Terveys

Ensin MS-tauti, sitten epilepsia – hurjat koettelemukset eivät saaneet Salla-Riikkaa, 41, masentumaan, vaan mielen valtasi kiitollisuus

Salla-Riikka Saarinen, 41, sairastui MS-tautiin parikymppisenä ja epilepsiaan nelikymppisenä. Itsesäälin sijasta hän on alkanut nauttia syvemmin elämän pienistä asioista.

Salla-Riikka Saarinen oli parikymppinen ja opiskeli sairaanhoitajaksi, kun hän alkoi saada outoja oireita. Vasen käsi puutui usein sormista kyynärpäähän saakka. Vasemmassa kyljessä taas tuntui välillä sähköiskun kaltaisia tuntemuksia. Hänellä ei käynyt mielessäkään, että kyseeessä voisi olla MS-tauti. Oireet kuitenkin jatkuivat.

Miten MS-tauti alkoi? Oireet eivät ensin huolestuttaneet

”Aluksi en suhtautunut oireisiin kovin vakavasti. Kaikki kuitenkin muuttui, kun eräänä päivänä kävellessäni koulusta kotiin koko vasen jalkani meni tunnottomaksi. Jouduin heittämään sitä sivukautta eteenpäin, jotta ylipäänsä pääsin kävelemään.

Varasin ajan fysiatrille, joka lähetti minut nopeasti tutkimuksiin Tyksiin. Minulta otettiin selkäydinnäyte ja aivoistani magneettikuva. Niiden jälkeen diagnoosi oli selvä: minulla on MS-tauti eli multippeliskleroosia, joka on parantumaton neurologinen sairaus. Se yleensä pahenee vuosien myötä.

Diagnoosi oli tietenkin valtava sokki. Olin juuri aloittanut opiskelut, ja koko elämän piti olla edessä. Yhtäkkiä tuntui, että kaikki otettiin minulta pois.

Lue myös: Kantasolusiirto Venäjällä auttoi Annan MS-tautiin – maksoi 40 000 euroa

MS-taudin aikainen yllättävä kokemus: Raskaana voin todella hyvin

Elämäni ei suinkaan romahtanut. Useimmat oireet menivät ohi kortisonilääkityksellä, ja pystyin suorittamaan tutkintoni loppuun. Työskentelin psykiatrisella osastolla muutaman vuoden, kunnes oireet pahenivat, ja vaihdoin toimistotyöhön lääkeyritykseen.

Pari vuotta myöhemmin tulin raskaaksi. Lääkitykset piti tietysti lopettaa, mutta voin koko ajan todella hyvin. Syntymästään saakka poikani Elmeri on ollut elämäni ilo ja valo. Ensimmäiset puoli vuotta nautin elämästä vauvan kanssa täysillä. Sen jälkeen MS-tauti kuitenkin yllättäen ilmoitti taas itsestään, ja aloin saada säännöllisesti pahenemisvaiheita.

Kymmenen vuotta sitten jäimme pojan kanssa kahdestaan, ja samoihin aikoihin oireeni pahenivat. Neurologinen uupumus oli niin valtava, että töistä kotiin tullessa halusin kaatua suoraan ulko-ovelta sohvalle.

Työterveyslääkäri ehdotti minulle työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä. Kolmekymppiselle se oli vaikea päätös. Ajattelin, että minun täytyy tehdä työelämässä osani.

Vointini kuitenkin vain huononi, ja lopulta annoin periksi. Se oli loistava ratkaisu. Kun sain keskittää voimani lapsesta huolehtimiseen, aloimme molemmat voida paremmin.

Salla-Riikka laiturilla, ms tauti oireet
Meri on Salla-Riikka Saariselle voimapaikka, ja siksi purjehdus on hänen rakkain harrastuksensa. Apuvälineiden avulla hän pystyy purjehtimaan yksin.

MS-tauti vahvisti uskoa

Olen oivaltanut, miten tärkeää itsestä huolehtiminen on. Väsyn paljon helpommin kuin muut, ja minun täytyy kuunnella, mihin voimani riittävät. Riittävä uni ja lepo ovat elämän kulmakivet. Ilman niitä en selviä arjesta.

Ihmissuhteiden tärkeys on myös korostunut. Koko lapsuudenperheeni asuu lähellä, ja olemme toistemme apuna aina tarvittaessa. Joku läheisistäni lähtee esimerkiksi mukaan, kun minun täytyy päästä kauppaan. Viime vuodet olen tarvinnut pyörätuolia liikkumiseen kodin ulkopuolella, ja sen kanssa on vaikea liikkua yksin.

Sairastuminen on myös vahvistanut uskoani Jumalaan ja siihen, että asiat menevät loppujen lopuksi aina niin kuin niiden pitääkin.

Kuntoutuminen aloitettiin alusta

Viime talvena en eräänä aamuna herännyt ollenkaan. Silloinen miesystäväni kutsui ambulanssin, ja helikopteri toi kaksi lääkäriä antamaan ensiapua. Sitten minut kiidätettiin sairaalaan, jossa olin viikon tajuttomana.

Kun heräsin, olin hengityskoneessa täysin liikuntakyvyttömänä. Sain tietää, että minulla oli diagnosoitu myös epilepsia. Jouduin aloittamaan kuntoutumisen täysin alusta. Vei päiviä ennen kuin opin pitämään edes lusikkaa kädessä.

Lue myös: Onnellisuustutkija paljastaa vinkit onnelliseen elämään 

Kuntoutumisen aikana en vajonnut itsesääliin. Sen sijaan minulle tuli vahva tunne, että ei ollut minun aikani lähteä. Aloin nauttia syvemmin elämän pienistä asioista. Kiinnitän huomioni asioihin, joista aikaisemmin en ollut kiinnostunut. Seuraan esimerkiksi muuttolintujen lähtöä ja paluuta.

Minua auttaa myös ajatusleikki suhteellisuusjanasta. Mietin, mitä hyvää ja huonoa elämässäni on, ja asetan itseni sen mukaan janalle. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta sijoitan itseni elämän onnellisuusjanalla melko korkealle.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ensin MS-tauti, sitten epilepsia – hurjat koettelemukset eivät saaneet Salla-Riikkaa, 41, masentumaan, vaan mielen valtasi kiitollisuus

lisac

Salla-Riikka on oivaltanut elämän punaisen langan. Ihana artikkeli joka antaa meille kaikille syyn olla kiitollinen tässä ja nyt. Monet vastoinkäymiset ovat olleet hänelle vaikeita, mutta Salla-Riikkan tarina voi antaa voimia monille jotka käyvät läpi erinäisiä vaikeuksia elämässään.
Myös tärkeää on löytää positiivisuutta elämässä ja niitä henkilöitä jotka antavat voimaa ja optimistisiä ajatuksia.
Hyvää jatkoa ja kivaa joulunodotusta kaikille!

https://mielenihmeet.fi/optimististen-ihmisten-7-piirretta/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.