Suhteet

Nämä ovat parisuhteen pahimmat virheet – rakkauspsykologi Tony Dunderfelt listaa 5 asiaa

Mitä kuuluu parisuhteeseesi? Asutteko yhteistä kotia kuin kaksi talonmiestä? On aika havahtua, kun puoliso alkaa tuntua itsestäänselvyydeltä. Psykologi Tony Dunderfelt kertoo, mihin kompastuskiviin moni pitkäkin parisuhde kaatuu.

Psykologi Tony Dunderfelt listasi Kotilieden pyynnöstä virheitä, joita ihmiset parisuhteissaan tekevät. Kuulostaako tutulta?

1. Pidät toista itsestäänselvyytenä

Pitkässä suhteessa alkaa helposti tuntua siltä, että tuntee toisen läpikotaisin; että osaa suorastaan lukea toisen ajatukset. Näin ei kuitenkaan voi koskaan olla, vaan parisuhteessa on aina kaksi erillistä ihmistä, joilla on oma sisäinen maailmansa.

Jos toista pitää itsestäänselvyytenä, häntä ei oikeastaan enää näe omana persoonanaan, jolla on kiinnostavia mielipiteitä ja oma panoksensa tuotavanaan parisuhteeseen.

On myös todennäköistä, että parisuhteen osapuolet kasvavat ja kehittyvät pitkän suhteen aikana. Toinen ei siis ehkä olekaan enää se prikulleen sama henkilö, jonka kanssa aloit aikanaan seurustella.

Milloin viimeksi kysyit puolisoltasi, mitä hänelle kuuluu?

2. Et panosta parisuhteen hoitamiseen

Tuliko teistä lasten myötä puheissa äiti ja isä? Tai asutteko yhteistä kotia kuin kaksi talonmiestä? Parisuhteesta katoaa kipinä, jos roolitus jämähtää paikoilleen.

Sen lisäksi, että ollaan vanhempia lapsille, parisuhteen osapuolten tulee myös muistaa, miksi he ovat yhdessä ja mitä he toisissaan näkevät. Kohtaaminen jää pinnalliseksi, jos toisessa näkee vain isän tai äidin.

Parisuhde voi jäädä taka-alalle, vaikka lapsia ei olisikaan. Arjen myllerryksessä yhteinen parisuhdeaika on usein viimeinen ajatus, joka tulee mieleen, mutta parisuhde ei voi kukoistaa, ellei sille järjestä aikaa. Suorittaminen tappaa suhteen ihanuuden.

Siispä: hus, treffeille siitä!

Tony Dunderfelt muistuttaa, että vetovoima kuuluu pitkäänkin parisuhteeseen.
Tony Dunderfelt tunnetaan rakkauspsykologina, luennoitsijana ja tietokirjailijana.

3. Et sano, mitä haluat

Muista, että sinä et osaa lukea kumppanisi ajatuksia, eikä hän osaa lukea sinun ajatuksiasi. On siis aivan turha loukkaantua sellaisesta, mistä et ole maininnut puolisollesi.

Todellisten tunteiden näyttäminen voi myös tuntua vaikealta riidan pelossa. Riitaa ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä parhaimmillaan ajoittainen riitely vain lisää suhteen kipinää.

4. Et tunnista toisen temperamenttia

Ihmisillä on useita erilaisia temperamentteja, ja temperamentti määrittää hyvin pitkälle, miten ihminen reagoi tilanteessa tai miten hän suhtautuu asioihin. Temperamentti on hyvin syvälle tunkeutuva luonteenlaatu, joka ei ole sinällään myönteinen tai kielteinen asia.

Jos parisuhteen osapuolten temperamentit eroavat toisistaan paljon, toisen ymmärtäminen voi välillä tuntua vaikealta. Sen takia onkin tärkeää tiedostaa, mistä erot kumpuavat. Erot täytyy myös hyväksyä, sillä temperamenttia ei voi muuttaa.

Sen sijaan, että kimpaannut kumppanisi lievästä reaktiosta, voit opetella tunnistamaan, että tämä on vain kumppanisi luontainen reagointityyli. Lievä reaktio ei automaattisesti tarkoita, ettei kumppanisi ota sinua vakavasti.

5. Kuvittelet, että parisuhteen pitää tyydyttää kaikki tarpeet

Ei ole mahdollista, että yksi ihminen tyydyttää kaikki tarpeet. Hyvä parisuhde ei myöskään tarkoita, että sen myötä elämä on yhtä juhlaa ja kaikki onnistuu.

Jos toiselta odottaa liikoja, joutuu pettymään karvaasti, kun kumppani ei ylläkään mahdottomiin odotuksiin. Parisuhteeseen ei kannata suhtautua työnjakona: kun minä hoidan nämä hommat, kumppanille jää nuo hommat. Mitä sitten, kun kumppania laiskottaakin? Tekeekö se hänestä kelvottoman puolison?

Parisuhteeseen ei myöskään tulisi ladata liikaa toiveita esimerkiksi yhteisten harrastusten osalta. Jos kumppanien mieltymykset ovat erilaiset, se ei tarkoita, että suhde on tuhoon tuomittu. Se vain tarkoittaa, että harrastusseuraa kannattaa etsiä toisaalta. Kumppanin kanssa voi sitten tehdä jotain muuta.

Lue myös: Parempi parisuhde pienillä teoilla: 10 arkista tapaa, jotka pelastavat paljon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä ovat parisuhteen pahimmat virheet – rakkauspsykologi Tony Dunderfelt listaa 5 asiaa

*

Ihan ok.

Hannes

Aika lailla asiaa. Etenkin tuo että puolison pitäisi täyttää kaikki tarpeeni, on kohtalokas ajatus. Puolisollani on eri harrastuksia kuin minulla ja minulla eri kuin hänellä. Riittävästi yhteistä. Enkä koskaan ole hairahtunut kuvittelemaan, että hän jotenkin ”kuuluu” lähtemättömästi elämääni. Arvostan häntä liikaa pitääkseni itsestäänselvyytenä. Ollaan oltu kimpassa niin kauan että katson voivani kommentoida.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.