Suhteet

Haluatko selvitä erosta nopeammin? Terapeutti paljastaa 5 asiaa, joihin ei kannata sortua eron jälkeen

Erosta selviäminen voi pitkittyä, jos esimerkiksi tarkistelee entisen kumppanin läsnäoloa sosiaalisessa mediassa. Yritä välttää näitä asioita, jos haluat selvitä erosta mahdollisimman nopeasti.

Pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen Mehiläisestä kertoo, mihin virheisiin ei kannata sortua, jotta erosta selviäminen ei pitkity.

Lue myös: Näin pääset eron jälkeen eteenpäin – lue tunneterapeutin 10 vinkkiä!

Jätä nämä viisi asiaa väliin, jos haluat selvitä erosta mahdollisimman nopeasti

1. Päihteiden käyttö

”Jos päihteiden käyttö karkaa käsistä, voi seurauksena pahimmillaan olla, ettei ihminen toivu koskaan”, Pölönen varoittaa.

Eron jälkeen olisi Pölösen mielestä tärkeää pidättäytyä juomasta alkoholia. Alkoholi voimistaa itsesääliä ja toipumisen kannalta vääränlaisia tunteita.

Alkoholin juominen voi myös johtaa hallitsemattomaan viestittelyyn ja yhteydenpitoon entisen kumppanin kanssa.

”Alkoholin käytön minimointi nopeuttaa asioiden oikeanlaista käsittelyä.”

Lue myös: Ero tuli? – Nämä asiat yllättävät liiton päättymisen jälkeen

2. Ex-kumppanin seuraaminen somessa

Kiusaus on suuri, mutta sitä tärkeämpää sitä on vastustaa. Pölösen mukaan entisen kumppanin seuraaminen sosiaalisessa mediassa on yleinen virhe, johon moni sortuu.

”Saatetaan seurata päivityksiä tai katsoa Whatsappista, milloin toinen on ollut paikalla.”

”Someseuraaminen on ihmiselle äärimmäisen kuormittavaa. Mitä vähemmän sellaista tekee, sen parempi. Kehottaisin kaikin keinoin pysyttelemään poissa.”

Jos entisen kumppanin kanssa on lapsia, kohtaamisilta voi olla vaikea välttyä. Pölönen neuvoo sopimaan yhteydenpidolle selkeät säännöt ja kumpiakin välttämään toisen mustamaalaamista.

Jos haluat selvitä erosta mahdollisimman nopeasti, kannattaa ex-kumppanin seuraaminen somessa jättää tekemättä.
Jos haluat selvitä erosta mahdollisimman nopeasti, kannattaa ex-kumppanin seuraaminen somessa jättää tekemättä.

3. Tunteiden patoaminen

”Asian kohtaaminen ja sen käsittely sekä kaikkien tunteiden hyväksyminen kuuluvat tilanteeseen. Käsittelyllä on ratkaiseva vaikutus jatkon kannalta.”

Eron jälkeen ihminen käy läpi valtavan määrän erilaisia tunnetiloja vihasta pettymykseen ja häpeästä suruun. Tunteita ei kannata padota vaan käydä ne läpi.

”Tunnetilat voivat varsinkin alkuvaiheessa vaihdella jo yhden päivänkin aikana moneen otteeseen. Jokin yksittäinen impulssi saattaa aktivoida valtavan tunnemyrskyn.”

Negatiivisiin tunteisiin tai katkeruuteen ei kuitenkaan kannata jäädä muhimaan. Jos ajatukset ovat mollivoittoisia vielä vuoden jälkeen erosta, Pölönen kehottaa hakemaan apua.

Lue myös: Näin selviät yksinäisyyden tunteesta, kun lapset ovat exälläsi – lue 8 vinkkiä!

4. Syyn sysääminen pois itsestä

”Tilannetta olisi hyvä tarkastella mahdollisimman objektiivisesti tai ainakin pyrkiä tarkastelemaan. Aina pitäisi nähdä myös se oma rooli.”

”On vakava virhe ulkoistaa kaikki syy itsestään niin, että kaikki lähtee toisen osapuolen tekemisistä.”

Pölönen antaa esimerkin. Jos toisella on ollut sivusuhde, ihminen voi vetää mutkat suoraksi ja olla sitä mieltä, että sivusuhde oli syy oman parisuhteen päättymiseen. Asia ei kuitenkaan ole niin. Sivusuhde voi olla seurasta esimerkiksi tunneyhteyden katkeamisesta omassa parisuhteessa.

Syyn ulkoistaminen itsestä hidastaa eron käsittelyä, ja ihminen voi jäädä negatiivisten tunteiden, kuten vihan ja katkeruuden, kehään. Samoin tulevat parisuhteet voivat olla vaikeita tai ne voivat päättyä samoista syistä kuin aiempikin suhde.

5. Oletus, että aloitat puhtaalta pöydältä

Yksinolo voi olla joillekin Pölösen mukaan äärimmäisen hankalaa eron jälkeen. Etenkin miehet tuppaavat hyppäämään uusiin suhteisiin nopeasti eron jälkeen.

”Nopeasti aloitettu uusi suhde voi kestää, mutta siihen voi tulla voimakasta kuormitusta aiemmasta päättyneestä suhteesta tai omista käsittelemättömistä asioista.”

”Ero ja parisuhteen katkeaminen jättävät aina jonkinlaiset jäljet jokaiseen. Ei ole realistista olettaa, että voisi aloittaa seuraavan suhteen puhtaalta pöydältä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei pystyisi muodostamaan eron jälkeen enää hyvää parisuhdetta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko selvitä erosta nopeammin? Terapeutti paljastaa 5 asiaa, joihin ei kannata sortua eron jälkeen

Tein virheen, luotin omaan mieheeni. Ei olisi pitänyt.

”Pölönen antaa esimerkin. Jos toisella on ollut sivusuhde, ihminen voi vetää mutkat suoraksi ja olla sitä mieltä, että sivusuhde oli syy oman parisuhteen päättymiseen. Asia ei kuitenkaan ole niin. Sivusuhde voi olla seurasta esimerkiksi tunneyhteyden katkeamisesta omassa parisuhteessa.”

Just. Eli se, että ex-puolisoni teki valinnan pettää minua työkaverinsa kanssa ja lähteä tämän matkaan, on sitten kuitenkin minun syy. Eikä ikinä kertonut, että mikään olisi pielessä. Tämä selvä.

Petetty riittävän monesti

Ei tunneyhteyden katkeaminen ole välttämättä kenenkään syy tai vika. Niin vain joskus tapahtuu ja syitä on valtavan paljon. Toki tunneyhteyttä voi pyrkiä pitämään yllä parisuhdetta hoitamalla, keskustelemalla, viettämällä aikaa yhdessä ja jakamalla asioita niin henkisesti kuin fyysisesti. Rakkaus on tahtolaji, mutta rakkauden ylläpito vaatii myös taitoa -ja onnea. Onnea, mm. siitä että henkinen kehitys kulkee suunnilleen samalla tasolla tai erilaisuuden sietokyky on hyvä. Ihmiset muuttuvat ja se on ihan ok. Katkeroitumisen sijaan kannattaa ajatella, että elämä antoi nyt uuden mahdollisuuden. Päästämällä menneestä irti saa kaiken. Valoa ja Rakkautta elämääsi kaikin tavoin.

Joutsen76

Entä ku on satutettu liian monta kertaa en haluisi olla yssin mutta olen ollut silti .en uskalla enää aloittaa tutustua uuteen ihmiseen en kestäisi enää pettymystä mielummin olen yssin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.