Hyvinvointi

Ilo ilman alkoholia ei ole teeskentelyä, oppivat Darravapaana-podcastin naiset – ”Kuvittelin, että känniminä on hauskin puoleni”

Katri Ylinen ja Laura Wathén osuivat ajan hermoon perustaessaan Darravapaana-yhteisön, joka tarjoaa paikan pohtia omaa suhdetta juomiseen.

Darravapaana-podcast sai alkunsa brunssitreffeistä, joita Laura Wathénin ja Katri Ylösen yhteinen tuttu heille ehdotti. Tuttavan mielestä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja sober curious -ilmiöstä kiinnostuneiden naisten kannattaisi tavata.

Sober curious -ilmiöllä tarkoitetaan perinteisen alkoholikulttuurin kyseenalaistamista, tietoisen juomisen harjoittelua tai juomisesta luopumista.

Laura, 29, oli lopettanut alkoholin käytön jo 19-vuo­tiaana. Katri, 31, oli ollut täysraittiina puolitoista vuotta. Molemmat olivat tyytyväisiä päätökseensä ja krapuloista vapaaseen elämäntapaan. Alkoholin jättämiseen oli kuitenkin liittynyt myös epävarmuutta ja pelkoa porukan ulkopuolelle jäämisestä.

”Olimme pelänneet myös sitä, ettei meillä ole enää koskaan hauskaa. Tai että kukaan ei pidä minua hauskana, koska kuvittelin, että känniminä on hauskin puoleni. Se ei pitänyt paikkaansa”, Laura kertoo.

Lue myös: Sober curious -kokeilu auttoi Tiinaa, 57, laihtumaan pysyvästi – näin vähennät alkoholin määrää arjessa

Vahvasti meikatut Katri Ylinen (vas.) ja Laura Wathén makaavat juhlamekoissa värikkäällä lakanalla. 
Darravapaana-naiset Katri Ylinen (vas.) ja Laura Wathén on kutsuttu Helsinki Drink Festivalin tuomaristoon. He arvioivat alkoholittomia drinkkejä eli mocktaileja, jotka ovat alkaneet kasvattaa suosiotaan juhlajuomina. Kuva: Salla Merikukka

Onko se edes juhla, jos ei juo?

Perinteiset raitistumistarinat eivät puhutelleet nuoria naisia. Niistä ei löytynyt samastumispintaa.

”Halusimme luoda median, jollaisen olisimme itse halunneet tueksemme. Sellaisen, joka helpottaisi nuorten alkoholisuhteeseen liittyvää painetta ja poistaisi sen pohtimiseen liittyvää häpeää”, Katri kertoo.

Syntyi Darravapaa-yhteisö, joka aloitti ­Instagramissa huhtikuussa 2021. Se osui ajan henkeen ja on kerännyt jo 22 000 seuraajaa. Ylen Audio Areenassa julkaistua Darravapaana-pod­castia on kuunneltu jo kymmeniä­tuhansia kertoja.

Pääkohderyhmänä ovat nuoret ja opiskelijat.

Lue myös: Ilmiö: Nuoret eivät juo Nuoret ottavat koulun ja ­harrastukset niin tosissaan, ettei päihteiden käyttämiselle jää aikaa 

”Painetta joukkoon kuulumiseen on kaikilla ­ihmisillä, ja usein joukko määritellään siten, että se kokoontuu yhteen alkoholin äärelle. Oikeampi tapa olisi sisäistää se, ­että ihmisillä on tarve ja halu kuulua yhteisöön tai purkaa stressiä kaveriporukassa, eikä siihen ole pakko käyttää alkoholia. Alkoholin ei tarvitse olla aikuiselämän isoin juhlan tuoja”, Laura sanoo.

Darravapaana eli ilman alkoholia toimiva klubi starttaa

Viime kesänä Darravapaa-yhteisö tapasi koronan vuoksi pienillä kokoonpanoilla saaristoristeilyillä ja teknopiknikillä.

”Haluamme ravistella pois riemuvajetta, jonka pandemia on aiheuttanut.”

Lue myös Anna.fi:n juttuAlkoholiallergia on harvinainen mutta todellinen allergia – näin tunnistat alkoholista aiheutuvan allergisen reaktion oireet

Toive päästä tanssimaan selvin päin on johtanut maaliskuun lopulla helsinkiläisessä Kuudes linja -­ravintolassa vietettäviin alkoholittomiin Sober Furious -juhliin. Yli 600 lippua myytiin loppuun jo ennakkoon , ja nyt Laura ja Katri suunnittelevat jo seuraavia juhlia. Vaihtoehtoisen yökerhoelämän aika on alkanut.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ilo ilman alkoholia ei ole teeskentelyä, oppivat Darravapaana-podcastin naiset – ”Kuvittelin, että känniminä on hauskin puoleni”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.