Salla-Riikka sairastui ensin MS-tautiin, sitten epilepsiaan: ”Kaikesta huolimatta sijoitan itseni korkealle onnellisuuskäyrällä”

Salla-Riikka Saarinen, 41, sairastui MS-tautiin parikymppisenä ja epilepsiaan nelikymppisenä. Itsesäälin sijasta hän on alkanut nauttia syvemmin elämän pienistä asioista.

Salla-Riikka Saarinen oli parikymppinen ja opiskeli sairaanhoitajaksi, kun hän alkoi saada outoja oireita. Vasen käsi puutui usein sormista kyynärpäähän saakka. Vasemmassa kyljessä taas tuntui välillä sähköiskun kaltaisia tuntemuksia.

”Aluksi en suhtautunut oireisiin kovin vakavasti. Kaikki kuitenkin muuttui, kun eräänä päivänä kävellessäni koulusta kotiin koko vasen jalkani meni tunnottomaksi. Jouduin heittämään sitä sivukautta eteenpäin, jotta ylipäänsä pääsin kävelemään.

Varasin ajan fysiatrille, joka lähetti minut nopeasti tutkimuksiin Tyksiin. Minulta otettiin selkäydinnäyte ja aivoistani magneettikuva. Niiden jälkeen diagnoosi oli selvä: sairastan MS-tautia eli multippeliskleroosia, joka on parantumaton neurologinen sairaus. Se yleensä pahenee vuosien myötä.

Diagnoosi oli tietenkin valtava sokki. Olin juuri aloittanut opiskelut, ja koko elämän piti olla edessä. Yhtäkkiä tuntui, että kaikki otettiin minulta pois.

Lue myös: Kantasolusiirto Venäjällä auttoi Annan MS-tautiin – maksoi 40 000 euroa

Raskaana voin todella hyvin

Elämäni ei suinkaan romahtanut. Useimmat oireet menivät ohi kortisonilääkityksellä, ja pystyin suorittamaan tutkintoni loppuun. Työskentelin psykiatrisella osastolla muutaman vuoden, kunnes oireet pahenivat, ja vaihdoin toimistotyöhön lääkeyritykseen.

Pari vuotta myöhemmin tulin raskaaksi. Lääkitykset piti tietysti lopettaa, mutta voin koko ajan todella hyvin. Syntymästään saakka poikani Elmeri on ollut elämäni ilo ja valo. Ensimmäiset puoli vuotta nautin elämästä vauvan kanssa täysillä. Sen jälkeen MS-tauti kuitenkin yllättäen ilmoitti taas itsestään, ja aloin saada säännöllisesti pahenemisvaiheita.

Kymmenen vuotta sitten jäimme pojan kanssa kahdestaan, ja samoihin aikoihin oireeni pahenivat. Neurologinen uupumus oli niin valtava, että töistä kotiin tullessa halusin kaatua suoraan ulko-ovelta sohvalle.

Työterveyslääkäri ehdotti minulle työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä. Kolmekymppiselle se oli vaikea päätös. Ajattelin, että minun täytyy tehdä työelämässä osani.

Vointini kuitenkin vain huononi, ja lopulta annoin periksi. Se oli loistava ratkaisu. Kun sain keskittää voimani lapsesta huolehtimiseen, aloimme molemmat voida paremmin.

Salla-Riikka laiturilla

Meri on Salla-Riikka Saariselle voimapaikka, ja siksi purjehdus on hänen rakkain harrastuksensa. Apuvälineiden avulla hän pystyy purjehtimaan yksin.

Sairastuminen vahvisti uskoa

Olen oivaltanut, miten tärkeää itsestä huolehtiminen on. Väsyn paljon helpommin kuin muut, ja minun täytyy kuunnella, mihin voimani riittävät. Riittävä uni ja lepo ovat elämän kulmakivet. Ilman niitä en selviä arjesta.

Ihmissuhteiden tärkeys on myös korostunut. Koko lapsuudenperheeni asuu lähellä, ja olemme toistemme apuna aina tarvittaessa. Joku läheisistäni lähtee esimerkiksi mukaan, kun minun täytyy päästä kauppaan. Viime vuodet olen tarvinnut pyörätuolia liikkumiseen kodin ulkopuolella, ja sen kanssa on vaikea liikkua yksin.

Sairastuminen on myös vahvistanut uskoani Jumalaan ja siihen, että asiat menevät loppujen lopuksi aina niin kuin niiden pitääkin.

MS-tauti

  • Multippeliskleroosi eli MS-tauti on keskushermoston hajapesäkkeinen sairaus. Se alkaa yleensä yhdelle keskushermoston alueelle paikantuvana oireyhtymänä ja paikantuu usein näköhermoon, selkäytimeen tai aivorunkoon.
  • Oireet johtuvat hermokudoksen vauriosta tai tulehduksenvälittäjäaineiden vaikutuksesta hermosoluihin. Oireita ovat esimerkiksi uupumus, kävelyvaikeus, kömpelyys, lihasheikkous ja spastisuus.
  • Immunologinen lääkehoito pyrkii hidastamaan taudin etenemistä.

Kuntoutuminen aloitettiin alusta

Viime talvena en eräänä aamuna herännyt ollenkaan. Silloinen miesystäväni kutsui ambulanssin, ja helikopteri toi kaksi lääkäriä antamaan ensiapua. Sitten minut kiidätettiin sairaalaan, jossa olin viikon tajuttomana.

Kun heräsin, olin hengityskoneessa täysin liikuntakyvyttömänä. Sain tietää, että minulla oli diagnosoitu myös epilepsia. Jouduin aloittamaan kuntoutumisen täysin alusta. Vei päiviä ennen kuin opin pitämään edes lusikkaa kädessä.

Lue myös: Onnellisuustutkija paljastaa vinkit onnelliseen elämään 

Kuntoutumisen aikana en vajonnut itsesääliin. Sen sijaan minulle tuli vahva tunne, että ei ollut minun aikani lähteä. Aloin nauttia syvemmin elämän pienistä asioista. Kiinnitän huomioni asioihin, joista aikaisemmin en ollut kiinnostunut. Seuraan esimerkiksi muuttolintujen lähtöä ja paluuta.

Minua auttaa myös ajatusleikki suhteellisuusjanasta. Mietin, mitä hyvää ja huonoa elämässäni on, ja asetan itseni sen mukaan janalle. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta sijoitan itseni elämän onnellisuusjanalla melko korkealle.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Salla-Riikka sairastui ensin MS-tautiin, sitten epilepsiaan: ”Kaikesta huolimatta sijoitan itseni korkealle onnellisuuskäyrällä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X