Hyvinvointi

Kannattaako napaa kaivella? Kysyimme erikoislääkäriltä tyhmän kysymyksen, ja näin hän vastasi

Napaa voi kaivella, jos sen tekee oikein. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liika näprääminen voi viedä lääkärin pakeille.

Kannattaako napaa kaivella, työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri Asla Kerola Coronariasta?

”Navan alueen iho on herkkää ja kosteaa. Jos sen ihoa koskee kynnellä tai rikkoo kovalla kaivuuvälineellä, iho saattaa tulehtua. Lääkärin vastaanotolle tulee toisinaan ihmisiä, jotka ovat kaivelleet napaansa kovasti. Silloin iho tulehtuu ja saattaa muuttua kipeäksi tai kutisevaksi.

Napaa voi kyllä kaivaa, jos sen tekee oikein. Pumpulipuikon voi esimerkiksi kastaa perusvoiteeseen ja puhdistaa napaa sen avulla. Navan voi myös täyttää nestemäisellä saippualla ja mennä sitten suihkuun.

Lue myös: Miksi itkeminen turvottaa silmänympäryksiä? Asiantuntija vastaa

Navan muoto liittyy ihmisen fysiologiaan. Toisilla napa on ulospäin työntynyt kumpu, useimmilla se on kolon muotoinen. Koloon kertyy kuollutta ihosolukkoa ja vaatteiden nukkaa, ”napanöyhtää”.

Hyvä ohje on, että napaan ei kannata turhaan koskea. Asioikseen sitä ei tarvitse lähteä puhdistamaan. Napaan menee suihkun aikana sopivasti vettä, jotta se pysyy puhtaana.

Kutiava tai muuten oireileva napa kannattaa puhdistaa ja käydä sitten näyttämässä sitä lääkärissä.”

Lue myös: Patti ihon alla on useimmiten vaaraton, mutta voi aiheuttaa huolta: Pidä näitä tunnusmerkkejä silmällä, jos löydät iholtasi patin

Kotilieden Tyhmä kysymys -juttusarjassa asiantuntija vastaa kinkkiseen kysymykseen terveydestä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 10/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kannattaako napaa kaivella? Kysyimme erikoislääkäriltä tyhmän kysymyksen, ja näin hän vastasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.