietokyky kasvaa pikkuhiljaa, mielihyvän syntyminen vaatii isompia annoksia.

Lomilla ja juhlapyhinä alkoholia kuluu usein tavallista enemmän, ja tapa voi jäädä päälle. Omaa alkoholinkäyttöä kannattaa tarkastella vähintään kerran vuodessa. Netistä löytyy AUDIT-monivalintatesti, jonka tekemällä voi selvittää, onko oma käyttö kohtuullista vai ei.

Omaa juomista kannattaa pysähtyä miettimään aina, jos juo usein, vaikka on päättänyt toisin, juomista pitää salailla tai läheiset huolestuvat asiasta. Liikakäyttöä on usein vaikea huomata itse. Ihminen keksii helposti tekosyitä juomiselleen.

Lue myös: Opiskelija Iida, 23, lopetti alkoholin juomisen muttei juhlimista: ”Ilman alkoholia minulla on enemmän energiaa ja aikaa”

2. Mitä alkoholin riskirajat tarkoittavat?

Alkoholin käytölle on määritelty riskirajat, jotka kertovat todennäköisyydestä sairastua alkoholisairauteen, kuten maksan, sydämen tai aivojen sairauksiin. Naisilla riski on kohtuullinen, kun annoksia kuluu viikossa 7 ja miehillä 14. Yksi annos on lasillinen viiniä tai pullo keskiolutta tai siideriä.

Ikääntyessä rajat tiukkenevat. Yli 65-vuotiaille asetettu riskikulutuksen raja on kaikilla 2 annosta kerralla tai 7 annosta viikossa.

Haittoja voi tulla selkeästi riskirajoja vähäisemmälläkin alkoholinkäytöllä. Ainoa varmasti turvallinen tapa on pidättäytyä alkoholista kokonaan. Alkoholia kuluu liikaa, jos se haittaa terveyttä, taloutta tai ihmissuhteita.

3. Miksi naisen kannattaa olla tarkkana alkoholin kanssa?

Naiset ovat keskimäärin pienempikokoisia ja naisen kehossa on vähemmän vettä ja enemmän rasvaa kuin miehellä. Tämän vuoksi alkoholihaitat tulevat naiselle pienemmästä määrästä kuin miehelle.

Säännöllinen runsas alkoholin käyttö ei vaurioita vain maksaa ja aivoja, vaan lähes jokaista elintä. Alkoholi lisää esimerkiksi sydänsairauksien ja ruoansulatuskanavan syöpien riskiä, ja jo pienikin määrä alkoholia kasvattaa naisten yleisimmän syövän eli rintasyövän riskiä. Jos joka päivä juo annoksen alkoholia, riski sairastua rintasyöpään kasvaa kymmenellä prosentilla.

Alkoholin käyttö kasvattaa tapaturmien riskiä ja vaikuttaa haitallisesti uneen, vastustuskykyyn ja mielialaan: alakulo vain syvenee. Se lihottaa ja lisää varsinkin vyötärö­lihavuutta, mikä altistaa verensokerin ja veren rasvojen häiriöille sekä nostaa verenpainetta.

Runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö lisää muistisairauksien riskiä jo työiässä.

Alkoholin vähentäminen parantaa unenlaatua. Nainen nukkuu.
Alkoholin vähentäminen parantaa unenlaatua.

4. Millä tavalla ikä tuntuu alkoholin vaikutuksissa?

Kyky sietää alkoholin vaikutuksia heikkenee ikääntyessä. Syy on muun muassa muutoksissa lihasmassassa, nestetasapainossa ja maksan ja munuaisten kyvyssä käsitellä alkoholia. Iäkkäällä sama alkoholimäärä lisää veren alkoholipitoisuutta enemmän kuin nuoremmilla henkilöillä.

Iän myötä tasapainoaisti ja liikehallinta heikkenevät, ja alkoholin vaikutuksena kaatumisten riski kasvaa. Muisti heikkenee iän myötä, ja alkoholin käyttö heikentää sitä entisestään.

Iäkkäät käyttävät usein lääkkeitä, ja alkoholi voi voimistaa tai vaimentaa niiden vaikutuksia. Jos lääkkeitä on useita, haittojen riski kasvaa.

5. Miten omaa alkoholinkäyttöä voi vähentää?

Juomisesta kannattaa pitää kirjaa vaikka Ottomitta-sovelluksella. Kannattaa tarkkailla, missä tilanteissa ja tunnelmissa alkoholia kuluu. Jos juo aina tietyssä seurassa, voi ehdottaa seuralaisille muuta tekemistä tai vaihtaa porukkaa. Suruun tai tylsyyteen juovan kannattaa opetella tarvittaessa ammattilaisen avulla tapoja käsitellä tunteita.

Suosi mietoja juomia ja vaihda lasi pienempään: annokset seuraavat yleensä perässä. Laimenna juomia, hörppää kulausten välillä vettä ja muista alkoholittomat vaihtoehdot. Älä juo tyhjään vatsaan, sillä näin veren alkoholipitoisuus nousee nopeammin.

6. Miten alkoholin vähentäminen vaikuttaa oloon?

Ensimmäisenä alkoholin vähentäminen tuntuu omassa vireystilassa. Uni paranee, sillä jo yksi illalla nautittu annos muuttaa unen rakennetta ja estää palautumisen kannalta tärkeää syvää unta. Moni kertoo, että päiviin tulee lisää aikaa, kun on jo aamusta virkeä. Ajatuskin kulkee kirkkaammin.

Mieliala kohenee ja paino, verenpaine sekä koholla olleet maksa-arvot kääntyvät laskuun. Iho alkaa näyttää entistä paremmalta, koska alkoholi kuivattaa ihoa ja tekee siitä epätasaisen.

Kun vähentää alkoholin käyttöä, olo kevenee ja usein myös ihmissuhteet voivat paremmin. Rahaa säästyy muihin juttuihin.

Lue myös Anna.fi: Joillekin iskee katumus ja morkkis aina juhlimisen jälkeen – tämän takia osa suistuu alkoholista vahvaan alakuloon

7. Mistä saa apua, jos alkoholin vähentäminen on vaikeaa?

Kotipaikkakunnan päihdepalveluista saa kasvokkaista apua. Jos ha­luaa neuvoja ja tukea kotisohvalta käsin mihin kellon aikaan tahansa, voi soittaa Päihdeneuvonnan numeroon 0800 900 45. Numero on maksuton, ja soittaa voi nimettömänä.

Mielenterveystalon sivuilta löytyy alkoholin käytön vähentämisen omahoito-ohjelma. Sitä voi käyttää ennaltaehkäisevästi, ennen kuin alkoholin käytöstä on tullut ongelma.

Jos juomisesta on enemmän haittaa kuin iloa, se kannattaa lopettaa kokonaan. Lopettamispäätöksessä pysyminen on usein helpompaa vertaistuella. Julkisilla päihdepalveluilla ja järjestöillä on vertaisryhmiä, ja niitä löytyy myös läheisille. Osa ryhmistä toimii etänä.

Asiantuntijana päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko nukkua paremmin, hoikistua ja kaunistua? Alkoholin vähentäminen kohentaa oloa monella tavalla – näin se onnistuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.