Hyvinvointi

Piileskeleekö lähipiirissäsi psykopaatti? Tunnista psykopaatti 20 kysymyksen avulla

Psykopaatteja on arvioiden mukaan noin kaksi prosenttia väestöstä. Heitä on kuitenkin vaikea tunnistaa. Nämä 20 kysymystä auttavat persoonallisuushäiriön havaitsemisessa.

Psykopaattisuus on persoonallisuushäiriö. Psykopaattinen käytös alkaa yleensä nuorella iällä, ennen 15 vuoden ikää.

Persoonallisuushäiriölle on ominaista muun muassa tunneköyhyys, välinpitämättömyys toisten oikeuksista ja kyvyttömyys tuntea empatiaa sekä herkkä taipumus ärsyyntyä ja käyttäytyä aggressiivistesti tai impulsiivisesti.

Psykopatia johtuu perinnöllisistä tekijöistä, mutta kasvuolosuhteilla voi olla myös vaikutusta.

Miten psykopaatin tunnistaa?

Psykopaatteja arvellaan olevan noin kaksi prosenttia väestöstä. Todennäköisempää onkin, että kohtaamasi epämiellyttävä ihminen on vain, noh, epämiellyttävä. Mutta, kuinka psykopaatin voi tunnistaa varmasti?

”Ongelma psykopaattien kanssa on juuri siinä, että heitä on todella vaikea tunnistaa. Epämiellyttävän ihmisen kanssa manipuloivan käytöksen voi ottaa puheeksi ja he voivat muuttaa käytöstään. Psykopaatti voi teeskennellä muuttuvansa, mutta ei muutu oikeasti”, Thomas Erikson sanoo.

Thomas Erikson on ruotsalainen yrityselämän konsultti, kouluttaja ja kirjailija, jonka kirja Psykopaatit ympärilläni – Kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi -kirja julkaistiin tammikuussa 2018. Kirjassaan Erikson kertoo joutuneensa itsekin psykopaatin uhriksi.

Thomas Erikson
Thomas Erikson. Kuva: Peter Knutson © Peter Knutson

Selvittääksesi onko lähipiirissäsi psykopaattia, Erikson neuvoo tutustumaan psykologi Robert Haren kehittämään tarkistuslistaan. Listassa on 20 kohtaa, joiden avulla voidaan arvioida henkilön psykopaattisia taipumuksia.

Vastaukset pisteytetään kolmipisteisellä asteikolla: (0 = ei osoita piirteitä milloinkaan, 1 = piirteitä esiintyy toisinaan, 2 = piirteitä esiintyy koko ajan).

Erikson kertoo kirjassaan, että jo 15–20 pistettä saavien kanssa kannattaa olla varuillaan. 30 pistettä tai korkeampi tulos viittaa psykopaattiin.

Jos lähipiiristäsi paljastuu psykopaatti, kehottaa Erikson ottamaan häneen mahdollisimman paljon etäisyyttä. Psykopaatti nimittäin pysyy psykopaattina.

“Et pysty koskaan muuttamaan psykopaattia”, Thomas Erikson sanoo.

Lähteet: Terveyskirjasto, Thomas Erikson: Psykopaatit ympärilläni – Kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi (Atena), Business Insider

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piileskeleekö lähipiirissäsi psykopaatti? Tunnista psykopaatti 20 kysymyksen avulla

Salainen

Kyllä, kiitos.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.